Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Paar foto's van blauwe Chinese dwerghamster 
maandag, 25 september, 2023, 8:06 pm - Foto's
door Martin Braak
Een paar foto's van een blauwe Chinese dwerghamster.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ze zijn erg slank en houden met hun handjes overal aan vast. Ze kunnen redelijk klimmen daardoor.
De blauwe variant is niet zo blauw als de blauw-wildkleur Russische dwerghamster of dezelfde kleurmutatie Opal dat bij de Campbelli dwerghamster voorkomt.
Het is weer herfst 
zondag, 24 september, 2023, 10:28 am - Persoonlijk
door Martin Braak
21 september 2023 ligt alweer achter ons en de dagen worden zichtbaar korter en korter. Het is alweer herfst! Ik merk dat ik in de ochtend wat eerder wakker ben en als ik opsta het buiten nog donker is. En dat voor 9 uur in de avond de zon weg is. Ik zat vrijdag avond naar buiten te kijken en zag een helder ster. Wat mij opviel was dat hij feller werd en daarna doofde. Heel vreemd gezicht of het het kwam door de wolken. Maar ineens was het weg.

Vanochtend vroeg op om de Formule 1 te kijken (Japan) en natuurlijk won Max met grote overmacht. Ik volg de Formule 1 op de voet maar dit jaar is de spanning wel heel wat minder door de dominantie van RedBull. Vorig week de kwalificatie Singapore niet gekeken en lekker naar de bios geweest (film The Equalizer 3). Hamsterverzorging spreid ik nu over drie dagen, van vrijdag t/m zondag en dat is wel lekkerder dan in het voorjaar als ik zo druk ben met mijn werk. Maar volgend jaar moet dit opgelost zijn door afscheid te nemen van de klant waar ik veel uren maakte.

Vanochtend bij herinneringen op Facebook zag ik een 7 jaar oud bericht van mijn moeder. Ze schreef dat ze een filmpje van een kat gevonden had en dat wilde delen. En schreef "ik WIL deze kat". Volgens mij ging het om Tommy en zo begon het verhaal dat wij Tommy 7 jaar geleden hebben opgehaald. Samen naar Nieuw-Amsterdam gereden om de toen vijf maand oude Tommy op te halen.

Mijn huisje weer in de herfst sfeer gebracht en her en der staan kabouters. De herfst kleuren zijn zo prachtig, ook in de woonkamer.

Foto behorend bij blog

Ook vandaag nog eens goed naar de gevlekte Campbelli dwerghamsters van mij gekeken. Het is heel lastig om gericht terug te fokken. Het is recessief en heeft met de schimmelfactor te maken. Ik heb ze ook in wildkleur qua schimmelfactor. Dus de theorie dat het gekoppeld is aan umbrous of grijs, klopt niet. Het is een losstaande factor die bij onderdom de haren witter en witter maakt. Alleen in heel klein aantal gevallen zijn er witte vlekken direct bij de geboorte.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Boven beide foto's van de zelfde Campbelli dwerghamster, alleen zit er iets meer dan een jaar tussen.
Bye warme nazomer!, op naar de herfst? 
maandag, 11 september, 2023, 7:43 pm - Campbelli
door Martin Braak
Vandaag was het erg warm en trok de warmte ook nog eens aan einde van de dag naar binnen. Luchtvochtigheid is erg hoog en wederom 30 graden geweest. Vanaf moment van eerste werkdag hebben wij nu 8 dagen 30 graden per dag. Niet zo leuk voor de diertjes. Voor het weekend was het leuk: kermis, vuurwerk, lekker eten. Toch zie ik dat de weervoorspellingen zeggen dat over een week wederom 25 graden wordt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Afgelopen weekend deze Satijn Campbelli dwerghamster op de foto gezet. Erg bijzonder om te zien vind ik. Op Facebook schreef ik dat het komt door holler zijnde haren. En daar kwam een reactie op waarom ik denk dat de haren holler zijn.

Ik denk dat omdat als ik naar closeup foto's kijk, dan zie ik haren die doorschijnend lijken te zijn. Daarnaast zie je de snorharen ook breken en holler eruit zien. Ook als je naar het kleven van haar kijkt. De reden lijkt mij dat het statisch is waardoor het gaat plakken. Als je ze chinchilla zand geeft, gaat dat tijdelijk ook over.

Stephan gaf aan dat het mogelijk door het ontbreken van weerhaakjes op de haren mogelijk de factor is. Waardoor de haren meer glans geven en vetter zijn. En door vet de haren aan elkaar plakken. Als ik informatie op internet weer lees dan staat bij het aanwezig zijn van weekhaakjes er meer glans is. Jan gaf aan dat bij cavia's het onderzocht is en dat de platte vierkante vorm juist oorzaak was dat de weerkaatsing anders is. En dat het niet komt door holle haarschacht. Echter er is een groot verschil met satijn muizen en cavia's namelijk manier van weerkaatsing en vette haren c.q. plakkerige haren. Want dat laatste heb je bij cavia's niet.

Onderzoek waardig! En mooi dat deze discussie leiden tot denken over een mutatie dat al jaren bestaat. Wordt vast vervolgd!
Tanden van een dwerghamster controleren / beoordelen 
zondag, 10 september, 2023, 6:55 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese , Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag een filmpje gemaakt hoe ik snel even de tanden van een dwerghamster beoordeel c.q. controleer of het goed is.

Ik pak de dwerghamster in een vuisthouding en leg hem op de rug. Dan zet ik mijn duim op de onderkin en met weinig kracht druk ik die iets naar beneden. Dan met de wijsvingers beide kanten de wangen iets uit elkaar drukken. En dan kijk ik naar de onder snijtanden of die lang zijn en aan elkaar zitten (en geen olifant tanden / V Tanden). En of de tanden bovenin aan elkaar zitten en kort zijn.

Warme dagen in september, hittegolf! 
woensdag, 6 september, 2023, 7:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik kan mij herinneren dat we een keer een hittegolf in september hebben gehad. Toch wordt op het nieuws nu geschreven dat het de eerste keer is sinds de meting dat in het oosten van Nederland een hittegolf in september is. Maar gelukkig op weeronline.nl lees is het volgende: "De warmste regio's van Nederland, het zuiden en oosten, zijn september hittegolven wel voorgekomen. Toch zijn hittegolven ook daar erg zeldzaam. Nederland telt in totaal slechts zes jaren waarin het in september tot een regionale hittegolf kwam. Dat was het geval in 1906, 1916, 1947, 1991, 1999 en 2016."

Link en bron: https://www.weeronline.nl/nieuws/zo-bijzonder-is-een-hittegolf-in-september

1991 was ik maar 17 en scholier. Dan heb ik denk ik 1999 in gedachten dat ik 25 jaar oud was en bij Eshuis op kantoor Enschede werkte. Want 2016 bedoel ik niet, dat is het jaar dat mijn vader overleed en dat weet ik nog heel goed. Dat ik met mijn moeder met mooi weer nog weg ging op pad.

1999 is alweer 24 jaar geleden en bijzonder aan ons is dat wij dit zo kunnen herinneren. Natuurlijk niet wat er precies gebeurde. En dat het nieuws onjuist is qua berichtgeving dat het de eerste keer is.

Vandaag kwam ik iets eerder van huis en Tommy sprong direct op mij af. Meelopend en met woordjes aan het spelen zei ik ineens "mama is trots op jou". En Tommy reageerde heel opgewekt hierop met een dikke miaauw. Toen pas realiseerde ik dat mijn moeder dit heel vaak tegen hem zei. Dat Tommy dat na zes jaar nog weet. En dat zelfde was laatst met mijn broer die een toetje mee had genomen en in mijn koelkast had gelegd. Toen mijn broer dat toetje opende in de keuken sprong Tommy op en sprong naar de keuken toe. Maar dat was ook 5-6 jaar geleden voor het laatst. Want mijn moeder in haar laatste levensfase gaf Tommy beetje toetje mee. Ze kon eten slecht verdragen en at 's ochtends al een toetje. En begin heb ik dat ook gedaan, alleen ben ik zelf gestopt met het eten van toetjes i.v.m. de calorieën. Ook Tommy kent best een lang geheugen voor geluiden en momenten.

Dat hebben knaagdieren ook. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ratten kunnen gebeurtenissen lang herinneren. Zowel in geluid, maar ook in geur. Dat is waarom rattengif niet direct moet werken. Zij herinneren de gebeurtenis en daarbij geur. Ze laten daarna het gif liggen. En dat is waarom rattengif pas na 3 dagen moet werken.