Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Vakantie-editie foto's van een Mandarijn Russische dwerghamster 
zondag, 24 mei, 2020, 8:47 pm - Russische
door Martin Braak
Dit weekend heb ik een aantal foto's gemaakt van een Mandarijn kleurig Russische dwerghamster. Zoals je kunt zien fok ik ze prachtig geel oranje van kleur. Eigenlijk zijn deze foto's helemaal niet moeilijk te maken. Terwijl de hamster prachtig op de foto staat. De hamster kan namelijk weinig anders dan naar binnen lopen of naar buiten lopen en op het balkje gaan staan.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Vroeger heb ik wel eens op mijn blog geschreven of het een kleurmutatie zou zijn dat uit gaat sterven. Dit in verband met de diabetes problemen. 10 jaar heeft het me gekost om te zijn waar ik nu ben! Afgelopen jaren geen diabetes geval gehad en velen blijven prachtig mooi van kleur.
Superlange voelsprieten terwijl Tommy de Huiskat achter de hamster staat 
woensdag, 20 mei, 2020, 8:19 pm - Russische
door Martin Braak
Ik was afgelopen weekend wat foto's aan het maken toen Tommy mijn kat op de bank sprong om mee te helpen. Tommy doet de hamster niets, ik kan hem vertrouwen. In de gang waar hij ook 's nachts en overdag is, staat eveneens een kooi met Campbelli's. Mooi theater voor hem, hij zit graag op afstandje op de trap te kijken. Maar er was laatst eentje ontsnapt en liep in de woonkamer. Tommy keek er naar en deed niets. Tja...

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Maar moet je kijken hoe lang de voelsprieten zijn. Dit Rusje had het idee dat er iets achter hem gebeurde. En dat is natuurlijk ook zo: een kat! En hij zette de snorharen op en de haren boven de ogen. Ik heb in de wetenschap nergens hier iets over gelezen. Maar Russische dwerghamsters hebben niet alleen snorharen op de zijkant. Maar ook snorharen gericht naar boven. En ik noem dit voelsprieten. Ze tasten daarmee de hoogte af. Zodat ze zowel zijkant, onderkant en bovenkant kunnen voelen terwijl ze bijvoorbeeld in een gangetje lopen.
Campbelli dwerghamster in een groep, dan een zeer grote kooi om geen ruzie te krijgen? 
woensdag, 6 mei, 2020, 8:56 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Campbelli dwerghamster is een sociaal dier dat in groepen kan leven. Dit in de zin waarmee ze opgegroeid zijn en niet in de zin ik zet een paar Campbelli dwerghamsters bij elkaar. Jonge Campbelli's die met elkaar opgroeien kunnen heel goed samen gehouden worden. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd goed gaat!

Mensen die huisdieren houden en graag een groepje Campbelli dwerghamsters willen houden moeten zich realiseren dat er een moment kan komen dat eentje uit de groep verstoten wordt. Of dat de baas ff niet meer de baas is en dat de groep opnieuw de rangorde gaat bepalen. Elk individueel Campbelli dwerghamster groeit op zijn of haar tempo en dat hoeft niet gelijk te zijn aan de groep. Je moet kooien beschikbaar hebben om ze te scheiden. En bereid te zijn ze te scheiden. En accepteren dat een keer mis gaat eentje bloed heeft. Want 's nachts ben je er niet bij.

Het is de natuur en daar kan je niets aan doen. Daarop kan je niet selecteren. Daarnaast er zit veel verschillen in de Campbelli dwerghamsters. Niet alle Campbelli dwerghamsters zijn zuiver. Hybride Campbelli dwerghamsters kunnen een ander gedrag tonen. Daarnaast zijn de Campbelli's verschillende landen gevangen en naar de hobbyfokkers gekomen. Deze zijn door elkaar gemengd. Voor je beeldvorming: we proberen de Korenwolf in Nederland te redden. En dat doen we met dieren die hier in Nederlandse omgeving afstammen. Waarom niet even naar Rusland of Turkije om ze te halen en hier uit te zetten? Dat zit hem in het feit dat instinkt anders kan zijn en dat men niet dieren van zulke grote afstand hier in het wild uit willen zetten. Er zit enorme verschillen tussen de Campbelli dwerghamster uit Altai ten opzichte van Mongolië. En dat hebben wij als hobbyfokkers door elkaar gemengd. En dat leidt tot instabiliteit in uiterlijk. Maar ook beetje in karakter. Zo zijn er Campbelli's die in groepen niet bijten. En er zijn Campbelli's die in groepen wel bijten omdat ze instinkt hebben dat er gevaar kan schuilen.

Samen houden van Campbelli's is niet zonder risico. Maar wel goed te doen. Je moet hun gedrag in de gaten houden. Niet te snel in willen grijpen. En accepteren dat er gevochten wordt. Dat is accepteren dat je soms krijsende geluiden hoort. Ingrijpen kan betekenen dat je juist de groep onstabieler maakt. Maar je moet ingrijpen als het mis gaat. Dat is ingeval als je bloed ziet. En dat is ingeval als je vermoed dat de Campbelli dwerghamster die onderdanig is, ziek is of een aftakelingsproces doorgaat c.q. te oud is t.o.v. van anderen.

En het is goed te doen door de inrichting van de kooi rekening te houden. Probeer zo de inrichting te maken dat ze samen in molentjes kunnen lopen. En samen een loopvlak hebben. En gangetjes hebben om even te verschuilen. Maar zorg ervoor dat er één slaapplaats is. En niet meerdere slaapplaatsen. Want je wilt niet hebben dat ze afzonderlijk gaan slapen op een grote afstand. En als je ziet de ze afzonderlijk slaapt, maak de slaapplaats kapot. En zet daar iets neer dat niet weer gebeurd.

Sommige fokkers van Campbelli dwerghamsters vinden het lastig om te adviseren inzake de kooigrootte. De neigen in Nederland is om zo groot mogelijk kooi te hebben. Voor vier Campbelli dwerghamsters moet je een kooi van wel 1 meter 20 hebben. Ga nu eens een beeld vormen van een kooi van vijf meter bij vijf meter en zet daar vier Campbelli dwerghamsters in. Wat gebeurd er dan? Juist, ze gaan apart slapen en maken een eigen territorium. Dat hoeft niet te gebeuren, maar de kans is groot dat de groep zich gaat splitsen. Dat gebeurd ook in de natuur. Wanneer voedsel tekort is of dat eentje verstoten wordt, dan splits de groep. Wil je dit met huisdieren? Nee. Dus een kooi bij vijf bij vijf meter is te groot voor een groep Campbelli's. Een kleiner kooi levert minder problemen op ten opzichte van een grote kooi. Dat is echt zo!

Ook hier speelt zorg dat de kooi in verhouding is met de inrichting. Dan kan de kooi best groot zijn. Maar houdt de leefomgeving compact. Dat wil zeggen huisje en takken, slaapplaats dus, aan één kant van de kooi. En zorg ervoor dat 50% van de kooi lege oppervlakte is. Loopruimte en renruimte. Zet daar een paar leuke molentjes neer. Een complete ingerichte kooi vol kan leiden tot problemen.

Foto behorend bij blog
4 mei herdenken, 5 mei vieren 
maandag, 4 mei, 2020, 4:35 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Tweede wereldoorlog. Er waren totaal 110 miljoen soldaten. Hiervan zijn er 27 miljoen van gesneuveld. Totaal zijn er 25 miljoen burgers gestorven. Joodse slachtoffers 6 miljoen. In één klap met een atoombom 125 duizend overleden. De oorlog heeft 2.214 dagen geduurd.

Een moment van stil staan. Stil van worden. Stil van zijn. Een moment om te herdenken.

Dit mag nooit weer gebeuren.

Op 4 mei tussen 17:30 en 20:30 waren de kleuren van mijn blog grijs van kleur. T.b.v. herdenking.

Foto behorend bij blog
Update: over coding, website en diversen 
zondag, 26 april, 2020, 7:47 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Op Facebook probeer ik geregeld met humor berichten te posten wat die dag gebeurd is. Voorbeelden hiervan zijn: In plaats van een paar muisbewegingen en -klikken, zeer uitgebreid uitleggen, woord voor woord #nieuwmaniervanuitleggen. En afgelopen weekend: 6 weken thuis werken, 7 weken niet op kantoor, hobbyplek is werkplek, #covid19-quarantaine.

Ik ben nog niet gewend aan het nieuwe manier van omgaan. Zo was ik afgelopen weekend voor het eerst weer eens op pad met mijn broer en waren we in Hengelo. Even langs de bakker, dacht ik. Er stond een rij buiten omdat er maximaal 10 mensen binnen mochten zijn. De winkel was afgebakend waar je als individueel mocht staan. Heel traag elke keer stukje verder. En het duurde 15 minuten voordat ik weer de winkel uit was. Ik heb mijn duurste doosje bonbons ooit gekocht want dat stond in de weg. En natuurlijk tompoezen voor Koningsdag. Maar ik kan je al zeggen dat ze op zijn. Te lekker om te laten staan.

Zoveel mogelijk thuiswerken als dat kan leidt voor mij dat ik alleen maar thuis aan het werk ben. En dat inderdaad mijn hobbyplek mijn werkplek geworden is. Relaxen is dan lastig want ik verzink graag weg met computeren. Internetten, nadenken, puzzelen, bekijken, terugkijken, hangend in mijn stoel met twee grote beeldschermen terwijl er muziek over de luidsprekers galmen. Maar om toch rust te vinden ben ik begonnen met het schrijven van versie 5 van mijn website. De huidige versie, zoals op moment van schrijven nu loopt, is versie 4. En versie 4 is in 2012 geschreven en op 20 december 2020 online gekomen. Ik had toen kerst vakantie en had het hele jaar inclusief lange zomervakantie hieraan gewerkt. En was dan ook een bijzonder moment om over te schakelen van versie 3 naar 4. Ow man wat was ik trots.

Zonder een script te runnen en werkelijk te zien uitvoeren, herschrijf ik nu de scripts. In mijn hoofd laat ik de programmeercode afspelen. Dit keer is het niet alles van a tot z schrijven, maar updaten van scripts. Aanpassen van scripts dat ze sneller lopen, dat ze logischer zijn en aanpassingen naar ander manier van werken met kennis van nu. Vandaag was ik bezig met het inlog script. Terwijl ik nadenk over hoe ik het zou willen hacken, herschrijf ik delen om het beter te beveiligen. Wat ik in 2012 al bedacht had is bijvoorbeeld als ik ingelogd sta op mijn computer en iemand zou mijn computer vanuit huis meenemen , dan logt mijn website automatisch uit. Vandaag heb ik nagedacht over sessie hacken en het overnemen van sessie van een ander. En het manipuleren van session variabelen als iemand toch lukt om sessie variabelen te beïnvloeden. Binnenkort schrijf ik wat meer over hoe het verder gaat lopen. Ik ben nog steeds niet uit of ik de layout ga aanpassen.

Ook heb ik besloten om de website op een wat duurder hosting te zetten met wat meer cpu kracht en database snelheid. Je kunt het iets merken. Qua bezoekers gaat het hard en er wordt veel verkeer gegenereerd.

Huidig situatie met het Coronavirus, realistisch opsomming:
- morgen 27 april staat de teller geregistreerde besmettingen op 3 miljoen
- er zijn 203.000 mensen geregistreerd met Coronavirus overleden
- oversterfte is zoveel meer dan de 203.000
- iets meer dan 25% van de besmettingen evenals overledenen is in het land USA
- in Nederland hebben ongeveer 3 tot 4% van de mensen het gehad
- op het vlak bejaardenverzorging heeft men de plank mis geslagen en hebben verzorgers bejaarden besmet
- als je Coronavirus hebt gehad en je klachten waren mild, dan heb je weinig antistoffen aangemaakt
- wereldwijd zien we herbesmettingen
- het is nog niet bekend wanneer je serieuze klachten hebt gehad hoelang de antistoffen werkzaam zijn
- het Coronavirus zou niet snel muteren, maar er zijn al diverse varianten van
- het Coronavirus is via lucht besmettelijk, aangetoond op een netsenfokkerij waar deze dieren besmet waren
- op plastic kan het virus drie dagen blijven zitten en mensen besmetten
- openbaar vervoer en 1,5 meter afstand houden gaat zeer lastig worden
- het schoon houuden van bijv. toiletten en individueel gebruik maken van werkplekken, kantoor 1,5 meter wordt heel lastig
- zomervakanties gaan niet door en als ze welk zouden kunnen, gaan veel mensen niet
- landen als Spanje en Italië moeten het hebben van inkomsten van toeristen
- evenementen in Nederland zijn tot 1 september verboeden
- op 1 september is het virus nog steeds en is de situatie niet gewijzigd
- er wordt aan pak weg 70 mogelijke vaccines gewerkt, waarvan 2-4 potentieel lijken te zijn
- normaal doet men 10 tot 15 jaar over het maken van een vaccin
- het is niet gezegd dat er een vaccin gaat komen
- als er een vaccin is ontwikkeld, dan is het een bizarre klus om 7 miljard mensen te vaccineren
- als we allemaal gevaccineerd zijn, is de kans dat een aangepaste variant van het virus de rond in gaat
- als in Nederland maar iets losser wordt, gaat de verspreiding weer sneller en worden er meer mensen besmet

Deze tijden zullen grote invloeden hebben op de toekomst en over tientallen jaren zullen ze het nog over hebben.

Foto behorend bij blog