Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2019»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
2 december 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 482.319
    Vandaag: 25
    Gisteren: 59
Trillen van zwarte Rusjes en hoe moet je ermee fokken? 
zondag, 19 mei, 2019, 4:00 pm - Russische
door Martin Braak
Laatste tijd hoor je vaker over zwarte Russische dwerghamsters die tussen de 10 en de 18 maanden beginnen te trillen. En het trillen langzaam erger en erger wordt. Tussen de gevallen zullen ook problemen zitten die een ander oorzaak kennen. Maar gemiddeld gezien gaat het om een defect dat pas later tot uiting komt. In mijn ogen heeft het niet te maken met het mank lopen wat een ander defect is. Maar wanneer ze trillen, lopen ze anders. Het lijkt op reuma of dat ze geen controle meer over hun beweging hebben en daarom grote stappen maken.

Foto behorend bij blog

Een gedachten die speelt is of we niet te maken hebben met een gebreksziekte. Ik ga ervan uit dat dit niet het geval is, maar we moeten wel in de gaten houden wat ze precies te eten krijgen. En of een relatie hiermee is. Zelf voer ik Witte Molen en een paar andere gevallen was dit eveneens zo.

Uitgaande dat het een defect is, hoe moet je ermee fokken? Bij de aantal wat bij mij opgetreden zijn, constateer ik dat het mogelijk dominant is. Het kan natuurlijk recessief zijn, want alle zwarte Russische dwerghamsters stammen van elkaar af. Ik zou één stamboom delen.

Foto behorend bij blog

Laatst las ik iemand op Facebook schrijven dat stambomen in de kleindier fokkerij onzin is. Je ziet nu hier waarom het geen onzin is. Als je maar zinvol toepast. Ik leg per dier vast wanneer de hamster geselecteerd is, bijzonderheden in zijn leven en wanneer hij overleden is. In de stamboom komt donkergrijs als kleur te staan indien een hamster binnen een jaar overleden is. Hierboven zijn alle kleuren lichtgrijs. Per defect geef ik een kleur. Zodat je in de stamboom direct ziet welk defect er aanwezig is. Lichtblauw is het trillen.

We weten dat dragers van zwart het trilprobleem niet krijgen. Je ziet drie keer de registratie van trillen. Allemaal aan één kant. De overige zijn gewoon normaal oud geworden en is het trillen niet geconstateerd.

Het kan nog steeds recessief zijn en dat een deel van de populatie het defect heeft, maar ik ga nu even uit van een dominant defect. Wat je bij dit soort dominante defecten kunt doen is voornamelijk met oude mannen te gaan fokken. Wanneer een zwarte Russische dwerghamster man van 14 maand niet trilt, dan is de kans dat hij gaat trillen zeer klein. Sommige gevallen beginnen pas bij 17-18 maand namelijk. En als een man van 14 maand niet heeft en niet krijgt, dan kent hij ook het defect niet als het dominant is. En als het recessief is, dan weet je dat hij slechts één gen van het defect heeft.

Een oude zwarte man van 14 maand kruis je terug op een totaal ander lijn. Je fokt daarmee een drager zwart. Dat doe je tevens met een ander en je vormt een koppel drager zwart. Daaruit selecteer je een nieuwe zwarte man en die laat je eerst oud worden.

Het heeft nog een aantal jaren nodig om een goed beeld te krijgen van dit defect. Door consequent te selecteren moeten we dit eruit selecteren.

Foto behorend bij blog

Afgelopen 16 maand is via Google 88 keer een pagina bekeken m.b.t. tril probleem. Je ziet een lichte stijging in 2018 en later qua zoeken.