Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«April 2016»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
5 december 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 482.499
    Vandaag: 26
    Gisteren: 63
Voeding en de Campbelli dwerghamster 
maandag, 11 april, 2016, 7:55 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week heb ik een paar keer de vraag gekregen of ik een discussie die op Facebook gevoerd werd, gelezen en gevold had. Het zou om een grove discussie gaan. Weet je, ik heb iets van meegekregen maar ik heb het niet gelezen. Ik begrijp ook niet dat met zo'n emotie gediscussieerd wordt. Verschillende mensen hebben verschillende meningen en respecteer de andermans mening. Ook al is het niet de jouwe. Toch?

Maar Martin, wat is jouw mening? Ik begrijp elkaars mening, ik begrijp dat zelfs heel goed!

Het gaat hierover aangepaste voeding voor de Campbelli dwerghamster zodat de kans dat diabetes uit indien zij daarvoor gevoelig zijn, kleiner is. Dit geldt eveneens voor de Russische dwerghamster met de kleurslag Mandarijn. Door voeding te geven dat minder koolhydraten bevat (minder suikers) is de kans op het krijgen van diabetes kleiner. T.b.v. huisdieren wil je liefst dat ze zo gezond mogelijk opgroeien. In Duitsland worden in dierenwinkels speciaal voer voor hybride dwerghamsters verkocht met dit argument.

Moeten wij dit willen? Ja zeg ik, als eenmaal bekend is dat de hamsters afstammen van hamsters met verhoogd diabetes kans. Je wilt ze namelijk zo gezond mogelijk houden. Maar nee als het om gezonde dieren gaat afkomstig van gezonde exemplaren. En niet standaard bij alle Campbelli dwerghamsters of Mandarijnen. Want als wij allemaal dit zouden doen, uit het probleem minder en verspreid het probleem juist meer. En op den duur wordt diabetes juist erger omdat er ook exemplaren zijn die het gaan krijgen ongeacht dat zij speciaal voer krijgen.

Als fokker wil je weten of de hamsters gevoelig zijn voor diabetes. Daarmee wil je zo min mogelijk fokken. Je wilt zoveel mogelijk selecteren op gezondheid. Dan moet je de dieren juist op normaal voer houden. En niet op aangepast voer. En Campbelli's kunnen normaal gewoon hamstervoer eten. Dat was in de jaren 80 geen probleem en ook niet in de jaren 90. En laten wij niet stellen dat door het voer vaker diabetes komt. Dat is namelijk actie reactie omgedraaid.

Ook labbrokken (ronde brokken waarin alle voeding zit en weinig vet bevat) ben ik tegen. Dit is voer dat een normaal huisdierliefhebber niet geeft. Als je als fokker consequent labbrokken geeft, weet je niet hoe je dieren doen op normaal voer. En als fokker heb je niet altijd beeld bij alle dieren die weg gaan. Dus moet je als fokker ook beeld vormen hoe de dieren doen onder normale condities.

Maar ik begrijp de fokker ook als hij of zij van mening is om wel speciaal voer te geven. Je loopt zo minder kans op problemen zoals diabetes. Als mens wil je toch ook zo gezond mogelijk eten?

Maar wat is speciaal en wat is normaal. Wat jammer is, is dat wij nergens vast hebben liggen wat normaal is. Dat vind ik ook van het uiterlijk. Hoe lang horen de oren te zijn of hoe lang horen de ondertanden te zijn? Daardoor vindt de één het voer dat gegeven wordt speciaal en ander normaal.

Daarnaast is het maar goed dat wij verschillende selectiemethoden hebben en verschillende meningen. Daardoor ontstaat verschillende manieren van selectie en daardoor is er meer diversiteit!

Foto behorend bij blog