Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Chimaera 
dinsdag, 28 april, 2015, 8:40 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Een knaagdier of vogel heeft normaal gesproken de helft van het DNA van de vader en de ander helft van de moeder. Soms gaat dit fout. Soms, eigenlijk zelden, versmelten twee bevruchte eicellen samen. Het gaat samen verder en er ontwikkeld een normaal dier. Wanneer het DNA verschillend zijn, kan dit tot uiting komen in het uiterlijk. Denk bijvoorbeeld aan verschillende kleurslagen.

Op Facebook in de groep Hybride deelde Dave Bumford een filmpje van een zeer bijzonder parkiet. Ik dacht eerst wat is hier zo bijzonder aan?, maar eenmaal dat het vogeltje draaide zag ik het! Ene kant groen en de ander kant blauw. Een zeer bijzonder iets wat zelden voorkomt.



Dit gebeurd ook heel soms bij hamsters. Zo werd in 2008 een bijzonder Pearl combi Blauw-wildkleur geboren. Iets wat ik eerder op foto had gezien en dus vaker voorkomt. Zo kennen wij ook Brindles, iets wat niet genetisch is. En misschien eveneens hetzelfde is. Brindle is twee kleurige dwerghamsters c.q. twee kleurslagen die door elkaar lopen.

Foto behorend bij blog
Rex bij de Mongoolse gerbil 
maandag, 27 april, 2015, 6:54 am - Overige
door Martin Braak
Op de N.K.V. Bokaal afgelopen april heb ik wederom foto's gemaakt van de rex variant die bij de Mongoolse gerbil voorkomt. Het viel mij op dat de snorharen gewoon recht waren. Navraag leerde dat aantal exemplaren wel gekrulde evenals kortere snorharen hebben en aantal niet. Het lijkt erop dat de snorharen op later leeftijd normaler worden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De mutatie is dominant van aard. De vraag is waarom er verschillen zitten in de snorharen. De fokker in kwestie, Julie Dumoulin, schreef dat Rex x Rex combinatie niet goed is, dit omdat ze dan kwetsbaarder zijn.
Waterfles schoonmaken 
zondag, 19 april, 2015, 10:16 am - Andere zaken
door Martin Braak
Mijn hamsters staan in een ruimte waar redelijk wat licht is. En met dit mooi weer komt het soms voor dat een waterfles ineens vies is. Algen groei kan soms heel snel gaan. En hoe maak je dat schoon?

De meeste waterflessen zijn van boven heel dun. De vaatwasser biedt dan geen uitkomst. En let op!, de plastic waterflessen kunnen niet in de vaatwasser. Ze krimpen en gaan dan kapot. Er zijn speciale veren te koop, maar ik zie ze niet vaak.

Mijn tip: gebruik rijst! Wanneer je een beetje rijst en water in doet en daarna flink schut, is de waterfles binnen een minuut schoon.

Foto behorend bij blog
N.K.V. Bokaal / Exoknaag 12 april 2015 
zondag, 12 april, 2015, 8:22 pm - Evenementen
door Martin Braak
12 april 2015 was het dan weer zover: de vijfde N.K.V. Bokaal. Dit keer alleen voor N.K.V. leden. En geen open show voor iedereen. Maar lid worden dat was zo gepiept! Want voor vijf euro extra was ja al (tijdelijk) lid!

De begin van de uitrol ging niet vlekkeloos. Ik kreeg een paar weken voor de sluiting qua inschrijving, een mail van de N.K.V. met wat allemaal moest gebeuren. Maar ik had op dat moment geen tijd en ik heb de N.K.V. even op pauze gezet. Vroeger werd ruim van te voren alles geregeld.

Maar uiteindelijk kwam alles goed. Er werd een uitnodiging gestuurd, mijn inschrijfformulier stond al klaar en er werden ruim 260 dieren ingeschreven. De ingangscontrole ging super goed, geen lange wachttijden. De dieren stonden ruim voor aanvang van de keuring allemaal klaar. Zo rond half 11 begon de keurmeesters te keuren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik even goed moest kijken, Aly Bennink keurt ratten? Ja!, en dat deed ze goed zeg! Weet je, de meeste buitenlandse rattenkeurmeesters houden de rat gesloten in hun hand en zetten de kooi voor hun neer. Op zo'n moment kan ik nauwelijks een leuke en goede foto van de gekeurde tamme rat maken. Aly deed dat anders en sinds lange tijd heb ik prachtige rattenfoto's gemaakt!

De dieren waren goed van kwaliteit. Er waren ook weer Hollanders kleurmuizen ingeschreven en die heb ik op foto gezet. Ook was er een rex Mongoolse gerbil ingeschreven. Maar ik twijfel of dit wel rex is hoor! De snorharen zijn namelijk normaal en bij alle rex varianten zijn deze gekruld. Voor wavy zouden de snorharen ook golvend moeten zijn. De haren waren naar mijn mening niet korter. Slechts de inplant is anders waardoor een krul effect ontstaat.

Keurmeester Katja vertelde hoe moeilijk het is om een goede Lakenvelder te fokken. Volgens haar was dat niet te doen. In de standaard staat namelijk dat de kleur van de snorharen, oren, ogen, benen, voetzolen en nagels overeenkomstig de kleur moeten zijn. En de voorpoten zijn bijna altijd wit. In de Engelse standaard staat dat de voorpoten wit moeten zijn. Ik had al een foto gemaakt van de witte pootjes. Maar wat bleek!, de Lakenvelder die daarna werd gekeurd was perfect! En daarvan heb ik een goede foto van kunnen maken.

Het was erg gezellig, lekker staan praten bij zowel het hamsterforum van DRDPetes als DeHamster.nl. Altijd gezellig en leuk om Gabriëlle weer te ontmoeten, met Sylvia, Marika, Anneke, Arrate, Peter, Joep en nog veel meer te zien en mee te praten! Peter, mijn broer, had een verkooptafel. Mijn neefje en nichtje waren ook mee. Op de terug reis zijn wij twee keer langs de McDonalds geweest. Twee keer?, ja om te eten en bij de volgende stop om een ijsje te kopen.

Foto's: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... NKVBokaal5

Paar van de foto's:
Foto behorend bij blog

BEW rat:
Foto behorend bij blog

Dumbo rat:
Foto behorend bij blog

Lakenvelder met een gekleurd voorpootje:
Foto behorend bij blog
Epigenetica: van opa naar de kleinkinderen 
donderdag, 9 april, 2015, 8:10 pm - Nieuws
door Martin Braak
In de Vlaams dagblad DeMorgen stond een artikel over epigenetica. Het ging over dat de leefstijl van de vorige generaties verantwoordelijk kan zijn voor obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten in de huidige generatie.

Bij de epigenetica onderzoek is onderzocht hoever bepaalde leefstijlkenmerken later in het DNA van de volgende generaties zichtbaar zijn. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de hongerwinterkinderen. Zwangere vrouwen kregen tijdens de hongerwinter soms maar 500 calorieën per dag te eten. Decennia later bleken hun nakomelingen meer last te hebben van obesitas en kregen vaker diabetes / suikerziekte. En hadden tevens hogere cholesterolgehalte. Expert in de epigenetica professor Tim de Meyer is van mening dat dit epigenetisch is.

De Universiteit van Adelaide onderzocht bij dieren hoe de levensstijl van ouders de gezondheid van hun ongeboren kinderen kunnen beïnvloeden. Hiervoor worden muizen gebruikt. De onderzoeken zijn nog gaande, echter het lijkt erop dat geboren kinderen geen nieuw begin maken, maar een hele erfenis met zich mee krijgen. Wel wordt een kanttekening gemaakt dat muizen een gemiddeld leeftijd van twee jaar kennen en mensen veel langer leven. Het is de vraag of de effecten bij mensen even groot zijn.

Epigenetica heeft effect bij het fokken van dieren. Zo denk ik dat epigenetische invloeden zijn met betrekking tot de Russische dwerghamsters afkomstig uit Engeland en die ik nu ruim 5 jaar fok en apart houd. Ik fok ze alleen maar onderling en kruis geen ander bloedlijn in. De eerste exemplaren waren heel donker van kleur. De Nederlandse Russische dwerghamster is warm bruin van kleur. Ik merk dat heel geleidelijk de kleuren hetzelfde worden. Mijn "Engelse" lijn wordt lichter en lichter van kleur. Nu denk je, tja, daarop selecteert Martin. Nee!, omdat dit om lijnteelt gaat, selecteer ik niet op uiterlijk. De selectie vindt zoveel mogelijk willekeurig plaats. Dit om diversiteit te waarborgen.

Andere onderzoeken toonden eenzelfde effect aan. Bijvoorbeeld wanneer mannelijke tamme ratten te veel vetten eten, krijgen de dochters hiervan vaker diabetes. Voeding is daarom zeer belangrijk en moet niet op bespaart worden. Het zou zomaar kunnen zijn dat doordat ik jarenlang eenzelfde voeding geeft, dit invloed heeft op de bruine kleur van de Russische dwerghamster.