Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Mei 2012»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
26 juli 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 352.176
   Vandaag: 7
   Gisteren: 59
  Geboorte van een Russische dwerghamster 
  donderdag, 24 mei, 2012, 8:41 pm - Russische
  door Martin Braak
  Meestal vindt de bevalling op een moment plaats dat je het niet ziet. Stilletjes, ineens en onverwachts. Vandaag liep ik de hamsterkamer in en zag ik heel iets bijzonders. Ik heb meteen mijn camera gepakt en deels vastgelegd. Namelijk de geboorte van een Rusje. Wonderlijk!

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Wonder de natuur of niet?!
  Blootsteling aan chemicaliën werkt generaties lang door 
  woensdag, 23 mei, 2012, 9:40 am - Andere zaken
  door Martin Braak
  Blootstelling aan een schadelijke stof tast nakomelingen meerdere generaties lang fysiek en mentaal aan.

  De wetenschappers stelden in hun onderzoek ratten bloot aan het schimmelverdelgingsmiddel vinclozolin en lieten de beesten vervolgens drie generaties lang doorparen zonder dat ze weer met de schadelijke stof in contact kwamen.

  Vervolgens vergeleken ze de ratten met soortgenoten die ook in de eerste generatie niet blootgesteld waren aan het verdelgingsmiddel. Het bleek dat nakomelingem van de blootgestelde ratten dikker waren en een hogere testosterongehalte in hun bloed hadden.

  Bovendien waren ze minder sociaal: ze hadden weinig interesse in contact met nieuwe ratten. De ratten hebben dus na meerdere generaties nog steeds zowel fysiek als mentaal last van blootstelling aan een schadelijke stof in een eerdere generatie.

  Epigenetica

  De onderzoekers wijten dit aan epigenetica. Dat is het fenomeen waarbij tijdens het leven iemands genetisch informatie aangepast wordt door specifieke moleculen, zogenaamde methylgroepen, aan het DNA te hangen.

  Door die methylgroepen worden genen meer of minder actief. Er verandert hiermee dus niks aan de DNA-volgorde.

  Omdat de epigenetische veranderingen ook in de sperma- of eicellen optreden, worden de aanpassingen doorgegeven aan volgende generaties. De blootstelling aan chemicaliën kan dus generaties lang een negatief effect hebben. Of het bij mensen ook zo werkt is niet bekend.

  (c) Nu.nl
  Zelfde hamster, zelfde positie, gefotografeerd met verschillende diafragma instelling 
  donderdag, 17 mei, 2012, 8:48 pm - Russische
  door Martin Braak
  Afgelopen week heb ik een aantal foto's gemaakt van eenzelfde hamster in dezelfde positie met verschillende diafragma instellingen. Bij een spiegelreflex camera kan je de diafragma zelf instellen. Diafragma is de opening waardoor het licht komt. Hoe kleiner de diafragma aanduiding, hoe groter de opening en hoe meer licht er door de lens kan komen. Daardoor ontstaat er een minder scherpte diepte afstand.

  De eerste foto heeft een diafragma instelling van F2.8. Je ziet dat alleen de neus scherp is, rest ervoor en erachter is onscherp. Dat wordt scherpte diepte genoemd. Je ziet dat langzaam de scherpte diepte groter wordt en dat de hamster scherper wordt.

  F2.8:
  Foto

  F3.2:
  Foto

  F3.5:
  Foto

  F4.0:
  Foto

  F4.5:
  Foto

  F5.0
  Foto

  F5.6:
  Foto
  April en begin mei: matig weer, gewoon koud! 
  zondag, 6 mei, 2012, 5:51 pm - Persoonlijk
  door Martin Braak
  Afgelopen 30 april was het prachtig mooi warm weer. Pakweg 22 graden en heerlijk buiten geweest. Die maandag heb ik deze foto gemaakt:

  Foto

  En dan denk je dat 2012 heerlijk weer kent. Integendeel! De winter was minder streng, geen weken lang sneeuw achter elkaar. Maar zowel maart als april waren best koud. Vijf mei was de koudste van afgelopen 21 jaar. Vandaag heb ik zelfs de kachel aan.

  Het doet mij toch terug denken aan 2007. Dat was een bijzonder mooi warm jaar. Zowel maart als april waren erg warm toen.

  Vandaag gekoppeld 
  zondag, 6 mei, 2012, 5:35 pm - Russische
  door Martin Braak
  Afgelopen week is het vrouwtje van één van mijn koppels overleden. Ja, dat gebeurd geregeld. Het bijzondere is dat dit mannetje heel lang in mijn huiskamer heeft gestaan. Zijn karakter is heel bijzonder: zeer lief!

  Direct na het overlijden van zijn partner kon je dit aan hem merken. Minder actief en veel slapen.

  Ik heb ook een vrouwtje, gestopt met fokken en partner overleden. Wat ik in deze gevallen vaak doe is opnieuw koppelen. Zodat ze elkaar gezelschap zijn. Hieronder een paar foto's die ik zojuist gemaakt heb. En ik heb ze slechts vijf uur geleden gekoppeld.

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  <<Eerste <Terug | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | Volgende> Laatste>>