Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hoe herken je een Geel bluefawn? 
zondag, 29 november, 2009, 5:44 pm - Russische
door Martin Braak
Ik krijg wel eens mailtjes met de vraag of het om een Geel-wildkleur roodoog gaat of om een Geel bluefawn. Het is aan de hand van foto's erg lastig om dit met zekerheid te zeggen, tenzij het overduidelijk een bluefawn is.

Geel bluefawn is namelijk een heel onstabiele kleur. Ene keer zijn ze heel blauwachtig en ander keer heel geelachtig. De aalstreep is zilvergrijs van kleur, maar dat komt ook bij de Geel wildkleur voor. Vooral als ze voor Blauw-wildkleur dragen. Dus aan de kleur van de aalstreep zijn ze niet altijd te herkennen.

Beste is dat je op hele jonge leeftijd kijkt. Bij de eerste paar dagen kijk je puur naar de oogkleuren. Je hebt namelijk de normale zwarte ogen, dat zie je direct na de geboorte al. Dan heb je twee soorten rode ogen, eentje die rood blijft en eentje die naar donkerrood/zwart kleurt wanneer ze 2-3 weken oud zijn. Wanneer de kleur van de ogen donkerder wordt terwijl bij geboorte een roodoog betrof, dan gaat het om een viesbruin of viesbruin gerelateerde kleur zoals beige. De rode ogen die later ook rood zijn, daar gaat het om de Geel wildkleur mutatie.

De Geel bluwfawn zijn bij een leeftijd 5-10 dagen oud heel erg blauw en worden dan pas geel. Dit terwijl de Geel wildkleur al direct geel is. En daaraan kan je beste de kleur herkennen.

Foto behorend bij blog

Op de bovenstaande foto staat een Geel bluefawn. Je ziet dat alle haartoppen blauwgrijs zijn.
Eet een hamster eerst het lekkerste op? 
maandag, 23 november, 2009, 8:18 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst had ik een leuke discussie, namelijk eet een hamster eerst het lekkerste op, en daarna wat hij minder lekker vindt?

Veel mensen zullen zeggen ja, dat doen dieren, als je ze iets heel lekkers voor zet, zullen ze dat alleen eten en pas daarna de rest. Maar klopt dit?

Een hamster is een hamster omdat hij dwangmatig hamstert. Dwangmatig omdat hij niet snel stopt. Het is niet zo dat hij eeuwig door gaat met hamsteren (ziet me al voor me, een hele maisveld weggehamstert), maar een hamster hamstert meer dan hij zelf 123 op kan, hij hamstert ook voor de slechte tijden, hij moet ook in de toekomst voldoende hebben.

En daar zit de kruk. Als een hamster eerst het lekkere op zou eten, dan zou hij niet gebalanceerd eten. En dat kan leiden tot problemen. In het wild zorgen ze zelf voor dat ze gebalanceerd eten en niet eenzijdig eten.

En dat zie je naar mijn mening bij onze huisdieren terug. Geef ze een kilo voer, ze zullen het geleidelijk opeten en niet te kieskeurig zijn.

Nu nog een test, zodanig dat het voer geteld wordt / afgewogen wordt. Ik zit zelf aan een hele grote kooi te denken waar de hamster meerdere voerbakken met eenzijdig eten heeft staan. Kijken of hij eenzijdig eet of dat van alle voerbakjes wat van gegeven wordt. En dan is het heel interessant om te kijken welke verhoudingen de hamster eet en of het per individuele hamster afhankelijk is.
Merle in wintervacht 
zondag, 22 november, 2009, 6:45 pm - Russische
door Martin Braak
Voor het eerst heb ik een Merle die in wintervacht is gegaan. Eigenlijk niet iets bijzonders, maar omdat ik probeer om wintervacht te voorkomen, gebeurd dit bij mij niet zo vaak. Omdat ik te weinig ruimte had, heeft hij een poosje boven op de kamer gestaan en daar is het wat donkerder.

Wat typisch is, is de geleidelijke grijsheid en dat het nu niet meer zo opvallend Merle meer is.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Hoe herkend mijn hamster mij? 
zaterdag, 21 november, 2009, 8:49 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst kreeg ik een leuke vraag, hoe herkend mijn hamster mij en als de hamster mij een poosje niet gezien heeft, herkend hij mij nog qua gezicht? Nauw laat ik eerlijk zijn: een hamster ziet "geen donder".

Als je de verschillende soorten hamsters op een rij zet, dan zie je verschillen qua kijkvermogen. Wie een Syrische hamster heeft, weet dat hij zomaar van hoogtes af wil springen. Dit komt omdat hij geen diepte ziet. De Syrische hamster leeft van nature onder de grond en wanneer het schemerig wordt, dan pas komt hij naar boven. De ogen zijn bij deze soort niet zo sterk ontwikkeld. Katten en honden zien niet scherp en zien bijvoorbeeld de kleur rood niet. Een Syrische hamster ziet nog minder dan een kat of een hond.

Bij de dwerghamsters zitten verschillen. De Roborovski dwerghamster kan redelijk goed zien, hij volgt je als je langs de kooi loopt. Als je een Roborovski dwerghamster op je hand houdt, terwijl je pols geknikt is (dus een platte hand in de lucht) dan springt de Roborovski dwerghamster niet zomaar van af. De Russische dwerghamster en de Campbelli doen dit wel. De Rus kijkt breeder dan de Campbelli dwerghamster, zijn ogen zitten wat verder van elkaar. De Chinese dwerghamster kan iets beter kijken, dit omdat van nature een klimmer is en dan is gezichtsveld wat belangrijker.

Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent. En natuurlijk bij het voeren horen ze het voer. En als jij altijd de hamsters op een bepaald moment voert, dan herkennen ze dit.
Fokdieren uit een nest vooraf gereserveerd 
dinsdag, 17 november, 2009, 9:02 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Op diverse fora lees ik topics over nesten hamsters. Vaak wordt een topic gestart op moment dat men een dekking hebben gedaan of bij dwerghamsters zeker weten dat er een nestje aan komt of geboren is.

Vaak staan er namen vermeld wie wat wilt hebben. En vaak zie je al snel dat mensen ook fokdieren reserveren. Dit op moment dat de hamsters nog maar net geboren zijn.

En dat is iets wat ik zelf niet zo goed begrijp. Fokdieren selecteer je op uiterlijk, karakter, etc. Hoe kunnen mensen al van te voren fokdieren uit 1 nest reserveren zonder ze nog maar gezien te hebben, zonder dat men weet dat ze wel fokgeschikt zijn.

Ik zou zeggen wees selectiever met het kiezen van fokdieren.