Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hamsters en vroegtijdig overlijden 
maandag, 26 december, 2022, 10:12 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Hamsters worden 2 jaar. Het woordje gemiddeld wordt vaak weggelaten. Maar in werkelijkheid is het gemiddeld, plus afgerond op, 2 jaar. Ik vond een tijd geleden een tabel op internet met leeftijd vergelijk hamster versus mens. Niet dat ik helemaal mee eens ben en zal later eens naar een eigen tabel kijken. Tabel was:
1 maand = 14 jaar
2 maand = 20 jaar
4 maand = 26 jaar
6 maand = 34 jaar
8 maand = 42 jaar
10 maand = 50 jaar
12 maand = 58 jaar
2 jaar = 70 jaar
3 jaar = 100 jaar

Hoeveel mensen ken jij die al met 58 jaar overleden zijn? Naarmate ik ouder word, zijn er rond mij heen mensen die vroeg overleden zijn. Dat gebeurd ook met hamsters. Niet ieder hamster wordt 2 jaar oud.

Eind vorig jaar had ik een nest Campbelli dwerghamsters en die waren niet lief qua karakter. Ik heb de mannen bij elkaar in een kooi gezet en dat waren totaal 7 mannen.

Foto behorend bij blog

Hierboven staan ze leuk op de foto. Twee hiervan zijn al overleden. En dat is veel te vroeg. Reden weet ik niet. Maar als je naar het bovenstaande tabel kijkt, dan is hun leeftijd pak weg 60 jaar. En dan kan je ook een plaats geven.

Dat 2 jaar gelijk staat aan 70 jaar ben ik het niet mee eens. Je ziet dat 12 maand 58 jaar is en dat, naar mijn mening, gemiddelde Russische en Campbelli dwerghamster 1,8 jaar oud wordt. Dat betekent dat 18 maanden oud gelijk staat aan 70 jaar (zeg maar) en 2 jaar gelijk staat aan 80 jaar. Dus die verhouding klopt niet. En ik vind dat 12 maand niet gelijk staat aan 58 jaar. Dus ik moet hier nog eens heel goed over nadenken.

Als fokker houd ik het heel goed in de gaten. Mijn stamboom daarin worden de hamsters die binnen een jaar overlijden donkergrijs ingekleurd. Ik doe er niet iets mee verder, behalve als ik een jonge hamster selecteer. Want als er heel veel donkergrijs in voorkomt, dan selecteer ik die hamster niet. Dat komt trouwens zelden voor. Ik had een tijd geleden een geval waar ik drie donkergrijze voorouders zag en dit aan één kant. Dan wil ik die risico niet lopen. Want er zijn drie keer op een rij iets geweest waardoor de hamster binnen een jaar overleed.

Foto behorend bij blog

Dit zijn twee exemplaren waarvan één reeds overleden is. Trouwens, de kleur was na paar maand niet meer van elkaar te onderscheiden. Ik vermoed dat de mutatie Grijs invloed heeft op de intentie van de kleur.




Overige blogposts worden nu geladen...