Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Bye 2021, welcome 2022 
vrijdag, 31 december, 2021, 11:39 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Het jaar 2021 is bijna weer voorbij. Een bijzonder jaar was het. Eind 2020 wist ik al dat het een ontzettend druk jaar zou worden en dat is het ook geworden. Ik werkte 37 uur per week en had dit in verband met de vele uren omgezet naar een voltijdsbaan van 40 uur. En toch heb ik ondanks dat ik vanaf september vrijdag niet meer gewerkt heb en december heel veel uren vrij heb genomen, 75 uur over en neem ik mee naar volgend jaar. Ik vertel wel eens hoeveel overuren ik nog heb staan om in de toekomst vrij te nemen. Ik zie dit als tijd voor tijd en laat het niet uitbetalen. Maar de tegenzijde is dat ik bijvoorbeeld afgelopen zomervakantie op papier een kleine drie weken vrij heb gehad. Want in mijn vakantie waren twee momenten dat ik weer aan het werk ging om een cliënt te helpen.

Het jaar 2021 was een jaar dat ik het vaakst in Amsterdam ben geweest. Pak weg 30 keer en daarom ook het vele werktijd. De klus in Amsterdam liep ook gigantisch uit en was ook erg complex. Maar ik ben dankbaar dat ik daar een rol mag spelen. Ik heb in de jaren daar veel geleerd en heb het idee dat ik daar ook waardevol ben. En deze klus zal niet eeuwig duren en tijd voor tijd gaat een keer komen.

Het jaar 2021 was wederom een corona jaar. Een jaar dat ik twee keer gevaccineerd ben en na de eerste keer netelroos kreeg en dat voor iets meer dan 6 weken lang. De tweede keer viel de netelroos gelukkig mee en dat was in mijn zomervakantie. Op moment van schrijven zitten we weer in een lockdown en gaat het hard met de nieuwe coronavirus variant Omicron. Begin van het jaar zaten we in een lockdown en verspreidde Delta variant van het coronavirus. Pas in mei kon ik weer naar de kapper. Maart 2021 was sprake van oplopende besmettingen en ik heb veel besprekingen via Teams gevoerd. Elke week was ik minimaal 1 keer in Amsterdam. En zeker 2 keer bij andere cliënten. We kunnen niet alleen maar vanuit huis werken. Dat gaat gewoon weg niet.

Het jaar 2021 heb ik veel sport gekeken. Ik ben een zeer groot Formule 1 gek en kijk elke race. Dit jaar kon ik alleen Silverstone niet zien en door het verklappen van de ongeluk met Max had ik ook geen zin om terug te kijken. Eén van de weinige races die ik totaal niet gezien heb. En ik kijk al vanaf kinds af aan. Dat Max zijn eerste wereldtitel binnen haalde was dan ook ontzettend gaaf. Ik had het om eerlijk te zijn niet meer verwacht. De Mercedes van HAM was de laatste races zo snel. Overduidelijk dat ze iets illegaals doen want het verschil met Bottas was in mijn ogen te groot en dat doet me terug denken aan de jaren van Schumacher waarvan ook gezegd wordt dat hij geregeld met een illegale auto reed. De zomerspelen waren leuk. Ik ben elke ochtend heel vroeg opgestaan en de zomerspelen gevolgd. En voetbal, maar dat vond ik toch echt minder dit jaar. Weinig wedstrijden bekeken, veel eerste en laatste stuk. De Tour de France volg ik ook, vooral de bergetappes.

Het jaar 2021 gaat de boeken in met slechte zomerweer. In de huiskamer was het niet warmer dan 25,5 graden. En wij hebben geen hittegolf gehad. Wel was het goed genoeg om lekker te fietsen. Daar was ik in juni al mee begonnen. Want toen was het zo mooi weer toen ik een paar dagen vrij had genomen. Heerlijk om hierop terug te kijken. Maar 2021 gaat denk ik de boeken in met veel regen. We hebben echt veel regen gehad vind ik. En in februari heel veel sneeuw. En ik kon gelukkig toen die week lekker thuis werken en blijven. Ik heb toen genoten van de sneeuwvlokken en het opruimen van de sneeuw. Er lag ook zoveel sneeuw dat ik niet eens weg kon rijden. Dat heeft even geduurd voordat ik mijn pad vrij van sneeuw had.

Het jaar 2021 is een jaar dat mijn nichtje Susan een volwassen dame werd. Ze woont nu op haar zelf met haar vriend in Amsterdam. Zo af en toe komt ze op bezoek en dan doen we weer leuke dingen. Zo was ze ook met 2e kerstdag bij mij en hebben we met familie hier kerst gevierd. Het is alweer de vijfde keer kerst zonder mijn beide ouders. Tijdsbesef dat het alweer zo lang geleden is, realiseer ik dat tijd zo snel gaat.

Het jaar 2021 heb ik gebruikt om mijn geluidsapparatuur te vervangen. Het was alweer wat jaren oud en ik houd er van om zo nu en dan muziek te luisteren. En natuurlijk prachtig geluid te hebben als ik series en films kijk. Dit jaar heb ik niet zoveel films gekeken, maar wel veel series. Dat had ik mij voorgenomen om eind 2021 in te halen en heb dan ook geregeld de tijd genomen om een aflevering te kijken. In december als ik opstond ging ik vaak eerst een aflevering kijken met een heerlijk kop koffie.

Het jaar 2021 is het jaar dat ik begonnen ben met de Uni-Halle kleurtjes project. Of wel Campbelli dwerghamsters te fokken in verschillende kleuren en qua gedrag en uiterlijk te selecteren op de Uni-Halle lijn welke ik fok. Ook dit jaar is een kuifje geboren maar ook dit keer weer niet genetisch. De kinderen van deze hamster hebben geen kuifjes. Dit jaar is wel sprake van veel veroudering bij mijn hamsters. En dat is ook logisch. Twee jaar geleden heb ik de schuur neergezet en nieuwe hamsters opgezet. En dat leidt tot veroudering en dat je minder fokt.

Het jaar 2021 is het jaar dat ik niet alleen Witte Molen als voer geef, maar een mix met Versele-Lage. Ik ben iets minder positief over Witte Molen, ook al is het voer niet gewijzigd. Maar het mist iets aan vitamines en er zitten pindas met dop in wat ik best wel nadelig vindt. Ik ga volgend jaar over op geheel Versele-Lage. Omdat uit praktijktesten naar voren komt dat dit iets beter voer is.

Het jaar 2021 staat bekend om energie-prijzen-crisis. Ik heb in mei een airco gekocht omdat ik dacht dat we gaan het weer zo warm krijgen. Maar de airco heb ik meer gebruikt om te verwarmen dan te koelen. De airco verwarmt de woonkamer heel snel en dan is gas verbruiken niet nodig. Eind 2021 gingen de gasprijzen gigantisch omhoog en er zijn zelfs energieleveranciers hieraan kapot gegaan. Op dit moment bedragen de prijzen rond de 1,80-2 euro voor 1 kub gas en 55 cent voor een kilowatt stroom. Dat is veel. Ik had dit jaar naar een elektrische auto gekeken, maar ze kennen nog veel softwareproblemen en daarnaast je kunt niet overal snel laden. En als de accu nog redelijk vol is, dan gaat het extra bijladen ook niet snel. En nu met de huidige energieprijs in mijn achterhoofd: eerst maar beter beeld krijgen of dit een incident is of in de toekomst deze prijzen hoog blijven.

Het jaar 2021 is het jaar dat de bezoekersaantallen op mijn websites terug liepen en dat ik veel tijd besteed heb om de websites sneller en beter te maken. Dit qua technische kant. In juni zakte de bezoekersaantallen in omdat Google de webvitals scores in hun ranking meenamen. Mijn websites zijn van hoge kwaliteit en de grote kwaliteit fotos dat laad traag. In mijn zomervakantie geregeld hieraan gewerkt en op een gegeven moment was ik er ook wel klaar mee. Want Google baseert alles op een gemiddelde van 28 dagen. Ik heb ook veel Youtube filmpjes van Google SEO en anderen met betrekking tot SEO gekeken om hiervan te leren. En weet nu heel veel meer hierover. Het duurde tot oktober dat Google mij een dikke pluim had gegeven en dat de websites een goede 28 dagen gemiddelde score had. En dit is een score op werkelijke ervaringen. Nadeel van mijn websites is dat het door veel kinderen bezocht worden en zij gebruiken oude telefoons en ook nog eens vaak slechte internetverbindingen. Eigenlijk een heel dom systeem van Google als je zo naar kijkt. Want nu krijgen slechte waardeloze snel geladen websites de voorkeur. Niettemin de laadtijden van Dwerghamster.nl is van 5-6 seconden gemiddeld gezakt naar 2,3 seconden. En eigenlijk is dit nog te traag. Het zou onder de 2 seconden moeten zijn. Wat ik zie is dat medio november aantal bezoekers weer hoger is. Maar toch nog steeds 20% minder dan voorheen.

Eind 2021 was het ook geregeld best koud. Maar vandaag en afgelopen 2 dagen was het gemiddeld erg warm. Zelfs zo warm dat we de warmste decembernacht ooit hebben gehad nl. dik 13 graden. We gaan denk ik na corona tijdperk de tijdperk in dat wij energie moeten besparen, van het gas af moeten en dat wij in Nederland meer op kernenergie gaan draaien. We gaan temperatuurrecords verbreken en ik voorspel ook dat een ijsblok van Noordpool ons gaat raken. En tegen deze natuurgeweld niet iets kunnen doen. Ik ga ook voorspellen dat veel huizen op slechte funderingen staan en dat dit een veel groter probleem wordt dan de aardbevingen in Groningen. Door de droogte en door huidige temperatuurwisselingen zijn houten funderingen / palen in de grond van slechte conditie geworden. Mijn voorspelling is dat 2022 een jaar wordt van veel coronavirus verspreiding, maar dan van milder variant. En dat dit het einde in gaat luiden. Corona zal nooit verdwijnen en zal altijd blijven. Maar focus moet meer op verzorging en opname van corona patiënten komen te liggen en minder op lockdowns en beperkingen.

Zo schreef ik in 2020 dat ik niet iets over 2021 wil voorspellen. Wat ik voor mijzelf hoop voor 2022 is dat het een wat rustiger jaar gaat worden. Een jaar met minder drukte. Dat het een jaar mag worden met minder pech. Dat mijn PC nog lekker mag blijven doen en niet vervangen hoeft te worden (tja ding is al 12 jaar oud!). Dat alles weer normaal wordt en wat vaker op kantoor kan zijn. Dat er geen oorlog uitbreekt met Rusland en dat de dreiging snel weg is m.b.t. Oekraïne. Dat we gezond blijven en dat de problemen met mijn neefje opgelost worden. Dat we dit keer wel een mooie zomervakantie weer krijgen. Dat WK voetbal leuk gaat worden (we mogen ingeval meedoen) en dat dit niet leidt tot minder hamsterverkopen (wat bij EK wel het geval was). Dat James Webb telescoop in de ruimte het gaat doen en wij in 2022 kunnen genieten van veel nieuwe ruimte nieuws.

Bye 2021, welcome 2022!

Foto behorend bij blog