Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Vier nesten Campbelli's tegelijk 
donderdag, 30 december, 2021, 8:20 pm - Campbelli
door Martin Braak
Met mijn Campbelli dwerghamster project dat ik kleurtjes wil fokken, had ik Campbelli mannetjes en Campbelli vrouwtjes van twee nesten samen gedaan. Ik heb van twee nesten Umbrous x Wildkleur Uni-Halle lijn twee kooien gevormd. Ik zet zo vaak jonge Russische dwerghamsters weg en laat ze in groep groot worden. Dat doe ik ook met Campbelli's alleen Campbelli's fokken iets eerder dan Rusjes. Bij Rusjes zie je dat ze gaan pubberen en dat merk je in gedrag. En tot die tijd raken ze ook niet zwanger. Ik zet ze bij week 12-13 pas als koppel apart en dan merk ik dat ze 4-5 weken later hun eerste nestje krijgen. Dat is niet het geval bij de Campbelli's. Daar zit een heel groot verschil tussen deze twee soorten.

Bij één van de twee kooien zijn de vrouwtjes al heel jong bevrucht. Eigenlijk te jong in mijn beleving. Ze zien er wel goed en groot uit hoor, de vrouwtjes zijn "volwassen" exemplaren. Maar niet qua leeftijd, tenminste in mijn beleving. Ik schrok en heb de vier vrouwtjes apart gezet. Deze week zijn de jongen geboren en wat direct opvalt is waarom Campbelli's echte groepsdieren zijn. Je ziet dat ze samen een nest maken, samen de jongen groot brengen, samen alles doen.

Bij mijn eigen lijn Russische dwerghamsters kan je ze niet in trio's of meerdere samen fokken. Ik heb het wel eens geprobeerd (tja ik fok al 35 jaar en heb zo wel eens wat getest) en wat je merkt is dat wanneer de vrouwtjes niet tegelijk bevallen, de jongen niet groot worden. Want als ze onder de verkeerde liggen, dan gaat het gewoon mis. Bij mijn Engelse lijn is dit minder geval. Ik weet van de oorspronkelijke fokkers uit Engeland dat ze trio's fokten en dat dit goed ging. Deze lijn is anders qua gedrag en dat merk je. Maar als je een grote kooi houd en nest is groot, dan gaat op dat moment nog steeds jonkies verloren. De Engelse fokkers fokken ze vaak in zeer kleine kooitjes.

Wat veel op internet geschreven wordt, is dat Russische dwerghamsters niet samen gehouden kunnen worden. Mijn ervaring is dat wanneer je niet mee knuffelt, niet mee paait, ze wel samen gehouden kunnen worden. Ze leven in de natuur groepsgewijs in kleine groepen of koppelgewijs. Ik denk zelf dat het afhankelijk van regio het wel eens kan verschillen. Maar het is zo dat wanneer een fokker niet koppelgewijs fokt en dat al jaren lang de voorouders apart en alleen houden, instinkt van samen zijn minder kan worden. Het is iets wat ik bij huisdieren altijd afraad, want ik kan niet voorspellen of het mis gaat en ik weet niet of mensen gedrag herkennen dat je ze uit elkaar moet halen.

Maar Campbelli dwerghamsters zijn veel meer groepsdieren dan Russische dwerghamsters. Waar bij Campbelli's het wel lukt om twee mannen en bijv. twee vrouwen samen te houden, dat lukt bij Rusjes niet. Want dat zijn combinaties dat veel en vaak fout gaan. Het is of van hetzelfde geslacht of 1 man met 1 vrouw. En ook al zou het kunnen, ik raad meerdere vrouwtjes Russische dwerghamsters af omdat je in alle tijden ziet dat dan niet alle jongen groot worden.

Foto behorend bij blog

Hierboven drie van de vier Campbelli moeders. Je ziet hoe ze hun jongen bedekken.

Foto behorend bij blog

Je ziet hoeveel het er zijn. En ook dat er diverse kleurtjes in het nest zitten.

Foto behorend bij blog

Bovenstaande foto gemaakt na 1ste dag.
Neurodegeneratieve ziekte en bloodstelling aan pesticiden 
woensdag, 22 december, 2021, 10:37 am - Andere zaken
door Martin Braak
Jaarlijks kijk ik door mijn mailbox en kijk ik welke mails ik heb laten staan m.b.t. discussies. En interessante elementen en dingen blog ik ter vastlegging. Zo ook een discussie over neurodegeneratieve ziekte zoals Parkinson. Bij zwarte Russische dwerghamsters komt Parkinson voor en tijdens het praten hierover hebben we ook gesproken over waarom treed bij andere mensen Parkinson bij Zwarte Rusjes eerder op dan gemiddelde leeftijd 16-18 maand?

Het zou kunnen komen omdat de neurodegeneratieve ziekte reeds in de lijn zit en bij familiedieren eerder optreedt. Maar pesticiden is ook een mogelijkheid. Er zijn diverse onderzoeken geweest waaruit blijkt dat mensen die meer in aanraking komen met pesticiden een hoger kans hebben op het vormen van Parkinson. Het kan ook dat bij hamsters zo zijn dat wanneer ze bepaald voermerk krijgen waar meer pesticiden gebruikt zijn, de kans op het krijgen verhoogd wordt.

Parkinson treedt sneller op bij zwarte dieren. Dat is de reden dat ze bij Parkinson testen met muizen zwart gekleurde muizen gebruiken.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in het blad Neuron, toonde bij muizen aan dat Parkinson in de maag- en darmenstelsel begint. Er ontstaan misvormde eiwitten waardoor de ziekte ontstaat. De eiwitten komen in de hersenen via een belangrijke zenuwverbinding de nervus vagus. Dat is een lange zenuw tussen de hersenen en onder meer de maag.

Bij Zwarte Rusjes denk ik dat het genetisch is en het defect op de X-chromosoom ligt. Alle stambomen tot nu toe kan via de vrouwelijke chromosoom terug geleid worden tot eerder Parkinson geval. En alle wildkleuren die dragen voor zwart met voorouders die later Parkinson krijgen, krijgen het niet. Het zijn alleen de zwart gekleurde exemplaren.
Simpel kerstfoto met je hamster 
dinsdag, 21 december, 2021, 9:18 am - Foto's
door Martin Braak
Eén van gemakkelijkste te maken kerstfoto's met een hamster is gebruik te maken van een kerstsok. En het is ook nog een hele leuke variant van maken van een foto. Ik zorg ervoor dat de sok op een goede rustige plaats ligt met weinig erom heen. Nadat ik de hamster in de sok doe, dan is het vaak dat de hamster eruit wil. En daar is het wachten op.

Foto behorend bij blog

En als je dan de foto maakt, heb je ongeveer het resultaat wat je hier boven ziet. Wel moet je zorgen dat je met flits fotografeert of dat je voor de raam de foto maakt zodat je voldoende licht hebt. En je moet de sluitertijd snel hebben, net als je een sportfoto maakt.
Fijne feestdagen #kerst #merrychristmas 
zondag, 19 december, 2021, 6:07 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Gisteren kregen we te horen dat we weer in lockdown gaan. Dat de Omikron variant van het corona virus zodanig gaat verspreiden dat het een groot probleem gaat worden. De winkels waren al verplicht om eerder de deuren in de avond te sluiten. En nu moeten zij allemaal dicht op de essentiële winkels na. Gelukkig was ik vorige week naar de kapper geweest. Maar ik kijk al tegen op hoe lang het vorige keer heeft geduurd en hoe straks gaat lopen.

Als je naar buiten kijkt zie je overal lichtjes, versiering en gelukkig een mooie sfeer. In Vroomshoop was deze week ook een tractor optocht wat erg leuk was! Dat mogen ze elk jaar doen en misschien ook wel leuk om dat op kerstavond nogmaals te doen.

Ik wil, ondanks de lockdown en ondanks dat wij niet meer alles kunnen doen, iedereen fijne feestdagen wensen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

AH kerstreclame 2021, heel schattig met Syrische hamsters, maar zeg geen twee Syrische hamsters bij elkaar! 
maandag, 6 december, 2021, 9:28 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
De kerstreclame van Albert Heijn is heel leuk en schattig. In plaats van cartoon hamsters spelen dit keer "echte" Syrische hamsters mee. Zo sweet!

Maar aan het einde worden twee Syrische hamsters bij elkaar gezet. Dit kan echt niet! Dit is fictief en kan niet gedaan worden met echte Syrische hamsters. Als het om twee vrouwtjes of mannetjes gaat, dan zullen ze gaan vechten. En wel zo vechten dat het dodelijk af gaat lopen.

Je kan een mannetje en vrouwtje zeer tijdelijk bij elkaar zetten. Dat gaat op 1 van de 4 dagen goed. Dan is het vrouwtje namelijk vruchtbaar... Je snapt wat er dan gaat gebeuren.Dus nogmaals: zet geen twee Syrische hamsters bij elkaar!!