Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
AH kerstreclame 2021, heel schattig met Syrische hamsters, maar zeg geen twee Syrische hamsters bij elkaar! 
maandag, 6 december, 2021, 9:28 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
De kerstreclame van Albert Heijn is heel leuk en schattig. In plaats van cartoon hamsters spelen dit keer "echte" Syrische hamsters mee. Zo sweet!

Maar aan het einde worden twee Syrische hamsters bij elkaar gezet. Dit kan echt niet! Dit is fictief en kan niet gedaan worden met echte Syrische hamsters. Als het om twee vrouwtjes of mannetjes gaat, dan zullen ze gaan vechten. En wel zo vechten dat het dodelijk af gaat lopen.

Je kan een mannetje en vrouwtje zeer tijdelijk bij elkaar zetten. Dat gaat op 1 van de 4 dagen goed. Dan is het vrouwtje namelijk vruchtbaar... Je snapt wat er dan gaat gebeuren.



Dus nogmaals: zet geen twee Syrische hamsters bij elkaar!!
Een heel nest in torpor 
dinsdag, 23 november, 2021, 9:21 pm - Russische
door Martin Braak
Bij het verzorgen zag ik een ramp. Moeder lag dood in de kooi, waterfles net te hoog voor de jonge Rusjes van ongeveer 16-17 dagen oud. En 5 jonge Rusjes die trillen en beven. Vreselijk en dat zijn momenten dat is niet leuk. Ik heb geprobeerd om water te geven, maar te vergeefs. En dan moet je hard besluit nemen. Mijn besluit was: laat de natuur zijn gang gaan. Waterbakje in de kooi en hopen op het goede.

Maar 5 minuten later dacht ik: ik ga het anders aanpakken. Ik heb een transportkooitje gepakt, de vijf kleintjes hierin gedaan, waterbakje, voer. En binnen pal onder de airco gezet. Want de airco kan mega snel verwarmen.

De warmte voelde ik in de kamer. Lekker, maar gedachten van shit ging nog door mij heen. Maar 15 minuten later, wat hoorde ik? Kraak, geritsel. Knapperend geluid. Ik kijk en zie alle vijf Rusjes gewoon als zeer gezond door het transportkooitje lopen. En dit met volle wangzakken.

Ik kan dit niet anders verklaren dan dat deze Rusjes al in torpor zaten. Dat zij hun lichaamstemperatuur omlaag hebben gebracht om te overleven. Ze voelden zo koud aan. Ze waren zo aan het trillen. En ze zijn zo jong.

Nooit hier iets over gelezen en eerste ervaring met torpor en zeer jonge Russische dwerghamsters.

Cliënt waar ik vaak voor werk kreeg een zeer vreemd SMSje. Want ik wilde Peter dit vertellen. Tekst luidde iets van nest gered, onder de airco, ze lopen weer. Tja dan moet je een wat uitgebreider SMS sturen met uitleg! Hij zal er vast om kunnen lachen!
Twee variaties Umbrous Campbelli's, of toch een slechte zwarte? 
zondag, 21 november, 2021, 8:34 pm - Campbelli
door Martin Braak
Bij mijn project zijn er twee variaties van Umbrous Campbelli dwerghamsters geboren. Eentje waar je duidelijk bruine tint in de haren ziet. En de ander die lijkt op Zwart, maar dan is het wel een slechte Zwart. Wat ik vermoed is dat deze variant Grijs + Umbrous is en dan is het logisch.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik weet nog dat ik via de telefoon van mijn ouders aan het internetten was. Dat was de tijd dat je 5 uur deed voor mp3's te downloaden voor 1 muziek cd. Dat was de tijd dat mijn moeder soms boosjes was omdat ik de telefoon bezet hield en wij onbereikbaar waren. Dat was de tijd dat ik een schriftje bij moest houden wanneer ik aan het internetten was omdat ik een vergoeding in de zeer dure KPN telefoonrekening moest betalen.

Toen kreeg ik foto's uit Amerika van de eerste Umbrous Campbelli dwerghamster. En dat ging om een zeer donkere wildkleur waarbij de haarpunten zwartachtig waren en je in dekhaar de wildkleur bruin nog zag.

Je ziet bij de 2e foto soort grijze tint er door heen zitten. Je ziet niet echt de bruine kleur.

Foto behorend bij blog

Of toch een slechte zwarte exemplaar? :S

De mutatie Grijs bij de Campbelli dwerghamster 
zondag, 14 november, 2021, 8:28 pm - Campbelli
door Martin Braak
Bij mijn project Uni-Halle mixen met kleuren Campbelli lijn (en begonnen met Zwart/Umbrous) is een grijze Campbelli dwerghamster geboren. Aan het karakter merk ik dat hij niet de Uni-Halle karakter heeft. Ik kan dat direct merken ook al is zij maar 3 weken oud. Ik merk het bij het aaien en hoe hij hierop reageert. Karakter komt nog wel, maar deze ga ik weer verder kruisen om het zoveel mogelijk de type van Uni-Halle van te maken.

Foto behorend bij blog

Grijs is een bijzonder mutatie. Als ze net haren hebben, lijken ze op wildkleur en pas iets later is het pas te zien dat ze grijs van kleur zijn. De geschiedenis is ook goed om te weten. Want via Amerika is het naar Zweden gegaan en van Zweden zijn er dieren naar Joep Vrijhof en Rebas gegaan. De mutatie leek uitgestorven te zijn en toen had Joep ineens Grijs. Die heeft hij gedeeld met Rebas en hij kreeg later nieuwe exemplaren. En alle grijze exemplaren stammen hiervan af.

Het doet met herinneren aan een Duitse fokker die op Joep reageerde dat zij niets met zijn dieren te maken heeft. Die fokker staat hier niet bij stil. Alles wat Grijs inzit is een beetje Joep's dieren. Ook al is het zover terug.

Foto behorend bij blog
Houdt de Syrische hamster een winterslaap of is hij dood? Hoe kan je dit zien? #hamster 
zondag, 7 november, 2021, 7:54 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Op 2e kerstdag 2012 kwam mijn broer Peter met een Syrische hamster in winterslaap binnen lopen. Peter en ik wonen in dezelfde straat namelijk en als iets bijzonders is, komt Peter vaak naar me toe. Ik had nog nooit foto's en filmpjes kunnen maken van een hamster in winterslaap en voor mij was dit een geweldig moment. Ik heb hier een heel onderdeel op mijn site aan gewijd. En dit onderdeel wordt ook vaak gelezen.

Een Syrische hamster in winterslaap houdt zich slap en lijkt net of hij dood is. Verschil is dat hij slap blijft als het om winterslaap gaat en wanneer dood verstijft hij. Ik zag laatst in een documentaire een ander tip. Namelijk een Syrische hamster die in winterslaap zit, daarvan trillen de snorharen een beetje.

Dat is een goede tip moet ik zeggen. Want het komt geregeld voor dat mensen toch vragen hoe je dit kunt zien. Mensen zijn bang dat hun hamster niet dood is.

Voor de goede orde: alleen Syrische hamsters kunnen in winterslaap gaan. En dan klopt hun hart zo langzaam dat ze dood lijken. Maar nu weten we: de snorharen blijven trillen!