Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«December 2019»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
28 februari 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 440.943
    Vandaag: 36
    Gisteren: 59
Fijne feestdagen! 
dinsdag, 24 december, 2019, 5:47 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Terwijl het vandaag regende, ging ik 's ochtends precies om 8 uur naar de supermarkt. Toch nog even wat halen!, maar achteraf realiseer je altijd dat je teveel gehaald hebt. Maar beter te veel dan te weinig. Het is weer kerst! En dat kon je merken aan de drukte. Kerstavond is altijd een bijzonder moment. Lekker eten, kerstfilm Polar Expres of zoiets, kerstkrans en genieten maar.

Ik wens ieder fijne feestdagen!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hoeveel voer geven wij onze dwerghamsters? 
zondag, 15 december, 2019, 7:36 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Vandaag had ik een leuk onderonsje met mijn broer Peter. Peter geeft namelijk elke dag voer aan zijn hamsters. En ik geef om de dag voer. Maar hoeveel voer geven wij dan precies? Een weegschaaltje, bakje erop en wegen maar.

Na een aantal tests kwamen we tot de conclusie dat wij beide evenveel gemiddeld geven. Namelijk 6,5 gram per dag per Russische dwerghamster.

Foto behorend bij blog
Exoknaag december 2019 
zondag, 1 december, 2019, 7:14 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was wederom Exoknaag. Een evenement dat ik normaal altijd heel vroeg aanwezig ben en met een grote fotocamera. Maar dit jaar had ik besloten om wat later naar toe te gaan. En mijn camera thuis te laten. Al vanaf de zomervakantie kwakkel ik wat met mijn gezondheid en ik dacht laat ik niet de hele dag foto's maken. En eens rustig aan te doen en met mensen te praten. Ik dacht ook, ach laat ik maar een paar uurtjes gaan. Maar zoals altijd, het is er ontzettend gezellig. Veel leuke mede fokkers die daar aanwezig zijn.

Wat opviel is dat de keuring niet zo druk was. Via de website NKV waren maar circa 150 dieren ingeschreven en via email waren nog een aantal ingeschreven. En zouden iets meer dan 200 dieren ingeschreven zijn. Maar dat oogde niet zo. Een aantal prachtige dieren werden gekeurd, maar ik heb niet zo lang bij de keuring gestaan. Lekker gepraat met Peter Jansen die aangaf dat Russische dwerghamster langwerpiger zijn geworden en niet meer zo kogelrond. En dat horen ze wel te zijn. Zie ook de standaard. Peter is wat jaartjes minder actief geweest en was sinds aantal jaren weer voor het eerst op dit evenement aanwezig. Het is goed om kritisch te zijn.

Dit keer geen dierenpolitie die fokkers aanspreken. Wat wel opvalt is dat overvolle tafels met knaagdieren reuze meeviel. Dat oogt prettiger. Echter bij de reptielendeel dacht ik man o man. Veel buitenlandse verkopers met dieren tegen hoge prijzen. Wil je een slang? Wil je kikkers? Wil je nog andere bijzondere dieren? Dat was daar allemaal te koop. Hobbyfokkers die vorig keer aangesproken waren, die hadden slechts een mailtje gehad met richtlijnen wanneer je bedrijfsmatig bezig zou zijn. Geen bezoek zoals ze op het evenement zeiden.

NKV jaarboek ook in ontvangst genomen. Altijd leuk om door te nemen en te lezen. En in no time was het alweer half vier. En was de dag weer voorbij.

Thuis aangekomen heb ik de laatste Formule 1 race van dit jaar gekeken. Aankomende maanden is het wel afkicken. Elke race kijk ik en tevens houd ik alle vrije trainingen in de gaten en houd ik alle nieuws in de gaten. In de Formule 1 zijn ze consequent bezig met verbeteren en de grenzen aan het zoeken. En dat is juist wat ik zo leuk vind.
Sinterklaas weer in het land, ff wennen aan Roetveeg Piet, welkom Ozosnel 
zondag, 17 november, 2019, 9:43 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Gisteren zat ik om 12:00 weer voor de buis om de Sinterklaas intocht te kijken. Jaarlijks al vanaf kinds doe ik dat en vroeger altijd met mijn moeder. Kop koffie en wat lekkers erbij. En gewoon voor de lol kijken. Dit jaar was het wel ff wennen hoor! De Sint die met een stoom trein komt omdat de nieuwe paard Ozosnel nog watervrees heeft. Tja... Laat staan dat alle Pieten toch schoonmaakmiddelen ontdekt hebben en niet meer geheel zwart zijn: Roetveeg Pieten.

En in andere plaatsen heb je de eigenwijze Pieten. Die maken zich niet schoon! En zijn zo zwart als roet!

Vandaag maar weer mijn bootje wat ik ooit bij de Blokker gekocht heb, gepakt. En wat foto's gemaakt. Beetje in herhaling maar elke keer zitten er wel weer schattige foto's bij!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hamzosnel of zullen we de hamster maar Hamzolief noemen?

Eén van de ergere dingen wat een dwerghamster kan overkomen: opgezwollen tong 
zondag, 10 november, 2019, 9:35 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het is me afgelopen 15 jaar drie keer overkomen en alle drie keer vond ik dit ontzettend erg. Je kunt er niets aan doen. Je hebt geen middelen om in te grijpen en het geeft een zeer verstikkend gevoel. Namelijk een opgezwollen tong.

Foto behorend bij blog

Zover ik kan zien + het aantal keren dat het gebeurd is, vermoed ik niet dat dit iets genetisch is. Ik vermoed dat er sprake is van een muggenbeet of een reactie ergens op, maar wat? Maar misschien is de reden wel simpeler. De tong kan ook ontstoken zijn. Of wel een infectie en dat wordt Glossitis genoemd. Maar het kan ook een tumor zijn. Want bij mensen komt tongkanker ook voor. Waarom zou dat bij dieren niet kunnen?

Vitamine B3 en/of B12 tekort kan leiden tot een verhoogde kans op een tong infectie. B12 krijgt de hamster binnen door het eten van hun eigen ontlasting. Ze hebben daarvan niet snel tekort, tenzij de poepjes niet gegeten worden.

Gelukkig komt dit zelden voor. Als je fokker wilt worden en denkt dat altijd alles goed gaat. Denk twee keer na. Hoe meer dieren je hebt, hoe groter de kans dat iets fout gaat worden. Dit is maar één van de dingen wat fout kan gaan.