Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Exoknaag / NKV Bokaal 
zondag, 2 december, 2018, 6:42 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het zover: Exoknaag. Meestal kijk ik ruim van te voren naar uit. Dit keer om eerlijk te zijn niet. Ik heb wat last van mijn boven been en wilde eigenlijk rustig aan doen in plaats van paar uur in de auto zitten en de hele dag staan. Maar mijn broer Peter wilde graag dat ik mee ging.

In de auto realiseerde ik me dat ik mijn nieuwe lens niet bij me had. Ik had voorgenomen om foto's te maken met deze nieuwe lens. Maar tja. 's Ochtends begon de normale routine werkzaamheden qua verzorging van mijn dieren. En in verband met mijn been was ik niet zo snel en kwam ik tijd te kort. Onderweg ging de tijd erg snel. We praten zo uren over diverse onderwerpen. Tijdens het rijden regende het en later op de dag bleek het de warmste 2 december te zijn. Ach beter dan sneeuw. Eenmaal aangekomen was het niet eens zo druk... dat leek zo. De ingang was naar voren gehaald. De ruimtes waren anders ingericht en dichter op elkaar gezet.

Op de NKV Bokaal waren pak weg 200 dieren ingeschreven. Dit lijkt een vrij stabiel aantal voor de december show te zijn. Vroeger had de NKV wat meer dieren, maar dat kwam voornamelijk door een aantal buitenlandse inschrijvers die nu niet meer inschrijven. Voordat de keuring begon ben ik met Gabriëlle een rondje gaan lopen. Goed voor mijn benen en het was nog niet zo druk. Leuk om alle standjes te zien. En rond te kijken. En ff bij praten.

Foto behorend bij blog

Mark keurde vandaag de Campbelli dwerghamsters, Aly de gerbils en tamme ratten en Katja de Russische dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en kleurmuizen. Dit keer waren er veel meer Campbelli's ingeschreven dan Russen. Dat waren er niet zoveel en Katja was snel klaar met de Rusjes en Chinezen. Ook dit keer waren er weer prachtige witte Chinezen ingeschreven. Ook de tamme ratten waren erg mooi. Tussen de gerbils zaten een paar onrustige types waardoor Aly elk gerbil aan de staart vast hield. Ze durfde ze niet meer los te laten! Logisch, ik zou dat ook niet durven! Tussen de kleurmuizen zaten bijzondere exemplaren. Prachtige maar ook rare vreemde exemplaren. Zo had er eentje een te lage oorstand. Beide oren stonden niet op gelijke hoogte. En eentje met een rare neus. Wat je precies aan zag ... Ingeval vreemd. Bij de Syrische hamsters zaten ook prachtige exemplaren. Eentje die mooi van type was en een bijzondere driekleur die geen echte gele vlekken had. Maar in mijn ogen komt dat door de umbrous factor. Satijn, gevlekten, driekleuren, langhaar, ze waren er allemaal.

Tussen de vele Campbelli's zaten exemplaren waarbij de verhouding oogbol en oogkast niet helemaal klopte. Wanneer de Campbelli draaide en de ogen daarbij bewoog, zag je in de ooghoek iets wat daar niet thuis hoorde. Het zijn net snoepjes, zo veel verschillende variaties.

Foto behorend bij blog

In de middag ben ik bij de presentatie "bedrijfsmatig houden van dieren" geweest wat erg interessant was (van www.Capseurope.nl) . Wanneer ben je bedrijfsmatig bezig? Het was niet zo zwart wit als men doet denken. Bij opvang van dieren is het wel zwart wit. Dan moet je gecertificeerd zijn. Wanneer je enkele dieren opvangt, dan kan je dit beter uitbesteden aan een bestaand opvangcentrum dat wel gecertificeerd is. In samenwerking met een dergelijk gecertificeerd opvangcentrum is het wel mogelijk om je in te zetten als gastouder. Bij katten en honden is een aantal gefokte exemplaren doorslag gevend. Dat komt vanuit de oude honden- en kattenwet. Maar voor andere dieren zijn geen aantallen beschreven. Het gaat om dat je fokt met als doel om dit te willen verkopen. Dan ben je bedrijfsmatig bezig. Een fokker die dieren fokt om de beste er uit te selecteren, die heeft niet als doel om het te verkopen. Dan ben je niet bedrijfsmatig bezig. In de wet staat niet dat je bedrijfsmatig bent indien je aan anderen dan familie en vrienden verkoopt. RVO wil op haar manier meer duidelijkheid geven, maar het tegenovergestelde bereiken ze hiermee. Nee, het gaat niet alleen om dat je adverteert, een website hebt en aan niet vrienden verkoopt. Het gaat erom dat je fokt met als doel deze dieren te verkopen en daarbij op lange duur winst maakt. Een bijzonder papegaaien soort dat 12.000 euro per stuk kost, en je fokt er vier stuks van. Dan heb je met gemak een jaarinkomen verdient. Maar het gaat om lange termijn met weinig risico. Als je slechts één koppel van deze papegaaien hebt, dan bestaat de kans dat er eentje overlijdt aanwezig. De rechter vindt dit zo'n risico dat dit niet als bedrijfsmatig beschouwd wordt. Het gaat om grote aantallen waarmee gefokt wordt met als doel om nakweek te verkopen en daarbij voor lange termijn winstgevend te zijn.

Dieren fokken is veelal niet winstgevend. En daarnaast heeft een fokker veelal het doel om te fokken om goede dieren te selecteren. Om niet bedrijfsmatig gekwalificeerd te worden, moet je tegenbewijs kunnen leveren en geven. Wanneer een ambtenaar aan de deur staat, dan heeft hij recht om je huis te bezoeken en door heen te lopen. Dit is niet de dierenbescherming. Maar iemand van dierenpolitie c.q. iemand van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij onaangekondigd bezoek moet je ze binnen laten. Als ze dan veel kooien zien, dan zeggen zij heel snel dat het bedrijfsmatig is. Maar wanneer je voor shows fokt, dan kan je dit aantonen door middel van een lidmaatschap van een vereniging, door te laten zien van showuitslagen. En door je verhaal waarom je fokt. Daarnaast is het advies om een kasboek bij te houden om te laten zien wat je verkoopt en welke kosten je daarvoor maakt. Dan kan je direct verdedigen dat je niet winstgevend bent. En daarom niet bedrijfsmatig bezig bent. Bij opvang wordt niet naar winstgevendheid gekeken evenals als je meer dan 20 katten of honden fokt. Na de presentatie heb ik nogmaals het criteria winstgevendheid nagevraagd en daar was de persoon heel duidelijk in: het staat in de wet en er is jurisprudentie over. Samengevat, de gemiddelde fokker die hobbymatig fokt, hoeft niet bang te zijn. Vertel waarom je fokt en onderbouw dat je geen winst maakt door middel van overzicht van ontvangsten en uitgaven.

Foto behorend bij blog

Het was weer een zeer geslaagde dag! En ik had na afloop best veel last van mijn been. Naar huis rijdend hebben we ff bij de McDonalds gepauzeerd. En onderweg heb ik naar kerstbomen gezocht. Ik kom tot de conclusie dat er nog niet heel veel staan. Ik moet eerlijk zeggen: gister op 1 december heb ik de kerstboom opgetuigd. Normaal zet ik die op na Sinterklaas, maar ik had nu al zin om hem op te zetten en heb volgende week niet zoveel tijd. Eén iemand was ingeval heel blij dat ik weer thuis kwam, namelijk Tommy de Huiskat.
Na 11 jaar bloggen is dit de 1.000 ste blog! 
zaterdag, 1 december, 2018, 9:45 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
11 jaar geleden was bloggen nog niet zo normaal en het woord vloggen bestond nog niet. Ik vond een open source script en heb die voor groot deel gewijzigd naar een blog systeem dat bij mijn website past. Op 2 december 2007 was het zo ver en schreef ik mijn eerste blog. De eerste zin "Om de website www.Dwerghamster.nl completer en ook wat persoonlijker te maken, heb ik besloten om een blog toe te voegen. Het is nog niet allemaal klaar, maar eerste begin is er!".

De eerste paar jaar heb ik heel weg blogs over mijn ervaringen geschreven. Bedoeld om anderen te informeren, op te leiden, info te delen, om ervaringen te registreren, om zomaar eens bij iets stil te staan. En het werd ook persoonlijker: ik ging blogs schrijven over mijn vakanties. Momenten dat ik stil sta en nadenk over het verleden en de toekomst. De blogs over mijn grote verlies van mijn ouders. In deze moeilijke jaren zijn er minder blogs geschreven. Het komt niet alleen maar daardoor, maar ook omdat over veel onderwerpen al geschreven is.

Over de aalstreep, waarom de buik een ander kleur heeft, over lethale factoren, over epigenetica, over diabetes, over genetica, nieuwe mutaties, kuifjes en nog veel meer. Duizend blogs is niet niets. Totaal zijn er 275.000 woorden gebruikt en kent het een omvang van 1,7 megabyte aan data. En totaal zijn er 475 reacties op mijn blogs geplaatst. In het verleden vaker dan tegenwoordig.

Foto behorend bij blog

De meest gelezen blog is "alle hamstersoorten". Op nummer twee staat "de alcoholist". Eigenlijk heel vreemd omdat het slechts om een grappige foto gaat. Blijkbaar is er een zoekwoord dat vaak gelinkt wordt aan deze blog. Derde blog is mijn eerste blog en dat is logisch. Veel mensen klikken het pijltje aan om naar het einde van alle blogs te gaan en dan krijg je de laatste. Hybride bij andere diersoorten is de 4e meest gelezen blog. En rudimentair duimpje 5e.

Mijn blogsysteem is een paar jaar geleden nog op de schop gegaan. In 2012 had ik versie 4 van mijn website gelanceerd, echter stond mijn blog nog op de oude scripts. Het is een complex systeem en dat kent ook nadelen. Het aanpassen kost veel tijd. Dit systeem werkt niet met een mysql database. Alles wordt in bestanden opgeslagen. Het is vrij snel qua systeem en voordeel is dat het zo te installeren is.
Zoektocht naar Beige, we zijn 15 jaar verder 
zondag, 11 november, 2018, 9:31 pm - Russische
door Martin Braak
Op Exoknaag afgelopen april zag ik een Beige kleurige Russische dwerghamster. Thuis dacht ik hier meerdere keren aan en de reden was dat we 15 jaar verder zijn. Het doet mij denken aan mijn project om ze gezonder en mooier te fokken. Het doet mij denken aan de felle discussies op het forum van DeHamster.nl. Hybride dwerghamsters en fokken op gezondheid. Maar wie mij kent, weet dat ik niet snel opgeef. Als ik opgeef, dan is dat geheel onderbouwt.

Bij mijn project kwam ik erachter dat draaikop x draaikop 100% goede jongen kon veroorzaken en 100% goede exemplaren draaikoppen kunnen veroorzaken. Daarnaast de grote vermoeden dat dit niet genetisch is in de zin van aan of uit. Maar dat het komt door eigenschappen die bepalen hoe het evenwichtsorgaan ontwikkelen. En dat op de chromosoom waar het Viesbruin gen ligt, mede dit bepaald. Ingeval ik was meer dan 10 generaties verder en het kwam er nog steeds uitrollen.

Voor de mensen die niet begrijpen wat een draaikop is. Een draaikop is een afwijking waarbij de kop niet geheel recht op de romp zit. Ze houden de kop scheef. Bij geboorte kan je het al zien. Ze draaien als wormpjes al rond.

In de zomer ben ik op zoek gegaan naar een exemplaar. Dat bleek lastiger te zijn dan ik dacht. ik heb een grote importeur c.q. handelaar gevraagd of hij deze kleur nog wel eens zag. Dat was niet het geval. Het lijkt erop dat deze kleur ook door grote fokkers in Oostblok eruit geselecteerd wordt. Dat komt voornamelijk omdat de draaikoppen ook in de winkels kwamen en de winkeliers er mee bleven zitten. Er kwam al gauw een taboe op deze kleur.

Bij was het ongeveer 1 op de 7 à 1 op de 10 die een draaikop kregen en altijd de kleur Viesbruin of Beige. Ook de kopvorm was vaak zeer slecht. Ik heb wel een aantal goede koppen tussen gehad, maar omdat ze hybride waren (en toen nog heel dicht bij de Campbelli zaten) was er veel onstabiliteit in de kopvorm. Uit goede koppen kwamen weer zeer slechte koppen.

Bij toeval kreeg ik laatst een vraag wat voor kleuren in een nest zaten. En jawel hoor, een beige! Het was totaal onverwacht. Het zweeft in de zwarte lijnen en het kan zomaar weer eruit rollen. Het leuke is dat dit gen generaties mee gelift is. Het toont aan dat genen niet altijd verlopen gaan en dat genenpool divers blijft.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een mooi exemplaar. Mijn laatste exemplaar stamt uit 2014. Een foto, ook een goed exemplaar

Foto behorend bij blog

Ter vergelijk:

Foto behorend bij blog

Ik ben heel benieuwd hoe het zit met deze Beige Rus. De 2014 exemplaar kwam ook spontaan na 10 generaties eruit. Maar in hetzelfde nest zat een exemplaar met een slechte kop. Helaas weet ik niet hoeveel generaties deze Beige verder is. Het is goed om eens te kijken. Als uit dit exemplaar ook slechte koppen uitrollen of ook weer een draaikop, dan is het een bewijs dat na 15 jaar fokken en vele generaties verder, het niet eruit is. Maar misschien is door recombinatie van DNA de genen van de chromosoom waarop het Viesbruin gen zit, wel "opgeschoond".
Geel-wildkleur roodoog, hybride en de oogpunten 
vrijdag, 2 november, 2018, 9:36 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag tijdens gezellig babbelen over onze hobby hamsters moest ik denken aan pak weg 15 jaar geleden dat ik op het hamsterforum schreef: deze hamsters dragen voor geel-roodoog. De fokker schreef daaronder de vraag hoe ik dit wist en kon zien. Want het gingen om wildkleuren. Was het gele pigment?, nee want dat hadden ze niet. Nee, het ging om oogpunten die ik kan zien.

Het is geen 100% iets, maar ik kan vaak aan de oogvorm en punten zien of de hamster voor geel roodoog draagt. De geel rood oog hebben het zelf ook vaak. Het heeft denk ik te maken met de vorm van de schedel, de diepte hoe de oog ligt, omvang van het oog, ingeval de combinatie hiervan. Aan de voorkant ontstaat in de vouw van de oogwimpers een kleine ruimte wat ik oogpunt noem.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hierboven drie foto's van geel roodoog. Je ziet dat de oogpunten iets minder behaard zijn.

Vergelijk met een ander kleur met hybride achtergrond, een Mandarijn drager voor zwart:

Foto behorend bij blog

En een zuiver Rus:

Foto behorend bij blog

Je ziet daar dat zowel achter als voor de oogpunten veel meer behaard zijn.

Dit zijn dingetjes die niets met gezondheid te maken hebben, maar met uiterlijke kenmerken. Net las dat mensen uit China, Japan, Mexico en Nederland ander vorm van ogen hebben. Blijkbaar liggen genen op een chromosoom en erven zo met de kleur mee.

Maar bij het fokken met hybride kleuren kan je wel beste rekening houden dat je niet te veel hybride kleuren met elkaar kruist. Door hybride onderling te fokken ontstaat er meer onstabiliteit in type en bouw. En gaan ze minder mooi uit zien. De gevlekte Rus is een hybride, de Geel-wildkleur Rus is een hybride en de Beige / Viesbruin. Als je deze kleuren mengt, houdt er rekening mee dat meerdere chromosomen genen bevatten van de Campbelli. Een gevlekte Dove of Lilac die voor Viesbruin draagt, kent 1 chromosoom met de vlekgen en dat is afkomstig van de Campbelli, 2 chromosomen waarop Geel-roodoog gen ligt, ook beide van de Campbelli, en een chromosoom waarop het Viesbruin gen ligt, eveneens Campbelli. Niet de hele chromosoom is van de Campbelli, maar een (groot) deel. Genen naast de mutatie worden gekoppelde genen genoemd. Omdat de kans dat genen door recombinatie uit elkaar gaan, minimaal is. Kans is kleiner dan dat jij de hoofdprijs in de Staatloterij wint. Kans is even groot als het ontstaan van een mutatie.

De zwarte mutatie bij de Russische dwerghamster is zeer waarschijnlijk niet van de Campbelli. En dat merk je als je terug fokt op zuivere Russen. Maar door Zwart onderling te fokken of door ze te mengen met Geel roodoog, fok je hybriden onderling. Fok een keer terug op zuiver soort en je zult zien dat de wildkleur drager voor zwart al mooier uitziet dan de zwarte exemplaar zelf. Fok maar eens meerdere generaties op deze wijze: zuiver x zwart, drager zwart x ander drager zwart, zwart x zuiver, drager zwart weer onderling, zwart weer terug op zuiver. En je krijgt perfect uitziende zwartjes die nauwelijks hybride eigenschappen kennen. En ik weet zeker als je dit tientallen jaren doet, je geen hybride eigenschappen meer krijgt als je zwarte exemplaren onderling fokt.

Zo lang? Het is al 30 jaar geleden dat wij, de broers Braak, de Geel-wildkleur hybride Rus gefokt hebben en 7 jaar lang zonder onderlinge kruisingen verder gefokt hebben om zo de perfecte Geel-wildkleur te fokken. Wij waren toen van mening dat wij alle Campbelli genen eruit hadden gefokt, de Geel wildkleur roodogen waren prachtig. Helaas waren ze te mooi waardoor showfokkers deze dieren gingen gebruiken om hun dieren te verbeteren en te showen. Waardoor hun dieren gehybriseerd werden. Omdat wij elke keer op zuiverheid terug kruisten en we toen al wisten dat wij ze apart moesten houden, dat hybride kleuren afzonderlijk gefokt moesten worden om zuivere russen te behouden, wisten we niet het effect dat je krijgt door generaties hybride onderling te kruisen. Het effect is dat kwaliteit terug gaat. Fok daarom hybride altijd terug met zuivere dieren. En zorg ervoor dat je zuivere dieren behoudt en hebt.
Tommy de huiskat een jaar lang bij mij 
woensdag, 31 oktober, 2018, 8:28 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vanochtend begon de ochtend raar en vreemd. Na het opstaan en op het moment dat ik Tommy wilde kammen, hoorde wij beide gemiauw van een kat buiten. De oortjes van Tommy gingen omhoog. Een boodschap van ver precies vandaag dat mijn moeder één jaar geleden overleden is. En ook precies dat Tommy één jaar bij mij is.

Tommy is een Brown Tabby Pers en heeft kleine korte pootjes. Vaak zit hij op de bank vlak bij mij op de leuning. En elke keer als ik ergens heen loop is Tommy sneller dan ik. Hij volgt mij en soms wordt wel eens gezegd dat katten personeel heeft. Tommy en ik doen de dingen samen. Tijdens dit typen zie ik Tommy ineens opspringen en naar de Hue lamp lopen. Hij merkt blijkbaar dat dit van kleur verandert. Hij is heel rustig en zal niet heel snel iets aanvallen. Ook de hamsters niet, hij kijkt er graag naar maar zal niet een tik met zijn dikke poot geven.

Precies een jaar geleden had Tommy het heel moeilijk. Ook niet zo vreemd natuurlijk. Hij was zijn baasje ineens kwijt. Mijn moeder en Tommy deden alles samen en zaten altijd naast elkaar. En daarnaast aten ze ook samen. Mijn moeder gaf geregeld iets aan Tommy namelijk. De eerste twee weken wilde hij nauwelijks gekamd worden en ging hij in zijn krabpaal zitten. De tweede nacht heb ik zelfs bij hem geslapen omdat hij niet at en dronk. Ik kon nog herinneren dat hij ging drinken en eten net voordat ik in slaap viel. Een opluchting was dat. Heel geleidelijk ging Tommy de woning verkennen en het duurde even voordat hij de eerste stapjes in mijn woonkamer zette. Hij ging precies voor de entree zitten. Daarna heeft hij weken lang onder de tafel op de stoel gezeten met de kop richting twee hamsterkooien. Hij vond het leuk om hierna te kijken.

Pas medio december ging hij op de leuning zitten. Precies waar mijn moeder altijd zat als zij bij mij op visite was. En dat doet hij tot vandaag elke avond. Deels televisie kijken, deels naar buiten kijken en deels lekker met de kop op de bank slapen.

Waar ik altijd bang voor was, is dat hij mijn meubels kapot zou maken. Bij mijn moeder krapte hij aan de bankstellen en die zagen binnen een jaar niet meer uit. Ook deed hij, zoals wij dat noemden, robjes of wel rennend door de kamer en over de meubels. Het lijkt net of op moment dat hij bij mij woont, volwassen is geworden. Ik zeg wel eens: hij die alles gezien heeft en hij die begeleid wordt in zijn doen en laten. Want hij heeft heel wat bij mijn moeder meegemaakt en ik houd ervan om dieren met stem te trainen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog