Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«December 2017»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
4 oktober 2023

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 423.586
    Vandaag: 59
    Gisteren: 60
Hoe gaat het met de Dans Rusjes #defect #hamsters 
dinsdag, 19 december, 2017, 11:59 am - Russische
door Martin Braak
Een tijdje geleden heb ik twee Rusjes gefokt die een bijzonder defect hebben. Bij stress en bij activiteit gaan ze rondjes draaien. Bij de muizen was dit al bekend en de afwijking heet daar dansmuizen. Paar jaar geleden heb ik met een Japanse wetenschapper hierover gemaild. Hij zocht naar meer informatie over de dansmuis die als huisdier in Nederland gehouden werd. De afwijking is ook bekend bij Roborovski dwerghamsters, maar ik had het zelf nooit bij de Russische dwerghamsters gezien.

Ik zag ze als baby al draaien. Het viel direct op: twee kindjes die hetzelfde hadden. Het zijn twee mannetjes en ik zag ze al draaien terwijl de oogjes nog niet open waren. En toen ze vier weken oud waren heb ik de nestgenoten weg gedaan en deze twee gehouden. Ik heb ze meegenomen naar Marika om te laten zien en om ze te filmen.

Toen ik op Facebook hierover schreef en vertelde dat wanneer ze blijven draaien, ik ze zou inslapen schreef iemand: hebben ze zelf last hiervan? En daar heb ik een hele tijd bij stil gestaan. Ze hebben nu een grote molen en het draaien om hun as doen ze alleen als ze heel veel stress hebben. Meestal lopen ze nu in hun molen en wanneer ze niet samen lopen, dan maakt de ander een groot rondje om de molen. Slapen, eten, drinken dat doen ze zonder rond te tollen. En het tollen is veel minder geworden.

Wel is het bijzonder dat zij de enige twee zijn die bij mij een wintervacht aan het krijgen zijn.

Ik heb ze samen zitten omdat bij mij bijna altijd goed gaat. Ze hebben echt heel veel aan elkaar. Ze lopen vaak samen in het molentje en ze slapen altijd bij elkaar.

Het is de juiste keuze geweest om ze niet in te laten slapen. Ze hebben plezier ondanks hun defect.

Foto behorend bij blog


Is de kop van de Syrische hamster in de tijd veranderd? 
woensdag, 13 december, 2017, 6:32 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Zijn ze nog steeds identiek of zijn er grote verschillen qua kopvorm? Joep had op de laatste Exoknaag een Syrische hamster bij zich die afstamt van de laboratorium lijn waarbij niet op uiterlijk geselecteerd is. Soms wordt wel eens gezegd dat de ronde kop door selectie van fokkers komt en dat de originele variant een spitse muizenkop heeft. Dit is niet het geval. Duitse wetenschappers hebben al jaren geleden enkele Syrische hamsters in Syrië gevangen en onderzocht. En ook met onze tamme soort vergeleken. De Syrische hamster heeft ook in de natuur een berenkop. En niet de muisachtige kop. Ook zijn ze stevig gebouwd.

Een paar foto's die ik van deze Syrische hamster heb gemaakt:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En Joep vindt het helemaal geweldig om te zien dat deze ook een buikvlek heeft en dat de buikvlekken niet door de bontfactor veroorzaakt is. Iets wat sommigen ook beweren.
Foto's Pakjesboot 12 Sinterklaas #hamsters #sint #sinterklaas 
maandag, 4 december, 2017, 3:51 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik bij Blokker een houten Pakjesboot 12 van Sinterklaas gekocht heb. Heel toevallig zag ik dit staan en ik wist meteen dat het een heel leuk item was. Bij het afrekenen bij de kassa vertelde ik al wat ik ermee ging doen. Namelijk sfeer foto's met hamsters maken. Het is zo'n leuk dingetje om Sinterklaas foto's mee te maken. Jaarlijks haal ik hem een keer uit de kast en zet ik een paar hamsters erop. En elke foto is leuk. Ook al kijkt de hamster ergens anders naar toe, dat maakt niet uit.

Hieronder een paar die ik vandaag gemaakt heb.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Elk jaar betrap ik mijzelf op dat Sinterklaas tijd erg snel voorbij gaat. De intocht van Sinterklaas kijk ik met plezier. Van te voren haal ik alvast pepernoten, marsepein en suikermuisjes op. Maar daarna... Eigenlijk vind ik kerst veel leuker!
Een schildpad mannetje? Nee, een Russisch Blauw Geel Oranje combinatie #nieuw #bijzonder #hamster 
zondag, 3 december, 2017, 2:22 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Mijn broer Peter zei tegen mij dat hij een vreemd Syrische hamster mannetje heeft. Het lijkt precies op een schildpad. En het schildpad mutatie ligt op de X chromosoom dus mannetjes kunnen geen schildpad zijn... Dit is niet schildpad, dit is de Russisch blauw mutatie in combinatie met Oranje en Geel.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Het is heel raar om te zien. Hij heeft echt gele vlekken. Terwijl Russisch Blauw in combinatie met Oranje grijsachtige vlekken geeft. Beide kanten is Oranje aanwezig en de vader is Geel drager Oranje + Russisch Blauw. Of wel de vader is gewoon Geel. En omdat Oranje niet aanstaat en alleen gedragen wordt, is Russisch Blauw niet te zien.

Nu nog witte vlekken erin fokken en we hebben driekleurige mannetjes!
Vandaag een bijzonder moment: 10 jaar blog! #hamsters #blog  
zaterdag, 2 december, 2017, 2:00 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Een bijzonder moment. Vandaag is het 10 jaar geleden dat ik met mijn blog begonnen ben. In deze 10 jaar heb ik bijna duizend blogs geschreven. Veel al over hamsters en weetjes, maar ook over wat ik meegemaakt heb qua evenementen en vakanties. Ook soms de moeilijke momenten zoals het overlijden van mijn vader en moeder.

Mijn eerste zin was: Om de website www.Dwerghamster.nl completer en ook wat persoonlijker te maken, heb ik besloten om een blog toe te voegen. Het is nog niet allemaal klaar, maar eerste begin is er! Dat was mijn startpunt. De gedachten was om de website actiever te maken. De website is vrij statisch en ik moet er echt voor gaan zitten om artikelen te herschrijven of up-to-date te maken. Een blogje schrijven doe ik meestal in een paar minuten. Gewoon ff snel uittypen. Tja, daarom zoveel taalfouten lol. Maar dat maakt niet uit. Het is delen van kennis, van weetjes, het delen van informatie. Zodat anderen het kunnen lezen en kunnen verdiepen in de materie. Wat ik wilde bereiken, is zeker bereikt. Mijn blog wordt vaak gelezen. En veel bezoekers vinden mijn site omdat ik een blog heb.

Wat lastig maakt is dat over veel onderwerpen ik reeds geschreven heb en het aantal blogs langzaam afneemt. In 2008 schreef ik maar liefst 168 blogs. In 2015 91 en 2016 56. Maar dat kwam ook in verband met de privé situatie.

Elk jaar begin ik met de statistieken en ik heb lang niet begrepen waarom mijn teller zoveel afwijkt ten opzichte van One.com statistieken. Ik ben er nu achter!, mijn blog telt voor één pagina. Als iemand tien blogs leest, is het voor One.com een link die via redirect opnieuw geladen wordt.

Een paar bijzonderheden: het maximaal aantal reacties op een blog bedraagt 6.Lijstje van de meest gelezen blogs:
Alle hamstersoorten
De alcoholist
Een blog
History of the Syrian Hamster
Hybride bij andere diersoorten
Rudimentair duimpje, Nederlandse standaard "5 tenen" is fout
Hamsteren
Hoe is het met Inni-Mini?
Bonte / gevlekte Roborovski's
Help mijn hamster knaagt aan de tralies!

Ja, mijn eerste blog is ook tevens ééntje die vaak gelezen is. Bijzonder is dat alle hamstersoorten de meestgelezen blog is terwijl het een opsomming is. Inni-mini die er tussen staat. Ik vermoed dat een aantal blogs die hierboven in de top 10 staan op fora genoemd zijn en daardoor vaak gelezen zijn.

Ik ben nu heel benieuwd hoe het over 10 jaar is. Ik ben nu 43 jaar oud, dan ben ik 53. Zou ik dan nog zo actief met deze website bezig zijn? Hoe ziet mijn hobby dan eruit? En hoe mijn site en blog? 10 jaar op 43 jaar is bijna 25% van mijn leven. Bijzonder!

Foto behorend bij blog