Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«December 2017»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.058
    Vandaag: 24
    Gisteren: 59
's Nachts een lamp bij de hamster kan leiden tot depressief gedrag bij nageslacht 
zaterdag, 30 december, 2017, 12:00 pm - Russische
door Martin Braak
Bij korter wordende dagen wordt meer melatonine aangemaakt en kan invloed hebben op het gedrag van de vrouwtjes. Ze kunnen daardoor agressiever zijn. Maar 's nachts een lamp aan laten is geen goed idee. Volgens onderzoek kan dit leiden tot depressief gedrag bij de nakomelingen.

Door 's nachts het licht aan te laten wordt het 24 uur rite van de hamster verstoord. Blootstelling aan licht 's nachts verhoogd depressief gedrag bij knaagdieren. Gedurende een test van negen weken werd een groep Russische dwerghamsters bloodgesteld aan licht. Hun nageslacht vertoonde meer depressief gedrag dan het nageslacht van ouders die 's nachts wel in het donker zaten.

Of wel zorg niet voor een tekort daglengte, maar zorg wel voor een goede nacht met niet te veel licht.

Link: https://www.demorgen.be/wetenschap/-s-nachts-een-lichtje-aanlaten-voor-je-knaagdier-kan-hem-en-zijn-nageslacht-depressief-maken-zegt-studie-b34d6296/
Seizoensveranderingen kunnen bij vrouwtjes tot agressie leiden 
zaterdag, 30 december, 2017, 11:37 am - Russische
door Martin Braak
Joep mailt me soms hele leuke mails met goede informatie. Zo ook dit keer: een link naar een artikel over de invloed van seizoensveranderingen op de Russische dwerghamsters.

Voor wetenschappelijk onderzoek hebben ze de Russische dwerghamster gebruikt. De onderzoek toont aan dat melatonine aangemaakt wordt en direct invloed kan hebben op het gedrag van de vrouwtjes. En niet zo zeer bij de mannetjes. En dat wanneer de dag minder licht heeft, meer van dit hormoon aangemaakt wordt.

Melatonine is een hormoon dat de interne klok en natuurlijke cycles van slapen en waken controleert. En het heeft dus effect op de dag-nachtritme. En, zoals uit onderzoek blijkt, ook op het gedrag van het vrouwtje.

Een goede reden om je fokdieren extra licht te geven en voor een stabiel daglengte te zorgen.

Link: http://www.natureworldnews.com/articles ... msters.htm
Een klein wit waterbakje, ideaal voor moederhamster met jongen, kunnen niet verdrinken 
donderdag, 28 december, 2017, 9:14 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Deel van mijn kooien hebben een laag hangend waterfles en deel niet. Bij deze kooien gebruik ik een klein wit waterbakje. Deze zijn heel laag en klein. Ideaal omdat de jonge hamstertjes niet in verdrinken. En gemakkelijk erbij kunnen.

Het wordt daar een voerbakje genoemd. Maar het is echt een waterbakje! Er gaat namelijk niet zo heel veel voer in.

Foto behorend bij blog

Onderhaar, dekhaar, grannenhaar en tasthaar, de verschillende haren in de pels #hamsters 
maandag, 25 december, 2017, 6:03 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op de NKV Bokaal viel meerdere keren het woord grannen. Bij het schrijven kon ik aan de keurmeester dit vragen. Wat bedoel je nu precies? Het zijn de haren die eruit steken. Het is volgens mij een Duits woord en daarom niet zo in Nederland ingeburgerd. Ten minste, ik had er nog nooit van gehoord en Google levert me niet al te veel informatie op.

De haren kan je verdelen in onderhaar (wollig haar), dekhaar en grannenhaar, de haren die eruit steken. Daarnaast zijn er nog tastharen die ik ook wel voelsprieten noem.

Foto behorend bij blog

Dekhaar
Dekharen zijn verdeeld over het hele lichaam en is in de nek en tussen de oren minder aanwezig.

Onderhaar
Onderhaar is licht golvend en is korter van lengte. Onderhaar is ook veel meer van aanwezig. Ongeveer tussen de 20 tot 40 meervoud ten opzichte van dekharen.

Grannenhaar
Grannenhaar is minder in aantal aanwezig (1:20 tot 1:40 ten opzichte van dekharen) en verschilt van de dekhaar qua lengte maar kent ook een net iets ander kleuropbouw. Een grannenhaar is van haarwortel tot middelstuk ongeveer even dik maar daarna wordt hij iets dikker en kent aan de uiteinde een puntig structuur. Deze haren liggen in de strijkrichting gebogen.

Tasthaar
Daarnaast zijn er hele kleine voelsprieten. Dit zijn haren die eruit steken en omgeving afgetast kunnen worden.

Er is een konijnenras die Zwartgrannen heet. Dit is in Duitsland rond 1960-1961 ontstaan omdat een Duitse wetenschapper wilde testen of het mogelijk was om witte haren met gekleurde toppen te fokken. Hij kruiste een Groot Chinchilla met een Rode Nieuw Zeelander en met selectie kreeg hij het inderdaad voor elkaar: een witte konijn met witte haren die donkere toppen hebben. De Russische dwerghamster Pearl heeft dat ook. Daarvan hebben de haren die eruit steken een donker top van kleur.

Fijne feestdagen! 
zondag, 24 december, 2017, 2:28 am
door Martin Braak
Ik wil alle website bezoekers en blog lezers fijne feestdagen wensen!

Foto behorend bij blog