Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Exoknaag 4 december 2016, NKV Bokaal, verslag 
maandag, 5 december, 2016, 8:10 pm - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag 4 december was het weer zover: Exoknaag, NKV Bokaal. Dit keer keek ik er niet zo naar uit ... veel emoties. Het was namelijk vorig jaar Exoknaag dat mijn vader ziek werd. En in april dat ik niet naar Exoknaag kon omdat ik zo ziek was (longontsteking). Maar eenmaal aangekomen was dit al snel vergeten.

Dit jaar waren er wat minder dieren ingeschreven. Pak weg 100 minder dan vorig jaar: ongeveer 250 stuks. De keuring begon om 10 uur en wat opviel was dat er veel Campbelli dwerghamsters ingeschreven waren. En wat nog meer opviel: deze waren van zeer goede kwaliteit. Je zag de warme wildkleur en ook prachtige Platinum exemplaren. Deze exemplaren zijn anders dan de standaard exemplaren waarmee ik vroeger gefokt heb en ik bij Rebas veel gezien heb. Deze exemplaren verschimmelen echt. Door de verharing raken ze pigment kwijt, vertelde de keurmeester. Soms hadden we het idee dat er een bontfator te zien was, maar of dit ook zo is... Waarschijnlijk niet. Ook waren er bonte exemplaren ingeschreven en daarbij zou het om Mo-factor gaan. Echter, ze hadden wel een rode gloed in de ogen en veelal een halsband vlek. De rode gloed in de ogen kan ook komen door de vele witte vlekken rondom de kop. Helaas zou alleen via fokken aangetoond kunnen worden dat het om Mo-factor gaat. Mark Hissink vertelde dat Mo-factor steeds vaker in Nederland voorkomt en dat hij ze ook heeft.

Foto behorend bij blog

Ook de muizen waren prachtig! Ik heb een prachtige lakenvelder op de foto gezet, maar de keurmeester vertelde dat ze eigenlijk gekleurde pootjes moeten hebben. En dat misschien tijdelijk los gelaten wordt. Als ik de Facebook berichtjes moet geloven kan je deze variant nauwelijks fokken zonder witte voetjes. Ook waren er prachtige schildpadden ingeschreven en wit satijn. Dat is zo lastig op foto te zetten!

Dit keer wederom weinig ratten op foto gezet. Anneke vroeg of ik een oogafwijking op foto wilde zetten. Heel apart, de oogspier is daarvan niet goed. Ook was er een prachtige Japanner ingeschreven. Evenals een Merle tamme rat.

Bij de gerbils was het duidelijk dat Alice niet had ingeschreven. Zij heeft hele goede type gerbils. Er zaten grote verschillen tussen in type en bouw.

Een muis was zo groot dat dit door de keurmeester te groot gevonden werd. Maar ik zag ook een Syrische hamster die veel te groot was. Wat een beer!

Foto behorend bij blog

Ik was heel nieuwsgierig naar de keuring van de Rusjes. Dit keer hebben wij geen plopogen en/of andere oogproblemen gezien. Aantal waren wel erg klein en mager. En waren nog niet keur rijp.

De vele kraampjes waren geweldig. Dit keer was ook een kraampje waar warme stroopwafels te koop waren. Zeer lekker en een geweldige uitbreiding zeg!

Een geweldige dag, het was bijzonder gezellig!
Snorharen nader bekeken #hamster #snorharen 
zondag, 20 november, 2016, 7:20 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het is al een hele tijd geleden dat ik hier over snorharen schreef en misschien is het wel dubbel. Ik weet het niet! Het was met het schrijven van de website AllesOverRatten.nl dat we aan het verdiepen waren hoe snorharen werken. En later heb ik een versie voor de Russische dwerghamster geschreven die je bij de algemene informatie hier op de website kunt vinden. Snorharen blijven bijzonder. Mede omdat wij geen beeld kunnen vormen hoe het "voelt".

Foto behorend bij blog

Op de bovenstaande foto is heel mooi te zien dat rondom de kop de snorharen zitten. Zowel boven als ook onderaan. Elk snorhaar heeft een eigen plaats in de hersenen. Het zijn er ongeveer 60 stuks. Als je slowmotion filmpjes bekijkt, zie dat de snorharen constant in beweging zijn. Ik heb een paar filmpjes op mijn site staan. Klik op bijpassende link om dit te zien en over de snorharen te lezen.

De baby's worden met snorharen geboren. Dit is maar goed ook anders zouden ze de tepels niet vinden. Maar de vraag is of de baby's meer met hun snorharen voelen en of het een beeld geeft. Wat we vaak zien is dat wanneer een baby uit het nest ligt, hij omdraait en terug kruipt. Ook al is de moeder van het nest af. Hoe kan dit?, is dit door temperatuur of voelen ze geluid d.m.v. hun snorharen?

Bijpassende link: http://www.dwerghamster.nl/russische/ui ... /index.php
Een Rusje zat heel stil en dit voor uren lang, ander vorm van torpor? 
zaterdag, 5 november, 2016, 9:33 pm - Russische
door Martin Braak
Bij de verzorging van de hamsters kom je altijd wel iets tegen. Vandaag was het direct raak. In de woonkamer staan paar grote kooien en eentje daarvan zit een Russische dwerghamster in. Ik zag de Russische dwerghamster helemaal stil liggen met ogen wijd open. Er was geen beweging te zien. Eerste instantie dacht ik dat hij net overleden was. Toen ik hem uithaalde, bewoog hij. En ging hij van mijn ene hand naar de ander. Hij voelde iets kouder aan dan normaal, maar was wel gewoon warm. En na paar minuten leek hij weer helemaal de oude te zijn. Tot dat ik in zijn kooi weer neerzette. Ik zag hem na een kwartier nog steeds zitten in dezelfde houding dan op het moment dat ik hem terug zette.

Ik heb hem terug in zijn nest gelegd en na paar uur zag ik hem nog steeds zo zitten. Geen enkel beweging te zien. Zelfs niet met zijn oogjes. Vanavond was hij weer helemaal de oude en liep hij weer door de kooi. Misschien is dit een vorm van torpor. Of toch een instinkt gedrag en dat hij geschrokken is. Dit heb ik nog nooit mee gemaakt!

Wat torpor is? De Russische dwerghamster gaat niet in winterslaap. Maar er kan een situatie voorkomen dat hij te veel energie verbruikt ten opzichte van het voer wat hij heeft. Als dit in de natuur gebeurd, dan brengen ze hun lichaamstemperatuur omlaag. Ze gaan dan helemaal stil zitten of liggen. Daarna komen ze weer eruit en wordt hun lichaamstemperatuur weer normaal. Als daarna niets gewijzigd is, gaan ze de volgende dag weer in torpor. Totdat de dag meer warmte kent en hij op zoek kan gaan naar eten. Dit gebeurd heel soms met onze huisdier. We schrikken dan ons rot. Want we denken dat hij dood aan het gaan is. Door even goed in de hand te houden en warm te maken, zul je zien dat na een kwartier weer actief is.

Foto behorend bij blog
Emailproblemen #Caiway, al bijna twee weken geregeld geen goedwerkend mail en niet alles is aangekomen 
dinsdag, 25 oktober, 2016, 8:49 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Helaas moet ik mededelen dat ik mail problemen ervaar en dat ik vragen niet kan beantwoorden. Het probleem wordt veroorzaakt door Caiway. Vroeger hadden we in regio Twente Ziggo en bij Ziggo kenden wij deze problemen niet. En als een ander provider een probleem heeft, dan is het meestal zo opgelost. Echter, Caiway heeft meer dan een week nodig om het probleem op te lossen.

Dit komt omdat ze een kapotte harde schijf hadden. Dat stond in hun nieuwsbrief. Maar tja, een schijfje kapot.... Ze zijn nu bezig met het vervangen van alle mailservers. Het klinkt als achterstallig onderhoud wat zeer onderschat is en consequenties niet te overzien zijn geweest. De problemen die nu al anderhalve week duren wordt door Caiway bestempelt als "vertraging in mailontvangst". Echter, ik ontvang bijv. vandaag totaal geen mail. En ik weet dat bepaalde mails niet overgekomen zijn.

Ieder die mij heeft gemaild en geen reactie ontvangen hebt. Graag eind deze week of volgende week nogmaals mailen!

Foto behorend bij blog
Erg onrustig... De hamsters piepen en krijsen, herfst op komst of storm? 
maandag, 24 oktober, 2016, 8:08 pm - Russische
door Martin Braak
Vanochtend was ik mijn dieren aan het verzorgen en al direct merkte ik de onrust. Daar houd ik niet van. Het is piep hier, piep daar, maar ik kan aan de geluiden horen dat er onvrede is en dat het om krijsen gaat waarbij paniek speelt. Het gaat om vrouwtjes die haar jongen afbijten c.q. verjagen, mannetjes en vrouwtjes die elkaar ff aangeven dat iets niet wenselijk is en groepjes die elkaar niet meer zo leuk vinden. Vanochtend twee groepjes op moeten splitsen.

Ik blog hier wel eens vaker over. Dit is het seizoen dat dit kan gebeuren. Typisch is dat er vaak storm op komst is en nu... Ik heb de weerberichten niet gevolgd maar heb niet het idee dat er storm komt. Waarom ze nu precies hebben... Geen idee! De klok is nog niet verzet. Daar ligt het dus niet aan.

Of zou het nu zijn dat de één de ander aansteekt?

Foto behorend bij blog