Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Fijne feestdagen gewenst! 
dinsdag, 22 december, 2015, 9:24 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Foto behorend bij blog
Syrische hamster Meisje herstelt van baarmoederontsteking 
zondag, 20 december, 2015, 9:38 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Twee weken geleden haalde ik Meisje, mijn Syrische hamster, uit haar kooi. Ineens rook ik een scherpe lucht en zag ik uitvloeiing uit de schede. En niet zo'n beetje ook! Dit is een baarmoederontsteking en gelukkig had ik nog antibiotica in huis. Ik heb haar dan ook direct antibiotica gegeven. Dit via het water. Het probleem van Meisje is dat zij best eigenwijs is en oraal geven niet te doen is. Ook al heeft antibiotica via water minder werking en is de dosering veel lastiger, toch heb ik dit besloten om zo te doen. Onbehandeld zal een Syrische hamster met baarmoederontsteking veelal overlijden. En ook bij behandeling is het niet zeker dat de hamster overleeft.

Ik zag na drie dagen resultaat. De uitvloeiing uit de vulva/schede werd minder. En gelukkig kan ik nu constateren dat het helemaal over is gegaan.

Wat ik wel eens lees is dat een hamster met baarmoederonsteking vaak heel erg ziek is. Meisje was niet ziek c.q. toonde niet dat ze ziek was. Bij ontsteking treedt vaak koorts op. Meisje liep gewoon in haar molen en gedroeg zich net zoals anders.

Als je een hamster met baarmoederonsteking hebt, ga dan direct naar de dierenarts. De dierenarts zal veelal de antibiotica Enrofloxoral voorschrijven. Vroeger werd Bytrill voorgeschreven. Volgens mij is Bytrill een merknaam en gaat het om eenzelfde werkende stof. Maar daarvoor ben ik niet te deskundig!

Foto van Meisje, de Syrische hamster:
Foto behorend bij blog
Golvend haar 
maandag, 14 december, 2015, 9:17 pm - Russische
door Martin Braak
Vorig jaar rond deze tijd heb ik een blog over de mutatie golvend haar geschreven. Dit jaar heb ik er niet veel van kunnen fokken. Het blijft een lastig mutatie om goed vast te houden. Ik heb bijvoorbeeld een Lilac golvend haar man en vrouw bij elkaar zitten en zij krijgen geen kinderen. En andere combinaties komen slechts af en toe een golvend haar uitrollen. De mutatie lijkt gelinkt te zijn met de zwarte mutatie. Maar het zou ook kunnen zijn dat het op eenzelfde chromosoom ligt. Ik heb nu 3 gevallen gezien waar het golvend haar gen toch effect op had: twee geel wildkleur roodogen waarvan 1 redelijk golvend haar was en de ander alleen op de buik gekrulde haren. En een blauw-wildkleur dier een raar vachtpatroon had.

Foto behorend bij blog

Wordt vast vervolgd!
Op de keuring waren wederom oogspieren te zien 
zondag, 13 december, 2015, 12:18 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen keuring waren wederom oogspieren van de Russische dwerghamster te zien. We zagen dit ook op de clubkeuringen van de N.K.V. die voorheen gehouden werden in Barneveld. En daar was het vrij veel licht en wij gaven dit aan als reden. Ik hoorde dat voor de zomervakantie ook een keuring is geweest waar veel Russische dwerghamsters om deze reden afgekeurd werden. Evenals op de N.K.V. Bokaal.

Waardoor, waarom, is het normaal?, daar heb ik geen antwoorden op anders dan vermoeden. De ogen van de Russische dwerghamster zijn groot en rond van vorm. Ze kunnen groter worden indien er stress of ander soort spanningen zijn. Ook bij eventuele positieve spanningen zoals enthousiasme. Wanneer de ogen groter worden, komen ze meer uit de oogkast. En als dat gebeurd, dan kunnen de oogspieren zichtbaar worden.

De keurmeester Aly vertelde dat zij dit vaker zag op het moment als er Zweedse Russen bij de fok gebruikt zijn. En dat zij dit niet bij de oude lijnen zag. Ik kan mij herinneren dat de eerste Pearls, afkomstig uit de UK, dit ook hadden. Maar dat waren hele grote type Russen en hun ogen waren erg bol. Mijn vermoeden is dat bij bepaalde exemplaren de vorm van de oogkast iets ovaler zijn. En dat daarom eerder de oogspieren zichtbaar zijn. Maar het is niet iets wat heel vreemd is. Ook bij de Campbelli dwerghamsters zie je het namelijk.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de foto's hierboven kan je het goed zien wat ik bedoel. Je ziet dat de oog een iets ovaal van vorm heeft terwijl de oogbol heel mooi rond is.

Foto behorend bij blog

Vergelijk deze Pearl maar eens met hierboven. Het is maar een minuscuul verschil. Maar misschien komt dit ook wel doordat de ogen wat groter worden en de ronding daarom ovaal wordt.

Toch vind ik het bijzonder dat we dit jaar op Exoknaag zagen terwijl er geen zonlicht was. Alleen tl-verlichting.

Als fokker moeten we daar over nadenken en kijken of dit iets is waar wij bij het fokken op moeten letten of dat wij dit als normaal vinden. Bij de keuringen wordt hier nu verschillend mee omgegaan. En dat komt mede omdat wij niet bepaald hebben of dit normaal is of niet.

By the way: ik vond de Pearls op Exoknaag erg mooi van type en bouw! Het is heel lastig om de driebogen begrenst te krijgen. In de standaard staat dat dit het geval moet zijn. En als ze dat niet hebben, voldoen ze niet. Gelukkig is de Pearl in januari 2015 definitief erkend, echter het wordt lastig om hoge scores te krijgen.
Scherpte diepte en de reden waarom foto's van dieren bepaalde delen onscherp zijn 
zondag, 13 december, 2015, 10:37 am - Overige soorten
door Martin Braak
Op Exoknaag had ik mijn nieuwe camera bij mij, de Canon 7D Mark II. En het was even wennen m.b.t. het focussen. Met betrekking tot de kleine knaagdieren is het nauwelijks te doen om handmatig te focussen. Ze bewegen daarvoor te snel. Daarom gebruik ik het autofocus gedeelte. Met de Canon kan ik instellen of ik het middelste gedeelte of het hele focus gedeelte wil gebruiken. Het middelste gedeelte kan je ook verschuiven naar links en rechts. Maar daarvoor moeten twee knoppen gebruikt worden en indien de knaagdier beweegt, ben je eigenlijk elke keer te laat.

Daarom focus ik veelal op het middelste gedeelte en probeer ik de foto te maken op moment dat de knaagdier niet te scheef staat of de kop naar voren heeft staan. Wanneer ik het gehele gebied laat gebruiken qua focussen, dan wordt er geregeld op de staart scherp gesteld.

Voorbeeld:
Foto behorend bij blog

Op de bovenstaande foto heb ik hem automatisch scherp laten stellen. Je ziet dat de camera scherp stelt bij de dichtbijzijnste gedeelte.

Focus verschoven naar rechts:
Foto behorend bij blog

De camera heeft nu scherp gesteld op de hemd van de kerstman. Omdat m.b.t. rechter gedeelte dit de dichtbijzijnste gedeelte is. Als je goed kijkt, zie je dat de hoofd van de kerstman minder detail bevat en minder scherp is.

Om de foto geheel scherp te krijgen, moet je de diafragma naar pak weg F13 tot F18 zetten. Op een show is daarvoor te weinig ligt. Daarnaast wordt de bokaal minder mooi.

Foto behorend bij blog

Dit is geschoten met een diafragma F18 en daarmee krijg ik zowel de rendieren als de kerstman scherp. Maar de foto is zo minder van kleur en minder mooi qua achtergrond. En ik moest de foto behoorlijk bijwerken om de kleur kwaliteit te verbeteren.

Paar foto's van de afgelopen NKV Bokaal keuring:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet bij de laatste foto dat het net niet goed gegaan is. De kop van de muis is helaas onscherp geworden.

Foto's maken is een hele kunst!