Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
NKV Bokaal / Exoknaag 
vrijdag, 11 december, 2015, 10:29 am - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag, 6 december 2015, was het weer zover!, Exoknaag!, NKV Bokaal! Een moment om naar uit te kijken en als het eenmaal de dag aangebroken is, dan is hij ook weer zo voorbij. En dit keer een bijzonder mooi aantal ingeschreven dieren: ruim 340 stuks!

Zondag begon de dag vreemd. Ik stond maar net bij de NKV stand of een bekende onderons komt op mij af en gaf aan dat hij niet wenste dat zijn ratten op de foto zouden komen. En als ik dat wel deed, zou hij mij voor de bek slaan. Dit soort bedreigingen vind ik absoluut niet kunnen en NKV hoort op zulke momenten in te grijpen en de desbetreffende lid van de keuring te weren. Echter, dat gebeurde vandaag niet. Ik begrijp niet dat zulke mensen dieren inschrijven. Als je vindt dat je dieren niet fotowaardig zijn of moeite hebt dat iemand foto's van je dieren maakt, ga dan niet meedoen! Exoknaag is een open plaats waar iedereen foto's mag maken.

Maar goed, laten we zo'n dag maar niet verpesten door zulke idioten. Op de keuring waren vijf keurmeesters aanwezig en Anneke Vermeulen keurde samen met de persoon in kwestie de ratten en zaten afgezonderd aan de uiteinde van de tafel. Helaas voor andere NKV leden heb ik geen foto's gemaakt van hun raten. Zij zijn eveneens de dupe hiervan!

Foto behorend bij blog

Katja keurde de muizen, Fons de hamsters en deel muizen, Aly de hamsters en dwerghamsters en Bertus de gerbils. Bertus had zijn dag niet en hij kon er zelf niets aan doen! In het begin van de keuring sprong een agouti gerbil ineens weg. Met zijn allen achter hem aan, ik ook! Bij de witte paal had ik even oogcontact met de gerbil, want hij bleef even zitten. Maar toen ik hem wilde grijpen sprong hij wederom weg. Ik had zijn staartpuntje vast!, maar dat was niet voldoende. Helaas hebben wij tijdens de show de gerbil niet te pakken kunnen krijgen. En je kon aan Bertus merken dat hij dit ontzettend naar vond. Zulke dingen gebeuren eenmaal, het blijven eenmaal dieren die gekeurd worden. Maar het goede nieuws is dat eind van de show in de ander hal de gerbil gevangen is!

Katja had dit keer veel vreemde muizen. Namelijk muizen zonder snorharen. Niet 1, niet 2, nee niet 3, maar zeker 7! Zij kregen allemaal ene O-predicaat. Op een gegeven moment keurde Katja een prachtige driekleur muis. Maar zo kritisch als Katja is, toch was de muis niet goed. Want de vlekken mochten niet tegen elkaar zitten. Er moest witte ruimte tussen blijven. De perfectie fokken is een uitdaging zeg ik maar.

Het was fijn dat Fons weer erbij was. Je kunt in alles merken dat hij ervaring heeft. Dit keer lette hij extra op de onderkleur en dit lied hij aan fokkers zien. Ik heb verschillende ondervachten op de foto gezet. De ene te zacht van kleur of niet scherp genoeg, de ander perfect. Erg mooi om dit te zien! Er was bij Aly ook een bijzonder Blauw-wildkleur Russische dwerghamster ingeschreven. Eveneens zonder goede ondervacht kleur. Zeer lichtblauw. Rianne, fokker van Syrische hamsters en dwerghamsters, liet mij een aantal andere exemplaren zien. Bijzonder, want ik heb zelf al 3 verschillende ondervacht kleuren. Dit is nummer vier volgens mij!

Foto behorend bij blog

Vandaag heb ik verschillende mensen gesproken. Joep was enthousiast over zijn wildvang Campbelli en één exemplaar heb ik op de foto gezet. Ze zijn wat donkerder dan de Altai variant, iets warmer van kleur, minder grijs zeg maar. Tevens de kop lijkt net op een degoe. De oren staan wijd naar boven en de kop is erg smal. Joep vertelde dat de laboratorium ze hield in grote kooien met zand erin. Om zo de natuur na te bootsen. En af en toe werd een exemplaar eruit gehaald om daar testen mee te doen. Ook had Joep een Syrische hamster van de lab bij zich en die was zeer warm van kleur. Maar wat ook opviel was de witte buikvlek. Iets wat in de wildlijn ook zit. Ook had Joep hybriden bij zich o.a. een Mandarijn Campbelli. Die heb ik nog even snel op de foto gezet. Angela lied mij haar Merle ratten zien en ik heb twee exemplaren op de foto gezet. Rianne wilde graag dat ik haar rex Syren op de foto zette. Zijn dat nog hamsters?, zo groot als beren! Prachtig om dat te zien zeg. Met Gabriëlle en Sylvia leuk gepraat. En niet te vergeten met Juliet, Luc en nog veel meer bekenden.

Wat dit keer op de keuring opviel waren de oogspieren van de Russische dwerghamsters. Een paar jaar geleden heb ik een blog over geschreven. Vroeger hield de NKV een clubkeuring in Barneveld en daar zagen we dit ook elke keer. Dit keer werden ze afgekeurd en kregen ze een O-predicaat. De vraag is of dit alleen maar door stress en door de licht komt of dat het ook komt doordat ze een ander vorm van kop en ogen hebben. Aly vertelde dat haar lijnen dit nooit hebben en dat op moment dat ze Zweedse Russen erbij kregen, ze dit wel hadden. Ik moet later nog eens kijken of een mogelijke verklaring is dat de oogvorm van de verschillende exemplaren anders is. Zo heeft de één ronde ogen en rondom is het ook rond. En de ander meer een ovale oogvorm. Een ander probleem wat geconstateerd werd, was een staart die naar binnen gedragen werd. Ook iets om op te letten.

Eenmaal thuis was ik uitgeput zeg! Mijn neefje Vincent en nichtje Susan waren vandaag ook mee en die hebben zich goed vermaakt. Mijn broer had zoals altijd een eigen tafel. Alleen qua verkoop viel het toch tegen. Aantal kijkers was dit keer minder.

Link foto's: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... NKVBokaal6
Wat zijn ze sterk!, een Syrische hamster die een wortel pakt 
zondag, 22 november, 2015, 9:52 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ik zette mijn Syrische hamster op de foto met twee wortels. Eigenlijk wilde ik een Sinterklaas sfeer foto maken. Maar... Zij ging niet poseren zoals ik het wilde. Daarom zette ik haar op twee wortels. Zie wat zij deed....

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De Sinterklaasfoto is trouwens ook gelukt!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Kan een Pearl een wintervacht krijgen? Nogmaals een blog! :-) 
woensdag, 18 november, 2015, 9:26 pm - Russische
door Martin Braak
Op 8 december 2007 schreef ik een blog over de Pearl en wintervacht. En beantwoorde ik de vraag al of een Pearl in witnervacht kan gaan: ja, natuurlijk! Dat is bijna 8 jaar geleden! Het komt niet zo vaak voor dat ik een Pearl heb die in wintervacht gaat. Immers, als fokker wil ik het liefst dat ze niet in wintervacht gaan! Want dan fokken de diertjes minder. Boven heb ik een paar hamsters bij mij staan puur voor extra en reserve. En dit keer ook een Pearl. Ik ben een paar weken geleden, door drukte, vergeten de lamp op tijd aan te doen. En dan oeps... Vier stuks in wintervacht! Die staan namelijk in de donkerste hoek. Eéntje daarvan is een Pearl. Dat is zo prachtig om te zien!

Waarom? Omdat de kleur nauwelijks verandert en dat dan de verandering van de vacht meer opvalt. Ze worden donziger. En het ziet er schattiger uit.

Foto's:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Deze foto's zijn gemaakt op 14 november 2015, de dag dat Sinterklaas in Meppel aankwam. Mijn nichtje was eveneens in Meppel en heeft de "echte" Sinterklaas op foto gezet en gefilmd. Een bijzonder moment voor haar!
De mutatie Merle bij de Russische dwerghamster kan zo verschillen in uiting 
zondag, 15 november, 2015, 11:04 am - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week had ik een Merle die zo donker is. Op de foto zie je de witte haren goed, maar in het echt, was dit nauwelijks te zien.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zelfs het witte haarpuntje is nauwelijks zichtbaar. Vergelijk maar eens met deze:
Foto behorend bij blog

Tot heden heb ik geen bewijs gezien dat dubbel Merle mogelijk is. Evenals dat onderling kruisingen tot problemen zouden leiden. Ik ga steeds meer vermoeden dat het toch een lethale factor is waarbij de vruchten direct bij ontstaan afgestoten worden.
Ik snap niets van de tijd = ritme x afstand / leeftijd x 0,125 = gevoelstijd 
maandag, 9 november, 2015, 9:23 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Tijd is een bijzonder begrip. Tijd is de duur tussen een ritme. Een dag is een ritme van 24 uur. Maar naast ritme bepaald de snelheid en afstand tijd. Als celdeling zou stoppen, zou jij als organisme niet ouder worden. Als je heel snel reist verloopt de tijd anders dan dat je op één punt blijft staan. Dat maakt tijd voor veel mensen ongrijpbaar. Tijd is niet altijd hetzelfde? Nee!

Wat ik me steeds meer realiseer is dat gevoelstijd sneller gaat naar mate je ouder wordt. Dat komt omdat een dag vol vaste rituelen zit en dat je van ene weekend naar ander leeft. En de weekenden snel voorbij vliegen omdat eigenlijk tijd tekort is om alles wat je wilt doen, kunt doen.

De tijden zijn bijzonder. A.h.v. big-data zegt een data-analist dat de temperaturen erg warm zijn en we een zachte winter krijgen. Het is in november nog nooit zo warm geweest! De kachel staat bij mij nauwelijks aan. Maar een data-scientist zegt juist er komt een zeer koude winter aan. Big-data is niet altijd leidend. Wat is nu precies aan de hand? El Niño kent een ritme van 11 jaar ongeveer en de stroom is op dit moment veel kouder dan anders. Deze stroom kent een piek in december. Omdat er minder warme water tussen enerzijds Peru en anderzijds Indonesië is, zou dit wel eens tot een "horror winter" kunnen leiden. De zachte winters zouden wel eens veroorzaakt kunnen zijn door de warme waterstroom. Daarnaast hebben wij afgelopen paar jaar een zachte winter gehad. En in de gedachten drie keer rood, dan zal het balletje wel een keer op zwart terecht komen, is de kans op een koude winter groter. Zo wordt in januari en februari 2016 veel sneeuw voorspelt!

De tijd is vreemd. De tijden veranderen. Automatisering zorgt voor versnelling van processen en dat bepaalde processen automatisch gaan. Ik zocht laatst op beroepen die gaan verdwijnen. Tot mijn schrik staat de accountant op nummer 1 met kans groter dan 90% dat dit beroep gaat verdwijnen. Vreemd! Want interpreteren blijft een vak, dat door een specialist gedaan moet worden. Ik zou eerder denken dat chauffeurs verdwijnen. Zelf rijdende vrachtwagens hebben geen chauffeurs nodig! De bediening in de horeca is straks natuurlijk overbodig. Een robot kan beter bedienen en is ook nog eens sneller en vriendelijker! Waarom hebben wij mensen bij de gemeente nodig? Aanvragen worden straks allemaal via een portal verwerkt. En bots regelen wat je nodig hebt. Je snapt dat een terras niet leuker op wordt als er robots lopen en dat wat er ook via een portal gaat niet altijd door een bot afgehandeld kan worden. Er blijven mensen nodig. Wel zal alles veranderen. Bij het boeken krijgt de boekhouder de opmerking "weet u het wel zeker?, veelal worden deze kosten niet daarop geboekt!".

Nee, het eerst verdwijnende beroep is Zwarte Piet! Piet voelt zich gediscrimineerd. Daarnaast wij hebben het te druk rond deze tijd en daarom zal langzamerhand 5 december verschoven worden naar 24-25 december. De stoomboot verdwijnt, de kerstversiering komt eerder voor de dag. Dag Piet!, welkom Kerstman!

Foto behorend bij blog Foto behorend bij blog