Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Op de keuring waren wederom oogspieren te zien 
zondag, 13 december, 2015, 12:18 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen keuring waren wederom oogspieren van de Russische dwerghamster te zien. We zagen dit ook op de clubkeuringen van de N.K.V. die voorheen gehouden werden in Barneveld. En daar was het vrij veel licht en wij gaven dit aan als reden. Ik hoorde dat voor de zomervakantie ook een keuring is geweest waar veel Russische dwerghamsters om deze reden afgekeurd werden. Evenals op de N.K.V. Bokaal.

Waardoor, waarom, is het normaal?, daar heb ik geen antwoorden op anders dan vermoeden. De ogen van de Russische dwerghamster zijn groot en rond van vorm. Ze kunnen groter worden indien er stress of ander soort spanningen zijn. Ook bij eventuele positieve spanningen zoals enthousiasme. Wanneer de ogen groter worden, komen ze meer uit de oogkast. En als dat gebeurd, dan kunnen de oogspieren zichtbaar worden.

De keurmeester Aly vertelde dat zij dit vaker zag op het moment als er Zweedse Russen bij de fok gebruikt zijn. En dat zij dit niet bij de oude lijnen zag. Ik kan mij herinneren dat de eerste Pearls, afkomstig uit de UK, dit ook hadden. Maar dat waren hele grote type Russen en hun ogen waren erg bol. Mijn vermoeden is dat bij bepaalde exemplaren de vorm van de oogkast iets ovaler zijn. En dat daarom eerder de oogspieren zichtbaar zijn. Maar het is niet iets wat heel vreemd is. Ook bij de Campbelli dwerghamsters zie je het namelijk.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de foto's hierboven kan je het goed zien wat ik bedoel. Je ziet dat de oog een iets ovaal van vorm heeft terwijl de oogbol heel mooi rond is.

Foto behorend bij blog

Vergelijk deze Pearl maar eens met hierboven. Het is maar een minuscuul verschil. Maar misschien komt dit ook wel doordat de ogen wat groter worden en de ronding daarom ovaal wordt.

Toch vind ik het bijzonder dat we dit jaar op Exoknaag zagen terwijl er geen zonlicht was. Alleen tl-verlichting.

Als fokker moeten we daar over nadenken en kijken of dit iets is waar wij bij het fokken op moeten letten of dat wij dit als normaal vinden. Bij de keuringen wordt hier nu verschillend mee omgegaan. En dat komt mede omdat wij niet bepaald hebben of dit normaal is of niet.

By the way: ik vond de Pearls op Exoknaag erg mooi van type en bouw! Het is heel lastig om de driebogen begrenst te krijgen. In de standaard staat dat dit het geval moet zijn. En als ze dat niet hebben, voldoen ze niet. Gelukkig is de Pearl in januari 2015 definitief erkend, echter het wordt lastig om hoge scores te krijgen.