Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Op de keuring waren wederom oogspieren te zien 
zondag, 13 december, 2015, 12:18 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen keuring waren wederom oogspieren van de Russische dwerghamster te zien. We zagen dit ook op de clubkeuringen van de N.K.V. die voorheen gehouden werden in Barneveld. En daar was het vrij veel licht en wij gaven dit aan als reden. Ik hoorde dat voor de zomervakantie ook een keuring is geweest waar veel Russische dwerghamsters om deze reden afgekeurd werden. Evenals op de N.K.V. Bokaal.

Waardoor, waarom, is het normaal?, daar heb ik geen antwoorden op anders dan vermoeden. De ogen van de Russische dwerghamster zijn groot en rond van vorm. Ze kunnen groter worden indien er stress of ander soort spanningen zijn. Ook bij eventuele positieve spanningen zoals enthousiasme. Wanneer de ogen groter worden, komen ze meer uit de oogkast. En als dat gebeurd, dan kunnen de oogspieren zichtbaar worden.

De keurmeester Aly vertelde dat zij dit vaker zag op het moment als er Zweedse Russen bij de fok gebruikt zijn. En dat zij dit niet bij de oude lijnen zag. Ik kan mij herinneren dat de eerste Pearls, afkomstig uit de UK, dit ook hadden. Maar dat waren hele grote type Russen en hun ogen waren erg bol. Mijn vermoeden is dat bij bepaalde exemplaren de vorm van de oogkast iets ovaler zijn. En dat daarom eerder de oogspieren zichtbaar zijn. Maar het is niet iets wat heel vreemd is. Ook bij de Campbelli dwerghamsters zie je het namelijk.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de foto's hierboven kan je het goed zien wat ik bedoel. Je ziet dat de oog een iets ovaal van vorm heeft terwijl de oogbol heel mooi rond is.

Foto behorend bij blog

Vergelijk deze Pearl maar eens met hierboven. Het is maar een minuscuul verschil. Maar misschien komt dit ook wel doordat de ogen wat groter worden en de ronding daarom ovaal wordt.

Toch vind ik het bijzonder dat we dit jaar op Exoknaag zagen terwijl er geen zonlicht was. Alleen tl-verlichting.

Als fokker moeten we daar over nadenken en kijken of dit iets is waar wij bij het fokken op moeten letten of dat wij dit als normaal vinden. Bij de keuringen wordt hier nu verschillend mee omgegaan. En dat komt mede omdat wij niet bepaald hebben of dit normaal is of niet.

By the way: ik vond de Pearls op Exoknaag erg mooi van type en bouw! Het is heel lastig om de driebogen begrenst te krijgen. In de standaard staat dat dit het geval moet zijn. En als ze dat niet hebben, voldoen ze niet. Gelukkig is de Pearl in januari 2015 definitief erkend, echter het wordt lastig om hoge scores te krijgen.
Scherpte diepte en de reden waarom foto's van dieren bepaalde delen onscherp zijn 
zondag, 13 december, 2015, 10:37 am - Overige soorten
door Martin Braak
Op Exoknaag had ik mijn nieuwe camera bij mij, de Canon 7D Mark II. En het was even wennen m.b.t. het focussen. Met betrekking tot de kleine knaagdieren is het nauwelijks te doen om handmatig te focussen. Ze bewegen daarvoor te snel. Daarom gebruik ik het autofocus gedeelte. Met de Canon kan ik instellen of ik het middelste gedeelte of het hele focus gedeelte wil gebruiken. Het middelste gedeelte kan je ook verschuiven naar links en rechts. Maar daarvoor moeten twee knoppen gebruikt worden en indien de knaagdier beweegt, ben je eigenlijk elke keer te laat.

Daarom focus ik veelal op het middelste gedeelte en probeer ik de foto te maken op moment dat de knaagdier niet te scheef staat of de kop naar voren heeft staan. Wanneer ik het gehele gebied laat gebruiken qua focussen, dan wordt er geregeld op de staart scherp gesteld.

Voorbeeld:
Foto behorend bij blog

Op de bovenstaande foto heb ik hem automatisch scherp laten stellen. Je ziet dat de camera scherp stelt bij de dichtbijzijnste gedeelte.

Focus verschoven naar rechts:
Foto behorend bij blog

De camera heeft nu scherp gesteld op de hemd van de kerstman. Omdat m.b.t. rechter gedeelte dit de dichtbijzijnste gedeelte is. Als je goed kijkt, zie je dat de hoofd van de kerstman minder detail bevat en minder scherp is.

Om de foto geheel scherp te krijgen, moet je de diafragma naar pak weg F13 tot F18 zetten. Op een show is daarvoor te weinig ligt. Daarnaast wordt de bokaal minder mooi.

Foto behorend bij blog

Dit is geschoten met een diafragma F18 en daarmee krijg ik zowel de rendieren als de kerstman scherp. Maar de foto is zo minder van kleur en minder mooi qua achtergrond. En ik moest de foto behoorlijk bijwerken om de kleur kwaliteit te verbeteren.

Paar foto's van de afgelopen NKV Bokaal keuring:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet bij de laatste foto dat het net niet goed gegaan is. De kop van de muis is helaas onscherp geworden.

Foto's maken is een hele kunst!
NKV Bokaal / Exoknaag 
vrijdag, 11 december, 2015, 10:29 am - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag, 6 december 2015, was het weer zover!, Exoknaag!, NKV Bokaal! Een moment om naar uit te kijken en als het eenmaal de dag aangebroken is, dan is hij ook weer zo voorbij. En dit keer een bijzonder mooi aantal ingeschreven dieren: ruim 340 stuks!

Zondag begon de dag vreemd. Ik stond maar net bij de NKV stand of een bekende onderons komt op mij af en gaf aan dat hij niet wenste dat zijn ratten op de foto zouden komen. En als ik dat wel deed, zou hij mij voor de bek slaan. Dit soort bedreigingen vind ik absoluut niet kunnen en NKV hoort op zulke momenten in te grijpen en de desbetreffende lid van de keuring te weren. Echter, dat gebeurde vandaag niet. Ik begrijp niet dat zulke mensen dieren inschrijven. Als je vindt dat je dieren niet fotowaardig zijn of moeite hebt dat iemand foto's van je dieren maakt, ga dan niet meedoen! Exoknaag is een open plaats waar iedereen foto's mag maken.

Maar goed, laten we zo'n dag maar niet verpesten door zulke idioten. Op de keuring waren vijf keurmeesters aanwezig en Anneke Vermeulen keurde samen met de persoon in kwestie de ratten en zaten afgezonderd aan de uiteinde van de tafel. Helaas voor andere NKV leden heb ik geen foto's gemaakt van hun raten. Zij zijn eveneens de dupe hiervan!

Foto behorend bij blog

Katja keurde de muizen, Fons de hamsters en deel muizen, Aly de hamsters en dwerghamsters en Bertus de gerbils. Bertus had zijn dag niet en hij kon er zelf niets aan doen! In het begin van de keuring sprong een agouti gerbil ineens weg. Met zijn allen achter hem aan, ik ook! Bij de witte paal had ik even oogcontact met de gerbil, want hij bleef even zitten. Maar toen ik hem wilde grijpen sprong hij wederom weg. Ik had zijn staartpuntje vast!, maar dat was niet voldoende. Helaas hebben wij tijdens de show de gerbil niet te pakken kunnen krijgen. En je kon aan Bertus merken dat hij dit ontzettend naar vond. Zulke dingen gebeuren eenmaal, het blijven eenmaal dieren die gekeurd worden. Maar het goede nieuws is dat eind van de show in de ander hal de gerbil gevangen is!

Katja had dit keer veel vreemde muizen. Namelijk muizen zonder snorharen. Niet 1, niet 2, nee niet 3, maar zeker 7! Zij kregen allemaal ene O-predicaat. Op een gegeven moment keurde Katja een prachtige driekleur muis. Maar zo kritisch als Katja is, toch was de muis niet goed. Want de vlekken mochten niet tegen elkaar zitten. Er moest witte ruimte tussen blijven. De perfectie fokken is een uitdaging zeg ik maar.

Het was fijn dat Fons weer erbij was. Je kunt in alles merken dat hij ervaring heeft. Dit keer lette hij extra op de onderkleur en dit lied hij aan fokkers zien. Ik heb verschillende ondervachten op de foto gezet. De ene te zacht van kleur of niet scherp genoeg, de ander perfect. Erg mooi om dit te zien! Er was bij Aly ook een bijzonder Blauw-wildkleur Russische dwerghamster ingeschreven. Eveneens zonder goede ondervacht kleur. Zeer lichtblauw. Rianne, fokker van Syrische hamsters en dwerghamsters, liet mij een aantal andere exemplaren zien. Bijzonder, want ik heb zelf al 3 verschillende ondervacht kleuren. Dit is nummer vier volgens mij!

Foto behorend bij blog

Vandaag heb ik verschillende mensen gesproken. Joep was enthousiast over zijn wildvang Campbelli en één exemplaar heb ik op de foto gezet. Ze zijn wat donkerder dan de Altai variant, iets warmer van kleur, minder grijs zeg maar. Tevens de kop lijkt net op een degoe. De oren staan wijd naar boven en de kop is erg smal. Joep vertelde dat de laboratorium ze hield in grote kooien met zand erin. Om zo de natuur na te bootsen. En af en toe werd een exemplaar eruit gehaald om daar testen mee te doen. Ook had Joep een Syrische hamster van de lab bij zich en die was zeer warm van kleur. Maar wat ook opviel was de witte buikvlek. Iets wat in de wildlijn ook zit. Ook had Joep hybriden bij zich o.a. een Mandarijn Campbelli. Die heb ik nog even snel op de foto gezet. Angela lied mij haar Merle ratten zien en ik heb twee exemplaren op de foto gezet. Rianne wilde graag dat ik haar rex Syren op de foto zette. Zijn dat nog hamsters?, zo groot als beren! Prachtig om dat te zien zeg. Met Gabriëlle en Sylvia leuk gepraat. En niet te vergeten met Juliet, Luc en nog veel meer bekenden.

Wat dit keer op de keuring opviel waren de oogspieren van de Russische dwerghamsters. Een paar jaar geleden heb ik een blog over geschreven. Vroeger hield de NKV een clubkeuring in Barneveld en daar zagen we dit ook elke keer. Dit keer werden ze afgekeurd en kregen ze een O-predicaat. De vraag is of dit alleen maar door stress en door de licht komt of dat het ook komt doordat ze een ander vorm van kop en ogen hebben. Aly vertelde dat haar lijnen dit nooit hebben en dat op moment dat ze Zweedse Russen erbij kregen, ze dit wel hadden. Ik moet later nog eens kijken of een mogelijke verklaring is dat de oogvorm van de verschillende exemplaren anders is. Zo heeft de één ronde ogen en rondom is het ook rond. En de ander meer een ovale oogvorm. Een ander probleem wat geconstateerd werd, was een staart die naar binnen gedragen werd. Ook iets om op te letten.

Eenmaal thuis was ik uitgeput zeg! Mijn neefje Vincent en nichtje Susan waren vandaag ook mee en die hebben zich goed vermaakt. Mijn broer had zoals altijd een eigen tafel. Alleen qua verkoop viel het toch tegen. Aantal kijkers was dit keer minder.

Link foto's: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... NKVBokaal6
Wat zijn ze sterk!, een Syrische hamster die een wortel pakt 
zondag, 22 november, 2015, 9:52 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ik zette mijn Syrische hamster op de foto met twee wortels. Eigenlijk wilde ik een Sinterklaas sfeer foto maken. Maar... Zij ging niet poseren zoals ik het wilde. Daarom zette ik haar op twee wortels. Zie wat zij deed....

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De Sinterklaasfoto is trouwens ook gelukt!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Kan een Pearl een wintervacht krijgen? Nogmaals een blog! :-) 
woensdag, 18 november, 2015, 9:26 pm - Russische
door Martin Braak
Op 8 december 2007 schreef ik een blog over de Pearl en wintervacht. En beantwoorde ik de vraag al of een Pearl in witnervacht kan gaan: ja, natuurlijk! Dat is bijna 8 jaar geleden! Het komt niet zo vaak voor dat ik een Pearl heb die in wintervacht gaat. Immers, als fokker wil ik het liefst dat ze niet in wintervacht gaan! Want dan fokken de diertjes minder. Boven heb ik een paar hamsters bij mij staan puur voor extra en reserve. En dit keer ook een Pearl. Ik ben een paar weken geleden, door drukte, vergeten de lamp op tijd aan te doen. En dan oeps... Vier stuks in wintervacht! Die staan namelijk in de donkerste hoek. Eéntje daarvan is een Pearl. Dat is zo prachtig om te zien!

Waarom? Omdat de kleur nauwelijks verandert en dat dan de verandering van de vacht meer opvalt. Ze worden donziger. En het ziet er schattiger uit.

Foto's:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Deze foto's zijn gemaakt op 14 november 2015, de dag dat Sinterklaas in Meppel aankwam. Mijn nichtje was eveneens in Meppel en heeft de "echte" Sinterklaas op foto gezet en gefilmd. Een bijzonder moment voor haar!