Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Scherpte diepte en de reden waarom foto's van dieren bepaalde delen onscherp zijn 
zondag, 13 december, 2015, 10:37 am - Overige soorten
door Martin Braak
Op Exoknaag had ik mijn nieuwe camera bij mij, de Canon 7D Mark II. En het was even wennen m.b.t. het focussen. Met betrekking tot de kleine knaagdieren is het nauwelijks te doen om handmatig te focussen. Ze bewegen daarvoor te snel. Daarom gebruik ik het autofocus gedeelte. Met de Canon kan ik instellen of ik het middelste gedeelte of het hele focus gedeelte wil gebruiken. Het middelste gedeelte kan je ook verschuiven naar links en rechts. Maar daarvoor moeten twee knoppen gebruikt worden en indien de knaagdier beweegt, ben je eigenlijk elke keer te laat.

Daarom focus ik veelal op het middelste gedeelte en probeer ik de foto te maken op moment dat de knaagdier niet te scheef staat of de kop naar voren heeft staan. Wanneer ik het gehele gebied laat gebruiken qua focussen, dan wordt er geregeld op de staart scherp gesteld.

Voorbeeld:
Foto behorend bij blog

Op de bovenstaande foto heb ik hem automatisch scherp laten stellen. Je ziet dat de camera scherp stelt bij de dichtbijzijnste gedeelte.

Focus verschoven naar rechts:
Foto behorend bij blog

De camera heeft nu scherp gesteld op de hemd van de kerstman. Omdat m.b.t. rechter gedeelte dit de dichtbijzijnste gedeelte is. Als je goed kijkt, zie je dat de hoofd van de kerstman minder detail bevat en minder scherp is.

Om de foto geheel scherp te krijgen, moet je de diafragma naar pak weg F13 tot F18 zetten. Op een show is daarvoor te weinig ligt. Daarnaast wordt de bokaal minder mooi.

Foto behorend bij blog

Dit is geschoten met een diafragma F18 en daarmee krijg ik zowel de rendieren als de kerstman scherp. Maar de foto is zo minder van kleur en minder mooi qua achtergrond. En ik moest de foto behoorlijk bijwerken om de kleur kwaliteit te verbeteren.

Paar foto's van de afgelopen NKV Bokaal keuring:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet bij de laatste foto dat het net niet goed gegaan is. De kop van de muis is helaas onscherp geworden.

Foto's maken is een hele kunst!