Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«December 2014»
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
28 november 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 397.926
  Vandaag: 29
  Gisteren: 98
Fijne feestdagen / Merry Christmas 
dinsdag, 23 december, 2014, 10:12 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik wil al mijn bloglezers en website bezoekers fijne feestdagen wensen!

Foto behorend bij blog

Satijn ziekte bij cavia's 
dinsdag, 23 december, 2014, 9:05 am - Andere zaken
door Martin Braak
Vorige maand kreeg ik een mail gestuurd met nieuwe informatie inclusief link over satijnziekte dat bij cavia's voorkomt.

Link: http://www.caviaforum.nl/threads/chroni ... en.255038/

Ik heb in november 2005 hierover een artikel geschreven. Dit betreft het artikel:


Satijnziekte bij cavia's

Bij de cavia’s is ook een satijnfactor bekend. Satijnfactor zorgt ervoor dat de haren hol zijn. Dit zorgt ervoor dat het licht weerkaatst wordt waardoor er een glans ontstaat. De haren zijn in het algemeen ook fijner en zachter. Satijn is een recessieve mutatie (= er zijn twee genen nodig om het tot uiting te laten komen). Satijn kan in principe bij ieder caviaras voorkomen. Helaas komt bij cavia’s met satijnbeharing een ziekte voor welke ook wel satijnziekte genoemd wordt.

Wat is satijnziekte?

Satijnziekte, of wel medisch Osteodystrofie Fibrosa (OD) genoemd, is een stofwisselingsziekte waarbij geen nieuw calcium (kalk) in de botten wordt afgezet. Bij een gezonde cavia zijn de botten stevig genoeg om het lichaam te kunnen dragen en blijven de botten stevig. Dit omdat zowel calcium onttrokken wordt als calcium weer wordt teruggevoerd. Bij satijnziekte wordt er wel calcium onttrokken maar er komt op die plaatsen geen nieuwe calcium. In plaats van calcium wordt er bindweefsel afgezet. Hierdoor wordt het hele skelet week en zacht, het zwelt op en wordt instabiel.

Hoe is satijnziekte te herkennen?

Een cavia met satijnziekte kun je herkennen doordat hij langzamerhand gewicht verliest. Hij krijgt problemen met bewegen en gaat veel rusten waarbij de achterpoten vaak ontzien worden. Het lopen gaat pijn doen en de cavia gaat over tot “huppelen”. Uiteindelijk krijgt de cavia met satijnziekte verlammingsverschijnselen. De eerste symptomen treden vanaf ongeveer één tot twee jaar op. Ook kunnen zeugjes tijdens zwangerschap of vlak na de bevalling doodgaan. Een mogelijke verklaring is dat het calciumgehalte in het bloed te laag is.

Hoe kun je satijnziekte aantonen?

Als je vermoedt dat een cavia de satijnziekte heeft, kan je bij een dierenarts een röntgenfoto van de schedel en van de dij / bovenste deel van de achterpoten laten nemen. Volgens het onderzoek van Dr. Anja Ewringmann kan het beste een foto genomen worden van de heupgewrichten wanneer de cavia in rugligging ligt.

Ook kan een bloedtest helpen om de ziekte vast te stellen. Het calciumgehalte is verlaagd (8,2-12,0 mg/dl), het fosfaatgehalte is verhoogd (3,0-7,6 mg/dl) en er is een duidelijke verhoging van het alkalische fosfaat (55-108 iU/I).

Is satijnziekte te genezen?

Satijnziekte is niet te genezen en de symptomen kunnen niet bestreden worden. Daarom is het te adviseren om een cavia met satijnziekte in te laten slapen indien er mankementen optreden welke dieronvriendelijk zijn. De ziekte kan in latere stadium erg pijnlijk zijn!

In 1999 is aan de Universiteit van Berlijn een onderzoek m.b.t. deze afwijking gedaan. Uit dit onderzoek bleek dat de meeste van de ongeveer 60 onderzochte cavia’s met satijnbeharing ook de ziekte hadden. Het toedienen van calcium zorgde er niet voor dat de ziekte over ging of dat het ziekteproces vertraagde.

Hebben alle cavia’s met satijn ook satijnziekte?

Het blijkt dat niet alle cavia’s met satijn de ziekte hebben. De meeste cavia’s die voor satijn dragen hebben de ziekte in ieder geval niet, maar kunnen het wel doorgeven. Alles wijst er op dat de ziekte samenhangt met de dubbele vererving van de satijnfactor.

Hoe kun je beste satijn fokken?

Het schijnt dat de meeste cavia’s met satijnziekte uit de combinatie satijn x satijn komen. Daarom adviseren veel fokkers om NOOIT satijn x satijn te kruisen. Geadviseerd wordt om een drager satijn te kruisen met een drager satijn of een satijn. Hieruit zouden geen of minder cavia’s voort komen met deze ziekte. Juist hierover zijn de meningen zeer verdeeld. Zo zijn er fokkers die satijn fokken en zelf exemplaren hebben die ruim 6 jaar oud en gezond zijn, terwijl andere fokkers juist zowel uit combinaties satijn x satijn als drager satijn zieke exemplaren gefokt hebben. Genetisch gezien is het ook niet te verklaren dat alleen maar zieke exemplaren komen uit satijn x satijn en niet uit bijvoorbeeld satijn x drager satijn.

Daarom is het verstandig dat als je satijn wilt houden of fokken, je cavia’s koopt of gebruikt van goede ervaren fokkers die op de hoogte zijn van de satijnziekte. Vraag daarom altijd naar zijn fokervaring en de achtergrond van de cavia.

Ik heb een vraag! Ik zou graag meer over deze ziekte willen lezen! Waar kan ik terecht?

Er is voor dit probleem een website opgericht en deze is te vinden: http://www.satijncavia.nl/

© Martin Braak

Bronnen:
Informatie op de site van Caviarusthuis Knoevel.
Diverse sites van caviafokkers zoals Caviastal Larusca , De Grote Cavia en Cavia Valley Sweety.Dit is een artikel van bijna 10 jaar geleden. Uit recente onderzoeken blijkt dat satijnziekte wordt veroorzaakt wordt door chronische nierfalen (secundaire renale hyperparathyreoïdie). Het gaat om te snel werkende c.q. constant gestimuleerde bijschildkleiren. Normaal zorgt deze klieren ervoor dat indien het calciumgehalte te laag is, een verhoogde dosis PTH (parathormoon) afgescheiden wordt. PTH zorgt ervoor dat de beenderen in het lichaam calcium afstaan aan het bloed. Indien het calciumgehalte in het bloed te hoog is, wordt er minder PTH gemaakt om de calciumspiegel te verlagen. Bij satijnziekte ontstaat na verloop van tijd echter, door de blijvende stimulatie van de bijschildklieren, een toename van het functioneel actieve bijschildklierweefsel met een overproduktie van parathormoon (PTH). En daardoor wordt er meer calcium van de beenderen afgestaan. En daardoor worden deze cavia's op den duur mank.

Uit onderzoek blijkt niet alleen satijn cavia's hier last van te hebben: alle cavia's ouder dan 4 jaar kunnen dit oplopen. Toch lijkt het erop dat cavia's met satijn een korter levenslengte te hebben evenals een alger lichaamsgewicht. Echter statistisch gezien was er geen verschil tussen de niet satijnen en wel satijnen met betrekking tot het voorkomen van mankheid en tandproblemen.

Ik citeer de meest voorkomende doodsoorzaken bij satijnziekte:
- verworven tandproblemen waardoor ze niet meer kunnen eten;
- nierblokkade of urethraobstructie door eiwitplug (plotse dood bij beren);
- hypocalcaemie (spasmen of plotse dood);
- immunosuppressie door beenmerg aantasting (dood aan triviale infecties);
- hartproblemen.

Citaat: "De resultaten suggereren dat het satijnsyndroom bestaand uit renale hyperparatyreoidie en osteodystrofie niet specifiek is voor satijncavia’s. Het kan bij verschillende diersoorten en bij de mens voorkomen. Kortom: satijncavia's zijn absoluut niet de enige groep die er last van kan krijgen. In tegendeel, nierproblemen zijn de plaag van bijna alle oude cavia's."

Mijn dank aan Fabienne, moderator van het caviaforum, en Eva Stoffels Marumoto BV, bron van haar topic.

Een persoonlijke aanvulling: uit recent onderzoek is gebleken dat door selectie op tamheid de bijnieren beïnvloed worden.

Link: http://www.npowetenschap.nl/nieuws/arti ... afeld.html

Citaat: "Een belangrijke reden waarom huisdieren tam zijn, is omdat ze kleinere bijnieren hebben, de organen die het stresshormoon aanmaken. Hierdoor hebben ze minder stress in het bijzijn van mensen. In de nieuwe theorie, die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Genetics, beschrijven de onderzoekers dat de mens in de loop der tijd dieren heeft geselecteerd met kleinere bijnieren.".

Misschien is bij cavia's, door selectie op tamheid, de nieren zodanig beïnvloed / gewijzigd zijn dat dit ontstaan is.
Donker rode ogen 
maandag, 15 december, 2014, 9:45 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Op Facebook was een topic met betrekking tot welke mutaties bij de Syrische hamster zorgt voor donker rode ogen. En dan wordt de Oranje mutatie (pp) niet bedoeld. Nee, hiermee wordt bedoeld de zwarte ogen die rood ophelderen bij veel licht. Vooral te zien bij foto's die met een flits gemaakt worden.

De volgende mogelijkheden werden genoemd:
- Polywhite
- Roan Wh
- Extreme Dilute

Ook wordt de Blauwe mutatie dd aangehaald. Echter, dat is in mijn ogen niet geheel juist. Want de echte d-mutatie zorgt voor blauwe ogen in plaats van zwarte ogen. Dan zie je de blauwe gloed en niet de rode gloed. Bij Roest is precies hetzelfde aan de hand. Sommige mensen denken dan ook dat er sprake is van donkerrode ogen. Maar als je iets beter kijkt, zul je zien dat bij Roest de ogen bruin van kleur zijn. Combinatie tussen Blauw en Roest, Lavendel, daar zijn de ogen wel ietsie roodachtig, maar dat komt omdat bruin verdunt wordt.
Gerbils, nieuwe mutatie Steel? 
maandag, 15 december, 2014, 9:11 am - Overige
door Martin Braak
Ik ben ontzettend benieuwd hoe de nieuwe mutatie Steel bij de Mongoolse gerbils ontwikkeld. Ik heb de link aan een aantal mensen gegeven en zij zijn allemaal van mening dat dit een miskleur betreft. Echter in het artikel staat dat het ook reageert met dominant spot.

Zelf heb ik dit met mijn Rusjes meegemaakt. Ik dacht echt dat ik een nieuwe kleur had. Toch bleek dat niet het geval te zijn, maar gewoon een miskleur.

Link: http://shootingstargerbils.com/steel1.html
Vierde N.K.V. Bokaal / Exoknaag 
maandag, 8 december, 2014, 10:04 pm - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren, 7 december 2014, was het dan zover! De vierde N.K.V. Bokaal alweer. Dit jaar begon het haperend. In de zomervakantie heb ik een nieuwe inschrijfformulier ontwikkeld. Dit omdat het voorheen lastig was om de inschrijvingen te groeperen. Verschillende fokkers uit verschillende landen benoemen kleuren en variëteiten anders waardoor het ontzettend lastig is om te begrijpen wat wat is. En de Nederlandse standaard is eigenlijk heel simpel: er zijn erkende kleurslagen en andere variëteiten en deze kunnen gecombineerd worden. Wordt een kleurslag gecombineerd met iets wat niet erkend is, dan is het een niet erkende variëteit. Enige wat goed gedaan moest worden, is de vertaalslag naar het Engels. Alleen kreeg ik daar geen echte hulp bij, de kleurslagen zijn door mijzelf in het Engels vertaald. Evenals de toelichtingen. Roxanne, de voorzitster van de N.K.V., heeft op laatst moment even over heen gekeken.

Maar dat was niet het enige wat haperde. De late uitnodiging, de communicatie, etc. Het was allemaal erg laat dit keer. Ook ontbrak er goede communicatie m.b.t. hoe nu precies de keuring zou gaan, wie de keurmeesters zouden zijn en hoe de ingangscontrole zou verlopen.

In oktober, ruim voor het evenement, werd gecommuniceerd dat TER / Exoknaag een ingangscontrole invoert om te voldoen aan de nieuwe regels. De ingangscontrole moest gedaan worden door een dierenarts die een gezondheidscertificaat ondertekent. De bezoekers mochten ook naar een eigen dierenarts gaan om zo'n certificaat te laten tekenen. De kosten van de controle ter plaatse bedroeg tussen de 3 en de 30 euro. Wat het probleem was, was de verschillende berichten en wijzigingen hoe e.e.a. zou gaan. Dat was niet meer te volgen. Op een gegeven moment is er via Facebook gecommuniceerd dat de dierenarts voor de N.K.V. inschrijvingen gratis is, maar dat de verkoopdieren door de dierenarts van TER beoordeeld moesten worden. Daarna dat dit ook door de dierenarts van N.K.V. kon gebeuren.

De gezondheidsverklaring zelf bleek een lachertje. Want er waren mensen bij die de verklaring zelf tekende en zo naar binnen gingen. Ik zag iemand met een hond naar binnen gaan zonder enige controle. En iemand vertelde me dat de helft van de dieren beoordeeld werden en echt alleen maar ff check zit er iets in de kooi, ow leuk ja is goed. De aantallen werden niet eens gecontroleerd. Ik hoop dat de volgende keer beter gaat. Er moet gewoon eenduidig zijn wat precies de bedoeling is en waarom.

Totaal waren er ruim 200 dieren ingeschreven, maar ze waren niet allemaal aanwezig. Er waren aantal inschrijvers geveld door de griep! Ook de zal was niet geheel gevuld. Maar de wachtrij bij de kassa was er niet minder lang om. Het was best druk! Maar wat mij opviel was dat er weinig animo was om naar de keuring te kijken. Dat was een paar jaar geleden echt anders, toen stonden mensen naar de keuring te kijken. Het aantal inschrijvers daalt en ik heb het idee dat vooral Duitse inschrijvers aan het dalen is.

Foto behorend bij blog

De ingeschreven dieren waren dit keer van goede kwaliteit zeg! Ik heb prachtige gerbils, muizen en Syrische hamsters gezien. De dwerghamsters hadden dit keer weer last van de omgeving en licht. Dat was heel goed te zien aan bijvoorbeeld de ogen. De ogen plopte bij een aantal eruit, je zag zelfs eentje een epileptische aanval krijgen wat net niet doorzette. Ik denk zelf dat de dwerghamsters in zo'n situatie, warm + tl licht, niet zo 123 uit het kooitje gehaald moet worden. Maar dat de aandrager al even de deksel af moet halen en even de Russische dwerghamster wakker moet maken. Dit zou wel eens kunnen werken. Ik ben zo brutaal geweest om een paar deksels eraf te halen en de diertjes wakker te maken en deze Rusjes waren stuk rustiger bij de keuring.

De keurmeesters moeten tegenwoordig ook conditie training volgen!, er was een muis ontsnapt en die rende weg! Het mooie van de tafel-systeem is, dat ontsnapte dieren nergens heen kunnen. De tafels staan allemaal tegen elkaar. Dat werkte perfect!

Zelf ben ik weer vroeg weg gegaan, zo tegen drie uur. Net voor de drukte. Ik was namelijk met mijn broer, neefje en nichtje en we hadden afgesproken om na de tijd bij de McDonalds te eten. Dit halverwege de rit in Holten. Daar was het niet druk. Maar wat ging er veel fout. Mijn nichtje hat Sinaas-appel sap besteld en kreeg Fanta. Wat Vincent had besteld zat in een meisjes happymeal doos en visa versa. Maar Vincent wilde die doos niet... Volgende keer toch maar... weer naar de McDonalds denk ik. Grrr wat reclame en promotie kan doen!, kinder-brain-washing-syndroom.

Beste van de show:
Foto behorend bij blog