Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie.
Klik hier voor het blog menu
Vierde N.K.V. Bokaal / Exoknaag 
maandag, 8 december, 2014, 10:04 pm - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren, 7 december 2014, was het dan zover! De vierde N.K.V. Bokaal alweer. Dit jaar begon het haperend. In de zomervakantie heb ik een nieuwe inschrijfformulier ontwikkeld. Dit omdat het voorheen lastig was om de inschrijvingen te groeperen. Verschillende fokkers uit verschillende landen benoemen kleuren en variëteiten anders waardoor het ontzettend lastig is om te begrijpen wat wat is. En de Nederlandse standaard is eigenlijk heel simpel: er zijn erkende kleurslagen en andere variëteiten en deze kunnen gecombineerd worden. Wordt een kleurslag gecombineerd met iets wat niet erkend is, dan is het een niet erkende variëteit. Enige wat goed gedaan moest worden, is de vertaalslag naar het Engels. Alleen kreeg ik daar geen echte hulp bij, de kleurslagen zijn door mijzelf in het Engels vertaald. Evenals de toelichtingen. Roxanne, de voorzitster van de N.K.V., heeft op laatst moment even over heen gekeken.

Maar dat was niet het enige wat haperde. De late uitnodiging, de communicatie, etc. Het was allemaal erg laat dit keer. Ook ontbrak er goede communicatie m.b.t. hoe nu precies de keuring zou gaan, wie de keurmeesters zouden zijn en hoe de ingangscontrole zou verlopen.

In oktober, ruim voor het evenement, werd gecommuniceerd dat TER / Exoknaag een ingangscontrole invoert om te voldoen aan de nieuwe regels. De ingangscontrole moest gedaan worden door een dierenarts die een gezondheidscertificaat ondertekent. De bezoekers mochten ook naar een eigen dierenarts gaan om zo'n certificaat te laten tekenen. De kosten van de controle ter plaatse bedroeg tussen de 3 en de 30 euro. Wat het probleem was, was de verschillende berichten en wijzigingen hoe e.e.a. zou gaan. Dat was niet meer te volgen. Op een gegeven moment is er via Facebook gecommuniceerd dat de dierenarts voor de N.K.V. inschrijvingen gratis is, maar dat de verkoopdieren door de dierenarts van TER beoordeeld moesten worden. Daarna dat dit ook door de dierenarts van N.K.V. kon gebeuren.

De gezondheidsverklaring zelf bleek een lachertje. Want er waren mensen bij die de verklaring zelf tekende en zo naar binnen gingen. Ik zag iemand met een hond naar binnen gaan zonder enige controle. En iemand vertelde me dat de helft van de dieren beoordeeld werden en echt alleen maar ff check zit er iets in de kooi, ow leuk ja is goed. De aantallen werden niet eens gecontroleerd. Ik hoop dat de volgende keer beter gaat. Er moet gewoon eenduidig zijn wat precies de bedoeling is en waarom.

Totaal waren er ruim 200 dieren ingeschreven, maar ze waren niet allemaal aanwezig. Er waren aantal inschrijvers geveld door de griep! Ook de zal was niet geheel gevuld. Maar de wachtrij bij de kassa was er niet minder lang om. Het was best druk! Maar wat mij opviel was dat er weinig animo was om naar de keuring te kijken. Dat was een paar jaar geleden echt anders, toen stonden mensen naar de keuring te kijken. Het aantal inschrijvers daalt en ik heb het idee dat vooral Duitse inschrijvers aan het dalen is.

Foto behorend bij blog

De ingeschreven dieren waren dit keer van goede kwaliteit zeg! Ik heb prachtige gerbils, muizen en Syrische hamsters gezien. De dwerghamsters hadden dit keer weer last van de omgeving en licht. Dat was heel goed te zien aan bijvoorbeeld de ogen. De ogen plopte bij een aantal eruit, je zag zelfs eentje een epileptische aanval krijgen wat net niet doorzette. Ik denk zelf dat de dwerghamsters in zo'n situatie, warm + tl licht, niet zo 123 uit het kooitje gehaald moet worden. Maar dat de aandrager al even de deksel af moet halen en even de Russische dwerghamster wakker moet maken. Dit zou wel eens kunnen werken. Ik ben zo brutaal geweest om een paar deksels eraf te halen en de diertjes wakker te maken en deze Rusjes waren stuk rustiger bij de keuring.

De keurmeesters moeten tegenwoordig ook conditie training volgen!, er was een muis ontsnapt en die rende weg! Het mooie van de tafel-systeem is, dat ontsnapte dieren nergens heen kunnen. De tafels staan allemaal tegen elkaar. Dat werkte perfect!

Zelf ben ik weer vroeg weg gegaan, zo tegen drie uur. Net voor de drukte. Ik was namelijk met mijn broer, neefje en nichtje en we hadden afgesproken om na de tijd bij de McDonalds te eten. Dit halverwege de rit in Holten. Daar was het niet druk. Maar wat ging er veel fout. Mijn nichtje hat Sinaas-appel sap besteld en kreeg Fanta. Wat Vincent had besteld zat in een meisjes happymeal doos en visa versa. Maar Vincent wilde die doos niet... Volgende keer toch maar... weer naar de McDonalds denk ik. Grrr wat reclame en promotie kan doen!, kinder-brain-washing-syndroom.

Beste van de show:
Foto behorend bij blog
Golvend haar, fok met verstand en wees bewust van verwantschap 
dinsdag, 2 december, 2014, 10:03 pm - Russische
door Martin Braak
Golvend haar, een haar variant dat bij de Russische dwerghamster voorkomt, is een bijzonder haarmutatie. Het is pak weg 6,5 jaar geleden ontstaan. Dit is nog erg kort geleden. Fokkers moeten zich bewust zijn dat Golvend haar daardoor veel meer verwantschap kent met andere Rusjes met Golvend haar.

De eerste vier Golvend haartjes waren twee mannetjes en twee vrouwtjes. Zij waren broers en zussen en deze zijn onderling gekruist. Daarna zijn ze verder gekruist waarbij in regelmaat familiekruisingen plaatsvonden om de mutatie terug te krijgen en te behouden.

Wat ik nu al tijd aan het doen ben, is Golvend haar met nieuw bloed te kruisen. Dat zorgt ervoor dat je kruisingen krijgt waarbij slechts enkele zwart gerelateerde kleuren eruit krijgt en de kans aanwezig is dat ze de mutatie Golvend haar hebben. Je moet denken aan een kruising Golvend haar x wildkleur = drager zwart zonder zichtbaar Golvend haar mutatie. En dat deze drager zwart gekruist wordt met een Golvend haar. Dit generaties achter elkaar.

Er zijn verhalen bekend dat bij Rusjes met Golvend haar trillingen geconstateerd worden. Het trillen wordt op later leeftijd erger. Ook het niet goed lopen c.q. mank lopen. Zelf heb ik geconstateerd dat een aantal een bijzonder verouderingsproces kennen: vermageren en daarbij moeilijk beginnen te lopen in de zin korte stapjes maken. De rug staat dan bol. Trillen ken ik alleen als ze angstig zijn, maar niet dat ze in elk situatie trillen. Afgelopen weekend heb ik bezoek gehad die een Golvend haar heeft gehad met verschillende problemen: trillen, huidproblemen, moeilijk lopen. En ik heb een exemplaar van mij laten zien en dit was niet precies hetzelfde. De verhalen geven alleen maar aan dat je met Golvend haar voorzichtig moet fokken en goede kruisingen moet doen. En niet zomaar generaties achter elkaar Golvend haar moet kruisen. Want ze stammen allemaal af van één koppel!

Foto behorend bij blog

Samenvatting wat ik weet:
- 1 gen Golvend haar kan ervoor zorgen dat de haren tussen dag 13-16 wat golvend is en op later leeftijd de hamster punkerig haar krijgt
- 2 genen Golvend haar kan ervoor zorgen dat de haren vanaf geboorte punkerig, golvend of zelfs plukkerig eruit ziet
- de Geel-wildkleur roodoog versterkt het Golvend haar effect
- elk Golvend haar ziet er anders uit, er zitten extreme tussen, maar ook exemplaren waarvan het licht golvend is
- bij Geel-wildkleur roodoog kan de buik gekruld zijn als de mutatie Golvend haar aanwezig is
- Golvend haar heeft alleen effect op de zwarte mutatie, die moet aanstaan, een Pearl die tevens Zwart is, kan Golvend haar hebben
- Wildkleur en Blauw-wildkleur daaraan zie je soms stijl haar, dit trekt direct weg, het lijkt net of dat de haren iets ander implant hebben, dit zie je ook bij zwart gerelateerde kleuren terug
- aandachtspunt is de verouderingsproces: moment van intreden en ontwikkeling
- er zijn verhalen van jonge Golvend haartjes bekend waarvan ze bij geboorte al trillen -> fok daar niet mee!
Kies van een hamster 
maandag, 24 november, 2014, 8:22 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Op deze foto is een kies van mijn Syrische hamster te zien:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik kan mij niet herinneren dat ik eerder zomaar een kies op de foto heb gezet! Zo verstopt zitten de kiezen.

Welkom Sinterklaas 
zondag, 16 november, 2014, 9:15 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen weekend was het dan zover!, de intocht van Sinterklaas. Dit jaar inclusief rellen door mensen die zwarte piet rasistisch vinden. En ze hebben dit jaar nieuwe pieten geïntroduceerd: clownpiet, kaaspiet, stroopwafelpiet en vies-van-roet-piet. Dat laatste ach dat past in de lijn dat zwarte pieten zwart zijn van de roet. En dat mag van mij wel, ze mogen van mij wel wat minder donkerbruin zijn.

Maar rasistisch? Ik denk dat de mensen die dat vinden, het niet begrijpen. De kinderen houden van deze pieten. Zoveel dat ze op volwassen leeftijd boos worden als ze aan de zwarte piet komen. Zwarte piet is de kindervriend en als je daarmee vergeleken wordt en je vindt dat rasistisch, zie het als een ware compliment. Dat er tijdens de intocht gedemostreerd werd, dat kan echt niet! Het is een kinderfeest en dat mag je never nooit niet verstoren.

Rasistisch is het in mijn ogen trouwens niet. Als je ware traditie bekijkt, waren het geen slaven, maar hulpen van Sinterklaas. En Sinterklaas ontvermde over deze hulpen. We kunnen alles rasistisch vinden, van blanke vla, witte melk tot negerzaad. En dat laatste bestaat echt! Nee, nee, wat mij trouwens opviel was dat bij de intocht geen liedjes gezongen werden waarin "zwart" voorkwam! Diep triest.

Vandaag ben ik met mijn neefje Vincent naar de Club van Sinterklaar en de pratende paard geweest. Geweldig leuke film en hardstikke mooi gefilmd. Laten we nu ff eerlijk zijn, lijken deze zwarte pieten op... Vincent heeft genoten en is gek op zwarte piet!

Foto behorend bij blog

Owja, ik heb een nieuwe Syrische hamster:

Foto behorend bij blog

Ze heet Meisje, ja de zoveelste!

Foto behorend bij blog
Langhaar x rex x satijn is geen goede combinatie 
zondag, 2 november, 2014, 11:33 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Uit nieuwsgierigheid heeft mijn broer op mijn vraag een Syrische hamster gefokt die zowel langhaar heeft, als satijn als een rex beharing. Langhaar rex is een hele mooie combinatie. De haren krijgen een krul effect. De snorharen eveneens. Mijn broer heeft nu twee nestjes gefokt en in beide nestjes zat een exemplaar. Echter beide gevallen waren het achterblijvertjes.

Na goed bestuderen vermoeden wij waardoor dit komt. De snorharen zijn vele male kleiner en gebogen. De Syrische hamster wordt naakt geboren, maar toch niet helemaal naakt! Want bij de geboorte hebben ze snorharen. Deze snorharen zijn nodig om de tepels van de moederhamster te vinden. Ons vermoeden is dat deze snorharen bij de geboorte al kleiner zijn waardoor de eerste week minder voeding binnen krijgen. En daardoor groei achterstand ontstaat. De vacht is in begin wat minder goed en kan zelfs uitvallen. Wanneer ze oogjes open hebben en beginnen met vast voer, dan komt de herstel. Echter de ontstaande groei achterstand kan vaak niet geheel ingehaald worden.

Hieronder twee foto's van een Langhaar Rex Satijn mannetje:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog