Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«December 2014»
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
25 juni 2024

Laatste reacties

 • Helv
  zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
  Waar is de sectorgroep om tegen deze...

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 472.044
  Vandaag: 50
  Gisteren: 61
Vierde N.K.V. Bokaal / Exoknaag 
maandag, 8 december, 2014, 10:04 pm - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren, 7 december 2014, was het dan zover! De vierde N.K.V. Bokaal alweer. Dit jaar begon het haperend. In de zomervakantie heb ik een nieuwe inschrijfformulier ontwikkeld. Dit omdat het voorheen lastig was om de inschrijvingen te groeperen. Verschillende fokkers uit verschillende landen benoemen kleuren en variëteiten anders waardoor het ontzettend lastig is om te begrijpen wat wat is. En de Nederlandse standaard is eigenlijk heel simpel: er zijn erkende kleurslagen en andere variëteiten en deze kunnen gecombineerd worden. Wordt een kleurslag gecombineerd met iets wat niet erkend is, dan is het een niet erkende variëteit. Enige wat goed gedaan moest worden, is de vertaalslag naar het Engels. Alleen kreeg ik daar geen echte hulp bij, de kleurslagen zijn door mijzelf in het Engels vertaald. Evenals de toelichtingen. Roxanne, de voorzitster van de N.K.V., heeft op laatst moment even over heen gekeken.

Maar dat was niet het enige wat haperde. De late uitnodiging, de communicatie, etc. Het was allemaal erg laat dit keer. Ook ontbrak er goede communicatie m.b.t. hoe nu precies de keuring zou gaan, wie de keurmeesters zouden zijn en hoe de ingangscontrole zou verlopen.

In oktober, ruim voor het evenement, werd gecommuniceerd dat TER / Exoknaag een ingangscontrole invoert om te voldoen aan de nieuwe regels. De ingangscontrole moest gedaan worden door een dierenarts die een gezondheidscertificaat ondertekent. De bezoekers mochten ook naar een eigen dierenarts gaan om zo'n certificaat te laten tekenen. De kosten van de controle ter plaatse bedroeg tussen de 3 en de 30 euro. Wat het probleem was, was de verschillende berichten en wijzigingen hoe e.e.a. zou gaan. Dat was niet meer te volgen. Op een gegeven moment is er via Facebook gecommuniceerd dat de dierenarts voor de N.K.V. inschrijvingen gratis is, maar dat de verkoopdieren door de dierenarts van TER beoordeeld moesten worden. Daarna dat dit ook door de dierenarts van N.K.V. kon gebeuren.

De gezondheidsverklaring zelf bleek een lachertje. Want er waren mensen bij die de verklaring zelf tekende en zo naar binnen gingen. Ik zag iemand met een hond naar binnen gaan zonder enige controle. En iemand vertelde me dat de helft van de dieren beoordeeld werden en echt alleen maar ff check zit er iets in de kooi, ow leuk ja is goed. De aantallen werden niet eens gecontroleerd. Ik hoop dat de volgende keer beter gaat. Er moet gewoon eenduidig zijn wat precies de bedoeling is en waarom.

Totaal waren er ruim 200 dieren ingeschreven, maar ze waren niet allemaal aanwezig. Er waren aantal inschrijvers geveld door de griep! Ook de zal was niet geheel gevuld. Maar de wachtrij bij de kassa was er niet minder lang om. Het was best druk! Maar wat mij opviel was dat er weinig animo was om naar de keuring te kijken. Dat was een paar jaar geleden echt anders, toen stonden mensen naar de keuring te kijken. Het aantal inschrijvers daalt en ik heb het idee dat vooral Duitse inschrijvers aan het dalen is.

Foto behorend bij blog

De ingeschreven dieren waren dit keer van goede kwaliteit zeg! Ik heb prachtige gerbils, muizen en Syrische hamsters gezien. De dwerghamsters hadden dit keer weer last van de omgeving en licht. Dat was heel goed te zien aan bijvoorbeeld de ogen. De ogen plopte bij een aantal eruit, je zag zelfs eentje een epileptische aanval krijgen wat net niet doorzette. Ik denk zelf dat de dwerghamsters in zo'n situatie, warm + tl licht, niet zo 123 uit het kooitje gehaald moet worden. Maar dat de aandrager al even de deksel af moet halen en even de Russische dwerghamster wakker moet maken. Dit zou wel eens kunnen werken. Ik ben zo brutaal geweest om een paar deksels eraf te halen en de diertjes wakker te maken en deze Rusjes waren stuk rustiger bij de keuring.

De keurmeesters moeten tegenwoordig ook conditie training volgen!, er was een muis ontsnapt en die rende weg! Het mooie van de tafel-systeem is, dat ontsnapte dieren nergens heen kunnen. De tafels staan allemaal tegen elkaar. Dat werkte perfect!

Zelf ben ik weer vroeg weg gegaan, zo tegen drie uur. Net voor de drukte. Ik was namelijk met mijn broer, neefje en nichtje en we hadden afgesproken om na de tijd bij de McDonalds te eten. Dit halverwege de rit in Holten. Daar was het niet druk. Maar wat ging er veel fout. Mijn nichtje hat Sinaas-appel sap besteld en kreeg Fanta. Wat Vincent had besteld zat in een meisjes happymeal doos en visa versa. Maar Vincent wilde die doos niet... Volgende keer toch maar... weer naar de McDonalds denk ik. Grrr wat reclame en promotie kan doen!, kinder-brain-washing-syndroom.

Beste van de show:
Foto behorend bij blog