Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Golvend haar, fok met verstand en wees bewust van verwantschap 
dinsdag, 2 december, 2014, 10:03 pm - Russische
door Martin Braak
Golvend haar, een haar variant dat bij de Russische dwerghamster voorkomt, is een bijzonder haarmutatie. Het is pak weg 6,5 jaar geleden ontstaan. Dit is nog erg kort geleden. Fokkers moeten zich bewust zijn dat Golvend haar daardoor veel meer verwantschap kent met andere Rusjes met Golvend haar.

De eerste vier Golvend haartjes waren twee mannetjes en twee vrouwtjes. Zij waren broers en zussen en deze zijn onderling gekruist. Daarna zijn ze verder gekruist waarbij in regelmaat familiekruisingen plaatsvonden om de mutatie terug te krijgen en te behouden.

Wat ik nu al tijd aan het doen ben, is Golvend haar met nieuw bloed te kruisen. Dat zorgt ervoor dat je kruisingen krijgt waarbij slechts enkele zwart gerelateerde kleuren eruit krijgt en de kans aanwezig is dat ze de mutatie Golvend haar hebben. Je moet denken aan een kruising Golvend haar x wildkleur = drager zwart zonder zichtbaar Golvend haar mutatie. En dat deze drager zwart gekruist wordt met een Golvend haar. Dit generaties achter elkaar.

Er zijn verhalen bekend dat bij Rusjes met Golvend haar trillingen geconstateerd worden. Het trillen wordt op later leeftijd erger. Ook het niet goed lopen c.q. mank lopen. Zelf heb ik geconstateerd dat een aantal een bijzonder verouderingsproces kennen: vermageren en daarbij moeilijk beginnen te lopen in de zin korte stapjes maken. De rug staat dan bol. Trillen ken ik alleen als ze angstig zijn, maar niet dat ze in elk situatie trillen. Afgelopen weekend heb ik bezoek gehad die een Golvend haar heeft gehad met verschillende problemen: trillen, huidproblemen, moeilijk lopen. En ik heb een exemplaar van mij laten zien en dit was niet precies hetzelfde. De verhalen geven alleen maar aan dat je met Golvend haar voorzichtig moet fokken en goede kruisingen moet doen. En niet zomaar generaties achter elkaar Golvend haar moet kruisen. Want ze stammen allemaal af van één koppel!

Foto behorend bij blog

Samenvatting wat ik weet:
- 1 gen Golvend haar kan ervoor zorgen dat de haren tussen dag 13-16 wat golvend is en op later leeftijd de hamster punkerig haar krijgt
- 2 genen Golvend haar kan ervoor zorgen dat de haren vanaf geboorte punkerig, golvend of zelfs plukkerig eruit ziet
- de Geel-wildkleur roodoog versterkt het Golvend haar effect
- elk Golvend haar ziet er anders uit, er zitten extreme tussen, maar ook exemplaren waarvan het licht golvend is
- bij Geel-wildkleur roodoog kan de buik gekruld zijn als de mutatie Golvend haar aanwezig is
- Golvend haar heeft alleen effect op de zwarte mutatie, die moet aanstaan, een Pearl die tevens Zwart is, kan Golvend haar hebben
- Wildkleur en Blauw-wildkleur daaraan zie je soms stijl haar, dit trekt direct weg, het lijkt net of dat de haren iets ander implant hebben, dit zie je ook bij zwart gerelateerde kleuren terug
- aandachtspunt is de verouderingsproces: moment van intreden en ontwikkeling
- er zijn verhalen van jonge Golvend haartjes bekend waarvan ze bij geboorte al trillen -> fok daar niet mee!
Kies van een hamster 
maandag, 24 november, 2014, 8:22 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Op deze foto is een kies van mijn Syrische hamster te zien:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik kan mij niet herinneren dat ik eerder zomaar een kies op de foto heb gezet! Zo verstopt zitten de kiezen.

Welkom Sinterklaas 
zondag, 16 november, 2014, 9:15 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen weekend was het dan zover!, de intocht van Sinterklaas. Dit jaar inclusief rellen door mensen die zwarte piet rasistisch vinden. En ze hebben dit jaar nieuwe pieten geïntroduceerd: clownpiet, kaaspiet, stroopwafelpiet en vies-van-roet-piet. Dat laatste ach dat past in de lijn dat zwarte pieten zwart zijn van de roet. En dat mag van mij wel, ze mogen van mij wel wat minder donkerbruin zijn.

Maar rasistisch? Ik denk dat de mensen die dat vinden, het niet begrijpen. De kinderen houden van deze pieten. Zoveel dat ze op volwassen leeftijd boos worden als ze aan de zwarte piet komen. Zwarte piet is de kindervriend en als je daarmee vergeleken wordt en je vindt dat rasistisch, zie het als een ware compliment. Dat er tijdens de intocht gedemostreerd werd, dat kan echt niet! Het is een kinderfeest en dat mag je never nooit niet verstoren.

Rasistisch is het in mijn ogen trouwens niet. Als je ware traditie bekijkt, waren het geen slaven, maar hulpen van Sinterklaas. En Sinterklaas ontvermde over deze hulpen. We kunnen alles rasistisch vinden, van blanke vla, witte melk tot negerzaad. En dat laatste bestaat echt! Nee, nee, wat mij trouwens opviel was dat bij de intocht geen liedjes gezongen werden waarin "zwart" voorkwam! Diep triest.

Vandaag ben ik met mijn neefje Vincent naar de Club van Sinterklaar en de pratende paard geweest. Geweldig leuke film en hardstikke mooi gefilmd. Laten we nu ff eerlijk zijn, lijken deze zwarte pieten op... Vincent heeft genoten en is gek op zwarte piet!

Foto behorend bij blog

Owja, ik heb een nieuwe Syrische hamster:

Foto behorend bij blog

Ze heet Meisje, ja de zoveelste!

Foto behorend bij blog
Langhaar x rex x satijn is geen goede combinatie 
zondag, 2 november, 2014, 11:33 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Uit nieuwsgierigheid heeft mijn broer op mijn vraag een Syrische hamster gefokt die zowel langhaar heeft, als satijn als een rex beharing. Langhaar rex is een hele mooie combinatie. De haren krijgen een krul effect. De snorharen eveneens. Mijn broer heeft nu twee nestjes gefokt en in beide nestjes zat een exemplaar. Echter beide gevallen waren het achterblijvertjes.

Na goed bestuderen vermoeden wij waardoor dit komt. De snorharen zijn vele male kleiner en gebogen. De Syrische hamster wordt naakt geboren, maar toch niet helemaal naakt! Want bij de geboorte hebben ze snorharen. Deze snorharen zijn nodig om de tepels van de moederhamster te vinden. Ons vermoeden is dat deze snorharen bij de geboorte al kleiner zijn waardoor de eerste week minder voeding binnen krijgen. En daardoor groei achterstand ontstaat. De vacht is in begin wat minder goed en kan zelfs uitvallen. Wanneer ze oogjes open hebben en beginnen met vast voer, dan komt de herstel. Echter de ontstaande groei achterstand kan vaak niet geheel ingehaald worden.

Hieronder twee foto's van een Langhaar Rex Satijn mannetje:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
En daar zaten we dan een broodje te eten 
donderdag, 23 oktober, 2014, 6:25 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag kwam ik thuis en had reuze trek. En ik realiseerde me dat ik nog een broodje over had. Met mijn broodje liep ik naar mijn hamsters en in no time zaten we met pak weg 20-gen een broodje te eten. Het is zo'n geweldig gezicht hoe kleine hamsters een stukje brood zitten te eten.

Laatste tijd schrijf ik op mijn blog weinig. Er is ook niet zoveel te melden. En toch ook weer wel. Weet je, het is eind oktober en we hebben het nog steeds warm! Afgelopen weekend is bij mij even de kachel aan geweest, maar het was eigenlijk niet nodig. Ik realiseerde me bij het schoonmaken dat dit jaar de wind veel minder op de buiten deur stond zodat ik vaak de deur open had staan terwijl ik bij de hamsters bezig was. Zo heerlijk, lekker weertje, bezig zijn met de diertjes. Gisteren was weer ineens die wind...

Bijzonder vervelend was dit jaar de hoeveelheid vliegen. Man o man, wat een ramp! Tot ongeveer mei / juni viel het mee, dit omdat het zo droog was. Maar ineens was er af en toe regen en dat veroorzaakte de vliegen. Ik heb nog nooit zoveel vliegen gedood dan dit jaar. En er zijn een hele boel hamstertjes die dit leuk vonden. Hoezo? Er viel geregeld een vlieg in de kooi en dan zijn de Rusjes er zo snel bij!, hap! Blijkbaar vinden ze vliegen heerlijk.

Wat ik nu weer heel bijzonder vind, zijn de gerstenkorrels. Ik heb hele tijd nauwelijks gerstenkorrels gehad, en ineens zie ik toch weer verschijnende hamsters met bultjes boven de ogen. Sommige exemplaren hebben nu boven beide oogleden een heel klein bultje. Het bijzondere nu is dat zowel wildvang, Engelse lijn als mijn eigen lijn dit hebben. En dit zijn 100% onverwante exemplaren. Ik heb eerder op mijn blog geschreven dat mijn vermoeden is dat dit o.a. door vliegen komt. Of er een steekvliegje bij zit of dat gewone vliegen dit doen. Ik heb daar nog steeds geen beeld bij. Maar voor juni zag ik dit niet.

Nog drie weekjes dan komen de hamsterpietjes weer!