Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«December 2013»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
18 april 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 342.535
   Vandaag: 31
   Gisteren: 60
  Wintervacht: haren zijn dood materiaal, hoe kan het nog van kleur veranderen? 
  zaterdag, 14 december, 2013, 6:12 pm - Russische
  door Martin Braak
  De Russische dwerghamster staat bekend om een bijzonder fenomeen, namelijk het krijgen van een wintervacht. Wetenschappers hebben hier onderzoek naar gedaan. Toch vraag ik mij nog steeds iets af. Wanneer een Russische dwerghamster wintervacht krijgt, worden dan de haren vervangen of veranderen de haren van kleur.

  Ik dacht altijd het eerste en bij diverse Russen ook in wintervacht gebracht door ze op een speciale kamer te zetten. En dan vind ik ook altijd veel haren. Maar ik begin te twijfelen. Doordat ik nu twee Rusjes heb zitten die in wintervacht zijn "gebracht" waarvan de haarbasis nog steeds heel donker van kleur is.

  Foto

  Als je de foto goed bekijkt zie je dat de haarwortel nog volledig van kleur is. Maar dat de haar middenstuk en eindstuk volledig van kleur gewijzigd is. Dit binnen 3-4 weken tijd. Wat is nu precies gebeurd?

  Het lijkt mij dat de haren van kleur zijn gewijzigd. Maar hoe werkt dat dan? Ik dacht dat haren dood materiaal betreft en dat van kleur niet meer kan wijzigen. Of heb ik het fout?
  Kona Corn voer onbetrouwbaar van kwaliteit 
  zondag, 8 december, 2013, 6:27 pm - Andere zaken
  door Martin Braak
  Mijn broer en ik geven onze hamsters al meer dan 25 jaar hamstervoer van Kona Corn. Wij waren daar zeer over te spreken. Dit voer was tot 2013 van goede kwaliteit en wij voerden nooit dierlijk eiwit bij. Naar onze mening is dat ook niet nodig. Tot dit jaar!

  Wat is er gebeurd?

  Begin 2013 begonnen mijn dwerghamsters minder te fokken. De nieuw opgezette koppels eveneens. Ik gaf de langdurige kou en winter de schuld. De seizoensinvloeden zijn namelijk best groot te noemen. Mijn broer had nog geen problemen. Maar die gaf toen naast Knaagdierenmix van Kona Corn ook Hamster-Gerbil-Rat-Muis.

  De jongen bleven ook wat achter met groei, maar niet voor lang. Zat zeg maar 2-3 dagen verschil in met opgroei.

  Gesproken met andere fokkers en tja... Winter! Dan groeien ze minder hard en fokken ze minder.

  Toen in mei-juni eindelijk de lente aanbrak, had ik geen last meer. Ik had toen een babyboom. Tot medio juli, toen viel alles wederom stil. En dat was niet zo erg want dan kom je toch wat minder goed van de jongen af. Maar... september: wederom problemen en nieuw opgezette dieren gingen niet fokken. En dit keer niet alleen bij mij, ook bij mijn broer die toen alleen Knaagdierenmix van Kona Corn voerde.

  En niet alleen wij... ook andere fokkers die dit voer geven ervaren hetzelfde.

  Ligt het aan het voer?

  Mijn broer is extra dierlijk eiwit bij gaan geven in de vorm van hondenbrokjes. Ikzelf heb mijn dieren om de 2-3 dagen andijvie gegeven. En aantal kooien ook hondenbrokjes, slechts 2 kleine brokjes per week.

  En het probleem is over. Dus ja, het ligt aan het voer!

  Wij hebben Kona Corn aangeschreven met de vraag wat er gewijzigd is. Eerste reactie was dat er niets gewijzigd is en het betrof een klein mailtje. Derhalve heb ik een uitgebreid voorstel mail geschreven en meer informatie verstrekt. Ook informatie dat andere fokkers hetzelfde ervaren namelijk. Helaas heeft Kona Corn deze mail nooit beantwoord.

  Waaraan zou het gelegen hebben?

  Ikzelf denk aan een combinatie van vitamine A en zink gebrek. En niet zozeer aan eiwit gebrek. Want daarvan krijgen ze genoeg. Zink is nodig voor de opbouw van eiwittten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar, huid en een goed geheugen. Daarnaast heeft zink een belangrijke rol bij de afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt. Het draagt daarnaast bij aan de vruchtbaarheid. Vitamine A speelt het een rol bij de groei, gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.

  Andijvie zit veel vitamine A in. Maar ook zink. Echter in zonnepitjes en pompoenpitten zit veel zink in. En dan zou je niet verwachten dat er sprake van zink tekort zou zijn. Of zat er ineens minder zonnepitten in of van slechter kwaliteit?

  Ik ga ervan uit dat er een ander soort vitamine A toegevoegd is waarbij de houdbaarheid vele male beperkter is.

  Nog meer problemen?

  Bij toeval kregen wij informatie dat onder duivenfokkers die Kona Corn voer geven eveneens problemen zijn. Minder glans, minder fok, etc. Dit lijken op onze problemen.

  Witte Molen

  Vanaf nu voeren wij een mix van dwerghamstervoer van Witte Molen en Knaagdierenmix van Kona Corn om zo een beter kwaliteit van voer te geven. En na een aantal weken en ervaring van een ander fokker kan ik zeggen dat dit erg goed werkt.

  Exoknaag / NKV Bokaal 1 december 2013 
  maandag, 2 december, 2013, 6:22 pm - Evenementen
  door Martin Braak
  Gisteren was het zover, de tweede NKV Bokaal evenement. Er waren pak weg 260 knaagdieren ingeschreven. Wat bijzonder dit keer was, was dat er meer dan 50 deelnemers waren. En dat is veel!

  Er waren voldoende keurmeesters en omdat het aantal dieren dat gekeurd moest worden, wat minder dan vorig keer was, hadden de keurmeesters wat meer tijd. Fons keurde de gerbils, Anneke en de keurmeesters in opleiding keurden verschillende dieren zoals tamme ratten. Peter de Vries keurde de kleurmuizen. Ook waren er een aantal buitenlandse keurmeesters: Stephan Flechsig keurde ratten en Priscilla Cordon de Russische dwerghamsters. Tijdens het keuren waren veel bijzondere variaties te bewonderen. Hieronder een aantal.

  Deze gerbil had geen correcte oren:
  Foto

  En vond dat dit een gerbil staart betrof zoals het moet zijn:
  Foto

  Uit conditie of is dit begin van langhaar?
  Foto

  Canadese witvlek:
  Foto

  Een wit donkeroog rat, ze hebben eigenlijk donker rubby eyes en zijn net niet wit:
  Foto

  Gerbil, schimmel:
  Foto

  Gerbil, rex:
  Foto

  Sepia:
  Foto

  Oorimplant niet goed, bijna dumbo oren:
  Foto

  Wit roodoog met vleeskleurige oren, eeSgSgpp:
  Foto

  Roan en niet poly-white:
  Foto

  Texel?, leek meer op langhaar satijn rex:
  Foto

  Hele bijzondere degoes, namelijk in de kleur Sandy:
  Foto

  Joep vertelde dat Alice eentje voor 300 euro had gekocht en twee jaar geduurd heeft om het terug te fokken. Dit omdat het meerdere chromosomen betrof die weer samen moesten komen. Geen idee hoe het werkt!

  Op de beurs stond de voerproducent Garvo. In hun voer zit ook oranje en groene brokken. Dit zijn maisbrokken. Mais dat verpulverd is. Ik heb altijd gedacht dat het brood zou zijn...

  Foto


  Sinterklaas foto's 
  zaterdag, 30 november, 2013, 5:48 pm
  door Martin Braak
  Een paar leuke foto's die ik onlangs gemaakt heb.

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Vlak voor december ... 
  zaterdag, 30 november, 2013, 2:13 pm - Persoonlijk
  door Martin Braak
  Afgelopen twee maand heb ik weinig geschreven. Als je naar de website kijkt, is sinds 30 april niet wezenlijk iets aangepast. Wat is er aan de hand?

  Verschillende dingen. Afgelopen zomervakantie ben ik verder gegaan met het herschrijven van de website voor de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging. En ik heb dat voorrang aangegeven. Voor de zomervakantie werd bekend dat de Russische dwerghamster verboden zou worden. Naast dat ik me kut over voelde en never nooit weer op een partij zou stemmen die achter mevrouw Dijkstra staat, ging er tijd zitten om hier tegen op te komen. En gelukkig deed mijn broer en ik dit alleen. Velen anderen eveneens. En het is naar verluid gelukt dat de dwerghamsters op de positieflijst komen en in 2014 toegestaan zijn. Een hele opluchting!

  Eind september besloot het kantoor waar ik voor werk om een eigen tool te schrijven t.b.v. het samenstel werkzaamheden. Afgelopen weken heb ik de tijd die ik normaal in de vereniging en de websites stop, hieraan besteed. En met succes. E.e.a. is mooi geworden en binnenkort wordt dit uitgerold.

  En dan is het bijna december! December is normaliter de maand dat ik vrij heb. Dit jaar natuurlijk ook, alleen heb ik het nog vrij druk en moet ik nog wat afronden qua werk. Maar deze maand neem ik ook de tijd om de website up te daten. En ik hoop dat de website voor de vereniging ook af kan ronden.

  <<Eerste <Terug | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | Volgende> Laatste>>