Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Fijne feestdagen 
maandag, 24 december, 2012, 7:01 pm - Overige
door Martin Braak
Ik wens iedereen fijne feestdagen!

Foto behorend bij blog
Dwerghamstersite versie 4 
donderdag, 20 december, 2012, 10:22 am - Overige
door Martin Braak
Zoals jullie kunnen zien is vanacht de website gewijzigd. Versie 4 van www.Dwerghamster.nl is online! Een behoorlijk moment, want begin 2012 ben ik er al mee begonnen. En eigenlijk is het nog niet klaar. Er zit nog veel meer aan te komen. Alleen het is en blijft een hobby. Beetje bij beetje, stukje bij stukje bouw ik het.

Versie 4, wat maakt het zo bijzonder? Ten eerste de layout. Ik ben overgestapt naar een langwerpige layout en sorry, mensen die een 1024 pixels brede scherm hebben... Daar past het niet meer op. Ten tweede, een totaal nieuw menustructuur die ik al voor AllesOverRatten.nl had geschreven. Dit systeem werkt prettig op een iPad of een tabled. De website is gebouwd om 5 jaar mee te gaan en ik voorzie dat de PC/laptop minder zal worden en gedomineerd zal worden door tablet-systemen. En de website is daarvoor uitermate geschikt. Derde: ouderhuids is afscheid genomen van de template routines die uit 2005/2006 afstammen. Het is geheel herschreven routine. Op elke pagina kunnen foto's toegevoegd worden door alleen maar aan te geven in welke map de foto's staan. De layout wordt centraal geregeld evenals de foutmeldingen en onderliggende jquery scripts. Er is een nieuwe fotomodule ingebruik genomen en mijn fotoalbum is geheel herschreven. Bij dwerghamsters is de kleurengenerator aangepast. Veel delen zijn herschreven, kleurenoverzichten vernieuwd en bijvoorbeeld stuk over voeding is heel uitgebreid geworden.

Het is uren werk geweest en het is nog niet klaar. Zoals je ziet werkt mijn blog nog op de oude systeem. Ik moet dit nog herschrijven. Wat nog gaat komen is dat je lid kunt worden van mijn site en dat je hamstery kunt aanprijzen inclusief welke hamsters je hebt en welke nestjes je hebt. Foto's delen en met elkaar praten. Dat gaat allemaal in de loop van 2013 bijkomen.

Aankomend tijd ga ik de site her en der langs om te kijken of alles naar behoren werkt. Er zijn dingen waar ik niet aan gedacht heb, of dingen die niet goed zijn. Taalfouten zullen her en der voorkomen. Zie je iets, aarzel niet om mijn nieuwe contactformulier te gebruiken en door te geven.

Beetje bij beetje, stapje bij stapje, kleur bij kleur, bug hier, bug daar ... het is een enorme klus geweest!
Te veel aan vitamine A en het effect 
maandag, 17 december, 2012, 5:43 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Gisteren op bezoek bij René hadden we nog over vitamine A. En het effect van te veel hiervan. In bepaalde hamstervoer zit heel veel vitamine A en ander voer minder. Tevens geven wij aan onze huisdieren sla en andijvie. Daar zit ook vitamine A in. Als hamsters teveel vitamine A binnen krijgen, dan hoopt dit op in de lever. Want deze vitamine wordt in de lever opgeslagen. En bij te veel vitamine A krijg je een leververgroting wat niet goed is. En daardoor kan de hamster klachten krijgen.

Alleen is de vraag wat de veilige marges m.b.t. vitamine A zijn.
Wat een kut dag zeg 
maandag, 17 december, 2012, 5:20 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik heb "vakantie" en dan denk je: Martin is aan het relaxen. Hmm, eerste week van mijn vakantie lag mijn moeder in het ziekenhuis. Een knieoperatie en ze moest wat langer blijven dan anders. Toen ze thuis was, heb ik de huis eens goed schoongemaakt. Dat was de eerste week! De tweede week heb ik meer gewerkt dan vakantie gehad. Kantoor waar ik werk verhuisde. Plus dat ik tussentijdse cijfers en andere dingen moest doen. Geen probleem! Dan heb ik nu eindelijk vakantie... Dacht ik!

Vanochtend eerst ff relaxed kop koffie gedronken en aan mijn site gewerkt. Led-huisjes, kerstboom, sfeerverlichting etc. allemaal aan. En toen ging ik even naar de hamsterkamer en zag iets voorbij schieten. WTF? Een loslopende Roborovski dwerghamster. En dat voor mij langs. Grijp, grijp, nogeens grijp, foetsie achter de wasmachine. En dan pas realiseer je weer hoe anders een Roborovski is. Hij ging steeds achter kooien langs en weer richting de wasmachine. En elke keer zag je hem mij aankijken. Hij keek wat ik deed. En reageerde daarop. Dan is er maar één oplossing en dat is de kamer leeg maken. En toen zag ik hem nergens meer. Waar kan doe nou zijn? Op een gegeven moment had ik de diepvries aan de kant en jawel hoor, met kijkende oogjes zat hij mij weer aan te kijken. Daarna heb ik alles dicht gemaakt zodat hij niet achter de diepvries kon, niet meer achter de wasmachine en daarna opgezocht. Grijp en ik had hem!

Hoe die los is gekomen is voor mij echt een raadsel. Kooi zat dicht namelijk. Nu zit hij ff in een ander kooi, tja wat denk je. Die risico ga ik niet lopen.

En nadat ik alles opgeruimd had en ook maar ff schoon gemaakt heb, zat ik achter de computer. Zucht, ruim vier uur verder. Laat ik ff de kleurenoverzicht van de Russische dwerghamsters afmaken. Dit stuk heb ik voor de totaal update geheel herschreven. Ff iets aangepast en wegschrijven. Shit? Wat zie ik... Bestand 0 bytes. Godzilla zeg! Ik had aan did bestand uren besteed. Weg werk! Cache van Chrome en IE uitlezen. Shit nergens te bekennen. Kijken naar backup, shit 7 dagen oud. Uiteindelijk vond ik op de laptop een bij toeval gemaakte backup. Gelukkig!

Maar deze dag kan in rijtje kut dag van het jaar.

Heb nog wel een bijpassend fototje:
Foto behorend bij blog
Krijsen van de jongen 
donderdag, 13 december, 2012, 10:26 pm - Russische
door Martin Braak
Wanneer je Russische dwerghamsters uit het wild haald, dan zul je zien dat nageslacht heel bang zijn. Wanneer je ze op wilt pakken of alleen al iets bij het nest doet, zullen de jongen beginnen te krijsen. Dit gedrag zit er instinktief in. En na een aantal generaties, blijft dat zo.

De Rusjes die ik aantal jaren geleden van twee Engelse fokkers heb gekregen, doen dat ook. Maar mijn eigen lijn doet dat niet. En dat heeft waarschijnlijk een reden: een mutatie.

Jaren geleden viel mij rustige Rusjes op en deze waren niet bang. En bij het fokken bleek dit dominant te vererven. Ze krijsen nauwelijks. Het is dus niet zo dat ik jarenlang hierop geselecteerd heb. Het was ineens zo en de krijsers gingen weg en de niet-krijsers bleven. Het waren tevens mijn lieve dieren!

Foto behorend bij blog

Gedrag is heel erfelijk. Zo heb ik ooit Campbelli dwerghamsters gehad die in de zomer als het warm was, in hun waterbakje gingen zitten. Bah, erg vervelend, want het geeft zo'n troep. Dus dacht ik, laat ik jongen wisselen: rusjes overgeplaats naar campbelli nestjes, en visa versa zodat de Campbelli's door Russen-ouders opgroeiden. Dan zou het vast beter gaan qua gedrag! Dat dacht ik.... De volgende zomer zaten deze Campbelli dwerghamsters eveneens in hun waterbakje terwijl dit totaal geen natuurlijk gedrag is.