Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Torpor  
vrijdag, 10 december, 2010, 11:30 pm - Russische
door Martin Braak
Wat is torpor? Torpor is dat wanneer de Russische dwerghamster zijn lichaamstemperatuur verlaagd naar ongeveer 20 graden en heel stil gaat zitten om zo energie te bewaren. Dit proces is afhankelijk van de voedselhoeveelheid, daglengte en temperatuur. Zo wordt de stofwisseling met 30% verlaagd. Dit proces begint net voor zonsopgang en duurt enkele uren (4-9 uur) en kan de volgende dag herhalen wanneer de omstandigheden niet wijzigen. Wanneer de daglengte langer wordt, stopt dit proces.

Eerder heb ik geschreven dat de Russische dwerghamster ook een meganisme heeft om met minder voer de winter te overbruggen. Dit zonder dat ze in wintervacht zitten. Het kan voorkomen dat ze te weinig voer gehamsterd hebben en niet genoeg te vinden is.

Maar wat zorgt er nu voor dat de ene Russische dwerghamster zijn lichaamstemperatuur verlaagd terwijl de ander in wintervacht gaat en ander weer niet, maar wel op dieet gaat.

Afgelopen week heb ik weer een bijzonder ervaring opgedaan. Boven op de kamer heb ik een kooi met drie Russische dwerghamsters, twee Russisch Blauw en een Zwarte. Alle drie uit een zelfde nest en alle drie hebben golvend haar. Naast deze kooi staat een kooi met daarin een Wildkleur en een Mandarijn. Alle vijf zitten ze in wintervacht. Begin deze week schrok ik enorm. Eén van de golvend haartjes zat heel stil en bij het oppakken was hij ook heel koud. De oogjes geknepen. Maar mijn schrik ging al snel over, omdat ik me realiseerde dat dit torpor is. Ik heb hem naar beneden meegenomen, een paar foto's van gemaakt, en eigenlijk ging het heel snel weg. Binnen een kwartier was zijn temperatuur weer op peil en begon hij ook weer goed te lopen. Dat viel mij namelijk ook op, het lopen ging voor geen meter. Totaal onstabiel.

Maar wat gebeurde gisteren! Gisteren kwam ik bij ze kijken en zaten ze met z'n drieën op elkaar, heel stil. Ik legde mijn hand op de drie en het voelde akelig koud. Heel koud, net of alle drie dood waren. Maar de houding was een slaaphouding. Ik heb de kooi direct gepakt en in de woonkamer gezet, dicht bij de kachel. En een uurtje later, was het of er niets aan de hand was. Ze liepen weer door de kooi.

Wat me tevens opvalt is dat alle drie in dezelfde kooi veel minder eten. Ze zijn ook erg af gevallen.

Maar wat is nu het verschil? Want de kooi ernaast kent dezelfde condities en ze zijn ook in wintervacht gegaan, maar eten nog steeds volop en gaan niet in torpor.

Foto van een Russische hamster die torpor heeft:
Foto behorend bij blog
Erfelijkheid m.b.t. afwijkingen 
zaterdag, 4 december, 2010, 2:54 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op het hamsterforum hebben we wel eens discussies over afwijkingen hoe ze vererven. Er wordt wel eens geschreven dat afwijkingen complexe verervingen hebben. Dat ze uit meerdere genen kunnen bestaan. Mijn ervaring is dat dit niet het geval is, tenminste het zou best kunnen, maar als het uit meerdere genen bestaat, dan komt het veel minder voor. En omdat je niet op selecteert, verdwijnt het.

Gewoon een voorbeeld. Hoe complex is het om Champagne te fokken? Deze kleur kan bij dwerghamsters gefokt worden door het combineren van vier recessieve kleuren. Wanneer je twee dwerghamsters kruist die beide dragen voor alle vier kleurslagen, dan is de kans minimaal dat het eruit rolt. Een ander voorbeeld, een echte praktijk voorbeeld. In het eerste nest die ik gefokt hebt m.b.t. de Zwarte Russische dwerghamster, zat eveneens Beige. Later bleek ook Geel-wildkleur roodoog in de lijn aanwezig te zijn. De eerste twee jaar hebben Rene, mijn broer en ik alle nageslacht in de fok gezet. Om zo beter beeld te krijgen wat het is, of het hybride is, hoe gezond ze zijn etc. Hoeveel Champagne is hier uitgerold, laat staan hoeveel Chocola en Beige. Er zijn slechts een paar chocolade kleuren eruit gerold maar geen Champagne. En dat is ook logisch.

Er bestaan geen kleuren die uit meer dan 2 genen bestaan waarvan de losse genen geen kleureffect heeft. Of ze in de praktijk niet zijn, ik denk dat ze zeker kunnen ontstaan. Maar de kans is vele male kleiner dat dit ontdekt wordt en gefokt wordt.

Ik gebruik mijn blog ook om bepaalde informatie vast te leggen. Vandaag kwam ik het volgende tegen terwijl ik naar informatie aan het speuren was. Het gaat wel over afwijkingen die bij mensen voorkomen. Link:
http://www.medicinfo.nl/%7B72e78194-6a9 ... a1b15bb%7D

Tekst van Medicinfo:

Inleiding
Genetische aandoeningen zijn aandoeningen die het gevolg zijn van afwijkingen in de genen of chromosomen. Er bestaan meer dan vierduizend ziekten die worden veroorzaakt door genetische afwijkingen.
Genetische afwijkingen kunnen worden verdeeld in twee soorten. Erfelijke genetische aandoeningen zijn afwijkingen in de genen of chromosomen die worden geërfd van de ouders. De afwijking bestond dus al eerder.
Daarnaast zijn er verworven genetische aandoeningen, afwijkingen die pas tijdens het leven ontstaan in de genen of chromosomen. Dat kan gedurende de ontwikkeling van de foetus, maar ook nog na de geboorte. Er ontstaat dan dus schade in het voorheen onbeschadigde genetisch materiaal.

Genen spelen de hoofdrol in de erfelijkheid. Ze bevatten informatie voor alle erfelijke eigenschappen. Een gen is opgebouwd uit DNA. DNA bestaat uit lange ketens van bepaalde chemische stoffen en bevat de ‘genetische code’ voor een eigenschap. Genen besturen de aanmaak van eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. Genen liggen verspreid over de chromosomen, één chromosoom bevat vele honderden genen. In totaal heeft een mens 30.000 tot 40.000 genen.

Chromosomen zijn de dragers van de erfelijke informatie die wordt doorgegeven van ouders op hun nageslacht. Deze chromosomen bevinden zich in de celkern. Ze zijn voor te stellen als lange dunne strengen. Deze strengen zijn opgebouwd uit chromatine, een combinatie van DNA met enkele andere eiwitten die nodig zijn voor het ‘opvouwen’ van DNA.
Chromosomen komen normaal in paren voor. Eén chromosoom in elk paar is geërfd van de moeder, het andere van de vader. Menselijke cellen bevatten zesenveertig chromosomen in drieëntwintig chromosoomparen. De geslachtscellen, dit zijn de spermacellen bij mannen en de eicellen bij vrouwen, bevatten slechts drieentwintig enkele chromosomen, zodat de bevruchting leidt tot een cel met in totaal zesenveertig chromosomen die aan de basis ligt van het nageslacht. Twee van de zesenveertig chromosomen zijn de geslachtschromosomen, de overige worden autosomale chromosomen genoemd.

De geslachtschromosomen worden ook wel aangeduid als de X- en Y-chromosomen. Deze chromosomen bepalen of het nageslacht mannelijk of vrouwelijk wordt. Vrouwen hebben twee X-chromosomen (XX), mannen een X- en een Y-chromosoom (XY).

Soorten afwijkingen
Er bestaan drie hoofdmechanismen waardoor genetische aandoeningen kunnen optreden:

1. Afwijkingen aan één enkel gen, zogeheten monogene afwijkingen. Van alle pasgeborenen heeft 1,5 procent een dergelijke afwijking. Ze ontstaan door een mutatie, dit is een verandering in een gen. Hierdoor ontstaat een ‘fout’ in de genetische code en wordt het eiwit waarvoor het betreffende gen de code bevat niet of op een verkeerde manier gemaakt.

2. Aandoeningen waarbij zowel afwijkingen aan de genen als schadelijke invloeden van buitenaf een rol spelen. Dit komt het meest voor, maar blijft toch beperkt tot 2,5 tot 4 procent van de pasgeborenen. De meeste multifactoriële aandoeningen ontwikkelen zich echter tijdens het leven (verworven aandoeningen).

3. Afwijkingen in de structuur van de chromosomen of het aantal chromosomen. Van alle pasgeborenen heeft 0,5 procent een chromosoomafwijking. Een voorbeeld van een chromosoomafwijking is het syndroom van Down, waarbij van chromosoom 21 er 3 in plaats van 2 aanwezig zijn.

Al deze drie mechanismen kunnen op verschillende tijdstippen in het leven ontstaan. Wanneer ze bij de ouders optreden kunnen de afwijkingen zich in de ei- of zaadcellen bevinden en zo op het nageslacht worden overgedragen. Sommige afwijkingen ontstaan tijdens de groei van de baby in de baarmoeder, door fouten tijdens de celdeling of door schadelijke invloeden van buitenaf.

Het overdragen van erfelijke genetische aandoeningen
Of bepaalde genetische aandoeningen optreden en welke dat zijn, hangt af van het chromosoom waar het abnormale gen zich bevindt (autosomaal chromosoom of geslachtschromosoom) en of het gen zelf dominant of recessief is. Autosomale genetische aandoeningen worden van ouders op kind overgedragen via een van de tweeëntwintig autosomale chromosomenparen. Aandoeningen die worden overgeërfd via een van de geslachtschromosomen (het X- of Y-chromosoom), worden geslachtsgebonden genoemd. Een erfelijke aandoening waarvan het gen zich op het Y-chromosoom bevindt kan alléén bij jongetjes voorkomen.

Er is sprake van dominante overerving wanneer het abnormale gen op het chromosoom van een van de twee ouders de uitkomst van het genenpaar bepaalt, ook al is het gen op het andere chromosoom normaal. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn onder andere het syndroom van Marfan, de ziekte van Huntington en achondroplasie.

Bij recessieve overerving moeten de genen van beide ouders de afwijking vertonen voordat de ziekte kan optreden. Voorbeelden van dit soort ziekten zijn taaislijmziekte (mucoviscoïdose), sikkelcelanemie en de ziekte van Tay-Sachs. Als er slechts één abnormaal gen aanwezig is, is de persoon wel een ‘drager’ en bestaat de kans dat de ziekte wordt doorgegeven aan de kinderen.

Het optreden van verworven genetische aandoeningen
Verworven genetische aandoeningen treden op wanneer er tijdens het leven veranderingen plaatsvinden in de genen of chromosomen als gevolg van bepaalde stoffen die mutagenen worden genoemd. Van een groot aantal chemicaliën is bekend dat ze dit soort veranderingen veroorzaken. Daarnaast kan straling, zoals röntgenstraling, uv-straling en de straling van radioactieve stoffen een rol spelen. Via dit zelfde mechanisme kan ook kanker worden veroorzaakt.

Meer informatie
www.erfelijkheid.nl/erfelijkheid/index.php

www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002048.htm (Engels)
Kijk naar de staart 
vrijdag, 3 december, 2010, 11:49 pm - Russische
door Martin Braak
Ik krijg vaak de vraag of ze nu een Campbelli dwerghamster of een Russische dwerghamster gekocht hebben. Er zijn grote verschillen tussen beide soorten. Maar voor een leek lijken deze twee soorten erg op elkaar. Eén van de grote verschillen is de lengte van de soort. Eigenlijk niet zo zeer de lengte, maar de vorm van de staart. Want als je vanonder gaat kijken, hebben ze beide een vergelijkbaar staart. Maar die van de Russische dwerghamster wordt naar binnen gedragen en die van de Campbelli niet. Daarom lijkt het of de Campbelli vanaf boven gezien een langer staart heeft.

Maar wat maakt het verdomd moeilijk? Hybride Russische dwerghamsters hebben vaak een veel te lange staart.

Zo ziet een staartje uit van de Russische dwerghamster:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En dit is een Campbelli dwerghamster (offspring van wildvang):
Foto behorend bij blog
Mandarijn drager voor Zwart 
zondag, 28 november, 2010, 9:58 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals hier eerder geschreven is de Mandarijn kleur heel gevoelig voor de kleuren waarvoor ze dragen. Geel-wildkleur roodoog kan ervoor zorgen dat de kleur geler blijft. Zwart kan ervoor dat de kleur heel grauwig wordt, grijzig. Bij de schrijfwijze van genetica wordt hier totaal geen rekening mee gehouden. Want daar gaan we namelijk van uit dat het of aan of uit is. En dat aan dominant of recessief is. Maar steeds vaker hoor je dat dragend van bepaalde kleur de oorzaak is dat een kleur niet correct is. En omdat de meeste fokkers toverballen aan het fokken zijn, zijn ze vaak niet goed van kleur.

Hier twee foto's van eenzelfde Mandarijn die gefokt is uit Camel x Zwart. Of wel deze is drager Blauw-wildkleur en drager Zwart. Of de Blauw-wildkleur mutatie nog voor zorgt dat de kleur anders is, weet ik niet. Wel weet ik uit mijn ervaring dat Zwart ervoor zorgt dat ze zo grauwig zijn. Ik heb tevens ook exemplaren gehad uit een zuiver lijn die bruin werden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ter vergelijking een foto van een Mandarijn die niet uit Zwart gefokt is:
Foto behorend bij blog

Maar wat zou het effect zijn als een Mandarijn voor zowel Zwart als Geel-wildkleur roodoog zou dragen?
Biotijd 
maandag, 22 november, 2010, 10:42 pm - Overige
door Martin Braak
Een paar weken geleden is de klok weer verzet van zomertijd naar wintertijd. Wintertijd is de normale tijd. Toch heb ik er last van dat de tijd verandert is en loopt mijn interne klok gewoon door. Ik slaap 's ochtends uit en ga 's avonds later naar bed.

Afgelopen week was dit heel duidelijk. Ik draaide me in bed om, deed de wekker uit omdat ik nog ff wilde blijven liggen. De wekker gaat bij mij normaliter nooit af. Het staat aan omdat ik het aan zet, maar voordat hij afgaat, doe ik hem uit. Nadat ik een paar minuten nog ff was blijven liggen, ben ik opgestaan. Na alle ochtendrituelen ben ik de hamsters gaan verzorgen, mijn brood gesmeerd en heb ik nog ff gecomputerd. Daarna omgekleed en in de auto gestapt.

Maar het viel mij op dat het nog steeds donker was. In mijn gedachten maakte ik al een rekensom: elke dag wordt het 2 minuten eerder donker. En ook later licht.

Maar toen ik op de klok keek, realiseerde ik pas dat ik een uur te vroeg was. Ach ja, lekker vroeg op mijn werk, kon ik ongestuurd lekker beginnen.