Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Kijk naar de staart 
vrijdag, 3 december, 2010, 11:49 pm - Russische
door Martin Braak
Ik krijg vaak de vraag of ze nu een Campbelli dwerghamster of een Russische dwerghamster gekocht hebben. Er zijn grote verschillen tussen beide soorten. Maar voor een leek lijken deze twee soorten erg op elkaar. Eén van de grote verschillen is de lengte van de soort. Eigenlijk niet zo zeer de lengte, maar de vorm van de staart. Want als je vanonder gaat kijken, hebben ze beide een vergelijkbaar staart. Maar die van de Russische dwerghamster wordt naar binnen gedragen en die van de Campbelli niet. Daarom lijkt het of de Campbelli vanaf boven gezien een langer staart heeft.

Maar wat maakt het verdomd moeilijk? Hybride Russische dwerghamsters hebben vaak een veel te lange staart.

Zo ziet een staartje uit van de Russische dwerghamster:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En dit is een Campbelli dwerghamster (offspring van wildvang):
Foto behorend bij blog
Mandarijn drager voor Zwart 
zondag, 28 november, 2010, 9:58 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals hier eerder geschreven is de Mandarijn kleur heel gevoelig voor de kleuren waarvoor ze dragen. Geel-wildkleur roodoog kan ervoor zorgen dat de kleur geler blijft. Zwart kan ervoor dat de kleur heel grauwig wordt, grijzig. Bij de schrijfwijze van genetica wordt hier totaal geen rekening mee gehouden. Want daar gaan we namelijk van uit dat het of aan of uit is. En dat aan dominant of recessief is. Maar steeds vaker hoor je dat dragend van bepaalde kleur de oorzaak is dat een kleur niet correct is. En omdat de meeste fokkers toverballen aan het fokken zijn, zijn ze vaak niet goed van kleur.

Hier twee foto's van eenzelfde Mandarijn die gefokt is uit Camel x Zwart. Of wel deze is drager Blauw-wildkleur en drager Zwart. Of de Blauw-wildkleur mutatie nog voor zorgt dat de kleur anders is, weet ik niet. Wel weet ik uit mijn ervaring dat Zwart ervoor zorgt dat ze zo grauwig zijn. Ik heb tevens ook exemplaren gehad uit een zuiver lijn die bruin werden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ter vergelijking een foto van een Mandarijn die niet uit Zwart gefokt is:
Foto behorend bij blog

Maar wat zou het effect zijn als een Mandarijn voor zowel Zwart als Geel-wildkleur roodoog zou dragen?
Biotijd 
maandag, 22 november, 2010, 10:42 pm - Overige
door Martin Braak
Een paar weken geleden is de klok weer verzet van zomertijd naar wintertijd. Wintertijd is de normale tijd. Toch heb ik er last van dat de tijd verandert is en loopt mijn interne klok gewoon door. Ik slaap 's ochtends uit en ga 's avonds later naar bed.

Afgelopen week was dit heel duidelijk. Ik draaide me in bed om, deed de wekker uit omdat ik nog ff wilde blijven liggen. De wekker gaat bij mij normaliter nooit af. Het staat aan omdat ik het aan zet, maar voordat hij afgaat, doe ik hem uit. Nadat ik een paar minuten nog ff was blijven liggen, ben ik opgestaan. Na alle ochtendrituelen ben ik de hamsters gaan verzorgen, mijn brood gesmeerd en heb ik nog ff gecomputerd. Daarna omgekleed en in de auto gestapt.

Maar het viel mij op dat het nog steeds donker was. In mijn gedachten maakte ik al een rekensom: elke dag wordt het 2 minuten eerder donker. En ook later licht.

Maar toen ik op de klok keek, realiseerde ik pas dat ik een uur te vroeg was. Ach ja, lekker vroeg op mijn werk, kon ik ongestuurd lekker beginnen.
Rusjes met een kuif 
maandag, 22 november, 2010, 10:01 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen zaterdag heb ik met Mense Bennink gesproken en hij vertelde dat hij af en toe Rusjes heeft met een kuif en hij het idee had dat het genetisch moet zijn. Dit omdat het vaak uit dezelfde lijnen komt en niet wit van kleur is. Net zoals deze, die ik bij Rene op de foto gezet hebt.

Foto behorend bij blog

Zou het dan toch genetisch zijn?
Golvend haar, nieuwtje 
zondag, 21 november, 2010, 7:49 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen half jaar heb ik verschillende koppels opgezet waaruit nieuwe golvend haartjes geboren zouden moeten worden. Zowel beide golvend haar als normale x golvend haar, waarbij de normale wel uit een golvend haar voorouder komt. En resultaat: eigenlijk niet zo best. De meeste golvend haartjes die geboven worden, verdwijnt het. Je ziet het nauwelijks meer terug. Ook zie ik soms dat er geen golvend haar aanwezig is, maar wel langer is. Gelukkig rolt uit 1 koppel regelmatig golvend haar uit.

Foto behorend bij blog

De mutatie golvend haar, ik snap er nog geen drol van. Het lijkt erop dat 1 gen golvend haar geeft waarbij het weer weg trekt. En 2 genen het erger maakt. Daarbij is het eigenlijk alleen te zien in combinatie met zwart. Zelf denk ik dat zwart eveneens ervoor zorgt dat de haren holler zijn waardoor ze meer plakken en in combinatie met golvend haar het versterkt.

Maar nu: er is een Geel-wildkleur roodoog geboren met op de buik krullend haar. Echter, dit trok later weer weg. Of wel zou golvend haar bij niet-eenkleurige kleuren alleen aan de buik te zien zijn?

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Eerste foto 10-10-2010 en tweede foto 7-11-2010.