Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Hoezo kinvlek, hoezo buikvlek, een buikstreep! 
zaterdag, 6 december, 2008, 4:57 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ik zat me deze week met verbazing naar mijn Smurfin, een blauwe Syrische hamster, te kijken. Shit zeg, is mij nog niet opgevallen! Een grote witte streep op de buik!

Foto behorend bij blog

Alle zwarte kleuren en alle zwart gerelateerde kleuren hebben vaak een kinvlek en kunnen buikvlekken hebben. Buikvlekken is eigenlijk taboe en kinvlek moet zo klein mogelijk zijn. Er zijn exemplaren die beide niet hebben, maar dat is een zeldzaamheid. Maar moet je dit zien! Een witte streep van kop tot achterpoot.

Zou de buikvlek en kinvlek eigenlijk eenzelfde vlek zijn?
Zal Mandarijn ooit taboe worden? 
zaterdag, 6 december, 2008, 4:18 pm - Russische
door Martin Braak
Steeds meer fokkers erkennen de drinkproblemen bij de Mandarijnen en Mandarijn gerelateerde kleuren. Afgelopen twee jaar lijkt het ook steeds heftiger te worden, zelfs zodanig dat ik elke kleine fokker sterk afraad om met de kleur te fokken. Kijk het is iets anders dat je een fokker met veel ervaring bent. Dan weet je hoe je moet fokken en weet je ook welke acties je moet nemen indien het niet goed zit. Je erkent de problemen eerder en staat stil bij de problemen. Maar kleine (hobby)fokkers willen een nestjes fokken die gewoon gezond zijn en geen problemen hebben.

Het fokkerswereldje wordt harder en het lijkt erop dat sommige kleurslagen taboe worden. Roan bij de Syrische hamster is een voorbeeld hiervan. Zal Mandarijn ooit een keer onder deze kleurslagen vallen?

Ik fok zelf nog heel af en toe met een lijn die nauwelijks problemen kent. Kijken hoe het gaat. Ik heb er 3 gehouden en geen problemen. Nu daarmee weer een generatie fokken.

Het blijft een prachtige kleurslag.

Foto behorend bij blog

En helemaal 'taboe' een Mandarijn Beige.

Foto behorend bij blog

Een Mandarijn beige is heel licht geel van kleur en kent nauwelijks ticking. Maar kijk eens naar de kop, duidelijk hybride. Daarnaast kunnen ze een draaikop hebben.
Merle, kinderwintervacht, foto vervolg 
zaterdag, 6 december, 2008, 4:14 pm - Russische
door Martin Braak
Weekje geleden heb ik op mijn weblog wat foto's van kinderwintervacht gezet. Het Merletje heb ik gehouden. Gewoon om te kijken hoe zij zich qua kleur ontwikkeld. Foto update.

Foto behorend bij blog

Nog erg grijs en gele waas nog steeds zichtbaar.

Wordt vervolgd!
Mijn blog bestaat een jaar, statistiek 
woensdag, 3 december, 2008, 9:00 pm - Overige
door Martin Braak
Mijn blog is al een jaar online. Wow wat gaat de tijd snel zeg.

Even wat statistieken:
179 berichten met 37.200 woorden opgeslagen in 232.206 bytes.
92 reacties met 5.984 woorden opgeslagen in 38.780 bytes.
Bah, ik heb de griep 
woensdag, 3 december, 2008, 8:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik zit de hele week al op de bank, uit te griepen. Ja, ik heb de griep :(

Het begon zondag dat ik wat in de keel kreeg en me niet lekker voelde. En al snel had ik koorts, rillerig, snot verkouden, keelpijn en vooral spierpijn.

Wat kan een klein virus zo rot zijn. Bah!

Nauw iedereen die me kent, de feitjes. Op dit moment zijn er ongeveer 148 verschillende influenza virussen. Sinds kort zijn er virussen ontdekt die resistent zijn voor Tamiflu en dat maakt de specialisten bang. Tamiflu is een medicijn die ook in Nederland gebruikt wordt. Griep is voor een gezond mens niet gevaarlijk, maar voor mensen met verminderd weerstand en oudere mensen kan dat wel gevaarlijk zijn. Deze mensen krijgen eventueel Tamiflu toegediend. De resistente virussen kwamen vooral in Noorwegen voor.

Eens in de zoveel tijd is er een pandemie. Het griepvirus verandert elke keer en kan heel dodelijk zijn. Denk maar aan de Spaanse griep. Bij deze griep zijn er miljoenen mensen overleden. Maar ga je naar Nederland kijken, dan vallen de aantal overledenen wel mee. Dit komt mede door de goede hygiƫne. Maar waarom was het toen dodelijk? Dat kwam o.a. door dat het lichaam bleef vechten tegen de virus en niet opgaf. Wat je zag was dat juist hele gezonde mensen overleden.

Een jaar geleden waren we nogal in paniek omdat er een vogelvirus is ontdekt die gemakkelijk naar mensen kan overslaan en ook nog eens heel dodelijk is. We zijn het nu een beetje vergeten, maar nog maar enkele weken geleden is dit virus in Duitsland gevonden. Veel virussen en ook de influenza zijn van dieren naar de mens overgegaan. En ook visa versa.

Een aantal jaren geleden heerste Sars. Ik dacht dat er 400 mensen zijn overleden. Van de gevallen overleed 15%. Wederom een besmettelijke virus. Gelukkig wisten ze het snel in te dammen. Dit jaar is het aangetoont dat een virus die bij vleermuizen voorkomt heel snel kan muteren en over kan slaan op mensen. Sars is zo ontstaan.

De specialisten zijn druk bezig om te begrijpen hoe virussen werken en maken diverse geneesmiddelen die maar in delen werken. Griep is namelijk niet echt te genezen. Maar vorig jaar kwam in het nieuws dat men eigenlijk al wel wist, beste medie tegen een pandemie zijn mondkapjes. Nederland heeft in verband met de vogelgriep Tamiflu ingeslagen. Maar mondkapjes?