Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Bah, ik heb de griep 
woensdag, 3 december, 2008, 8:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik zit de hele week al op de bank, uit te griepen. Ja, ik heb de griep :(

Het begon zondag dat ik wat in de keel kreeg en me niet lekker voelde. En al snel had ik koorts, rillerig, snot verkouden, keelpijn en vooral spierpijn.

Wat kan een klein virus zo rot zijn. Bah!

Nauw iedereen die me kent, de feitjes. Op dit moment zijn er ongeveer 148 verschillende influenza virussen. Sinds kort zijn er virussen ontdekt die resistent zijn voor Tamiflu en dat maakt de specialisten bang. Tamiflu is een medicijn die ook in Nederland gebruikt wordt. Griep is voor een gezond mens niet gevaarlijk, maar voor mensen met verminderd weerstand en oudere mensen kan dat wel gevaarlijk zijn. Deze mensen krijgen eventueel Tamiflu toegediend. De resistente virussen kwamen vooral in Noorwegen voor.

Eens in de zoveel tijd is er een pandemie. Het griepvirus verandert elke keer en kan heel dodelijk zijn. Denk maar aan de Spaanse griep. Bij deze griep zijn er miljoenen mensen overleden. Maar ga je naar Nederland kijken, dan vallen de aantal overledenen wel mee. Dit komt mede door de goede hygiëne. Maar waarom was het toen dodelijk? Dat kwam o.a. door dat het lichaam bleef vechten tegen de virus en niet opgaf. Wat je zag was dat juist hele gezonde mensen overleden.

Een jaar geleden waren we nogal in paniek omdat er een vogelvirus is ontdekt die gemakkelijk naar mensen kan overslaan en ook nog eens heel dodelijk is. We zijn het nu een beetje vergeten, maar nog maar enkele weken geleden is dit virus in Duitsland gevonden. Veel virussen en ook de influenza zijn van dieren naar de mens overgegaan. En ook visa versa.

Een aantal jaren geleden heerste Sars. Ik dacht dat er 400 mensen zijn overleden. Van de gevallen overleed 15%. Wederom een besmettelijke virus. Gelukkig wisten ze het snel in te dammen. Dit jaar is het aangetoont dat een virus die bij vleermuizen voorkomt heel snel kan muteren en over kan slaan op mensen. Sars is zo ontstaan.

De specialisten zijn druk bezig om te begrijpen hoe virussen werken en maken diverse geneesmiddelen die maar in delen werken. Griep is namelijk niet echt te genezen. Maar vorig jaar kwam in het nieuws dat men eigenlijk al wel wist, beste medie tegen een pandemie zijn mondkapjes. Nederland heeft in verband met de vogelgriep Tamiflu ingeslagen. Maar mondkapjes?
Oor poliep of iets anders?  
maandag, 1 december, 2008, 9:40 pm - Russische
door Martin Braak
Op het hamsterforum is een topic geopend over een Russische dwerghamster die een soort oor poliep heeft. Het ziet er vreemd uit: een stuk vlees met bruin eraan. Toevallig dat ik in diezelfde week een mail kreeg met foto's van een soort gelijk geval. En dat deed mij herinneren aan Knagerfestijn 2006.

Op Knagerfestijn 2006 liet iemand mij een dwerghamster met gelijk iets zien. Maar dit was heel gemakkelijk eraf te halen. Wat het is, is voor mij niet duidelijk.

Zelf denk ik dat het oorsmeer is dat opgehoopt is in combinatie met vleesgroei, of wel een poliep. Maar het zou ook oorsmeer in combinatie met een onsteking zijn. En dat zou best gevaarlijk kunnen zijn. Ettervorming kan een ophoping geven, zeg maar een abces.

Foto's die ik op Knagerfestijn 2006 heb gemaakt:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Syrische hamster, bijzonder driekleur / schildpad 
zaterdag, 29 november, 2008, 8:01 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Mijn broer fokt ook en ook met Syrische hamsters. Gisteravond liet hij mij een hele bijzondere driekleur zien. Een driekleur die meer geel is dan andere kleuren.

Voor de mensen die niet weten hoe een driekleur ontstaat: driekleur is niet anders dan een schildpad gecombineerd met een bontfactor of witband. Schildpadfactor is een geslachtgebonden mutatie die ervoor zorgt dat delen van het haar geel pigment heeft. Als je dat bijvoorbeeld met zwart combineerd, dan krijg je een zwarte kleur met gele vlekjes. Als je een bontfactor daar weer mee krijgt, krijg je naast gele ook witte vlekken. En wanneer het om XXY gaat, dan wordt dit het Syndroom van Klinefelter genoemd.

De vlekken bij een schildpad varieert van grootte. Het exemplaar die mijn broer heeft gefokt, is er zoveel geel, dat het lijkt of het zwarte vlekjes heeft. Erg mooi dus!

Foto behorend bij blog

Er zijn fokkers die beweren dat ze ook mannelijke driekleuren hebben gehad. Het lijkt mij bijzonder. Het moet dan gaan om een foutje van de natuur. Bijvoorbeeld een YXX exemplaar. Dat zou theoretisch mogelijk zijn. Heel soms gaat het kopiëren fout. Bij mensen gebeurd dit ook. Dit noemen ze een trisomie X. Het gaat hier altijd om meisjes en 98% sterft als vrucht af. Maar 2% overleeft en deze meisjes blijven heel klein, pak weg 1,4 meter lang. Ze zijn ook onvruchtbaar.

Waarom zijn er mutaties die alleen op het vrouwelijke chromosoom liggen? Dat komt omdat op een Y-chromosoom slecht een kleine 100 genen zitten en op een X-chromosoom meer dan 1000.
Kinderwintervacht 
vrijdag, 28 november, 2008, 9:31 pm - Russische
door Martin Braak
Kinderwintervacht is een typisch woord dat ik bedacht heb.

De Russische dwerghamster kan een wintervacht krijgen. Ze worden dan grijzig wit. Dit is overduidelijk zichtbaar. Maar je ziet bij volwassen exemplaren ook dat ze wat lichter van kleur worden en grijzig boven de ogen worden. Je ziet dan wenkbrauwtjes. Dit is een begin stadia van wintervacht en zet zich niet door.

In de wintermaanden zie ik soms ook nestjes waarbij de kleintjes lichter van kleur zijn. Ze hebben veel gele pigment. De buikkleur is spierwit. Ik noem dit kinderwintervacht. Het trekt later weer weg.

Nu heb ik het bij een nestje Merle en het typische is dat de Merles heel licht grijs zijn. Ze zijn ook iets pluiziger. Erg mooi om te zien.

Paar foto's:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Lange tanden Chinees, nu foto 
zondag, 23 november, 2008, 3:46 pm - Chinese
door Martin Braak
Tijdje geleden schreef ik hier dat al mijn Chinezen lange ondertanden hebben en dat ik een bekende fokker gevraagd had hoe e.e.a. zat. Ook bij zijn exemplaren zijn de ondertanden langer dan de boven.

In principe kan dat natuurlijk, maar ik dacht dat de ondertanden op de boventanden aangesloten moeten zijn om zo een goede slijtage te hebben. Maar bij mijn Chinezen is dit niet het geval. De tanden zitten aan de binnenkant voorlangs de boven tanden.

Ook heb ik een keurmeester gemaild. Ook die weet niet hoe het moet zijn. Hij gaat tijdens keuringen goed na kijken.

Foto behorend bij blog