Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Bah, ik heb de griep 
woensdag, 3 december, 2008, 8:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik zit de hele week al op de bank, uit te griepen. Ja, ik heb de griep :(

Het begon zondag dat ik wat in de keel kreeg en me niet lekker voelde. En al snel had ik koorts, rillerig, snot verkouden, keelpijn en vooral spierpijn.

Wat kan een klein virus zo rot zijn. Bah!

Nauw iedereen die me kent, de feitjes. Op dit moment zijn er ongeveer 148 verschillende influenza virussen. Sinds kort zijn er virussen ontdekt die resistent zijn voor Tamiflu en dat maakt de specialisten bang. Tamiflu is een medicijn die ook in Nederland gebruikt wordt. Griep is voor een gezond mens niet gevaarlijk, maar voor mensen met verminderd weerstand en oudere mensen kan dat wel gevaarlijk zijn. Deze mensen krijgen eventueel Tamiflu toegediend. De resistente virussen kwamen vooral in Noorwegen voor.

Eens in de zoveel tijd is er een pandemie. Het griepvirus verandert elke keer en kan heel dodelijk zijn. Denk maar aan de Spaanse griep. Bij deze griep zijn er miljoenen mensen overleden. Maar ga je naar Nederland kijken, dan vallen de aantal overledenen wel mee. Dit komt mede door de goede hygiƫne. Maar waarom was het toen dodelijk? Dat kwam o.a. door dat het lichaam bleef vechten tegen de virus en niet opgaf. Wat je zag was dat juist hele gezonde mensen overleden.

Een jaar geleden waren we nogal in paniek omdat er een vogelvirus is ontdekt die gemakkelijk naar mensen kan overslaan en ook nog eens heel dodelijk is. We zijn het nu een beetje vergeten, maar nog maar enkele weken geleden is dit virus in Duitsland gevonden. Veel virussen en ook de influenza zijn van dieren naar de mens overgegaan. En ook visa versa.

Een aantal jaren geleden heerste Sars. Ik dacht dat er 400 mensen zijn overleden. Van de gevallen overleed 15%. Wederom een besmettelijke virus. Gelukkig wisten ze het snel in te dammen. Dit jaar is het aangetoont dat een virus die bij vleermuizen voorkomt heel snel kan muteren en over kan slaan op mensen. Sars is zo ontstaan.

De specialisten zijn druk bezig om te begrijpen hoe virussen werken en maken diverse geneesmiddelen die maar in delen werken. Griep is namelijk niet echt te genezen. Maar vorig jaar kwam in het nieuws dat men eigenlijk al wel wist, beste medie tegen een pandemie zijn mondkapjes. Nederland heeft in verband met de vogelgriep Tamiflu ingeslagen. Maar mondkapjes?