Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Nieuwe rode ogen mutatie bij de ratten 
maandag, 15 december, 2008, 9:38 pm - Overige
door Martin Braak
Gisteren was ik op bezoek bij Rene Bastiaans en hij lied mij iets nieuws zien. Een nieuwe rode ogen mutatie die bij de tamme rat voor komt. Je kunt het combineren met alle kleuren en zorgt er niet voor dat de kleur anders wordt. Of wel Husky met rode ogen of Blauwe ratten met rode ogen.

Foto behorend bij blog
Brindle onder de Pearls 
zaterdag, 13 december, 2008, 9:42 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag belde mijn broer verheugd op dat hij een nieuwe mutatie heeft. Hij heeft een extreem gevlekte Russische dwerghamster. Toen ik de kleurslagen van de ouderdieren hoorde, was ik al minder enthausiast: Pearl x Blauw-wildkleur.

Het komt soms voor dat een Pearl deels normaal van kleur is. Vier jaar geleden ongeveer mailde een meisje uit Oldenzaal een foto van een bijzonder Rus. De kop was deels normaal, rest was net een Pearl. Later kreeg ik van iemand anders een dergelijke foto. Daarom denk ik dat bij de Pearl soms ook een soort Brindle kan voorkomen. Een deel van haren is dan niet Pearl. Beetje vergelijkbaar met mijn Brindle project, Geel-wildkleur en Blauw-wildkleur dieren.

Foto behorend bij blog

We zullen zien of dit erfelijk is!
Dekking 
zaterdag, 6 december, 2008, 6:01 pm - Russische
door Martin Braak
Dit is een filmpje van een dekking. Op de achtergrond hoor je de pas geboren baby's piepen. Je hoort op het hamsterforum wel vaker dat moederhamsters op een nest gaan liggen en een goed moeder zijn. Ik kreeg dit een keer te horen dat ik iemand erop wees dat het beter is om geen molen in de kooi te hebben staan wanneer het vrouwtje jongen krijgt. Jaja, de Syrische hamster ja!, maar Russen? NEE!



Hoezo kinvlek, hoezo buikvlek, een buikstreep! 
zaterdag, 6 december, 2008, 4:57 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ik zat me deze week met verbazing naar mijn Smurfin, een blauwe Syrische hamster, te kijken. Shit zeg, is mij nog niet opgevallen! Een grote witte streep op de buik!

Foto behorend bij blog

Alle zwarte kleuren en alle zwart gerelateerde kleuren hebben vaak een kinvlek en kunnen buikvlekken hebben. Buikvlekken is eigenlijk taboe en kinvlek moet zo klein mogelijk zijn. Er zijn exemplaren die beide niet hebben, maar dat is een zeldzaamheid. Maar moet je dit zien! Een witte streep van kop tot achterpoot.

Zou de buikvlek en kinvlek eigenlijk eenzelfde vlek zijn?
Zal Mandarijn ooit taboe worden? 
zaterdag, 6 december, 2008, 4:18 pm - Russische
door Martin Braak
Steeds meer fokkers erkennen de drinkproblemen bij de Mandarijnen en Mandarijn gerelateerde kleuren. Afgelopen twee jaar lijkt het ook steeds heftiger te worden, zelfs zodanig dat ik elke kleine fokker sterk afraad om met de kleur te fokken. Kijk het is iets anders dat je een fokker met veel ervaring bent. Dan weet je hoe je moet fokken en weet je ook welke acties je moet nemen indien het niet goed zit. Je erkent de problemen eerder en staat stil bij de problemen. Maar kleine (hobby)fokkers willen een nestjes fokken die gewoon gezond zijn en geen problemen hebben.

Het fokkerswereldje wordt harder en het lijkt erop dat sommige kleurslagen taboe worden. Roan bij de Syrische hamster is een voorbeeld hiervan. Zal Mandarijn ooit een keer onder deze kleurslagen vallen?

Ik fok zelf nog heel af en toe met een lijn die nauwelijks problemen kent. Kijken hoe het gaat. Ik heb er 3 gehouden en geen problemen. Nu daarmee weer een generatie fokken.

Het blijft een prachtige kleurslag.

Foto behorend bij blog

En helemaal 'taboe' een Mandarijn Beige.

Foto behorend bij blog

Een Mandarijn beige is heel licht geel van kleur en kent nauwelijks ticking. Maar kijk eens naar de kop, duidelijk hybride. Daarnaast kunnen ze een draaikop hebben.