Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
23 september 2023

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 424.102
    Vandaag: 36
    Gisteren: 59
Vies-bruin (Moscow-gen) en de draaikop 
zondag, 16 december, 2007, 12:39 pm - Russische
door Martin Braak
Zo rond 2003 zijn de eerste Bruine en Beige Russen naar Nederland gekomen. Toen was het direct voor mij overduidelijk dat het om hybride russen gaat. Ik heb direct inteelt gepleegd en kwam dezelfde afwijkende eigenschappen tegen wanneer je hybriden in de eerste vijf-zes generaties onderling kruist. Een afwijking die eruit kan komen, is een haarloze c.q. rexachtige dwerghamsters. Maar er zijn ook eigenschappen die generaties lang zichtbaar blijven. Bijvoorbeeld de grote oren en geknepen ogen die niet mooi rond zijn.

Hybride F1-F6 onderling kruist, krijg je geregeld haarloze dwerghamsters eruit:
Foto behorend bij blog

Later was het duidelijk dat het om het Moscow-gen gaat die vanuit de Campbelli komt. De kleur is bijna hetzelfde en de oogkleur is bij beide kleuren donkerrood. Wanneer de baby's nog maar een paar dagen oud zijn, zie je rode punten. De kruisingen tussen Vies-bruin en Moscow Campbelli's gingen veel sneller dan normaal en dezelfde kleur kwam in eerste generatie eruit. Dit is door een hybride-fokker gedaan die ik ken en één keer door mij zelf.

Bij de kleur Vies-bruin en de Vies-bruin gerelateerde kleuren zoals Beige, komt een afwijking voor die wij ook wel "draaikop" noemen. Dit komt omdat deze dwerghamsters de kop scheef houden. Dit doen ze meestal wanneer ze gestressed zijn. Niet elke Vies-bruin kleur heeft dat. Wanneer je een goede lijn hebt die je geregeld terug kruist op Wildkleur, komt het ongeveer 1 op de 5 voor. Bij de meeste draaikoppen trekt het scheef houden van de kop bij week 5-6 weg. Sommige exemplaren houden het voor altijd.

Maar de draaikop afwijking is geen hybride-afwijking op zich, maar een afwijking die kleurgebonden is. De oorzaak is nog onbekend. Maar persoonlijk denk ik dat het aan de vorm van de kop ligt. Bij de meeste Vies-Bruin gerelateerde kleuren zie je dat de kop heel spits is en dat de ogen niet mooi rond zijn. De ogen staan vaak te dicht op elkaar.

De afwijking is niet eruit te fokken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat 10 generaties selecteren niet heeft geleid tot het eruit selecteren van deze afwijking. Daarnaast zat de kleur ook bij mijn Zwart-lijn erin. En ik heb daar zes generaties mee kunnen fokken zonder dat er Vies-bruin eruit kwam, en in eens ja hoor!, het kwam er weer uit. En ook wederom met een draaikop. Daarnaast is het wereldwijd aanwezig. Zowel in Engeland als in de Oostbloklanden.

Hier een foto van een Vies-bruin met een draaikop:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Als je goed naar de twee foto's kijkt, zie je dat de ogen niet mooi rond zijn. Tevens zie je dat de neus ineens heel bot afbreekt.

Mijn advies is om heel selectief met deze kleuren te fokken, indien je besluit om ermee te gaan fokken.

Een koppeltje: het moet klikken 
zaterdag, 15 december, 2007, 9:10 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals ik wel vaker zeg en schrijf, ik vind de Russische dwerghamster een echte koppeldier. De meeste fokdieren van mij zitten koppelgewijs en hebben een partner voor hun leven. Ze beginnen vaak met ongeveer 14-20 weken te fokken. In de zomer- en wintermaanden ietsie sneller. En in de herfst en lente wat minder snel. De fokdieren zitten vanaf jongsaf aan bij elkaar.

Maar het moet klikken! Wanneer het niet klikt, komt er op den duur ruzie. En wanneer je ze later weer bij elkaar zet, dan is de kans best groot dat het weer tot ruzie gaat leiden.

Het koppelen van oudere dieren, daar zie je het heel goed aan. Soms heb je exemplaren dat niet gekoppeld kunnen worden. Bij het koppelen ontstaat er agressie. Meestal is het de vrouwtje die het mannetje niet accepteert. Typische is, dat wanneer ik dan een ander man pak, het meestal zo gekoppeld kan worden. Het is net tussen die twee dat het niet klikt.
De Chinese dwerghamster is geen familie van 
vrijdag, 14 december, 2007, 10:24 am - Chinese
door Martin Braak
De Chinese dwerghamster is geen familie van de andere soorten dwerghamsters en stamt qua evolutie ook niet direct vanaf. De Chinese dwerghamster is een langstaart dwerghamster en omdat hij hamstert en klein is, noemen wij hem ook een dwerghamster.

Toch zijn er mensen die denken dat de dwerghamsters allemaal dezelfde soort zijn. Ze komen met argumenten dat ze een aalstreep hebben en dezelfde kleur hebben. Dat ze een onderbuikkleur hebben. Ja amahoela! Steppen lemming heeft ook een aalstreep en er zijn veel meer dieren die een aalstreep hebben! De kleur is hetzelfde, tja ongeveer, maar hoeveel dieren hebben die kleur wel niet? Nee, we noemen ze dwerghamsters omdat ze hamsteren en klein zijn!

De Chinese dwerghamster is, zoals ik net als schreef, een langstaart dwerghamster. Dat is duidelijk aan de staart te zien: een staart van 2-3 cm lang. De Chinese dwerghamster heeft deze staart niet voor niets. Hij is namelijk een echte klimmer. De Chinese dwerghamster kan met gemak de boom in klimmen. Dat zie ik een Russische dwerghamster 123 niet doen.
De geurklier 
donderdag, 13 december, 2007, 12:48 pm - Russische
door Martin Braak
De Russische dwerghamster heeft een geurkleir. De meeste mensen denken dat alleen de mannetjes een geurklier hebben. Dit is niet correct. Ook de vrouwtjes hebben een geurklier maar die is meestal veel kleiner en niet goed te zien.

Sommige mensen denken dat hun Rus een wond op de buik hebben. Maar meestal is dit een normale geurklier. Vaak wordt er dan gezegd dat hij dit vroeger niet had. Dat is niet waar, het is zo dat een geurklier in het begin veel kleiner is en dat wanneer het mannetje ouder wordt, het groter en bruiner kan worden.

Dit is een foto van een geurklier bij een jong mannetje:
Foto behorend bij blog

En dit is een foto van een geurklier van een mannetje die een jaar oud is:
Foto behorend bij blog
Kerstboom 2007 
woensdag, 12 december, 2007, 12:00 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het jaar nadert zijn einde, maar voordat het oud en nieuw is, hebben we eerst kerst. Vandaag heb ik de kerstboom opgezet. Vorig jaar had ik bij Oosterik nieuwe kerstballen gekocht. Net voor kerst hadden ze al 40% korting. Tja, als je een keer iets nieuws wilt... 40% korting is best veel!

Foto behorend bij blog

Zoals je ziet, geheel in de kleur oranje. Vorig jaar en daarvoor had ik de kleur rood gecombineerd met goudgeel.