Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.051
    Vandaag: 17
    Gisteren: 59
Kerstboom 2007 
woensdag, 12 december, 2007, 12:00 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het jaar nadert zijn einde, maar voordat het oud en nieuw is, hebben we eerst kerst. Vandaag heb ik de kerstboom opgezet. Vorig jaar had ik bij Oosterik nieuwe kerstballen gekocht. Net voor kerst hadden ze al 40% korting. Tja, als je een keer iets nieuws wilt... 40% korting is best veel!

Foto behorend bij blog

Zoals je ziet, geheel in de kleur oranje. Vorig jaar en daarvoor had ik de kleur rood gecombineerd met goudgeel.
Twee prachtige foto's van een Roborovski 
maandag, 10 december, 2007, 10:36 pm - Roborovski
door Martin Braak
Vandaag heb ik wat foto's gemaakt van mijn Roborovski's. Omdat ik altijd heel rustig met mijn Roborovski's om ga en altijd op eenzelfde manier, zijn ze rustiger geworden. Wat Roborovski's haten is dat je ze met een vuisthouding vast pakt. Dat vinden ze maar niets. Ik laat ze gewoon op mijn hand lopen. In het begin natuurlijk alleen in de kooi, maar nu kan dat ook in de woonkamer. Wel heel heel heel voorzichtig hoor!, want ze blijven vliegensvlug.

Maar op deze wijze kan ik wel prachtige foto's maken. Tussen de foto's zaten er twee die echt heel mooi zijn geworden!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Russiche dwerghamsters zijn geen groepsdieren! 
maandag, 10 december, 2007, 12:39 pm - Russische
door Martin Braak
In diverse boeken wordt geschreven dat de Russische dwerghamster groepsdieren zijn. Dit komt omdat wetenschappers bij het uitgraven van een nest een aantal Russische dwerghamsters bij elkaar gevonden hebben. En de schrijvers schrijven elkaar na.

Maar zijn het ook echte groepsdieren? Persoonlijk weet ik het zeker: ABSOLUUT NIET!

Wanneer je naar het gedrag van de Russische dwerhgamster kijkt, dan kan je daar eigenlijk simpel weg concluderen dat het geen echte groepsdieren kunnen zijn. Het komt namelijk geregeld voor dat een Russische dwerghamster vrouwtje die jongen van pakweg 3-4 weken oud heeft, de jongen gaat verjagen. Dit gedrag zie je niet bij de Campbelli dwerghamster. Daar accepteert het vrouwtje de jongen terwijl ze een tweede nest heeft. Maar dit gedrag zie je bijvoorbeeld wel bij de Syrische hamster, waarvan wij weten dat het solitaire dieren zijn.

Wanneer je een paar Russische dwerghamsters van jongs af aan bij elkaar zet, komt het regelmatig voor dat ze onderling gaan vechten. Meestal zie je dit terug bij groepen waar zowel mannen als vrouwen bij elkaar zitten en op het moment dat ze geslachtsrijp zijn c.q. paringsgedrag naar boven komt (pak weg tussen de 13e en de 16e week). Het begint meestal met het krijsen. Dit is bij de Russische dwerghamster hun manier van overgeven c.q. aangeven dat ze bang zijn.

Maar bij groepen van hetzelfde geslacht komt ook regelmatig voor dat er gevochten wordt. En dan heb ik het niet over een beetje krijsen, maar tot de dood toe.

Russische dwerghamsters kan je heel goed koppelgewijs fokken. Het mannetje verzorgt tevens de jongen. Je ziet geregeld dat wanneer het vrouwtje gaat eten, het mannetje op het nest blijft zitten. Ook zie je dat het mannetje de jongen warm houdt op moment dat het vrouwtje in een ander hoek slaapt.

Ook heb ik geprobeerd om bij de Russische dwerghamster in trio's te fokken. Dit gaat minder goed dan bijvoorbeeld bij de Campbelli dwerghamster. Ze zijn veel chaotischer en de overlevingskans is veel kleiner.

Dit gedrag zie je totaal niet bij de Campbelli dwerghamster. Daarom denk ik dat de Campbelli dwerghamster wel een echte groepsdier is. Die kan je gemakkelijk in groepen houden en kan je in groepen fokken.

Wat ook typisch is, is dat wetenschappelijk aangetoond is dat de Russische dwerghamster monogaam is. Dit wil zeggen dat wanneer je één vrouwtje met twee mannetjes koppelt, er veel minder snel bevruchting plaatsvindt. En ook dit zie je bij de Campbelli dwerghamster niet terug.

Maar wat hebben de wetenschappers nu precies uitgegraven? In die tijd haalden ze de Campbelli dwerghamster en de Russische dwerghamster geregeld door elkaar. In de wetenschappelijke literatuur zag je toen ook heel vaak dat er over de Djoengaarse dwerghamster hadden. Maar goed, dit kan zowel de Russische dwerghamster als de Campbelli dwerghamster zijn.

Maar wat ook mogelijk is, is dat ze een groep Russische dwerhgamsters gevonden hebben die nog niet zo oud zijn. Persoonlijk denk ik dat het vrouwtje de jongen verjaagd en dat de jonge Russische dwerghamsters bij hun ouders weggaan maar wel bij elkaar blijven. En wanneer ze geslachtsrijp en paringsrijp zijn, dat ze op de velden andere Russen tegen komen en dan een koppeltje voor het leven vormen.

Wat heel typisch is namelijk, is dat wanneer je Rusjes vanaf een leeftijd van pakweg 4 weken bij elkaar zet, ze veel minder snel fokken dan wanneer je Rusjes van pakweg 8-10 weken bij elkaar zet. Dan beginnen ze vaak direct, en in feite te vroeg, te fokken.

Nee, Russische dwerghamsters zijn geen groepsdieren!

Lees ook: Zal ik er één of twee nemen?
Kan een Pearl een wintervacht krijgen? 
zaterdag, 8 december, 2007, 10:04 pm - Russische
door Martin Braak
De Russische dwerghamster kan een wintervacht krijgen. Wanneer de Rus denkt dat de winter eraan komt verruilt hij zijn zomerjasje in een winterjasje. De kleur wordt dan langzaam grijzig tot wit. Natuurlijk ligt het ook aan wat de oorspronkelijke kleur is. Zo kan een Blauw-wildkleur in wintervacht er anders uitzien dan een Wildkleur in wintervacht (vooral in het begin).

Maar naast dat de kleur anders wordt, worden de haren ook donsiger. Ook kan het qua karakter iets wilder worden. Ze kunnen wat angstiger en loperiger worden.

Elke jaar krijg ik weer dezelfde vraag: kan een Pearl ook een wintervacht krijgen? Kan je dat ook zien? Ja, een Pearl kan ook een wintervacht krijgen. Meestal zie je alleen dat de haren wat donsiger worden. Op het forum van DeHamster.nl heb ik een keer een reactie gelezen dat een Pearl niet qua kleur kan veranderen. Dat is niet correct. Wintervacht kent verschillende variaties, zo kan een Rus een beetje wintervacht krijgen en grijs blijven, maar het komt ook voor dat een Rus totaal wit wordt. En zo kan een Pearl ook helemaal wit worden.

Een Pearl in wintervacht:
Foto behorend bij blog

Als je specifiek naar de mutatie Pearl kijkt, dan weten we eigenlijk niet wat Pearl is. In het begin toen de mutatie net in Nederland was, bleken veel Pearl mannen steriel waren. Dit was dan ook mede de reden dat een aantal fokkers dachten dat de Pearl feitelijk een constante vorm van wintervacht kon zijn.

Nu zijn de Pearl mannen gewoon vruchtbaar. Waarschijnlijk is dit door selectie gekomen. En we weten dat een Pearl wel degelijk wintervacht kan krijgen en dus niet een constante vorm van wintervacht kan zijn. Maar wat het nu is... Nog steeds weten we het niet! Is het nu een bontfactor, of moeten wij dit als een Siamees zien?, of is het een patroon?
De kleur Russisch Blauw 
zaterdag, 8 december, 2007, 9:15 am - Russische
door Martin Braak
Eind 2005 heb ik van René Bastiaans een hele aparte Blauwe Russische dwerghamster gekregen. Hij had deze gezien bij een handelaar in dieren en heeft dit exemplaar meegenomen. Helaas heeft deze Blauwe Russische dwerghamster nooit gefokt.

Later via Marktplaats werd een nestje Russen aangeboden waar ook een Zwarte in zat. René en ik hebben vele generaties met Zwart gefokt. Natuurlijk hebben wij Zwart direct gecombineerd met Blauw-wildkleur. Daaruit komt een hele mooie donker Blauwe kleur.

Ik heb deze kleur Russisch Blauw genoemd. Wanneer ik naar andere dieren met dezelfde genetische code aaddd kijk, dan wordt deze kleur bij bijvoorbeeld de konijnen Russisch Blauw genoemd. Ook bij de katten noemen ze dit Russisch blauw.

Russisch Blauw:
Foto behorend bij blog

Een Russisch Blauw kan ook in wintervacht gaan. De kleur verkleurt dan naar heel licht grijzig blauw. Persoonlijk vind ik dat heel apart!