Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
22 februari 2024

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 440.572
    Vandaag: 19
    Gisteren: 59
Russiche dwerghamsters zijn geen groepsdieren! 
maandag, 10 december, 2007, 12:39 pm - Russische
door Martin Braak
In diverse boeken wordt geschreven dat de Russische dwerghamster groepsdieren zijn. Dit komt omdat wetenschappers bij het uitgraven van een nest een aantal Russische dwerghamsters bij elkaar gevonden hebben. En de schrijvers schrijven elkaar na.

Maar zijn het ook echte groepsdieren? Persoonlijk weet ik het zeker: ABSOLUUT NIET!

Wanneer je naar het gedrag van de Russische dwerhgamster kijkt, dan kan je daar eigenlijk simpel weg concluderen dat het geen echte groepsdieren kunnen zijn. Het komt namelijk geregeld voor dat een Russische dwerghamster vrouwtje die jongen van pakweg 3-4 weken oud heeft, de jongen gaat verjagen. Dit gedrag zie je niet bij de Campbelli dwerghamster. Daar accepteert het vrouwtje de jongen terwijl ze een tweede nest heeft. Maar dit gedrag zie je bijvoorbeeld wel bij de Syrische hamster, waarvan wij weten dat het solitaire dieren zijn.

Wanneer je een paar Russische dwerghamsters van jongs af aan bij elkaar zet, komt het regelmatig voor dat ze onderling gaan vechten. Meestal zie je dit terug bij groepen waar zowel mannen als vrouwen bij elkaar zitten en op het moment dat ze geslachtsrijp zijn c.q. paringsgedrag naar boven komt (pak weg tussen de 13e en de 16e week). Het begint meestal met het krijsen. Dit is bij de Russische dwerghamster hun manier van overgeven c.q. aangeven dat ze bang zijn.

Maar bij groepen van hetzelfde geslacht komt ook regelmatig voor dat er gevochten wordt. En dan heb ik het niet over een beetje krijsen, maar tot de dood toe.

Russische dwerghamsters kan je heel goed koppelgewijs fokken. Het mannetje verzorgt tevens de jongen. Je ziet geregeld dat wanneer het vrouwtje gaat eten, het mannetje op het nest blijft zitten. Ook zie je dat het mannetje de jongen warm houdt op moment dat het vrouwtje in een ander hoek slaapt.

Ook heb ik geprobeerd om bij de Russische dwerghamster in trio's te fokken. Dit gaat minder goed dan bijvoorbeeld bij de Campbelli dwerghamster. Ze zijn veel chaotischer en de overlevingskans is veel kleiner.

Dit gedrag zie je totaal niet bij de Campbelli dwerghamster. Daarom denk ik dat de Campbelli dwerghamster wel een echte groepsdier is. Die kan je gemakkelijk in groepen houden en kan je in groepen fokken.

Wat ook typisch is, is dat wetenschappelijk aangetoond is dat de Russische dwerghamster monogaam is. Dit wil zeggen dat wanneer je één vrouwtje met twee mannetjes koppelt, er veel minder snel bevruchting plaatsvindt. En ook dit zie je bij de Campbelli dwerghamster niet terug.

Maar wat hebben de wetenschappers nu precies uitgegraven? In die tijd haalden ze de Campbelli dwerghamster en de Russische dwerghamster geregeld door elkaar. In de wetenschappelijke literatuur zag je toen ook heel vaak dat er over de Djoengaarse dwerghamster hadden. Maar goed, dit kan zowel de Russische dwerghamster als de Campbelli dwerghamster zijn.

Maar wat ook mogelijk is, is dat ze een groep Russische dwerhgamsters gevonden hebben die nog niet zo oud zijn. Persoonlijk denk ik dat het vrouwtje de jongen verjaagd en dat de jonge Russische dwerghamsters bij hun ouders weggaan maar wel bij elkaar blijven. En wanneer ze geslachtsrijp en paringsrijp zijn, dat ze op de velden andere Russen tegen komen en dan een koppeltje voor het leven vormen.

Wat heel typisch is namelijk, is dat wanneer je Rusjes vanaf een leeftijd van pakweg 4 weken bij elkaar zet, ze veel minder snel fokken dan wanneer je Rusjes van pakweg 8-10 weken bij elkaar zet. Dan beginnen ze vaak direct, en in feite te vroeg, te fokken.

Nee, Russische dwerghamsters zijn geen groepsdieren!

Lees ook: Zal ik er één of twee nemen?
Kan een Pearl een wintervacht krijgen? 
zaterdag, 8 december, 2007, 10:04 pm - Russische
door Martin Braak
De Russische dwerghamster kan een wintervacht krijgen. Wanneer de Rus denkt dat de winter eraan komt verruilt hij zijn zomerjasje in een winterjasje. De kleur wordt dan langzaam grijzig tot wit. Natuurlijk ligt het ook aan wat de oorspronkelijke kleur is. Zo kan een Blauw-wildkleur in wintervacht er anders uitzien dan een Wildkleur in wintervacht (vooral in het begin).

Maar naast dat de kleur anders wordt, worden de haren ook donsiger. Ook kan het qua karakter iets wilder worden. Ze kunnen wat angstiger en loperiger worden.

Elke jaar krijg ik weer dezelfde vraag: kan een Pearl ook een wintervacht krijgen? Kan je dat ook zien? Ja, een Pearl kan ook een wintervacht krijgen. Meestal zie je alleen dat de haren wat donsiger worden. Op het forum van DeHamster.nl heb ik een keer een reactie gelezen dat een Pearl niet qua kleur kan veranderen. Dat is niet correct. Wintervacht kent verschillende variaties, zo kan een Rus een beetje wintervacht krijgen en grijs blijven, maar het komt ook voor dat een Rus totaal wit wordt. En zo kan een Pearl ook helemaal wit worden.

Een Pearl in wintervacht:
Foto behorend bij blog

Als je specifiek naar de mutatie Pearl kijkt, dan weten we eigenlijk niet wat Pearl is. In het begin toen de mutatie net in Nederland was, bleken veel Pearl mannen steriel waren. Dit was dan ook mede de reden dat een aantal fokkers dachten dat de Pearl feitelijk een constante vorm van wintervacht kon zijn.

Nu zijn de Pearl mannen gewoon vruchtbaar. Waarschijnlijk is dit door selectie gekomen. En we weten dat een Pearl wel degelijk wintervacht kan krijgen en dus niet een constante vorm van wintervacht kan zijn. Maar wat het nu is... Nog steeds weten we het niet! Is het nu een bontfactor, of moeten wij dit als een Siamees zien?, of is het een patroon?
De kleur Russisch Blauw 
zaterdag, 8 december, 2007, 9:15 am - Russische
door Martin Braak
Eind 2005 heb ik van René Bastiaans een hele aparte Blauwe Russische dwerghamster gekregen. Hij had deze gezien bij een handelaar in dieren en heeft dit exemplaar meegenomen. Helaas heeft deze Blauwe Russische dwerghamster nooit gefokt.

Later via Marktplaats werd een nestje Russen aangeboden waar ook een Zwarte in zat. René en ik hebben vele generaties met Zwart gefokt. Natuurlijk hebben wij Zwart direct gecombineerd met Blauw-wildkleur. Daaruit komt een hele mooie donker Blauwe kleur.

Ik heb deze kleur Russisch Blauw genoemd. Wanneer ik naar andere dieren met dezelfde genetische code aaddd kijk, dan wordt deze kleur bij bijvoorbeeld de konijnen Russisch Blauw genoemd. Ook bij de katten noemen ze dit Russisch blauw.

Russisch Blauw:
Foto behorend bij blog

Een Russisch Blauw kan ook in wintervacht gaan. De kleur verkleurt dan naar heel licht grijzig blauw. Persoonlijk vind ik dat heel apart!
Waarom liggen er zonnepitten op de grond in mijn woonkamer? 
vrijdag, 7 december, 2007, 8:58 am - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst had ik bezoek en die keek een beetje verbaast naar een paar zonnepitten die op de grond bij mij liggen. Als je in mijn woonkamer kijkt, ligt er in een aantal hoeken een aantal zonnepitten.

Het is niet zo dat ik de hoeken van mijn kamer niet goed stofzuig, nee integendeel. De zonnepitten liggen daar doelbewust! Wanneer er een dwerghamster bij mij ontsnapt, dan is het meestal zo dat deze naar de woonkamer heen loopt. Bij hun reis komen ze de zonnepitten tegenkomen. En die vinden ze heerlijk! Ze gaan meestal direct over tot het nuttigen van zonnepitten.

En wat is het voordeel dan? Als ik in de ochtend naar beneden kom en ik zie dat de zonnepitten verdwenen zijn, dan weet ik dat er eentje ontsnapt is! En nog handiger: ik weet ook ongeveer waar hij zit, want ik kijk direct naar waar de zonnepitten nog liggen.
Auto's, auto's en nog eens auto's 
dinsdag, 4 december, 2007, 10:04 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag moest ik voor mijn werk in Amsterdam zijn. Ik ben vanochtend om half 7 vertrokken en nog geen 40 kilometer gereden stond ik al in de file. Het was nog donker en zover ik kon kijken zag ik allemaal rode lampjes.

Ach een file zou je denken, maar een enkel rit Amsterdam van pak weg 150 kilometer daar deed ik 3 uur over. En bij elke invoegstrook: ja hoor we gaan weer lekker stil staan.

De terug reis was niet anders... file file file en nog eens file. Op een gegeven moment stond ik op de A1 terwijl links van mij auto's stonden, rechts van mij auto's stonden en links en rechts van mij nog een weg was met allemaal auto's. Waar gaat het heen? Tuf tuf we kunnen niet vooruit.

Een gemiddeld auto gebruikt een liter brandstof per 13-14 kilometer. Hoeveel brandstof zouden wij met z'n allen deze dag verbruikt hebben? Hoeveel auto's rijden elke dag wel niet? De A1 is wel 100 kilometer lang en het staat zowel richting oosten als westen vol met auto's.

Gelukkig hoef ik niet elke dag naar Amsterdam, maar... ook in het oosten krijgen we steeds vaker last van files. Sinds kort is de A35 verlengd. Sinds die tijd is het elke ochtend bij de afslag Hengelo filetijd. En dan erger ik me aan 1-3 kilometer file... Terwijl in het westen de files veel langer en veel vaker zijn.

Maar in het oosten kennen we meer bijzonderheden hoor! Ik reed laatst in Hengelo en heb ik over 700 meter een half uur gedaan. Pas bij de kruispunt net voor de stoplicht realiseerde ik waarom... De mensen laten auto's die van links op de kruispunt komen voor. Keurig toch?

Maar waarom zijn er files? De meeste mensen denken omdat de bestuurders geen ruimte geven aan andere bestuurders. Je ziet bij de invoegstroken filevormingen. Dus toch niet zo keurig? Persoonlijk denk ik dat er te veel auto's tegelijk over de invoegstroken gaan. Misschien moeten ze eens stoplichten bij de invoegstroken bouwen. Maar goed... Dan hoopt het ergens anders op, of niet?

Misschien zijn er betere oplossingen. Metro onder de grond, aparte rijstroken richting 1 stad of Amsterdam opsplitsen en verhuizen. Ow wacht even... Het lost vanzelf op! De vraag naar olie stijgt en stijgt terwijl de aanbod van olie gelijk blijft. De prijs is nu al bijna 100 dollar per ruwe vat olie en dat vertaald zich in hoge brandstofprijzen (op dit moment 1,43 euro per liter benzine). De voorspelling is dat binnen 10 jaar we een energie crisis hebben. Zullen we dan nog massaal met de auto gaan? We zullen het zien!