Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
18 juli 2024

Laatste reacties

 • Helv
  zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
  Waar is de sectorgroep om tegen deze...

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 473.573
  Vandaag: 4
  Gisteren: 59
Russiche dwerghamsters zijn geen groepsdieren! 
maandag, 10 december, 2007, 12:39 pm - Russische
door Martin Braak
In diverse boeken wordt geschreven dat de Russische dwerghamster groepsdieren zijn. Dit komt omdat wetenschappers bij het uitgraven van een nest een aantal Russische dwerghamsters bij elkaar gevonden hebben. En de schrijvers schrijven elkaar na.

Maar zijn het ook echte groepsdieren? Persoonlijk weet ik het zeker: ABSOLUUT NIET!

Wanneer je naar het gedrag van de Russische dwerhgamster kijkt, dan kan je daar eigenlijk simpel weg concluderen dat het geen echte groepsdieren kunnen zijn. Het komt namelijk geregeld voor dat een Russische dwerghamster vrouwtje die jongen van pakweg 3-4 weken oud heeft, de jongen gaat verjagen. Dit gedrag zie je niet bij de Campbelli dwerghamster. Daar accepteert het vrouwtje de jongen terwijl ze een tweede nest heeft. Maar dit gedrag zie je bijvoorbeeld wel bij de Syrische hamster, waarvan wij weten dat het solitaire dieren zijn.

Wanneer je een paar Russische dwerghamsters van jongs af aan bij elkaar zet, komt het regelmatig voor dat ze onderling gaan vechten. Meestal zie je dit terug bij groepen waar zowel mannen als vrouwen bij elkaar zitten en op het moment dat ze geslachtsrijp zijn c.q. paringsgedrag naar boven komt (pak weg tussen de 13e en de 16e week). Het begint meestal met het krijsen. Dit is bij de Russische dwerghamster hun manier van overgeven c.q. aangeven dat ze bang zijn.

Maar bij groepen van hetzelfde geslacht komt ook regelmatig voor dat er gevochten wordt. En dan heb ik het niet over een beetje krijsen, maar tot de dood toe.

Russische dwerghamsters kan je heel goed koppelgewijs fokken. Het mannetje verzorgt tevens de jongen. Je ziet geregeld dat wanneer het vrouwtje gaat eten, het mannetje op het nest blijft zitten. Ook zie je dat het mannetje de jongen warm houdt op moment dat het vrouwtje in een ander hoek slaapt.

Ook heb ik geprobeerd om bij de Russische dwerghamster in trio's te fokken. Dit gaat minder goed dan bijvoorbeeld bij de Campbelli dwerghamster. Ze zijn veel chaotischer en de overlevingskans is veel kleiner.

Dit gedrag zie je totaal niet bij de Campbelli dwerghamster. Daarom denk ik dat de Campbelli dwerghamster wel een echte groepsdier is. Die kan je gemakkelijk in groepen houden en kan je in groepen fokken.

Wat ook typisch is, is dat wetenschappelijk aangetoond is dat de Russische dwerghamster monogaam is. Dit wil zeggen dat wanneer je één vrouwtje met twee mannetjes koppelt, er veel minder snel bevruchting plaatsvindt. En ook dit zie je bij de Campbelli dwerghamster niet terug.

Maar wat hebben de wetenschappers nu precies uitgegraven? In die tijd haalden ze de Campbelli dwerghamster en de Russische dwerghamster geregeld door elkaar. In de wetenschappelijke literatuur zag je toen ook heel vaak dat er over de Djoengaarse dwerghamster hadden. Maar goed, dit kan zowel de Russische dwerghamster als de Campbelli dwerghamster zijn.

Maar wat ook mogelijk is, is dat ze een groep Russische dwerhgamsters gevonden hebben die nog niet zo oud zijn. Persoonlijk denk ik dat het vrouwtje de jongen verjaagd en dat de jonge Russische dwerghamsters bij hun ouders weggaan maar wel bij elkaar blijven. En wanneer ze geslachtsrijp en paringsrijp zijn, dat ze op de velden andere Russen tegen komen en dan een koppeltje voor het leven vormen.

Wat heel typisch is namelijk, is dat wanneer je Rusjes vanaf een leeftijd van pakweg 4 weken bij elkaar zet, ze veel minder snel fokken dan wanneer je Rusjes van pakweg 8-10 weken bij elkaar zet. Dan beginnen ze vaak direct, en in feite te vroeg, te fokken.

Nee, Russische dwerghamsters zijn geen groepsdieren!

Lees ook: Zal ik er één of twee nemen?