Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
18 juli 2024

Laatste reacties

 • Helv
  zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
  Waar is de sectorgroep om tegen deze...

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 473.572
  Vandaag: 3
  Gisteren: 59
White-Face nestje 
zondag, 2 december, 2007, 8:27 pm - Roborovski
door Martin Braak
Om meer ervaring met White-Face Roborovski's op te doen en meer achter de genetica te komen heb ik twee White-Face vrouwtjes gekoppeld met een wildkleur Roborovski. Begin vorige maand werd het mannetje afgebeten en moest ik het mannetje apart zetten. Niet lang daarna werd het eerste nestje geboren. Na een paar dagen kan je al zien dat er White-Face Roborovski's geboren zijn. Een paar dagen later werd het tweede nestje geboren. Helaas zijn er vijf van de zeven jongen overleden. Mijn vermoeden is dat de vrouwtjes een nacht aan het spelen gegaan zijn en de jongen zijn vergeten. De grootste twee zijn blijven leven.

Een foto van een klein White-Face Roborovski:
Foto behorend bij blog

Over de genetica wordt nogal verschillend gedacht. Er zijn verschillende ervaringen. Zij zijn er fokkers die uit een White-Face x Wildkleur direct White-Face gefokt hebben, maar er is ook een ervaring bekend dat een White-Face uit een Wildkleur x Wildkleur geboren is. Als je zo bekijkt, zou je verwachten dat het een recessieve mutatie is. Maar er zijn een aantal fokkers die van mening zijn dat het een dominante mutatie is.

Bij mij kwam uit de eerste generatie direct White-Face. Om met zekerheid te zeggen of het een dominante of een recessieve mutatie is, wil ik nog een White-Face x White-Face combinatie kruisen. En wanneer het mogelijk is, een Wildkleur x Wildkleur combinatie waarvan 1 ouder White-Face is.

Als uit een Wildkleur koppel een White-Face geboren wordt, betekend dit dan niet dat het automatisch recessief is? Mijn mening is van niet. Als we naar de bonte Campbelli dwerghamsters kijken, dan kan de bontfactor aanwezig zijn terwijl je zichtbaar geen witte vlek ziet. De vlek is of zo klein of gewoon weg niet zichtbaar. Als ik naar de White-face Roborovksi's kijk, dan zie ik bij de ene meer wit dan de andere. Zoals je op de bovenste foto zelf kunt zien, heeft dit exemplaar zelf op de kop een witte haarpluk.

Ook zijn er Whit-Facejes die later wit worden. Als je naar de kleur van de White-Face kijkt, dan zijn ze al lichter van kleur. Naar mate ze ouder worden, kunnen ze meer verkleuren. Ze kunnen helemaal wit worden. Of het genetisch anders is, weet ik niet. Ik vermoed dat, wanneer het om een dominante mutatie gaat, dat de exemplaren die helemaal wit worden, twee White-Face genen hebben. Maar als het om een recessieve mutatie zou gaan, dan zou dit niet kunnen. Waar ik dan aan denk, is dat misschien de witten uit combinaties White-Face x White-Face gefokt zijn.