Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
24 februari 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 440.718
    Vandaag: 46
    Gisteren: 60
Paar foto's in herfst tinten 
zondag, 5 november, 2023, 4:26 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Herfst is nu echt begonnen. Aflopen week was er storm en de blaadjes vallen nu van de bomen. Als ik naar buiten kijk zie ik de bomen in prachtige herfst tinten en vallen de blaadjes eraf wanneer een windvlaag voorbij komt.

Afgelopen vrijdag en zaterdag al mijn dieren goed verzorgd en verschoond en had ik vandaag lekker tijd over om wat foto's te maken. Laatste paar jaar heb ik weinig foto's gemaakt. Te druk met van alles en dat gaat aankomend jaar minder worden. Deze week, dinsdag 31 oktober, afscheid genomen van mijn grootste klant in Amsterdam en dat moet aankomend jaar ruimte geven. Gelukkig!

Het was ff zoeken waar ik deze boomstam had liggen. Heel lang geleden een keertje op Exoknaag gekocht en hij is na ruim 10 jaar nog steeds mooi gebleven. En foto's op deze boomstam zijn vaak prachtig.

Hieronder een paar foto's.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Wat is nu de status van de huisdierenlijst / positieflijst? 
zaterdag, 28 oktober, 2023, 7:35 pm - Nieuws
door Martin Braak
Voor de zomervakantie zou er duidelijkheid zijn? Maar dat is het nog niet. Zeer waarschijnlijk wordt de lijst nogmaals uitgesteld en zal het niet op 1 juli 2024 gaan gelden. De reden hiervan is dat men nog niet uitkomt en dat er discussie is ontstaan dat er toch veel willekeur is en dat andere dieren in verband met zelfde criteria ook verboden moeten gaan worden. Denk aan honden en katten. Maar ook om geiten in verband met de q-koorts.

Voor de zomervakantie werd dat ook aangekaart door Partij voor de Dieren. Daarom is er een onderzoek gestart naar zoönose (= overdracht van ziektes van dieren naar mensen). RVO heeft daarvoor een enquete rond gestuurd. Maar dat gaat natuurlijk weinig ingevulde lijsten opleveren en gaat ook geen goed inzicht geven.

Dwerghamsters brengen geen ziektes over naar de mens. Maar dat is wel een reden om ze te verbieden. Naast dat je ze niet buiten kunt houden (wat natuurlijk niet gedaan wordt). Maar zwangere vrouwen mogen geen kattenbak schoonmaken in verband met. En duiven en kippen kunnen vogelgriep overbrengen naar de mens. En als je de meeste zoogdieren uitsluit i.v.m. zoönose dan moet de hond en kat ook verboden worden.

Daarom verwacht ik ook niet dat deze lijst in deze hoedanigheid doorgaat. En dat opnieuw wetenschappelijk gekeken gaat worden. Bij de lijst is willekeur ontstaan en hebben ze bij bepaalde dieren niet vermeld dat er ook sprake is van zoönose.

Laatste nieuws is dat nu voor de verkiezingen alles op pauze is gedrukt en dat betekent dat eind dit jaar de lijst niet definitief gaat worden en daarom wordt de lijst verder uitgesteld.
Houten brugjes wel zo veilig? 
zondag, 15 oktober, 2023, 5:21 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Alles wat in de kooi gezet wordt, moet je afwegen of het hamstervriendelijk is. Ook al is het speciaal gemaakt voor de hamster. Zelf nadenken en goed kijken, want niet alles is veilig. Net zoals hamsterwatjes wat heel onveilig is.

De reden dat hamsterwatten onveilig zijn, is dat wanneer het als nestmateriaal gebruikt wordt en om de poten gaat zitten, de hamster eraan vast kan komen te zitten. Een hamster in nood kan dan niet anders dan knagen aan zijn eigen been. Met alle gevolgen van dien.

Brugjes van hout kan ook gevaarlijk zijn. Als er kleine ruimtes tussen de treden zitten en de hamster kan van zijkant eraf springen of lopen, dan kan het zomaar zijn dat de hamster zich af laat vallen. Want vooral de Russische dwerghamster kan niet zo goed zien en springt niet naar beneden. Hij laat zich vallen. En als een pootje tussen de twee treden blijft hangen, dan is de hamster ook in nood. En kan hij alleen zich bevrijden door... Dat is niet wat je wilt.

Daarom kijk goed wat je aanschaft en in de kooi zet. En of ergens een pootje tussen kan komen.

By the way, wildvang Campbelli dwerghamsters kunnen veel beter zien! Wordt vervolgd, dat moet ik met filmpjes laten zien.
Paar foto's van blauwe Chinese dwerghamster 
maandag, 25 september, 2023, 8:06 pm - Foto's
door Martin Braak
Een paar foto's van een blauwe Chinese dwerghamster.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ze zijn erg slank en houden met hun handjes overal aan vast. Ze kunnen redelijk klimmen daardoor.
De blauwe variant is niet zo blauw als de blauw-wildkleur Russische dwerghamster of dezelfde kleurmutatie Opal dat bij de Campbelli dwerghamster voorkomt.
Het is weer herfst 
zondag, 24 september, 2023, 10:28 am - Persoonlijk
door Martin Braak
21 september 2023 ligt alweer achter ons en de dagen worden zichtbaar korter en korter. Het is alweer herfst! Ik merk dat ik in de ochtend wat eerder wakker ben en als ik opsta het buiten nog donker is. En dat voor 9 uur in de avond de zon weg is. Ik zat vrijdag avond naar buiten te kijken en zag een helder ster. Wat mij opviel was dat hij feller werd en daarna doofde. Heel vreemd gezicht of het het kwam door de wolken. Maar ineens was het weg.

Vanochtend vroeg op om de Formule 1 te kijken (Japan) en natuurlijk won Max met grote overmacht. Ik volg de Formule 1 op de voet maar dit jaar is de spanning wel heel wat minder door de dominantie van RedBull. Vorig week de kwalificatie Singapore niet gekeken en lekker naar de bios geweest (film The Equalizer 3). Hamsterverzorging spreid ik nu over drie dagen, van vrijdag t/m zondag en dat is wel lekkerder dan in het voorjaar als ik zo druk ben met mijn werk. Maar volgend jaar moet dit opgelost zijn door afscheid te nemen van de klant waar ik veel uren maakte.

Vanochtend bij herinneringen op Facebook zag ik een 7 jaar oud bericht van mijn moeder. Ze schreef dat ze een filmpje van een kat gevonden had en dat wilde delen. En schreef "ik WIL deze kat". Volgens mij ging het om Tommy en zo begon het verhaal dat wij Tommy 7 jaar geleden hebben opgehaald. Samen naar Nieuw-Amsterdam gereden om de toen vijf maand oude Tommy op te halen.

Mijn huisje weer in de herfst sfeer gebracht en her en der staan kabouters. De herfst kleuren zijn zo prachtig, ook in de woonkamer.

Foto behorend bij blog

Ook vandaag nog eens goed naar de gevlekte Campbelli dwerghamsters van mij gekeken. Het is heel lastig om gericht terug te fokken. Het is recessief en heeft met de schimmelfactor te maken. Ik heb ze ook in wildkleur qua schimmelfactor. Dus de theorie dat het gekoppeld is aan umbrous of grijs, klopt niet. Het is een losstaande factor die bij onderdom de haren witter en witter maakt. Alleen in heel klein aantal gevallen zijn er witte vlekken direct bij de geboorte.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Boven beide foto's van de zelfde Campbelli dwerghamster, alleen zit er iets meer dan een jaar tussen.