Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2018»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.060
    Vandaag: 26
    Gisteren: 59
Zoektocht naar Beige, we zijn 15 jaar verder 
zondag, 11 november, 2018, 9:31 pm - Russische
door Martin Braak
Op Exoknaag afgelopen april zag ik een Beige kleurige Russische dwerghamster. Thuis dacht ik hier meerdere keren aan en de reden was dat we 15 jaar verder zijn. Het doet mij denken aan mijn project om ze gezonder en mooier te fokken. Het doet mij denken aan de felle discussies op het forum van DeHamster.nl. Hybride dwerghamsters en fokken op gezondheid. Maar wie mij kent, weet dat ik niet snel opgeef. Als ik opgeef, dan is dat geheel onderbouwt.

Bij mijn project kwam ik erachter dat draaikop x draaikop 100% goede jongen kon veroorzaken en 100% goede exemplaren draaikoppen kunnen veroorzaken. Daarnaast de grote vermoeden dat dit niet genetisch is in de zin van aan of uit. Maar dat het komt door eigenschappen die bepalen hoe het evenwichtsorgaan ontwikkelen. En dat op de chromosoom waar het Viesbruin gen ligt, mede dit bepaald. Ingeval ik was meer dan 10 generaties verder en het kwam er nog steeds uitrollen.

Voor de mensen die niet begrijpen wat een draaikop is. Een draaikop is een afwijking waarbij de kop niet geheel recht op de romp zit. Ze houden de kop scheef. Bij geboorte kan je het al zien. Ze draaien als wormpjes al rond.

In de zomer ben ik op zoek gegaan naar een exemplaar. Dat bleek lastiger te zijn dan ik dacht. ik heb een grote importeur c.q. handelaar gevraagd of hij deze kleur nog wel eens zag. Dat was niet het geval. Het lijkt erop dat deze kleur ook door grote fokkers in Oostblok eruit geselecteerd wordt. Dat komt voornamelijk omdat de draaikoppen ook in de winkels kwamen en de winkeliers er mee bleven zitten. Er kwam al gauw een taboe op deze kleur.

Bij was het ongeveer 1 op de 7 à 1 op de 10 die een draaikop kregen en altijd de kleur Viesbruin of Beige. Ook de kopvorm was vaak zeer slecht. Ik heb wel een aantal goede koppen tussen gehad, maar omdat ze hybride waren (en toen nog heel dicht bij de Campbelli zaten) was er veel onstabiliteit in de kopvorm. Uit goede koppen kwamen weer zeer slechte koppen.

Bij toeval kreeg ik laatst een vraag wat voor kleuren in een nest zaten. En jawel hoor, een beige! Het was totaal onverwacht. Het zweeft in de zwarte lijnen en het kan zomaar weer eruit rollen. Het leuke is dat dit gen generaties mee gelift is. Het toont aan dat genen niet altijd verlopen gaan en dat genenpool divers blijft.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een mooi exemplaar. Mijn laatste exemplaar stamt uit 2014. Een foto, ook een goed exemplaar

Foto behorend bij blog

Ter vergelijk:

Foto behorend bij blog

Ik ben heel benieuwd hoe het zit met deze Beige Rus. De 2014 exemplaar kwam ook spontaan na 10 generaties eruit. Maar in hetzelfde nest zat een exemplaar met een slechte kop. Helaas weet ik niet hoeveel generaties deze Beige verder is. Het is goed om eens te kijken. Als uit dit exemplaar ook slechte koppen uitrollen of ook weer een draaikop, dan is het een bewijs dat na 15 jaar fokken en vele generaties verder, het niet eruit is. Maar misschien is door recombinatie van DNA de genen van de chromosoom waarop het Viesbruin gen zit, wel "opgeschoond".
Geel-wildkleur roodoog, hybride en de oogpunten 
vrijdag, 2 november, 2018, 9:36 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag tijdens gezellig babbelen over onze hobby hamsters moest ik denken aan pak weg 15 jaar geleden dat ik op het hamsterforum schreef: deze hamsters dragen voor geel-roodoog. De fokker schreef daaronder de vraag hoe ik dit wist en kon zien. Want het gingen om wildkleuren. Was het gele pigment?, nee want dat hadden ze niet. Nee, het ging om oogpunten die ik kan zien.

Het is geen 100% iets, maar ik kan vaak aan de oogvorm en punten zien of de hamster voor geel roodoog draagt. De geel rood oog hebben het zelf ook vaak. Het heeft denk ik te maken met de vorm van de schedel, de diepte hoe de oog ligt, omvang van het oog, ingeval de combinatie hiervan. Aan de voorkant ontstaat in de vouw van de oogwimpers een kleine ruimte wat ik oogpunt noem.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hierboven drie foto's van geel roodoog. Je ziet dat de oogpunten iets minder behaard zijn.

Vergelijk met een ander kleur met hybride achtergrond, een Mandarijn drager voor zwart:

Foto behorend bij blog

En een zuiver Rus:

Foto behorend bij blog

Je ziet daar dat zowel achter als voor de oogpunten veel meer behaard zijn.

Dit zijn dingetjes die niets met gezondheid te maken hebben, maar met uiterlijke kenmerken. Net las dat mensen uit China, Japan, Mexico en Nederland ander vorm van ogen hebben. Blijkbaar liggen genen op een chromosoom en erven zo met de kleur mee.

Maar bij het fokken met hybride kleuren kan je wel beste rekening houden dat je niet te veel hybride kleuren met elkaar kruist. Door hybride onderling te fokken ontstaat er meer onstabiliteit in type en bouw. En gaan ze minder mooi uit zien. De gevlekte Rus is een hybride, de Geel-wildkleur Rus is een hybride en de Beige / Viesbruin. Als je deze kleuren mengt, houdt er rekening mee dat meerdere chromosomen genen bevatten van de Campbelli. Een gevlekte Dove of Lilac die voor Viesbruin draagt, kent 1 chromosoom met de vlekgen en dat is afkomstig van de Campbelli, 2 chromosomen waarop Geel-roodoog gen ligt, ook beide van de Campbelli, en een chromosoom waarop het Viesbruin gen ligt, eveneens Campbelli. Niet de hele chromosoom is van de Campbelli, maar een (groot) deel. Genen naast de mutatie worden gekoppelde genen genoemd. Omdat de kans dat genen door recombinatie uit elkaar gaan, minimaal is. Kans is kleiner dan dat jij de hoofdprijs in de Staatloterij wint. Kans is even groot als het ontstaan van een mutatie.

De zwarte mutatie bij de Russische dwerghamster is zeer waarschijnlijk niet van de Campbelli. En dat merk je als je terug fokt op zuivere Russen. Maar door Zwart onderling te fokken of door ze te mengen met Geel roodoog, fok je hybriden onderling. Fok een keer terug op zuiver soort en je zult zien dat de wildkleur drager voor zwart al mooier uitziet dan de zwarte exemplaar zelf. Fok maar eens meerdere generaties op deze wijze: zuiver x zwart, drager zwart x ander drager zwart, zwart x zuiver, drager zwart weer onderling, zwart weer terug op zuiver. En je krijgt perfect uitziende zwartjes die nauwelijks hybride eigenschappen kennen. En ik weet zeker als je dit tientallen jaren doet, je geen hybride eigenschappen meer krijgt als je zwarte exemplaren onderling fokt.

Zo lang? Het is al 30 jaar geleden dat wij, de broers Braak, de Geel-wildkleur hybride Rus gefokt hebben en 7 jaar lang zonder onderlinge kruisingen verder gefokt hebben om zo de perfecte Geel-wildkleur te fokken. Wij waren toen van mening dat wij alle Campbelli genen eruit hadden gefokt, de Geel wildkleur roodogen waren prachtig. Helaas waren ze te mooi waardoor showfokkers deze dieren gingen gebruiken om hun dieren te verbeteren en te showen. Waardoor hun dieren gehybriseerd werden. Omdat wij elke keer op zuiverheid terug kruisten en we toen al wisten dat wij ze apart moesten houden, dat hybride kleuren afzonderlijk gefokt moesten worden om zuivere russen te behouden, wisten we niet het effect dat je krijgt door generaties hybride onderling te kruisen. Het effect is dat kwaliteit terug gaat. Fok daarom hybride altijd terug met zuivere dieren. En zorg ervoor dat je zuivere dieren behoudt en hebt.
Tommy de huiskat een jaar lang bij mij 
woensdag, 31 oktober, 2018, 8:28 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vanochtend begon de ochtend raar en vreemd. Na het opstaan en op het moment dat ik Tommy wilde kammen, hoorde wij beide gemiauw van een kat buiten. De oortjes van Tommy gingen omhoog. Een boodschap van ver precies vandaag dat mijn moeder één jaar geleden overleden is. En ook precies dat Tommy één jaar bij mij is.

Tommy is een Brown Tabby Pers en heeft kleine korte pootjes. Vaak zit hij op de bank vlak bij mij op de leuning. En elke keer als ik ergens heen loop is Tommy sneller dan ik. Hij volgt mij en soms wordt wel eens gezegd dat katten personeel heeft. Tommy en ik doen de dingen samen. Tijdens dit typen zie ik Tommy ineens opspringen en naar de Hue lamp lopen. Hij merkt blijkbaar dat dit van kleur verandert. Hij is heel rustig en zal niet heel snel iets aanvallen. Ook de hamsters niet, hij kijkt er graag naar maar zal niet een tik met zijn dikke poot geven.

Precies een jaar geleden had Tommy het heel moeilijk. Ook niet zo vreemd natuurlijk. Hij was zijn baasje ineens kwijt. Mijn moeder en Tommy deden alles samen en zaten altijd naast elkaar. En daarnaast aten ze ook samen. Mijn moeder gaf geregeld iets aan Tommy namelijk. De eerste twee weken wilde hij nauwelijks gekamd worden en ging hij in zijn krabpaal zitten. De tweede nacht heb ik zelfs bij hem geslapen omdat hij niet at en dronk. Ik kon nog herinneren dat hij ging drinken en eten net voordat ik in slaap viel. Een opluchting was dat. Heel geleidelijk ging Tommy de woning verkennen en het duurde even voordat hij de eerste stapjes in mijn woonkamer zette. Hij ging precies voor de entree zitten. Daarna heeft hij weken lang onder de tafel op de stoel gezeten met de kop richting twee hamsterkooien. Hij vond het leuk om hierna te kijken.

Pas medio december ging hij op de leuning zitten. Precies waar mijn moeder altijd zat als zij bij mij op visite was. En dat doet hij tot vandaag elke avond. Deels televisie kijken, deels naar buiten kijken en deels lekker met de kop op de bank slapen.

Waar ik altijd bang voor was, is dat hij mijn meubels kapot zou maken. Bij mijn moeder krapte hij aan de bankstellen en die zagen binnen een jaar niet meer uit. Ook deed hij, zoals wij dat noemden, robjes of wel rennend door de kamer en over de meubels. Het lijkt net of op moment dat hij bij mij woont, volwassen is geworden. Ik zeg wel eens: hij die alles gezien heeft en hij die begeleid wordt in zijn doen en laten. Want hij heeft heel wat bij mijn moeder meegemaakt en ik houd ervan om dieren met stem te trainen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Gerstekorrel, vastlegging van ervaring 
zondag, 28 oktober, 2018, 7:15 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik schreef begin 2014 dat ik veel minder last had van gerstekorrels. En dat ik dacht dat vliegen een rol hierin spelen. Ik heb verschillende lijnen en ik zie geen verschil in bepaalde lijnen. Wat ik wel kan constateren is dat ik zowel vorig jaar als dit jaar veel last had van ongedierte. Maar dat ik wederom weinig gerstekorrels constateer.

Mijn inziens komt het dus niet door ongedierte. Maar moet de oorzaak in de voeding gezocht worden. Ik ben een aantal jaar geleden namelijk overgestapt van Cona Korn naar Witte Molen voer. Ik heb nog een tijd gemengd, maar voer al paar jaar 100% Witte Molen.

Foto behorend bij blog

Als ik op informatie zoek m.b.t. oorzaak gerstekorrels bij mensen zie ik het volgende:
1. Verstoppingen van de afvoergangetjes van talgklieren of zweetklieren. Er zit hard geworden talg in de gerstekorrels, wat ze hun witte kleur geeft. Vergelijkbaar met puistjes.
2. Uitdroging van de huid. Veel zonnen vergroot de kans op gerstekorrels, omdat dit je huid uitdroogt.
3. Genezing van brandwonden en bestralingsbeschadiging.
4. Vitaminetekort.

Oorzaak 3 is bij hamsters geen issue, maar vitaminetekort... Uitdroging van huid...

Googlend kom ik ook info tegen hoe gerstekorrels te voorkomen. Daar wordt o.a. geschreven over crèmes met vitamine A. Ik houd zelf niet van kwakzalfjes maar in mijn huidige voer zit meer Vitamine A. Maar vitamine D kan ook een rol hebben. Bij vitamine D tekort kan de huid droger zijn. Of iets in het voer dat cholesterol beïnvloed waardoor meer talg geproduceerd wordt.

Het is ingeval iets om verder uit te zoeken! Maar ik moet ook eerlijk zijn dat ik op dit gebied geen deskundige ben!
Strooi voer door de kooi in plaats van een voerbakje 
maandag, 22 oktober, 2018, 8:52 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Als ik hamstervoer geef, geef ik een handje voer voldoende voor twee dagen. Dit leg ik in de kooi of ik strooi door de kooi. Ik heb al een hele tijd de voerbakjes afgeschaft. Voerbakjes is niet nodig. Het is onzin. De hamster vind het leuk om door de voer te spitten, de neuzen wat hij allemaal kan vinden. En als het door de kooi ligt, vindt hij het leuk om te zoeken.

Afhankelijk van de hamster is of hij de voer opruimt en netjes ergens weg legt. Ik merk dat bepaalde hamsters de grote brokken laat liggen en het fijne voer in hun wangzakken doen en / of opbergen voor later. Ze eten gespreid, het is echt niet zo dat ze eerst het lekkerste eten en daarna wat overblijft en minder lekker is. Natuurlijk willen ze in begin wel ff iets lekkers oppeuzelen. Maar het is een natuurlijk instinkt om gespreid en gevarieerd te eten. Ook lekkere dingen worden voor later bewaard.

Foto behorend bij blog

Een voerbakje zorgt alleen maar voor dat wat onderop ligt, niet gegeten wordt. Want de hamster zal nooit alles eruit halen en kan niet onderin kijken anders dan eerst alles eruit spitten. Dat probleem kent hij niet als het voer in de kooi op een hoop ligt of dat het gespreid in de kooi ligt.