Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Ik snap niets van de tijd = ritme x afstand / leeftijd x 0,125 = gevoelstijd 
maandag, 9 november, 2015, 9:23 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Tijd is een bijzonder begrip. Tijd is de duur tussen een ritme. Een dag is een ritme van 24 uur. Maar naast ritme bepaald de snelheid en afstand tijd. Als celdeling zou stoppen, zou jij als organisme niet ouder worden. Als je heel snel reist verloopt de tijd anders dan dat je op één punt blijft staan. Dat maakt tijd voor veel mensen ongrijpbaar. Tijd is niet altijd hetzelfde? Nee!

Wat ik me steeds meer realiseer is dat gevoelstijd sneller gaat naar mate je ouder wordt. Dat komt omdat een dag vol vaste rituelen zit en dat je van ene weekend naar ander leeft. En de weekenden snel voorbij vliegen omdat eigenlijk tijd tekort is om alles wat je wilt doen, kunt doen.

De tijden zijn bijzonder. A.h.v. big-data zegt een data-analist dat de temperaturen erg warm zijn en we een zachte winter krijgen. Het is in november nog nooit zo warm geweest! De kachel staat bij mij nauwelijks aan. Maar een data-scientist zegt juist er komt een zeer koude winter aan. Big-data is niet altijd leidend. Wat is nu precies aan de hand? El Niño kent een ritme van 11 jaar ongeveer en de stroom is op dit moment veel kouder dan anders. Deze stroom kent een piek in december. Omdat er minder warme water tussen enerzijds Peru en anderzijds Indonesië is, zou dit wel eens tot een "horror winter" kunnen leiden. De zachte winters zouden wel eens veroorzaakt kunnen zijn door de warme waterstroom. Daarnaast hebben wij afgelopen paar jaar een zachte winter gehad. En in de gedachten drie keer rood, dan zal het balletje wel een keer op zwart terecht komen, is de kans op een koude winter groter. Zo wordt in januari en februari 2016 veel sneeuw voorspelt!

De tijd is vreemd. De tijden veranderen. Automatisering zorgt voor versnelling van processen en dat bepaalde processen automatisch gaan. Ik zocht laatst op beroepen die gaan verdwijnen. Tot mijn schrik staat de accountant op nummer 1 met kans groter dan 90% dat dit beroep gaat verdwijnen. Vreemd! Want interpreteren blijft een vak, dat door een specialist gedaan moet worden. Ik zou eerder denken dat chauffeurs verdwijnen. Zelf rijdende vrachtwagens hebben geen chauffeurs nodig! De bediening in de horeca is straks natuurlijk overbodig. Een robot kan beter bedienen en is ook nog eens sneller en vriendelijker! Waarom hebben wij mensen bij de gemeente nodig? Aanvragen worden straks allemaal via een portal verwerkt. En bots regelen wat je nodig hebt. Je snapt dat een terras niet leuker op wordt als er robots lopen en dat wat er ook via een portal gaat niet altijd door een bot afgehandeld kan worden. Er blijven mensen nodig. Wel zal alles veranderen. Bij het boeken krijgt de boekhouder de opmerking "weet u het wel zeker?, veelal worden deze kosten niet daarop geboekt!".

Nee, het eerst verdwijnende beroep is Zwarte Piet! Piet voelt zich gediscrimineerd. Daarnaast wij hebben het te druk rond deze tijd en daarom zal langzamerhand 5 december verschoven worden naar 24-25 december. De stoomboot verdwijnt, de kerstversiering komt eerder voor de dag. Dag Piet!, welkom Kerstman!

Foto behorend bij blog Foto behorend bij blog