Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
De mutatie Merle bij de Russische dwerghamster kan zo verschillen in uiting 
zondag, 15 november, 2015, 11:04 am - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week had ik een Merle die zo donker is. Op de foto zie je de witte haren goed, maar in het echt, was dit nauwelijks te zien.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zelfs het witte haarpuntje is nauwelijks zichtbaar. Vergelijk maar eens met deze:
Foto behorend bij blog

Tot heden heb ik geen bewijs gezien dat dubbel Merle mogelijk is. Evenals dat onderling kruisingen tot problemen zouden leiden. Ik ga steeds meer vermoeden dat het toch een lethale factor is waarbij de vruchten direct bij ontstaan afgestoten worden.
Ik snap niets van de tijd = ritme x afstand / leeftijd x 0,125 = gevoelstijd 
maandag, 9 november, 2015, 9:23 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Tijd is een bijzonder begrip. Tijd is de duur tussen een ritme. Een dag is een ritme van 24 uur. Maar naast ritme bepaald de snelheid en afstand tijd. Als celdeling zou stoppen, zou jij als organisme niet ouder worden. Als je heel snel reist verloopt de tijd anders dan dat je op één punt blijft staan. Dat maakt tijd voor veel mensen ongrijpbaar. Tijd is niet altijd hetzelfde? Nee!

Wat ik me steeds meer realiseer is dat gevoelstijd sneller gaat naar mate je ouder wordt. Dat komt omdat een dag vol vaste rituelen zit en dat je van ene weekend naar ander leeft. En de weekenden snel voorbij vliegen omdat eigenlijk tijd tekort is om alles wat je wilt doen, kunt doen.

De tijden zijn bijzonder. A.h.v. big-data zegt een data-analist dat de temperaturen erg warm zijn en we een zachte winter krijgen. Het is in november nog nooit zo warm geweest! De kachel staat bij mij nauwelijks aan. Maar een data-scientist zegt juist er komt een zeer koude winter aan. Big-data is niet altijd leidend. Wat is nu precies aan de hand? El Niño kent een ritme van 11 jaar ongeveer en de stroom is op dit moment veel kouder dan anders. Deze stroom kent een piek in december. Omdat er minder warme water tussen enerzijds Peru en anderzijds Indonesië is, zou dit wel eens tot een "horror winter" kunnen leiden. De zachte winters zouden wel eens veroorzaakt kunnen zijn door de warme waterstroom. Daarnaast hebben wij afgelopen paar jaar een zachte winter gehad. En in de gedachten drie keer rood, dan zal het balletje wel een keer op zwart terecht komen, is de kans op een koude winter groter. Zo wordt in januari en februari 2016 veel sneeuw voorspelt!

De tijd is vreemd. De tijden veranderen. Automatisering zorgt voor versnelling van processen en dat bepaalde processen automatisch gaan. Ik zocht laatst op beroepen die gaan verdwijnen. Tot mijn schrik staat de accountant op nummer 1 met kans groter dan 90% dat dit beroep gaat verdwijnen. Vreemd! Want interpreteren blijft een vak, dat door een specialist gedaan moet worden. Ik zou eerder denken dat chauffeurs verdwijnen. Zelf rijdende vrachtwagens hebben geen chauffeurs nodig! De bediening in de horeca is straks natuurlijk overbodig. Een robot kan beter bedienen en is ook nog eens sneller en vriendelijker! Waarom hebben wij mensen bij de gemeente nodig? Aanvragen worden straks allemaal via een portal verwerkt. En bots regelen wat je nodig hebt. Je snapt dat een terras niet leuker op wordt als er robots lopen en dat wat er ook via een portal gaat niet altijd door een bot afgehandeld kan worden. Er blijven mensen nodig. Wel zal alles veranderen. Bij het boeken krijgt de boekhouder de opmerking "weet u het wel zeker?, veelal worden deze kosten niet daarop geboekt!".

Nee, het eerst verdwijnende beroep is Zwarte Piet! Piet voelt zich gediscrimineerd. Daarnaast wij hebben het te druk rond deze tijd en daarom zal langzamerhand 5 december verschoven worden naar 24-25 december. De stoomboot verdwijnt, de kerstversiering komt eerder voor de dag. Dag Piet!, welkom Kerstman!

Foto behorend bij blog Foto behorend bij blog
Fokkers Den Ham hebben de mooiste kip en konijn op Vechtdalshow 
zondag, 8 november, 2015, 8:25 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Den Ham, Vroomshoop .... Twenterand, een bijzonder gebied in Nederland waar toppers vandaan komen! Denk maar aan Jarno Harms, de sterkste man van Nederland, geboren en getogen Vroomshoop. Of denk aan Christian Kist, de top darter. Zo zag ik laatst dit artikel in de krant staan. In mijn omgeving zijn verschillende top-fokkers aanwezig met zeer goede dieren! Niet alleen de beste hamster komt uit Vroomshoop! Grapje :)

Foto behorend bij blog
Backflips 12x in 45 seconden, social media in rep en roer, maar wat valt mij op? 
zaterdag, 31 oktober, 2015, 9:02 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Op social media zijn afgelopen twee weken een filmpje gedeeld waarop te zien is dat een dwerghamster 12 keer een backflip doet in 45 seconden. Ad maakt het helemaal bond en zet het filmpje online met een artikel in de zin van ow wat leuk. Link: http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/ar ... lips.dhtml

Helemaal niet leuk, het is juist heel zielig. Het is waarschijnlijk een defect. Je ziet het heel soms wanneer een hamster niets te doen heeft en zich uitermate verveeld. Dan willen ze dit ook wel eens doen. Vooral als het om Campbelli dwerghamsters gaat. Bij de Russische dwerghamster zie je juist dan het "zwem" gedrag: naar boven kijken, laten vallen en op de rug even spattelen. Ze doen dit omdat ze het "prettig" vinden. Het is een gevoel dat ze leuk vinden en daarom herhalen.

Maar als ik het filmpje bekijk, dan is hier sprake van een defect. Omdat het tempo veel te hoog ligt. Bij de genetische defect gaan ze achter elkaar koprollen maken, in het Engels: backflips. Het is genetisch vrij dominant en is te vergelijken met het defect "dansmuizen". In de 18e eeuw zijn in Nederland dansmuizen gefokt en verkocht. Dat werd toen leuk en geinig gevonden. Gelukkig zijn ze In Nederland er niet meer en is het eruit gefokt. Tenminste, ik hoor er niets meer over en paar jaar geleden nam een Japanse wetenschapper contact met mij op wat ik hier over wist.

Maar wat zie ik?, ik zie dat de dwerghamster die backflips maakt een Campbelli kleur heeft terwijl de aalstreep Russisch is en de staartlengte te lang is. Het is een hybride dwerghamster! Eentje die totaal uit de groep valt. Ik had graag dit exemplaar even in mijn eigen handen gehad om te bewonderen. Ook al vind ik het ontzettend zielig, ik vind het een bijzonder exemplaar. Voordat het geen Campbelli kleur is, maar een mutatie.Sperma van gestreste vaders beïnvloed het genetisch materiaal van het nageslacht 
zondag, 25 oktober, 2015, 6:20 am - Andere zaken
door Martin Braak
Stress beïnvloedt dieren op veel manieren en uit studie blijkt dat niet alleen de ouderdier beïnvloed, maar ook het nageslacht. Zelfs de kleinkinderen!

DNA is het erfelijk materiaal dat de eigenschappen van dieren bepaald. Maar het zit niet zo simpel in elkaar zoals men vroeger dacht. En niet alleen het milieu heeft invloed op deze eigenschappen, ook epigenetica. Dit beïnvloed hoe de genen tot expressie komen zonder dat het DNA materiaal wijzigt. Dit wordt door de Univeristy of Pennsylvania duidelijk gemaakt met een onderzoek met mannelijke muizen.

De mannelijke muizen werden blootgesteld aan zeer stressvolle situaties. Dit voor het verwekken van het nageslacht. Zij onderzochten het sperma van de mannetjes en ontdekten een toename in de productie van negen kleine moleculen genaamd miRNAs. In tegenstelling tot RNA, dat dient als een blauwdruk voor de productie van eiwitten, zorgt miRNAs voor een verandering van eiwitten door RNA te destabiliseren. Om dit verder te onderzoeken hebben de wetenschappers vrouwelijke muizen zonder stress bevrucht met zaadcellen van gestreste mannelijke muizen. Het nageslacht hiervan had meer stresshormoon cortisol in vergelijking met ander nageslacht. Een verder onderzoek bracht aan het licht dat er pak weg 100 genen die invloed hebben op de hersenen aangepast waren. Deze genen regelen eveneens de hormonen die vrij komen bij stress.

Of wel hoe wij met de dieren omgaan beïnvloed hoe het nageslacht ontwikkeld.

Foto behorend bij blog

Bron: http://www.iflscience.com/brain/sperm-s ... -offspring