Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Gallinova 2012 
zondag, 11 november, 2012, 9:08 pm - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren, zaterdag 10 november 2012, was het weer zover: Gallinova. De Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging hield wederom een keuring en dit jaar was het de laatste keer dat Lydia Donkersteeg alles regelde. Want ze emigreert naar Zweden. Daarom had ik namens de vereniging iedereen persoonlijk gemaild. Maar het mocht niet baten... Het aantal inschrijvingen waren triest laag. Symbolisch voor dit jaar!

En toch was het erg gezellig. Leuk kletsen, de keuring verliep erg leuk en er waren prachtige dieren aanwezig. Wel waren een aantal Mongoolse gerbils die een epileptische aanval kregen. Beetje veel om eerlijk te zijn en dit kan geen toeval zijn. Waarschijnlijk waren er meer prikkels zodat ze juist op deze show deze aanval kregen en juist thuis niet.

Hieronder een paar foto's ter illustratie:

Foto behorend bij blog

Top schildpad, of toch een driekleur? Ik zie heel iets wits namelijk!

Foto behorend bij blog

Een driekleur. Helaas, omdat het met de band-factor gefokt is, wordt er standaard opgemerkt dat de tekening niet goed verdeeld is. Daarom kan men het beste driekleuren via dominant spot fokken.

Foto behorend bij blog

Dalmatiër, prachtige verdeling zeg.

Foto behorend bij blog

Dikstaart gerbil. De keurmeester raakte hem niet aan. Dit omdat haar handen naar andere dieren rijken en dat dan een dikstaart gerbil juist kan gaan bijten.

Foto behorend bij blog

Een schimmel. Zo noemde Alice dit. Ze worden oranje met rode ogen geboren en later verkleuren ze helemaal wit. Ondergrond heeft nog wat kleur evenals de staart.

Foto behorend bij blog

Een rex muis, zie je ook niet dagelijks...

Foto behorend bij blog

Twee keurtafels met de leden die ingeschreven hadden.

Foto behorend bij blog

Een overzicht, ja niet groot...

Foto behorend bij blog

En anderkant bekeken.

Foto behorend bij blog

Joep had bijzondere hybride Campbelli's meegenomen. Hij had golvend haar Rusjes met satijn Campbelli's gekruist en dit zou het resultaat zijn... Geen idee, het is iets langer qua haartype.
Gewonnen! 
maandag, 5 november, 2012, 8:11 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag dacht ik, ik heb de hoofdprijs gewonnen!, ingeval wat mij vandaag overkwam, de kans is gelijk aan miljonair worden. Wat is nu de kans dat 1 roodoog rusje 's ochtend op mij afloopt?, wat is de kans dat 2 roodoog rusjes op mij aflopen?, wat is nu de kans dat 3 roodoog rusjes op dezelfde morgen op mij aflopen? En ik fok nauwelijks roodoog rusjes... Dat gebeurde vanochtend! Er was een heel nestje ontstnapt, kooi stond maar iets open en het waren allemaal roodogen. En ik heb maar 1 nest met roodogen.

Tja, ik heb de hoofdprijs gewonnen! Want ze liepen zo op me af!
Draaikop 
woensdag, 31 oktober, 2012, 9:09 pm - Russische
door Martin Braak
Bij de hybride Russische dwerghamster in de kleur vies-bruin, beige of een ander kleurslag gebaseerd op vies-bruin, komt de afwijking draaikop voor. Zoals je in eerdere blogs hebt kunnen lezen, constateer ik dat deze afwijking gekoppeld is en niet genetisch iets is van aan of uit.

Maar wat is het nu precies? Wat ik jaren geleden geconstateerde is dat baby's van paar dagen oud met een draaikop afwijking in het nest draaien. Ze maken veel meer draaibewegingen. Wanneer de oogjes open gaan, merk je dat ze de kop scheef houden. Bij het opkijken / naar boven kijken, merk je het meest: dan houden ze de kop niet recht. Bij wat ergere vormen lopen ze ook niet recht, ze schommelen. Ik denk zelf dat deze problemen ontstaan omdat het evenwichtsorgaan niet goed functioneert.

De draaikopafwijking lijkt heel erg op een hamster die een hersenvliesontsteking heeft. Bijna dezelfde verschijnselen. Alleen niet het draaien. En dat komt omdat ze de pijn van de hersenvliesontsteking niet hebben.

Het is niet uit te fokken. Ik heb twee hele erge gevallen onderling gefokt. En kreeg een nest met allemaal goede exemplaren. Ik heb uit zwart gerelateerde exemplaren na meer dan 10 exemplaren spontaan beige gefokt. Dat is meer dan 10 genereraties spontaan weer bij elkaar komen van genen. En dat betekent dat generaties lang genen verloren gaan, dat via recombinaties chromosomen anders uit gaan zien. Maar toch.... Draaikop! Meestal zie ik dat de kop van een draaikop langwerpig is, niet mooi van vorm en ik dacht ook dat hiermee te maken heeft. Maar deze draaikop heeft een beter kopvorm. Alleen iets langwerpig.

Het is heel lastig om op foto te krijgen. Ik heb het geprobeerd. Aan hand van de onderstaande foto's kan je het zien. En het is dus niet toevallig schattig gefotografeerd, dit exemplaar loopt niet goed, draait met de kop.

Fokkers, laat deze mutatie links liggen want we willen dit niet fokken!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Sommige Rusjes kleden zich om! 
zondag, 28 oktober, 2012, 9:30 pm - Russische
door Martin Braak
De dagen worden korter en de Russische dwerghamster kan dit door hebben. Wanneer ze een prikkel krijgen dat de daglengte korter wordt, kunnen ze een wintervacht krijgen. Eerst begint de haren boven de ogen wat witter te worden en lijken ze wenkbrauwtjes te krijgen. Ook de haren achter de oren kunnen dan witter worden. Er ontstaat binnen enkele weken een vlekpatroon en in no time zijn ze omgekleed.

Soms stopt het proces. Dan hebben ze wel wat kenmerken van wintervacht zoals de witte wenkbrauwen, maar ontwikkelen ze de wintervacht niet verder.

Bij mij staan er een paar Rusjes op de gang en jawel hoor, die gaan nu in wintervacht. Het zijn dan geweldige fotomodellen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
De CV onderhoudsmonteur 
vrijdag, 26 oktober, 2012, 9:17 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Elk jaar is het weer een gedoe. De afspraak met de CV onderhoudsmonteur. Want de CV-ketel staat waar de hamsters staat. En ook de lucht-circulatie-systeem. En dit jaar eveneens. Vanochtend 8 uur stond de afspraak. En dat betekend dat ik een deel van de hamsterkooien weg moet zetten om ruimte voor de monteur te maken. En het is dan wachten op wie er komt.

Dit keer een zeer aardige monteur! Bij de voordeur zeg ik al, let niet op mijn bijzondere hobby. De monteur's reactie was: bij de afspraak stond al de opmerking "CV in de hamsterkamer". Moet ik hamsterkamer letterlijk nemen?

Jadus!, erg letterlijk zelfs :) En altijd tijdens het schoonmaken merkt de monteur wel iets op in de trend ow daar loopt een kleintje. Nu ook weer. En dan vertel ik maar hoe het begonnen is en wat het allemaal precies is.

Maar!, er was één keer niet zo plezierig. Ik woonde nog bij mijn ouders in en de hamsters stonden op de zolder waar ook de CV-ketel stond. De monteur liep de trap op waarna hij verstijfde. Hij liep de trap weer af ... witbleek! Hij was bang voor muizen en kleine dieren. Ongelovelijk, maar echt waar. Hij is eerst bij de buren geweest om even bij te komen. Daarna vertelt dat de zolder opgedeeld is en bij de CV-ketel geen dieren staan. En dat alles in een kooi zit. Toen durfde hij...

Het zijn van die momenten die ik nooit vergeet. Zo ook de montage van de afzuiger in de ouderlijk huis. De monteur was bezig en vloekte ineens. Verdomme, het is gaan regenen. Waarna ik beetje vreemd ging kijken... Want regen? Het was zo droog als wat! Het was de geluid van de hamsterpootjes tegen de kooien. En dat maakt van dat tikkend geluid. En omdat er zoveel kooien stonden, leek dat op regen.

De monteur merkte vandaag op dat de lucht-circulatie-systeem best vies was. Tja, wat denk je. Daarom huur ik ze ook in om jaarlijks dat ding schoon te maken.