Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Jawel, eigen geschreven webwinkel 
vrijdag, 6 november, 2009, 12:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik had een tijdje geleden al hier geschreven, dat ik bezig was met het maken en schrijven van een webwinkel. Dit omdat mijn broer graag eentje wil hebben. Hij is afgelopen weekend online gezet. Alles is nog lang niet klaar. Achter de schermen moet nog veel gebouwd worden. Het is complexer dan je denkt, vandaag ben ik bezig met het bouwen van een creditfactuur module. Ik kan nu al een creditfactuur genereren. Maar wat als iemand 2 dozen besteld en 1 doos terug doet. Dat zijn de complexe dingen die nog gebouwd moeten worden.

Link: www.legodozen.nl

Ja, lego in dozen :)
Syren, geel, geel umbrous, geel umbrous blauw, geel umbrous = creme umbrous sepia? 
vrijdag, 30 oktober, 2009, 7:54 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Gisteren en vandaag had ik een email wisseling met Juliet en Joep en we hadden over Geel Umbrous, Geel Blauw en Joep vroeg zich af of Geel Umbrous te vergelijken is met Sepia.

Mijn reactie post ik hier op mijn weblog:
Ik denk dat jij zelfde ziet wat ik zie. Een mannelijke schildpad is automatisch geel van kleur. Het heeft geen vlekpatroon zoals bij een vrouwelijke schildpad. Een mannelijke schildpad kan slechts 1 gen schildpad hebben omdat dit gen op het vrouwelijke chromosoom ligt. Het kan dus nooit dubbel geërfd hebben. Een mannelijke gele syre veroorzaakt 25% schildpad vrouwtjes. Wanneer je kruist met een schildpad, krijg je meer schildpadjes eruit.

Een vrouw die 2 genen geel heeft, is geel. Gekruist met een willekeurige man die niet geel is, levert 100% schildpad vrouwtjes op. Dit is een goede manier om veel driekleuren te fokken.

Een gele vrouw of man heeft normaliter een lichte kaakstreep en buikkleur. Maar het vreemde is, dat wanneer een gele draagt voor crème, de uitmonstering vaak verdwijnt.

Een gele gekruist met zwart is anders dan crème met zwart. Creme maskeert zwart of wel crème zwart is crème. Geel zwart noemen ze yellow black. Je gaat ineens heel ander kleur krijgen. Deze kleur is heel onstabiel en ziet elke keer anders uit.

Umbrous zorgt ervoor dat de haarpunten donker worden. Creme umbrous is daardoor sepia. Begin stuk van een haar is nog steeds crème, eindpunt is bruinachtig. Dat gebeurd ook bij geel umbrous. Dus in jouw bewoording een geel umbrous is dat sable/sepia achtig, ja maar dan zonder ringetjes rondom de ogen.

Een geel umbrous is warm bruin van kleur. Maar deze combinatie is ook heel varierent qua kleur.

En stelling van Juliet. Als het een geel blauw is, verwacht ik eigenlijk niet zo veel. Want geel verdunnen met grijs of blauw c.q. blauwgrijs (want ik denk dat blauw donkergrijs is in pure vorm) doet niets met gele pigment, het wordt iets lichter meer niet. Maar bij blauw zie je donkerblauw en lichtblauw. De ene heeft umbrous en de ander niet. Als Juliet denkt dat het een geel blauw is, dan denk ik eerder dat het een geel umbrous is. Het kan dan ook zijn dat het tevens de donkergrijze factor / blauwe factor heeft, dan moet het warme bruin door grijsblauw vervangen zijn.

Geel umbrous:
Foto behorend bij blog

Een Yellow Black, foto gemaakt op een show en de hamster is van Saskia:
Foto behorend bij blog

Geel:
Foto behorend bij blog

En mijn nieuw geboren Merles zijn weer donkerder! 
maandag, 26 oktober, 2009, 8:14 pm - Russische
door Martin Braak
Ja ik heb hier al een paar keer geschreven dat ik vermoed dat de Merle mutatie net zoals Siamees gevoeliger is voor kou. Het kan ook iets anders zijn, dat een bepaald enzym aangemaakt nu aangemaakt wordt. Als je naar de Russen kijkt zie je boven de oogjes meer grijze wenkbrauwen dan in de zomer.

Maar echt waar, nu weer!, mijn nieuw geboren Merles zijn algemeen wat donkerder. Niet altijd, maar zeker meer dan gemiddeld.

Deze lijkt bijna op een bonte Rus, maar het is echt een Merle!

Foto behorend bij blog
Wintervachtproject, ze gaat weer in wintervacht 
zondag, 25 oktober, 2009, 12:49 pm - Russische
door Martin Braak
Het vrouwtje die in februari/maart dit jaar in wintervacht is gegaan omdat ik haar in een kamer waar het schemerig is gezet had, is deze week weer in wintervacht gegaan. Het maakt dus niets uit als ze al een keer in wintervacht zijn geweest.

Foto behorend bij blog

Het leuke aan deze foto is dat je goed kunt zien dat er een verharingsproces op gang is gekomen. Je ziet her en der losse haren. De haren worden namelijk niet deels wit, maar worden door nieuwe haren vervangen.

Foto behorend bij blog

Het Mandarijntje is ook weer in wintervacht gegaan. Het typische was, dat hij uit wintervacht meer dronk. Niet ernstig, maar overduidelijk wat groter plashoeken en waterbakje veel meer water uit dan normaal. Het typische is, op moment dat hij in wintervacht is gegaan, is dit gestopt.
DSB Bank failliet 
maandag, 19 oktober, 2009, 8:53 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het is alweer een jaar geleden dat ik op mijn weblog een stuk heb geschreven m.b.t. de kredietcrisis. Vandaag is definitief de doek voor DSB Bank gevallen, ze zijn failliet. Ik volg e.e.a. omdat dit wereldgeschiedenis is, waarschijnlijk gaat aankomende eeuw dit niet weer gebeuren. Maar wat is nu feitelijk gebeurd?

Het is lastig om heel simpel uit te leggen wat nu precies aan de hand is. Laat ik eerst beschrijven wat de DSB Bank nu feitelijk heeft gedaan. DSB heeft afgelopen jaren hypotheken afgesloten. Ze hanteren daarbij lagere rentes. Het voordeel daarvan is dat mensen dan iets meer kunnen lenen dan de gebruikelijke factor 4,5 tot 5 keer bruto jaarsalaris. Zo hebben ze ook hypotheken boven de eigen woning waarde afgesloten.
Omdat de rentes laag zijn en DSB ergens de kosten van moeten betalen, hebben ze ook andere producten bij de hypotheken verkocht. Je moet dan denken aan levensverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en beleggingsproducten waarmee hypotheken afgelost kan worden. Op deze producten zitten verkoopprovisies. De verzekeringen lopen deels via andere verzekeringsmaatschappijen en de DSB Bank is slechts vaak een tussenpersoon.
Een deel van de verzekeringen hebben ze als een koopsompolis afgesloten. Dit houdt in dat je 1 keer je alle premie betaald in plaats van maandelijks of jaarlijks de premie te betalen. Het voordeel van de DSB Bank is dat zij een groot bedrag provisie krijgen.
Om de hypotheken te verstrekken heeft de DSB Bank spaarders gelokt met wat hogere rentes. Daarnaast hebben ze achtergestelde deposito's afgesloten met wat hogere rentes.

Wat is nu gebeurd?

DSB is slecht in het nieuws gekomen. Dit omdat mensen een hoge hypotheken hadden en door gedwongen verkoop van de woning met een rest schuld bleven zitten. Ze hadden een hoger hypotheek omdat ze de koopsom polis niet met eigen geld hebben betaald, maar mee hebben gefinancierd. Ook zijn vorig jaar, voor de kredietcrisis, de hypotheekrentes flink gestegen en zo waren er mensen die de rentelasten niet meer konden voldoen. Deze mensen hebben hulp gezocht en het duurde niet lang of er kritiek ontstond dat de DSB Bank aan deze mensen een te hoge hypotheek hadden afgesloten (meer dan factor 5 maal bruto jaarsalaris) plus dat ze diverse koopsompolissen verkocht hadden waarop veel provisie zit.

De heer Lakeman komt voor ongeveer 3.000 gedupeerde mensen op en heeft op de tv gezegd dat spaarders beter hun spaargeld bij de DSB weg kunnen halen. In de zelfde week heeft Wouter Bos in de tweede kamer gezegd dat provisies van maar liefst 80% absurt is. Toen is er een bankrun ontstaan.

Een bankrun is dat spaarders geld weghalen. Hypotheken zijn voor langere tijd afgesloten en spaargeld voor korte tijd. Normaal gesproken kan een bank dit opvangen met een krediet van De Nederlandse Bank.

DSB Bank wilde niet meer slecht in het nieuws komen en heeft toen een overeenkomst met een ander advocaat willen sluiten om de gedupeerde klanten te helpen. Ze wilden niet in zee met de heer Lakeman. Deze overeenkomst zou ervoor zorgen dat mensen met een hoger hypotheek dan de waarde van eigen woning gecompenseerd zouden worden. Eveneens zou te hoge provisies gecompenseerd worden.

Toen de DSB Bank dit overeenkomst wilde tekenen, heeft De Nederlandse Bank het tegen gehouden. Zij eisden dat het in overleg zou gebeuren. DSB is toen niet naar Radar gekomen terwijl ze dit wel hadden afgesproken. Zo kwamen ze weer slecht in het nieuws wat tot een vervolg van de bankrun leidde.

In Nova heeft de DSB Bank mondeling de overeenkomst bekrachtigd, maar van de Nederlandse Bank mochten ze niet tekenen. De bankrun was alreeds afgezakt.

Het weekend na de Nova uitzending heeft De Nederlandse Bank de hulpkrediet van 800 miljoen ingetrokken met het excuse dat de waarde van de bank lager is omdat ze de overeenkomst mondeling hebben bekrachtigd. Dit geld was juist nodig om de bankrun mee te financieren. De Nederlandse Bank heeft daarna het faillissement aangevraagd. De rechtbank heeft in de nacht van zondag op maandag geoordeeld dat de DSB Bank voldoende solvabiliteit had om niet failliet te verklaren. In diezelfde nacht begon de bankrun weer. In de ochtend kwam in het nieuws dat de rechtbank in actie was geweest. Dit leidde tot een giga bankrun. En omdat de DSB Bank niet meer over die 800 miljoen krediet van De Nederlandse Bank bezitte, waren ze op dat moment failliet. Maandag om 11 uur was het faillissement opnieuw aangevraagd en dit met succes.

Wat is de reden?

Zoals je boven mijn persoonlijke visie kunt lezen, schrijf ik eigenlijk dat De Nederlandse Bank doelbewust de DSB Bank failliet heeft laten gaan. De reden ligt waarschijnlijk bij de overeenkomst die De DSB Bank wilde sluiten. Die zou de mensen met te hoge hypotheken en polissen met te hoge provisies compenseren.

Ongeveer 50% van de in Nederland afgesloten hypotheken zijn boven de eigen woning waarde afgesloten. Ongeveer 2% hiervan is door de DSB Bank afgesloten, rest door de andere banken.

Afsluitprovisies van wel 80% is vrij normaal. Wanneer je een levensverzekering afsluit voor een 30 jarige bijvoorbeeld, dan is de kans heel klein als die persoon binnen 30 jaar overlijdt. Als je alle premie in 1 keer betaald, dan zit daar veel provisie op, dat kan wel 50 tot wel 80 procent zijn. Je moet ook stil staan dat een agent die hypotheken afsluit niet altijd raak heeft, hij gaat wel langs 10 mensen en sluit 1 hypotheek af. Zijn kosten moeten wel gedekt worden.

Er zijn andere banken die exact hetzelfde hebben gedaan en ook hoge provisies ontvangen of ontvangen hebben. Denk aan SNS Bank, ABN-AMRO, Fortis, etc.

Wanneer de DSB Bank de overeenkomst getekend zou hebben, dan zouden ook de andere banken gedwongen kunnen worden om eenzelfde overeenkomst af te sluiten om de mensen met te hoge hypotheken te compenseren. Een deel van de banken zijn in handen van de Nederlandse overheid en een deel ligt aan het infuus van Nederland omdat ze hulpkrediet/vermogen hebben gekregen.

Als een ander bank de activa en passiva van DSB zou overnemen, dan nemen ze ook de overeenkomsten over. Dat zou betekenen dat de mondeling door DSB afgesloten overeenkomst voor alle producten van de overnemende bank van kracht zou kunnen worden.

Of wel samengevat: de overeenkomst mocht er niet komen en de DSB Bank, ongeacht dat ze ook fout zaten, moest failliet. Het zou financieel tot te grote schade voor andere banken kunnen leiden met als eigenaar ... Nederland ... Of wel de Nederlandse belastingbetaler.

Wat heeft Lakeman bereikt?

In mijn ogen niets. Ik ben heel benieuwd hoe nu de gedupeerden gecompenseerd worden. Het kan zelfs veel erger voor hen worden als de hypotheken aan een ander bedrijf verkocht worden die de rente en aflossingen opeist en wie niet kan betalen, dan huis maar verkopen - regel heeft.

Ik kan ook zijn oproep om spaargeld weg te halen totaal niet volgen. De gedupeerden hadden veel meer aan een in leven zijnde bank. Want die maakt nog winst en van die winst kan de claims betaald worden. Nu moet het verkocht worden met alle kosten van dien en het brengt minder op dan de echte waarde. De mensen met hoge hypotheken hebben een schuld aan DSB en hebben weinig te eisen. De mensen met vorderingen krijgen eerst hun geld. Natuurlijk kunnen ze claims indienen, maar dat gaan nog veel meer mensen doen. Want denk je dat mensen met een achtergestelde deposito allemaal goed ingelicht zijn? Denk het niet, die claimen hun schade ook.

Wordt Lakeman vervolgd?

Ik hoop het! Echt waar die man hoort achter slot en grendel, want hij heeft de bankrun laten ontstaan.

Stel je nu voor dat wij tegen de AOW verhoging zijn en er zou iemand op tv roepen haal je geld bij de ABN-AMRO weg om te zeggen "Ik ben tegen". En we zouden dat doen... Hoeveel macht hebben we? Dan gaat de ABN eraan!

Maar DSB Bank was toch fout bezig?

DSB heeft nog maar een paar jaar een bankvergunning. Waarom hebben ze een vergunning gekregen als het zo fout was? Ik denk dat het niet zo fout zit namelijk, andere banken doen het zelfde. Je moet ook in de gedachten houden dat DSB lagere rentes vroeg, dat ze dit met afsluitprovisie financierden. Of wel deel van de provisie werd weer terug gegeven.

Ik ben geen DSB fan, mijn verhaal is op persoonlijke visie geschreven, maar ik denk dat hier een heel ander verhaal achter zit dan wij op tv meekrijgen.