Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Fokdieren uit een nest vooraf gereserveerd 
dinsdag, 17 november, 2009, 9:02 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Op diverse fora lees ik topics over nesten hamsters. Vaak wordt een topic gestart op moment dat men een dekking hebben gedaan of bij dwerghamsters zeker weten dat er een nestje aan komt of geboren is.

Vaak staan er namen vermeld wie wat wilt hebben. En vaak zie je al snel dat mensen ook fokdieren reserveren. Dit op moment dat de hamsters nog maar net geboren zijn.

En dat is iets wat ik zelf niet zo goed begrijp. Fokdieren selecteer je op uiterlijk, karakter, etc. Hoe kunnen mensen al van te voren fokdieren uit 1 nest reserveren zonder ze nog maar gezien te hebben, zonder dat men weet dat ze wel fokgeschikt zijn.

Ik zou zeggen wees selectiever met het kiezen van fokdieren.
Internet problemen 
dinsdag, 17 november, 2009, 9:01 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het komt iedereen wel een keer, geen internet. Maar vaak is het maar even, voor mij nu al dagen.

Op dit moment heb ik internet problemen, al meer dan een week en daarom kan ik weinig aanvangen. Helaas!

Hopelijk is het snel opgelost!
Jawel, eigen geschreven webwinkel 
vrijdag, 6 november, 2009, 12:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik had een tijdje geleden al hier geschreven, dat ik bezig was met het maken en schrijven van een webwinkel. Dit omdat mijn broer graag eentje wil hebben. Hij is afgelopen weekend online gezet. Alles is nog lang niet klaar. Achter de schermen moet nog veel gebouwd worden. Het is complexer dan je denkt, vandaag ben ik bezig met het bouwen van een creditfactuur module. Ik kan nu al een creditfactuur genereren. Maar wat als iemand 2 dozen besteld en 1 doos terug doet. Dat zijn de complexe dingen die nog gebouwd moeten worden.

Link: www.legodozen.nl

Ja, lego in dozen :)
Syren, geel, geel umbrous, geel umbrous blauw, geel umbrous = creme umbrous sepia? 
vrijdag, 30 oktober, 2009, 7:54 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Gisteren en vandaag had ik een email wisseling met Juliet en Joep en we hadden over Geel Umbrous, Geel Blauw en Joep vroeg zich af of Geel Umbrous te vergelijken is met Sepia.

Mijn reactie post ik hier op mijn weblog:
Ik denk dat jij zelfde ziet wat ik zie. Een mannelijke schildpad is automatisch geel van kleur. Het heeft geen vlekpatroon zoals bij een vrouwelijke schildpad. Een mannelijke schildpad kan slechts 1 gen schildpad hebben omdat dit gen op het vrouwelijke chromosoom ligt. Het kan dus nooit dubbel geërfd hebben. Een mannelijke gele syre veroorzaakt 25% schildpad vrouwtjes. Wanneer je kruist met een schildpad, krijg je meer schildpadjes eruit.

Een vrouw die 2 genen geel heeft, is geel. Gekruist met een willekeurige man die niet geel is, levert 100% schildpad vrouwtjes op. Dit is een goede manier om veel driekleuren te fokken.

Een gele vrouw of man heeft normaliter een lichte kaakstreep en buikkleur. Maar het vreemde is, dat wanneer een gele draagt voor crème, de uitmonstering vaak verdwijnt.

Een gele gekruist met zwart is anders dan crème met zwart. Creme maskeert zwart of wel crème zwart is crème. Geel zwart noemen ze yellow black. Je gaat ineens heel ander kleur krijgen. Deze kleur is heel onstabiel en ziet elke keer anders uit.

Umbrous zorgt ervoor dat de haarpunten donker worden. Creme umbrous is daardoor sepia. Begin stuk van een haar is nog steeds crème, eindpunt is bruinachtig. Dat gebeurd ook bij geel umbrous. Dus in jouw bewoording een geel umbrous is dat sable/sepia achtig, ja maar dan zonder ringetjes rondom de ogen.

Een geel umbrous is warm bruin van kleur. Maar deze combinatie is ook heel varierent qua kleur.

En stelling van Juliet. Als het een geel blauw is, verwacht ik eigenlijk niet zo veel. Want geel verdunnen met grijs of blauw c.q. blauwgrijs (want ik denk dat blauw donkergrijs is in pure vorm) doet niets met gele pigment, het wordt iets lichter meer niet. Maar bij blauw zie je donkerblauw en lichtblauw. De ene heeft umbrous en de ander niet. Als Juliet denkt dat het een geel blauw is, dan denk ik eerder dat het een geel umbrous is. Het kan dan ook zijn dat het tevens de donkergrijze factor / blauwe factor heeft, dan moet het warme bruin door grijsblauw vervangen zijn.

Geel umbrous:
Foto behorend bij blog

Een Yellow Black, foto gemaakt op een show en de hamster is van Saskia:
Foto behorend bij blog

Geel:
Foto behorend bij blog

En mijn nieuw geboren Merles zijn weer donkerder! 
maandag, 26 oktober, 2009, 8:14 pm - Russische
door Martin Braak
Ja ik heb hier al een paar keer geschreven dat ik vermoed dat de Merle mutatie net zoals Siamees gevoeliger is voor kou. Het kan ook iets anders zijn, dat een bepaald enzym aangemaakt nu aangemaakt wordt. Als je naar de Russen kijkt zie je boven de oogjes meer grijze wenkbrauwen dan in de zomer.

Maar echt waar, nu weer!, mijn nieuw geboren Merles zijn algemeen wat donkerder. Niet altijd, maar zeker meer dan gemiddeld.

Deze lijkt bijna op een bonte Rus, maar het is echt een Merle!

Foto behorend bij blog