Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Kinderwintervacht 
vrijdag, 28 november, 2008, 9:31 pm - Russische
door Martin Braak
Kinderwintervacht is een typisch woord dat ik bedacht heb.

De Russische dwerghamster kan een wintervacht krijgen. Ze worden dan grijzig wit. Dit is overduidelijk zichtbaar. Maar je ziet bij volwassen exemplaren ook dat ze wat lichter van kleur worden en grijzig boven de ogen worden. Je ziet dan wenkbrauwtjes. Dit is een begin stadia van wintervacht en zet zich niet door.

In de wintermaanden zie ik soms ook nestjes waarbij de kleintjes lichter van kleur zijn. Ze hebben veel gele pigment. De buikkleur is spierwit. Ik noem dit kinderwintervacht. Het trekt later weer weg.

Nu heb ik het bij een nestje Merle en het typische is dat de Merles heel licht grijs zijn. Ze zijn ook iets pluiziger. Erg mooi om te zien.

Paar foto's:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Lange tanden Chinees, nu foto 
zondag, 23 november, 2008, 3:46 pm - Chinese
door Martin Braak
Tijdje geleden schreef ik hier dat al mijn Chinezen lange ondertanden hebben en dat ik een bekende fokker gevraagd had hoe e.e.a. zat. Ook bij zijn exemplaren zijn de ondertanden langer dan de boven.

In principe kan dat natuurlijk, maar ik dacht dat de ondertanden op de boventanden aangesloten moeten zijn om zo een goede slijtage te hebben. Maar bij mijn Chinezen is dit niet het geval. De tanden zitten aan de binnenkant voorlangs de boven tanden.

Ook heb ik een keurmeester gemaild. Ook die weet niet hoe het moet zijn. Hij gaat tijdens keuringen goed na kijken.

Foto behorend bij blog
De twee oudjes 
woensdag, 19 november, 2008, 8:58 pm - Russische
door Martin Braak
Ik heb een heel oud Zwart Rusman zitten en hij zat alleen. Hij slaapt de hele dag en is op. Zijn vrouwtje had hem paar weken geleden verjaagd. Hij heeft nog een korstje omdat hij afgebeten is, maar gelukkig niet iets ernstig.

Afgelopen weekend heb ik besloten om hem opnieuw met een heel oud vrouwtje te koppelen. Een vrouwtje die geen kinderen meer krijgt. En het is zo leuk om te zien dat het een succes is.

Het vrouwtje ligt nu op de man. Meestal is dit namelijk andersom. Het vrouwtje was het mannetje. Het is net of het vrouwtje hem verzorgd, hem warm houd, hem knuffelt.

De twee oudjes zijn gelukkig.
Energiebesparen, goed voor je portemonai, goed voor het milieu 
zondag, 16 november, 2008, 9:56 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Elk jaar sta ik weer stil bij mijn eigen energieverbruik. Enerzijds om dit in bedwang te houden, anderzijds omdat het mij het inresseert. Energie is iets waar we heel zuinig op moeten zijn en waar we heel dierbaar voor moeten zijn. Maar de meeste mensen staan er totaal niet bij stil, het is er en je kunt zoveel verbruiken als je wilt. Tenminste, zoveel als je kunt betalen.

En dat gaan steeds meer mensen doen in verschillende landen. We gaan in de toekomst merken dat we inorme problemen hiermee krijgen. Nederland overweegt om een kerncentrale bij te plaatsen. Maar het kan veel eenvoudiger. Geef de mensen gratis spaarlampen en je zult zien dat met veel minder geld het oplost. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat bedrijven geen plichten opgelegd wordt. Vandaag ook weer zo'n voorbeeld. Als heel Europa op energiezuinige banden gaan rijden, dan zou er 6,6 miljoen ton oliep er jaar bespaart worden. Das even veel als het jaarverbruik van Hongarije. Nauw ja zeg, gewoon eisen dat banden zo gemaakt worden en niet anders. Probleem opgelost.

Maar terugkomend wat je zelf kunt doen. Denk aan aanschaf van spaarlampen. Je hebt diverse soorten en ze zijn erg geschikt voor o.a. badkamers maar ook de woonkamer. Vooral de sierverlichting kan je eenvoudig vervangen door spaarlampen. De computer, tv, video, kabeltuner, etc. verbruiken dagelijks stroom ongeacht dat het aanstaat. Zo verbruikt mijn tv, video, blu-ray, etc. 30 watt per uur zonder dat het aanstaat. Ik heb daar een aan- en uit schakelaar gemonteerd en walla moet je zien wat dit bespaart: ruim 300 kilowatt op jaarbasis!

Elk jaar geef ik de besparing weer uit aan nieuwe spaarlampen, tochtstroken, etc. Zo heb ik in dit weekend een spaarlamp voor mijn badkamer aangeschaft. Een lamp die ik niet elke dag aan heb ook vervangen door een spaarlamp. En de kamer waar ik me dagelijks omtrek, eveneens spaarlampen.

Mijn verbruik:
20 ferbruari t/m 31 december 2004: 2.980 kilowatt
2005: 3.224 kilowatt
2006: 3.058 kilowatt
2007: 3.098 kilowatt
2008 tot en met nu 16 november: 2.487 kilowatt.

In 2006 heb ik een LCD TV gekocht en die vreet meer stroom.

Acties op een rij:
2006: Twee lampen in de kamer van 40 watt vervangen door spaarlampen 5 watt.
2006: Mijn hamsterkamer 60 watt vervangen door een 8 watt lamp.
2007: Aan- en uit schakelaar pc die boven staat.
2008: Aan- en uit schakelaak bij mijn tv.
2008: LCD monitoren standby tijd op 5 minuten ingesteld in plaats van 15.
2008: Spaarlamp badkamer 12 watt in plaats van 60 watt.
2008: Spaarlamp keuken 5 watt in plaats van 25 watt.
2008: Kamer boven 12 watt in plaats van 80 watt.

Ooit wil ik investeren in zonenergie. Een deel van mijn verbruik zelf opwekken.
'Supermuizen' leven langer 
vrijdag, 14 november, 2008, 9:11 pm - Nieuws
door Martin Braak
Spaanse wetenschappers zijn erin geslaagd "supermuizen" te creëren. De genetisch gemanipuleerde muizen zijn bestand tegen kanker en leven langer dan hun niet-gemanipuleerde soortgenoten.

Een proteïne genaamd telomerase speelt een centrale rol in het experiment. Telomerase zorgt ervoor dat de uiteinden van chromosomen verlengd worden. Daardoor kunnen cellen langer blijven delen, wat de leeftijd van de muizen zou moeten verlengen. Wetenschappers moesten echter ook vaststellen dat muizen die blootgesteld werden aan grotere hoeveelheden telomerase sneller kanker ontwikkelen.

Nu hebben wetenschappers van het Spaanse instituut voor kankeronderzoek CNIO de muizen eerst door middel van genetische manipulatie resistent gemaakt tegen kanker voor ze het onderzoek uitvoerden. Het is al geruime tijd bekend dat muizen immuun kunnen gemaakt worden tegen kanker.

Het resultaat: de muizen zijn resistent tegen kanker en leven tot veertig procent langer. "Gelijkaardige technieken zouden ervoor kunnen zorgen dat mensen 120 jaar oud worden", aldus een van de onderzoekers. Het is echter voorlopig nog niet mogelijk om dezelfde methode voor genetische manipulatie toe te passen op mensen, legde ze uit.

(c) FOK.nl