Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Tanden van een dwerghamster groeien erg hard 
woensdag, 12 november, 2008, 9:08 pm - Chinese
door Martin Braak
Ik schreef twee weekjes geleden dat ik bij mijn Chinese dwerghamster de ondertanden geknipt had. En nog geen twee weken later zijn deze tanden volledig weer aanwezig.

Ofwel twee weken tijd groeien de tanden van klein naar heel groot. Dat is snel! Ik had nog nooit stil gestaan dat snijtanden van een knaagdier zo snel groeide.

Wat heel typisch is, is dat bij al mijn Chinese dwerghamsters de ondertanden langs de boventanden zitten en naar binnen. Ik weet niet of dit hoort, kan het nergens vinden hoe het hoort te zijn. Ik heb Saskia van Peter gemaild en Saskia heeft 10 Chinezen bekeken en allemaal hadden die lange ondertanden die naar binnen staan. Het lijkt erop dat dit zo hoort, maar toch vind ik het vreemd. De lange tanden prikken toch zo in de gehemelte? Ook heb ik een keurmeester gemaild. Die kon me ook niet vertellen hoe het hoort te zijn.

Binnenkort foto's!
Afgelopen weekend waren mijn Russen onrustig, na weekend stormde het een beetje 
woensdag, 12 november, 2008, 9:05 pm - Russische
door Martin Braak
Ik schreef al op mijn blog dat een aantal mannelijke Russen afgebeten waren. Afgelopen weekend waren mijn Russen onrustig, meer geluiden en ze kibbelen tegen elkaar meer.

Maandag op dinsdag stormde een beetje, niet erg hard, maar merkbaar. En toen dacht ik ineens dat begin dit jaar ook het geval was.

http://www.dwerghamster.nl/blog/index.p ... 301-035704

Daar schreef ik dat mijn Russen onrustig waren terwijl storm op komst was c.q. het stormde.

Toeval? Ik ga het bijhouden!
'Panda's krijgen zware winter' 
zaterdag, 8 november, 2008, 11:55 am - Persoonlijk
door Martin Braak
PEKING - De panda's in de Chinese provincie Sichuan gaan een zware winter tegemoet. Dat verwachten experts op basis van het gedrag van de dieren, meldde het Chinese persbureau Xinhua zaterdag.

De panda's leven in het gebied dat getroffen is door de hevige aardbeving in mei. Tijdens de winter trekken de dieren naar lager gelegen gebieden. Dit jaar gebeurde dat al veel eerder dan normaal.

Elke winter vangt het pandacentrum in Sichuan een stuk of vijf vermoeide en hongerige panda's op. Dit jaar zijn er al twee aangetroffen voor de winter goed en wel begonnen is.

Aardbeving

Door de aardbeving is het complex van het pandacentrum beschadigd. De medewerkers weten dan ook niet of er wel genoeg ruimte is voor de verzwakte dieren.

De aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter in de provincie Sichuan kostte meer dan 80.000 mensen het leven. Ook een panda kwam om.

(c) ANP

Waarom plaats ik zo'n nieuwsbericht? Laatst had ik hier geschreven dat een Chinese dwerghamster niets deed terwijl ik zijn tanden ging knippen. Net of hij wist dat ik hem ging helpen. Rationeel gezien niet te verklaren, maar op één of ander manier weten dieren dit.

Hoe weten Panda's dat er een koude winter aankomt? Net als waarom trekken dieren weg als er een grote ramp gebeurd?
Lilac roodoog 
zaterdag, 8 november, 2008, 11:44 am - Russische
door Martin Braak
Om een goede Lilac roodoog Rus te fokken, dan moet je niet consequent roodoog x roodoog fokken. Waarom niet?

Ten eerste de Lilac roodoog is een combinatie van Zwart met Blauw-wildkleur en Geel-wildkleur roodoog. Wanneer je Blauw-wildkleur onderling blijft fokken, krijg je een lichtere Blauw-wildkleur. De donkerheid verdwijnt.

De Geel-wildkleur roodoog is qua type en bouw niet altijd perfect en wanneer je onderling blijft fokken krijg je instabiliteit. De betere Geel-wildkleuren fok je uit de Wildkleur lijn die dragen voor Geel-wildkleur roodoog. Ze worden stabieler van kleur en worden mooier van type en bouw. Mede omdat je nieuwe genen infokt (alle Geel-wildkleuren stammen van elkaar).

Dat geldt ook voor de Lilac roodoog: fok ze uit de Russisch Blauw lijn die voor Geel-wildlkleur roodoog dragen.

Dit is eentje die zo gefokt is. Kijk goed naar de vorm van de kop en vorm van de ogen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Afbijten mannelijke Russen 
vrijdag, 7 november, 2008, 9:22 pm - Russische
door Martin Braak
Laatste week van oktober en nu heb ik al drie koppels waarvan de mannen afgebeten is en de koppels uit elkaar moest halen. De vrouw jaagt de man weg.

Zou dit een gedrag zijn die bij dit seizoen hoort?

Ik vroeg me af of het in de herfst maanden vaker voorkomt. Dat kon wel eens zo zijn. Zou het in de natuur ook zo zijn? De man weg jagen op moment dat de winter aan zit te komen?