Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Performance verbetering in beeld, optimalisatie web vitals Google Insight  
woensdag, 6 oktober, 2021, 8:22 pm - Overige
door Martin Braak
Zoals je op mijn blog heb kunnen lezen heb ik afgelopen vakantieweken en daarna mij bezig gehouden met de performance verbeteringen rondom mijn website. Elke keer verbeter ik mijn scripts en draai ik aan tandwieltjes om de website sneller te laten laden. Hieronder de performance verbetering die ik tussen 25 augustus en 25 september heb gerealiseerd.



Ik kan natuurlijk ook een snelle CDN server tussen zetten, maar dat doe ik niet. Iemand vroeg me deze week waarom ik dit niet doe. Als kind programmeerde ik op een computer met 7 mhz processor. Dat betekende dat je scripts over en over moest nadenken en elke performance winst leidde tot een beter effect. Bijv. als je een sinus move met animatie balletjes maakte en script kon 10 ballen aan, als je 50% tijdwinst kon realiseren, dan kon je dit met 20 ballen doen. Dat was elke keer weer de kunst van uitdenken.

En dat beschouw ik ook mijn website. Wat de afgelopen maanden gedaan is:
1. Mijn website ziet automatisch of er een webp variant van de hoge kwaliteit foto aanwezig is en als de browser webp kan weergeven, wordt een webp geladen en niet de jpg foto.
2. Javascripts worden niet standaard altijd geladen, maar er wordt gekeken of ze wel gebruikt worden en als dat het geval is, dan wordt de javascript pas geladen.
3. CSS style voor het formulier wordt niet geladen indien er geen formulier aanwezig is, mijn script kijkt nu automatisch of dit het geval is.
4. Het automatisch verkleinen van foto's wordt nu niet meer elke keer verkleind, maar eenmalig verkleind, bewaard en hergebruikt.
5. CSS style is opgesplitst wat direct nodig is voor het renderen van het eerste blok dat weergegeven moet worden en wat later gerenderd wordt.
6. Font wordt geswapt en daarom wacht de browser niet meer op dat de font geladen is, maar zal eerst een standaard font gebruiken. Met preload wordt geregeld dat de font wel de belangrijkste is wat geladen moet worden om zo CLS shifting te voorkomen.
7. Image in viewpoort bij laden wordt met preload geladen. Of wel het krijgt de voorkeur bij laden.
8. Bepaalde javascripts worden defer geladen en browser wacht nu niet meer op dat alle javascripts geladen zijn.
9. Viewpoort is, ten nadele van ipad gebruikers, op 1.0 rendering gezet en niet meer op 0.88. Mijn inziens zorgt een viewpoort lager dan 1.0 voor een hoge first input delay (FID).
10. Logo was vroeger een png plaatje en is vervangen door tekst met style om als logo weer te geven.
11. Afscheid genomen van de doorzichtige border zodat er geen 4x png geladen wordt.
12. De footer kent een veel kleiner png plaatje t.b.v. ronding. Dit eveneens voor titel blok dat ook een achtergrond png heeft t.b.v. ronding effect.
13. Waar foto's een crop versie getoond wordt, worden nu eenmalig omgezet en bewaard en hergebruikt.
14. De javascripts worden niet meer in header geladen. Ook niet als mijn pagina script javascripts toevoegd. Deze worden automatisch gebufferd voor later output.
15. Cache tijden zijn verhoogd zodat terugkerend bezoeker bestanden minder snel opnieuw geladen worden.
16. Aanpassingen in Google reclame zodat deze geen invloed hebben op pagina rendering performance.
17. Google Analytics script aangepast i.p.v. standaard script gebruiken zodat deze sneller is geworden.
18. Deel css style aangepast zodat container en eerste blok sneller geladen wordt.

Google Analytics geeft aan dat de gemiddelde echte laadtijd van de website van ruim boven 5 seconden gedaald is naar onder de 2 seconden.

Toch zijn er nog verbeterpunten die ik nog moet doorvoeren:
1. De symbolen in het menu anders laden zodat bestand kleiner wordt (UPDATE 9 okt 2021: done!).
2. CSS style geheel kleiner maken om overbodige instellingen eruit te halen.
3. Afscheid nemen van JQuery en alle scripts op basis van javascript zonder JQuery commando's te gebruiken.

En dan ga ik een CDN server tussen zetten!
Campbelli dwerghamster Umbrous 
maandag, 27 september, 2021, 7:39 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ik kan mij nog herinneren dat ik de eerste foto van een Campbelli dwerghamster Umbrous heb gezien. Ik ontving de foto toen wij nog internet via de telefoon hadden. Het was in het begin dat ik internet had en ik elk weekend inbelde om te internetten. Nadeel was dat mijn ouders onbereikbaar waren en dat leidde nog wel eens tot discussies. Maar ik was vaak heel vroeg op en kon ongestoord dan internetten. En ik moest de tijden bijhouden want bellen was toen nog best duur.

Maar die eerste foto! Het ging om een kindje Campbelli dwerghamster Umbrous. Het was iets later dan ontstaan van de de kleur Zwart. Wij, mijn broer en ik, waren één van de eerste fokkers in de wereld die met Zwart fokten. En we hebben voor de eerste exemplaren 100 gulden betaald. Dat was ons waard. Maar Umbrous, dat was onbereikbaar. De mutatie Umbrous is namelijk in de USA ontstaan. En overvliegen dat lukte niet.

Afgelopen zondag heb ik foto's gemaakt van een Umbrous exemplaar en die zijn aardig gelukt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je kunt aan deze foto's goed zien dat de haren nog iets van agouti opbouw kent. De haren zijn niet eenkleurig. Je ziet de bruine tint nog. Umbrous is niets anders dan een verdonkeringsfactor. Het is recessief en lijkt heel erg op de mutatie Zwart. Alleen bij Zwart wordt de pigmenten nog sneller getransporteerd waardoor de haarkleur geheel zwart is. Bij Umbrous is er iets dat de transport versnelt maar niet zo snel als Zwart. De zwarte mutatie factor a is wetenschappelijk onderzocht en weten we waarom dit zo werkt. Zover ik weet is dit niet bij Umbrous onderzocht en schrijf ik puur mijn vermoeden.

Wat wel bijzonder is, is dat je bij Umbrous een hele dikke aalstreep ziet. Dat was bij de eerste exemplaren ook het geval. Waarom dit is, weet ik niet. Waarschijnlijk ook omdat de pigmenten sneller getransporteerd worden. De aalstreep ontstaat namelijk bij foetus, de pigmenten komen vanuit de ruggenwervel. Daarom is daar meer pigment. En dus donkerder.
Uni-Halle kleuren project, eerste blog 
zondag, 26 september, 2021, 3:10 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ik fok al paar jaar met de wildvang afstammelingen Uni-Halle lijn. Zij zijn zo leuk en bijzonder. Qua uiterlijk echt Campbelli dwerghamster, qua gewicht heel licht en niet zo lang. Qua character heel bijzonder omdat de meeste ervan heel tam zijn (ik leg mijn hand in de kooi en er gebeurd niets terwijl ik ze niet tam gemaakt heb). Heel soms zit er een bijter tussen, maar als fokker moet je die direct uit de fok zetten.

In 2005 heb ik de Altai Campbelli project gehad en heb ik wildvang afstammelingen ook aan diverse fokkers weggegeven. Bij het fokken van Nederlandse gekleurde Campbelli's met Altai lijn kreeg ik best agressieve dwerghamsters uit. Zelf ook weer Argente die in de lucht sprongen om te bijten. Later bij terug kruisen werd het wel wat rustiger, maar ik had te weinig ruimte en moest toen keuzes maken. En ben toen gestopt. Ook in gedachten dat andere fokkers de Altai dieren aan zouden houden. Maar dat is niet gebeurd, ze zijn er door heen gekruist en is verwaterd.

Dit jaar ben ik opnieuw begonnen en met de gedachten om enkel kleurmutatie terug te fokken. Je moet het zo zien. In dit geval de Umbrous mutatie ligt de kleurmtuatie op één chromosoom en je hebt beide genen nodig om zichtbaar te worden. Door niet direct verschillende kleuren tegelijk te fokken, zorg ik ervoor dat bij elke keer dat ik terug kruis op Uni-Halle lijn, heel veel DNA vervangen wordt. Immers, als je op de kleur selecteert, selecteer je op de chromosomen waarop de kleurmutaties liggen.

In de zomer is het eerste nestje geboren. Ik heb een Umbrous vrouwtje gekruist. Dit vrouwtje is pittig van karakter. Niet zoals vroeger dat zij op je af rent om te bijten. Want dat deden de jaren '80-'00 Campbelli's wel. Zij hadden een territorium gedrag dat wanneer je met de hand in de kooi ging ze je gingen buiten. Zij heeft als karakter dat ze niet gepakt wil worden. Ze bijt op moment dat je met de hand haar wilt pakken. Ze bijt trouwens ook als ik haar op mijn hand houdt. Maar ik heb haar ook niet tam gemaakt. Ik wil naar natuurlijke tamheid heen. Nageslacht is allemaal wildkleur. Zie hieronder de foto van de moeder, ik dacht dat zij Platinum zou zijn. Dat lijkt er niet op. Alle jongen hebben de witte haren niet geërfd. En er is ook al een tweede nest geboren en ook allemaal wildkleur. Platinum is dominant en als dit Platinum zou zijn, dan heb ik wel enorm pech. Kansberekening qua uitkomst zoals nu is gegaan is nog minder dan 0,25%!

Wat bijzonder is, is dat alle jongen heel mak en rustig zijn. Ze bijten totaal niet. Terwijl ik ze met rust heb gelaten. Want ik wilde de moeder niet storen. Ik weet natuurlijk niet hoe de Umbrous variant zonder kleurmtuatie eruit zou zien. Ik weet niet of de kleur grijzig wildkleur is of roodachtig wildkleur. Maar alle nageslacht hebben dezelfde wildkleur look als de Uni-Halle. Het is net of de wildvang zeer dominant is ten opzichte van de huisdier lijn.

Moeder:
Foto behorend bij blog

Vader:
Foto behorend bij blog

Campbelli 50% Uni-Halle drager Umbrous (en misschien iets wat die witte schimmel veroorzaakt):
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog


Campbelli dwerghamster Uni-Halle lijn, defect dat oogloos veroorzaakt 
vrijdag, 17 september, 2021, 1:12 pm - Campbelli
door Martin Braak
Als fokker wil je zo gezond mogelijk fokken. En dat betekent dat je defecten moet herkennen en eruit moet selecteren. Soms zijn defecten lastig te herkennen en soms duurt het dat het pas heel laat zichtbaar wordt dat een fokdier een defect heeft. Maar in dit geval gaat het om een zeer direct te herkennen defect. Namelijk oogloos of wel Campbelli dwerghamsters zonder oogbol.

Dit is een defect dat ook bij de bonte Campbelli's gebeurd. En daar weten we dat dit bij de Mi-factor hoort. Wanneer dubbel geërfd, dan is de Campbelli dwerghamster oogloos. Maar dit staat er los van. Want de Universiteit Halle lijn waar ik mee fok, zijn zuiver van soort. En daar zit geen enkel mutatie in. Of wel 100% wildkleur. Maar geen enkel organisme is vrij van defecten. En dat zie je nu ook.

Het gaat hier om een recessief verervend defect. Dat betekent dat beide ouders ervoor dragen wanneer dit tot uiting komt. Dat betekent dat wanneer jij als fokker dit ziet, je beide ouderdieren uit de fok moet zetten. Bij mij zie ik het zelden, maar het zweeft door de lijn heen en is vanaf begin aanwezig. Dat kan betekenen dat je 10 jaar lang niet ziet en ineens weer naar boven komt. Ik fok op een wijze waarbij ik probeer om zo min mogelijk inteelt en lijnteelt te doen en dat zorgt ervoor dat je diversiteit behoudt.

Maar nogmaals: dit is een defect dat niet wenselijk is en zie je het, maak direct kenbaar als je andere fokkers dieren hebt gegeven. En ziet een fokker het bij de jongen, aarzel niet om direct de ouderdieren uit de fok te zetten. Denk niet ow het is een keertje mis. Dat dacht ik ook, maar dit is een genetisch defect.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Ivermectine maakt onvruchtbaar? AD haalt toch artikel weer weg #corona #bestrijdingsmiddel 
vrijdag, 10 september, 2021, 9:51 am - Andere zaken
door Martin Braak
Foto behorend bij blog
Ivermectine is een middel dat bij hamsters gebruikt wordt om bijvoorbeeld mijt te bestrijden. Ook fokkers gebruiken dit en ik weet van een zeer grote fokkerij dat zij preventief Ivermectine gebruiken.

Tot heden heb ik nooit problemen gehoord. Vorig jaar kwam Ivermectine in het nieuws omdat het ook mogelijk coronavirus dood. En dat bij behandeling met dit middel mogelijk minder last van corona hebt indien je besmet geraakt bent. Of dat het mogelijk een beschermend effect heeft. Ik denk dat ze dit vast met dieren al getest hebben. Hamsters zijn nu favoriete testdieren m.b.t. corona testen.

En tot heden wordt je een wappie genoemd als je Ivermectine in combinatie met het coronavirus noemt. Zolang als er geen overduidelijk bewijs is dat het ook bij mensen werkt, dan moeten we dat ook niet promoten. We moeten wel vertrouwen hebben in de wetenschap en wetenschappers. Maar in Amerika zijn er wel degelijk mensen die zich met dit middel inspuiten. Tegen alle advies in. En toen deze week een artikel waarin stond dat wetenschap had aangetoond dat Ivermectine onvurchtbaar zou maken.

Bij hamsters is dit niet het geval. Ingeval diverse ervaringen kan ik dit wel zeggen. Want ik heb in afgelopen 20 jaar zeker fokdieren met Ivermectine behandeld en nooit is mij dat opgevallen dat het onvruchtbaar zou maken. Ook de bovengenoemde grote fokkerij die preventief Ivermectine over de kooien en dieren sproeit, is dat niet het geval. En ga niet zeggen "dat mag niet", realiseer dat in de tuinteelt dit ook zo gebeurd. Maar een wetenschappelijk artikel waarin de onvruchtbaarheid aangetoond is. Ik dacht... laat ik het eens terug lezen. Maar AD heeft het artikel verwijderd!

Zie ook: https://www.villamedia.nl/artikel/ad-verwijdert-artikel-met-claim-bijwerking-ivermectine

Het bleek dat AD over een recente artikel had. Maar nazoeken leert dat het om een oude uit 2011 stamde onderzoek ging. Of wel zeer gedateerd en achterhaald.

Zelf ben ik niet voorstander van preventief behandelen. Laat ik daar overduidelijk in zijn. Ik kan begrijpen dat je in open schuren meer last hebt of dat je veel natuurlijke middelen gebruikt, je geregeld last hebt. Maar behandel als nodig is of wel behandel als er ongedierte ene probleem is. Mijt blijft veelal op een dier zitten (behalve bloedmijt). Dus je hoeft ook nog niet eens alles te behandelen. Maar ben je van mening dat wel te doen, dan zou mijn advies zijn om met de dierenarts in overleg te gaan en pauzes in te lassen en dan bijvoorbeeld Stronghold te gebruiken. Je maakt een enorm groot probleem als je ongedierte hebt die resistent zijn geworden tegen Ivermectine.