Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Als je een nestje hebt, dan zijn pindadoppen een risico 
zondag, 20 oktober, 2019, 8:45 am - Andere zaken
door Martin Braak
In veel hamstervoer zitten pinda's. Bepaalde merken willen een extra dimensie geven c.q. een natuurlijk look of extra speelmateriaal: de pinda inclusief dop. En daar is natuurlijk niets mis mee. In mijn voer zit dit ook en er zijn hamsters die er niets mee doen en er zijn hamsters die de doppen helemaal open knabbelen. Maar er is één dingetje waar je als fokker of bij een pretnestje op moet letten.

Namelijk de half lege doppen. Baby hamsters kruipen. Ze zien niets, horen niets en hebben slechts kleine snorharen. Als ze bij het kruipen een lege pindadop tegen komen dan kunnen ze erin kruipen. Met alle gevolgen van dien. En dat is niet wat je wilt. Daarom mijn advies: kijk goed of er geen halve pindadoppen liggen. Verwijder deze of maak ze extra kapot. Zodat dit niet kan gebeuren.

Foto behorend bij blog
Er zweeft een vreemde mutatie in mijn golvend haar lijn 
zondag, 13 oktober, 2019, 6:58 pm - Russische
door Martin Braak
Ja, ik heb hier al eerder over geblogd en ik weet het nu zeker. Bij mijn golvend haar dieren is een nieuwe mutatie aanwezig die invloed heeft op de geel-roodoog factor. Het verdund de kleur. Maar dit voornamelijk van de baby haren. Bij verharing worden ze weer wat donkerder.

Foto behorend bij blog

Dit exemplaar is vorige maand geboren en is een vrouwtje. Op deze leeftijd kent het de kleur Champagne. Zo licht!
Merle afwijkende tekeningen 
vrijdag, 4 oktober, 2019, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
Heel soms heb ik Russische dwerghamsters met de mutatie Merle met een vreemde afwijkende tekening. Of ze zijn heel donker. Of heel licht. Of een grote stip op de kop. En heel soms geen stip op de kop. Nu zag ik bij een kruising tussen een Mandarijn merle x Engelse lijn dit rusje tussen zitten.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Heel zonde dat dit uit een Mandarijn Merle gefokt wordt. Voor mij de reden om niet voor de fok aan te houden. Ik houd de kleurmutaties apart en Mandarijn daar selecteer ik alleen Mandarijn varianten van en niet andere varianten. Dit Merle is gisteren via mijn broer Peter verkocht.

En voor wie niet ziet wat bijzonder is: witte vlekjes boven de ogen net als een Roborovski dwerghamster.
Een dag met veel regen, beetje bij beetje schoonmaken 
zondag, 29 september, 2019, 8:32 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Zoals voorspelt viel er vandaag zondag 29 september 2019 veel regen. In de ochtend was het nog te doen en voor mij de tijdstip om de hamsters te verzorgen. Regen is altijd ellende want bij de verzorging wil ik graag droog weer. In en uit lopen in de regen is niet wat.

Halverwege dacht ik, ach rest maak ik morgenavond wel schoon. Want het regende steeds harder en harder. Storm viel wel mee, er was geen storm! Begin van de week zeiden ze nog dat het hard zou gaan waaien. We hebben ingeval de eerste herfstdagen achter de rug.

Terwijl ik dit type luister ik muziek dat afspeelt op mijn nieuwe luidspreker Harman Kandon 300. Een Hoi Google luidspreker aangesloten Op Google Home en die niet veel begrijpt van wat je vraagt. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Maar het gaat mij om de goede geluid die deze speaker produceert. Gister bij Expert gekocht omdat op die dag 20% op televisies en speakers gegeven werd.

Morgen nog één dagje september, en dan is deze maand ook alweer voorbij. Wat gaat het hard zeg.

M.b.t. hamsters verdiep ik me steeds meer in de voeding. Het is vrij complex, maar wel goed om bij stil te staan. Tevens de problemen bij de Campbelli dwerghamsters. Vetzucht en kale buiken. Lijkt op een dominante afwijking als ik zo bekijk. Maar het is te vroeg om hier echt iets zinnigs over te vertellen. Wel een boodschap aan de fokkers die het hebben: neem dit serieus en selecteer dit eruit! Elke hamster die het krijgt, daarvan de ouderdieren uit de fok zetten. dat is een goede start van de juiste selectie.

Foto behorend bij blog
Dag zomer, welkom herfst 
zondag, 22 september, 2019, 3:52 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Een vreemd gevoel dat vandaag de laatste mooie zomerdag was. Vrijdag en zaterdag waren ook al heerlijke dagen met veel zon. Gisteren Univé familiedag geweest en het leek of het zomer was! Maar de herfst is aangebroken en de dagen worden korter.

Ik begon ook wat onrust bij mijn hamsters te merken. En dan komt er ander weer aan. Houd je paraplu maar in de aanslag. Want het lijkt erop dat er regen in aantocht is. En als mijn hamsters onrustig zijn, dan komt er storm! En wat lees ik qua voorspelling: dinsdag en woensdag krijgen we te maken met de nasleep van de tropische storm Humberto.

Foto behorend bij blog

Vorig week had ik nog de griep. Wel was het snel over en voelde ik vrijdagavond week ago al wel wat beter. Maar de nasleep... Ik was maandag t/m woensdag ook zo moe. Ben wel gaan werken en moest een grote administratie klus doen. Donderdag ben ik rustig begonnen met de Bouwtool. Een tool voor de bouw branche team.

Foto behorend bij blog