Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Gerstekorrel, vastlegging van ervaring 
zondag, 28 oktober, 2018, 7:15 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik schreef begin 2014 dat ik veel minder last had van gerstekorrels. En dat ik dacht dat vliegen een rol hierin spelen. Ik heb verschillende lijnen en ik zie geen verschil in bepaalde lijnen. Wat ik wel kan constateren is dat ik zowel vorig jaar als dit jaar veel last had van ongedierte. Maar dat ik wederom weinig gerstekorrels constateer.

Mijn inziens komt het dus niet door ongedierte. Maar moet de oorzaak in de voeding gezocht worden. Ik ben een aantal jaar geleden namelijk overgestapt van Cona Korn naar Witte Molen voer. Ik heb nog een tijd gemengd, maar voer al paar jaar 100% Witte Molen.

Foto behorend bij blog

Als ik op informatie zoek m.b.t. oorzaak gerstekorrels bij mensen zie ik het volgende:
1. Verstoppingen van de afvoergangetjes van talgklieren of zweetklieren. Er zit hard geworden talg in de gerstekorrels, wat ze hun witte kleur geeft. Vergelijkbaar met puistjes.
2. Uitdroging van de huid. Veel zonnen vergroot de kans op gerstekorrels, omdat dit je huid uitdroogt.
3. Genezing van brandwonden en bestralingsbeschadiging.
4. Vitaminetekort.

Oorzaak 3 is bij hamsters geen issue, maar vitaminetekort... Uitdroging van huid...

Googlend kom ik ook info tegen hoe gerstekorrels te voorkomen. Daar wordt o.a. geschreven over crèmes met vitamine A. Ik houd zelf niet van kwakzalfjes maar in mijn huidige voer zit meer Vitamine A. Maar vitamine D kan ook een rol hebben. Bij vitamine D tekort kan de huid droger zijn. Of iets in het voer dat cholesterol beïnvloed waardoor meer talg geproduceerd wordt.

Het is ingeval iets om verder uit te zoeken! Maar ik moet ook eerlijk zijn dat ik op dit gebied geen deskundige ben!
Strooi voer door de kooi in plaats van een voerbakje 
maandag, 22 oktober, 2018, 8:52 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Als ik hamstervoer geef, geef ik een handje voer voldoende voor twee dagen. Dit leg ik in de kooi of ik strooi door de kooi. Ik heb al een hele tijd de voerbakjes afgeschaft. Voerbakjes is niet nodig. Het is onzin. De hamster vind het leuk om door de voer te spitten, de neuzen wat hij allemaal kan vinden. En als het door de kooi ligt, vindt hij het leuk om te zoeken.

Afhankelijk van de hamster is of hij de voer opruimt en netjes ergens weg legt. Ik merk dat bepaalde hamsters de grote brokken laat liggen en het fijne voer in hun wangzakken doen en / of opbergen voor later. Ze eten gespreid, het is echt niet zo dat ze eerst het lekkerste eten en daarna wat overblijft en minder lekker is. Natuurlijk willen ze in begin wel ff iets lekkers oppeuzelen. Maar het is een natuurlijk instinkt om gespreid en gevarieerd te eten. Ook lekkere dingen worden voor later bewaard.

Foto behorend bij blog

Een voerbakje zorgt alleen maar voor dat wat onderop ligt, niet gegeten wordt. Want de hamster zal nooit alles eruit halen en kan niet onderin kijken anders dan eerst alles eruit spitten. Dat probleem kent hij niet als het voer in de kooi op een hoop ligt of dat het gespreid in de kooi ligt.
Een vreemde kleur Syrische hamster: langhaar, zwarte kop en grijze haren 
zondag, 7 oktober, 2018, 7:06 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Het begon allemaal met een mailtje van mijn broer. Ik heb iets vreemds, kijk dit filmpje eens... Hij had daarvoor twee Syrische hamsters die niet goed uitzagen en niet goed in beharing zaten, apart gezet. Het waren twee achterblijvertjes in de hoop dat ze zouden redden. Maar ineens groeiden ze goed en waren ze normaal. Behalve de lange haren. Maar Peter was vergeten om de ouders te noteren en door drukte vergeten.

Gelukkig is er een derde geboren! En nu weten we wat meer over de achtergrond. Vader is een geel umbrous polywhite. Zijn moeder is een chocolade kleur op basis van crème die twee genen unbrous heeft. Dat kan je namelijk aan de ondervacht zien. Hij is gehouden omdat Peter lange tijd geen polywhite meer had en toen hij nog niet zo'n lange haren had, was het duidelijker te zien.
De moeder is een zwart driekleur langhaar op basis van dominant spot. Eigenlijk niet zo'n vreemde kleur.

Dit is het eerste mannetje:
Foto behorend bij blog

Dit is het eerste vrouwtje:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is de derde exemplaar waarvan de ouders van bekend zijn:
Foto behorend bij blog

En je kunt zien dat hij niet mooi in beharing zit en ook klein is gebleven:
Foto behorend bij blog

Dit is de moeder:
Foto behorend bij blog

En dit is de vader:
Foto behorend bij blog

Wat zou het kunnen zijn? Hardop denkend zou het wel eens een zwart umbrous polywhite langhaar kunnen zijn. En dat daardoor de lange haren grijswitte kleuren krijgen. Maar wie weet is dit een nieuwe mutatie die wij nog niet kennen.
Zomaar foto's 
zondag, 30 september, 2018, 7:51 pm - Russische
door Martin Braak
Ach in de jaren heb ik toch heel wat foto's gemaakt. Ik merk aan mijzelf dat ik de laatste tijd weinig foto's van mijn hamsters maak. Dat kwam in de zomer door de temperatuur, nu komt het vooral omdat ik nog steeds de deur dicht houd voor de vliegen die er nog steeds zijn. En dat ik elke keer toch druk bezig ben met andere dingen.

Ik blog een paar leuke grappige foto's van de laatste tijd.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Roborovski's vind ik altijd lastig om op de foto te zetten. Dat komt omdat ze zo snel zijn. Ik heb wel eens een doos uitgeknipt en gevouwen zodat ik de Roborovski kon fotograferen op een boomstam en als hij weg zou schieten, dat hij in de doos zou komen. Maar ik heb ook hele tamme Roborovski's gehad en dan zijn foto's maken heel gemakkelijk. Dit exemplaar hierboven is vliegensvlug! En dan maak ik de foto's op de trap. Want dan schieten ze wel heen en weer, maar ze gaan niet zomaar eraf.

Foto behorend bij blog

Dit is mijn kat Tommy. Tommy woont al bijna een jaartje samen bij mij en was de kat van mijn moeder. Op sterfbed van mijn vader in 2016 heb ik pa beloofd om voor ma een kat zou zorgen. Ik moest aan mijn vader beloven dat ik er ook voor zou zorgen in de zin van de kattenbak. Toen mijn moeder dit hoorde, moest ze enorm wennen aan het idee om toch in haar situatie een kat te nemen. Me moeder was slecht te been en kon niet goed lopen. Maar eenmaal gewend aan het idee, zag ze op Marktplaats een kat die sprekend op onze vorige kat Ringo leek, van jaren geleden. Tommy en mijn moeder waren één en hebben een jaar met elkaar geleefd. Nu is het mijn maatje en past hij op mij en andersom.

Foto behorend bij blog

Wanneer een dwerghamster jongen heeft en/of zit in een kooi waar ik geen waterfles kan monteren, dan geef ik een waterbakje. Een niet al te grote waterbakje van 5 cm. Sommige exemplaren spelen ermee. En soms gaan ze erin liggen. Ik heb niet altijd een camera in mijn hand en vaak leg ik grappige situaties dan ook niet vast. In dit geval wel een keer.

Ik heb trouwens ook één kooi die elke keer harde brokjes in het waterbakje leggen. Elke dag weer. Waarom ze dat doen.... Geen idee.

Foto behorend bij blog

Dit vind ik de grappigste foto die ik dit jaar heb genomen. Je kunt de emotie van Tommy zien. Blijf het prachtig vinden als ik de reeks foto's terug zie. Tommy wil wel eens helpen met foto's maken en gaat erbij zitten. Maar voor mij betekent dit dat ik zowel op de hamster als Tommy moet letten. Niet altijd heel praktisch. In dit geval zette ik de hamster niet op foto, ik wist dat Tommy er ging zitten en was het juist bedoeld om hem zo op foto te zetten.

Foto behorend bij blog

In mijn fotoalbum staan de foto's die ik op Facebook heb gezet. En er zitten ook andere niet hamsterfoto's tussen. Zo ook bovenstaande foto. Op 30 juni kreeg ik een bos bloemen van mijn werkgever Eshuis, Accountants en Adviseurs. Deze foto heb ik zowel op Facebook gezet als getwitterd. Het is geheel in style van Eshuis kleuren, logo en slogan.

Foto behorend bij blog

Nog een lach momentje dat ik goed op foto kon zetten. Jonge Russische dwerghamsters kunnen zo geweldig met elkaar vinden. En samen liggen slapen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog



Ik schrok me rot: beestjes in hamstervoer 
zondag, 23 september, 2018, 8:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week schrok ik me rot en gelukkig zag ik ze redelijk op tijd: beestjes in het hamstervoer. En niet een paar, maar een hele boel.

Het ging om Rijstkevers. Het zijn echte voorraadaantasters. Ze leven namelijk vooral tussen opgeslagen voorraad zoals rijst, meel, brood, koekjes en dus ook hamstervoer. Ze leggen hun eitjes in graan. Een vrouwtjes knaagt een gat in het graan en legt er eieren in. De vruchtbaarheid van een vrouw wordt geschat op 300-500 embryo's. Na het leggen van eieren bedekt de kever het gat met zijn afscheidingen. De ontwikkeling van embryo's duurt 6 tot 12 dagen.

Normaal zou ik zeggen: leg het voer in de diepvries en je bent ze kwijt. Maar in dit geval durfde ik dit niet aan. Want ze kunnen in rustfase gaan en maanden lang overleven. Ik heb de hele zak voer weg gegooid. Geen risico nemen met dit soort ongedierte. Want ook al duurt de cycles lang, ze knagen door plastic heen, kunnen goed overleven en je weet nooit of het eitje in een graankorrel echt kapot is gegaan.

Dit diertje komt uit het buitenland en normaal in de herfst en wintermaanden kan het in Nederland buiten niet overleven.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog