Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Oktober 2018»
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
7 december 2022

Laatste reacties

 • Shana
  dinsdag, 6 december, 2022, 4:35 am
  12/06/2022 11:21:01
  Air Max 90
 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 77
  Vandaag: 9
  Gisteren: 59
Laatste zomerdag letterlijk en qua weer, storm op komt = onrust 
donderdag, 20 september, 2018, 8:30 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Gister was net als de dag ervoor en vandaag heerlijk warm. Toen ik thuis kwam was het dan ook warm bij de hamsters. Maar dat geeft nu niets, want het koelt ook snel af en dan doe ik de verzorging zo rond de 8 uur 's avonds. Heerlijk de buiten deur open, heerlijk genieten. Maar gisteren merkte ik onrust. Twee moeders die hun jongen aan het verjagen waren. Een mannetje die ik apart moet zetten. En vandaag wederom. Tijdens de verzorging merk ik onrust. Onrust onder de Russische dwerghamsters. Storm op komst?

Jawel, ik had namelijk het nieuws niet gevolgd. Maar inderdaad storm en afgelopen tien jaar heb ik dat al een paar keer geblogd. Het is geen toevalligheid, maar er zit een relatie tussen dat mijn hamsters weermannen zijn en voorgevoel hebben op wat aan het komen is. Het komt door luchtdruk verschillen. Tenminste, ik heb hierover gelezen. Ik heb alleen niet gecontroleerd of nu ook daadwerkelijk de luchtdruk al anders is.

Foto behorend bij blog

Gisterochtend had ik een bijzonder moment. 's Ochtends bij de verzorging had ik ook de buitendeur open en ineens zag ik een muis. Deze muis maakte een sprongetje naar links richting de schutting van mijn buren. Maar daarna ook direct ook weer rechts en keek me aan. Hij keek gewoon wat in mijn hamsterkamer te zien was. Toen ik een stap zijn richting deed, soef, weg was hij. Wel dacht ik even: zou dit dezelfde muis zijn die ik een aantal maanden geleden zag?

Bijzonder dag vandaag. Bijzonder is dat dit de laatste zomerdag van 2018 is. Zowel qua weertype als dat morgen herfst is. We hebben bizar weer gehad. Al vroeg heel mooi, al vroeg had ik geen trui meer aan en nu nog steeds 24,5 graden in mijn woonkamer. Bizar hoeveelheid dagen boven de 20 graden. En nu is het over, morgen overdag is het kouder dan aankomende nacht.

Dag lieve zomer, dag lieve schat.
Aan de vrolijkheid die jij hebt meegebracht heb ik weer veel gehad.
Maar de dagen worden korter en nog heel even dan is het voorbij,
dan gaat het regenen en wordt het koud. De herfst komt naderbij.
Bladeren gaan al verkleuren, sommige liggen al op de grond.
En nu zit ik hier te denken, op deze septemberavond.
Ik denk aan de zon, die mij vele dagen vrolijk heeft gemaakt.
Die drie maanden, ze waren voor mij volmaakt.
Over paar uur is het herfst, dat moet ik maar weer overleven.
Wind en regen, en in oktober veel herbeleven.
En dan is het aftellen tot kerst, daar kijk in naar uit.
Vrije dagen, kerstboom, versiering, heerlijk eten en lekker onderuit.
Vroegere kat Ringo Star, Sterretje, Pinkeltje 
zondag, 16 september, 2018, 8:32 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag moest ik denken aan mijn, eigenlijk onze, kat Ringo Star. Toen ik nog studeerde overleed de kat van mijn moeder. Een zwarte kat met de naam Tommie. Mijn broer Peter had een Persische kat Tanja en we namen contact met de fokker op met de vraag of zij nog een kitten hadden. We mochten komen kijken want ze hadden een Brown Tabby pers van 5 maand. Niet geschikt voor keuringen want hij was erg angstig, scheet alles onder en was op de hotelkamer niet stil te krijgen.

Aangekomen had ik hem direct in mijn armen. Zo rustig dat hij was lag hij als een kindje in mijn armen. Mijn moeder twijfelde enorm. Want hun eerlijk verhaal gaf geen beeld bij een perfecte kat. Maar ik wist het zeker: we nemen Ringo Star! De naam die de fokker hem gegeven had omdat hij ringetjes rondom zijn pootjes had qua kleur.

Ringo was een prachtige pers met korte pootjes. Ringo en ik trokken altijd met elkaar op. Als ik aan het leren was, zat hij vaak voor mij. Af en toe met de pen spelen. Of mijn notitieblok iets aan de kant schuiven. Ringo liep op commando naast me en hij praatte terug. Ringo at wel slecht en daarom voerde mijn moeder Ringo met de hand. Hij kon de brokjes uit de hand beter opeten en hij gaf ook zelf aan als hij wilde eten. Toen ik bij Eshuis ging werken en 's avonds terug kwam van mijn werk, stond Ringo mij op te wachten. Ringetje zoals ik hem vaak noemde, maar ook Pinkeltje of Sterretje.

Ringo was de enige kat die mijn vader ook leuk vond. Dat kwam omdat hij zo lief karakter had en zijn nageltjes niet gebruikte. De kleren van mijn vader bleef heel en bij het oppakken hield Ringo zich slap. 's Ochtends stond mijn pa met Ringo in de armen en dat ging gepaard met praten.

Ringo is 14 jaar geworden. En vandaag... Stapjes op bed, tikkend tegen mijn voeten. En ik moest aan jou denken. Hij leek precies op mijn kat Tommy, behalve de oogjes. Want die waren geel en van Tommy zijn ze groen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Vakantie verslag 2018: lange vakantie, bizar weer, tijd vloog voorbij 
zondag, 2 september, 2018, 7:00 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Dit keer keek ik erg naar uit om vakantie te hebben en ik had zes weken in mijn agenda geblokt. Doelbewust want ik wilde ook verder met een grote interne opdracht voor mijn werk. Eerste maanden van 2018 heb ik veel en hard gewerkt en heb ik veel overuren gemaakt. Zes weken lijken lang, maar het ging razend snel voorbij. Maar zes weken is ook wel heel lang!

Ik had me voorgenomen om de eerste drie weken niet aan mijn werk te denken. Eerste week van mijn vakantie merkte ik nog dat de bedrijvigheid door ging. Maar daarna... email stil tot aan mijn 5e week! Mijn neefje en nichtje waren de eerste drie weken van hun vakantie bij paps en onze vakantie begon dan ook direct met ... Nee niet de Efteling, maar Phantasialand! We zaten naar de weerberichten te kijken wanneer het minst warm was. Want zo warm heb ik het nog niet meegemaakt. Record in mijn woonkamer: 30 graden en zelfs ietsie warmer. Zo warm in mijn woonkamer is het nog nooit geweest. Records sneuvelden. Eerst waaide het nog vanuit het noorden en dan koelt het 's avonds heel snel af. Maar dat was in de vakantie niet meer het geval. Een paar nachten werd het niet koeler dan 22-23 graden. Toch kon ik goed slapen, ik had daar geen last van. Wel sliep ik minder dan anders en stond ik om vijf uur tot zus uur op. Dit om de hamsterkamer en huiskamer te koelen en alles open te zetten. Tommy begreep eerst niet waarom hij opgesloten werd, maar al snel had hij dit door en ging lekker boven lekker voor de raam liggen.

Nadeel was wel de verzorging van de hamsters. Daar ging veel meer tijd in zitten. 's Ochtends was het nog steeds warm en deed ik het rustiger aan. En dan doe je er langer over. Maar daarnaast begrijpt iedereen dat je een kooi met temperaturen 30 graden je sneller / vaker schoon moet maken. Ook dit jaar veel vliegen. Ik begrijp het niet, waarom zijn er weer zoveel vliegen? Paar jaar geleden begon dat en was Vroomshoop zelfs even in het nieuws in verband met de vliegenplaag. Dit jaar niets in het nieuws, maar was het veel erger. Maar ik hoorde dat anderen ook meer last van vliegen hadden en blijkbaar wordt het dan normaal gevonden. Ook een nadeel was dat de screens de eerste drie weken van mijn vakantie constant dicht zaten. Wat is hiervan het nadeel?, nauw dan kan ik geen mooie foto's maken. En ik wilde de deur in verband met de vliegen en warmte zoveel mogelijk dicht houden.

We hebben de records verbroken: meeste zonuren, meeste dagen met 25 graden of hoger, droger dan 1976 en de warmste augustus ooit sinds de meting. En een aantal weermannen hebben berekend dat we aankomende vier zomers ook warm en droog gaan verlopen. De opwarming... Tja, pak weg 10 jaar geleden was de zomer regenachtig en minder mooi weer. Toen zeiden ze: de opwarming! En nu zeggen ze dat dat een rustpauze was... Ik vermoed dat we een bijzonder weersituatie te danken hadden aan de ligging van de hoog en laag drukgebieden en hoe de windstromen waren. Nederland staat bekend om dat het weer vier tot vijf maand stabiel is en dan verandert. En het was sinds april stabiel... warm. Nee, volgend jaar is het weer normaal, let op mijn woorden! De zee is nu warmer en ik vermoed dat we een regenachtige herfst gaan krijgen. De herfst is al begonnen. Als ik naar buiten kijk, als ik rond mij heen kijk, zie ik dode bomen, dode blaadjes op de grond liggen, het lijkt al herfst. Maar het duurt ook niet lang dat het herfst is! Maar ik heb een hittegolf in september meegemaakt. En daarvan zeiden ze ook van dat het kwam door de opwarming. Wel verbaast was ik hoe snel alles ook weer groen kan worden. Het gras voor mijn huis was egaal geel en in twee weken met maar een beetje regen was het alweer groen.

De eerste zondag van mijn vakantie zou het weer meevallen qua warmte: maar 28-30 graden in plaats van overdag 35-38 graden. Phantasialand! We hadden via de Hema kaartjes gekocht voor 35 euro en dat is vrij goedkoop. Pas later hoorden we dat 2e keer in juli en augustus gratis is, of wel voor 35 euro twee keer naar dit park! Dat is ideaal. Het is wel lang rijden, bijna 3 uur voor ons. Het is een vrij klein park, maar dat hebben ze heel mooi opgelost. De attracties lopen door elkaar heen en ze hebben in de lucht gebouwd. Erg leuk en gezellig, leuke kraampjes om te eten en te drinken. Alles is wel ietsie harder, langer en hoger. De waterbaan is heftig en je word ook goed nat. De achtbaan is langer dan je denkt.

Foto behorend bij blog

Ook zijn we in de Efteling geweest. Dit keer niet op vrijdag of zaterdag i.v.m. de drukte, maar ook de warmte. We zijn daar de zondag erop geweest. Het was vrij rustig en de wachtrijen waren daardoor kort. We kennen dit park zo goed dat we precies weten hoe we moeten aanpakken: direct naar de achtbanen, die als eerste doen, dan lekker drinken, en dan rustig de rest doen. En zo geschiede dat ook dit keer weer. We besloten om na het vele snoepen niet in de Efteling te eten en sloten de dag met de McDonalds af.

Ook zijn we in Amsterdam geweest. We hebben onze auto bij Arena geparkeerd en dan kan je met de metro voor een paar euro naar het centrum rijden. En parkeren kost dan 1 euro. Of wel voor geen 10 euro parkeren en reizen. Maar ik moet eerlijk zijn dat ik de metro nu haat: staan reizen is niets voor mij! In het centrum aangekomen zijn we eerst naar het museum Nemo geweest. Dit i.v.m. goede geluiden die we hierover gehoord hebben. Maar we vonden het veel te druk en eigenlijk niet zoveel aan. We gingen dan ook maar weer snel weg. Lopend zijn we naar het Rijksmuseum gegaan, maar tussentijds gingen we diverse winkeltjes en musea in. Ook liepen we langs het Anne Frank Huis, bijzonder moment. Rijksmuseum was erg leuk en ik heb gekeken of ik wat winterlandschappen kon vinden. Dat waren er niet heel veel. We hebben een museumjaarkaart dus het kostte ons niets om overal even naar binnen te lopen en te kijken. Soms was het even heel lang omdat het bijzonder prachtig was.

Ook zijn we naar twee kastelen geweest. De Haar was bijzonder om te zien. Ik had mijn nieuwe lens bij me en kon dit voor het eerst buiten testen. Binnen was het vrij donker en als ik een foto maakte zag ik de bijzondere mooie kleuren. Erg leuk en gezellig gemaakt. Want gezelligheid maak jezelf.

Op de heenweg naar het treinmuseum kreeg ik een bericht via Twitter. Of ik mee wilde werken aan NPO1 radio show en een quote wilde inspreken. Natuurlijk. Maar de eerste gesprek werd niet opgenomen en ik moest het opnieuw doen. Tja, dan is het minder spontaan. Ik ben geen type voor een radio of tv interview, als ik weet dat het opgenomen wordt, begin ik al minder normaal te spreken. Het was lang geleden dat ik in het treinmuseum geweest was. Ergens in mijn kinderjaren samen met opa en oma en ouders. Ik herinner me niets. Het was ook niet iets wat ik leuk vond. Ik ben ook geen trein type. Lunchen en lekker drinken, dat was de hoogte punt van het museum.

De derde zondag van mijn vakantie zijn we wederom naar Phantasialand geweest. Maar wat was het toen druk. We hebben toen lekker rustig aan gedaan en de dingen gedaan die we nog moesten doen. De kinderen wilden nog in de ronde bootjes. Zo noemen we de attractie. Maar ze kwamen er zo nat uit. Dat was niet normaal! Tegen vijf uur in de avond hadden we alles wel gehad en sloten we af met de opmerking dat we niet weer heen gaan. De kinderen willen graag, maar er is meer op dit planeet. Volgend jaar Moviepark? Want dat is voor ons alweer wat jaartjes geleden.

We wouden nog naar Vianden, Luxemburg, maar dat is niet doorgegaan in verband met de hitte. O wat heerlijk ijs hebben we gehad. Wat hebben we gelachen. En toch waren er diverse momenten dat ik een gemis had. Ter herinnering hebben we in Bataviastad allemaal Lindt Lindor chocolaatjes gekocht, namelijk alle smaken. We hadden vorig jaar voor moeder voor de bucket list allemaal verschillende snoepjes gekocht. En je moet gekke dingen doen om leuke momenten voor altijd te herinneren. De chocolaatjes gaan we in najaar opeten. Twee stuks per weekend.

Maar wat was Bataviastad leuk om te bezoeken. Niet alleen voor de koffie bij Starbucks, maar ook het museum. We hebben een rondleiding gehad inclusief uitleg hoe de boot gemaakt is en wat de problemen zijn. De Batavia boot is prachtig om te bekijken.

Eenmaal dat Susan en Vincent naar hun moeder gingen voor hun laatste deel van hun vakantie voelde het aan als dat mijn vakantie voorbij was. Maar ik had nog drie weken. De vierde week had ik last van rugpijn. Ja, dat komt soms voor. Het was niet zo heel erg en ik merkte dat in beweging zijn goed was. Ik heb in de vierde week rustig mijn huis eens goed schoon gemaakt. Dat doe ik altijd in mijn vakantie. Het moet toch een keer gebeuren, toch? De eerste twee dagen kon ik niet uitslapen omdat ik met mijn broer mee moest. Want mijn broer had autoschade. Bij het uitgaan was iemand op de parkeerplaats zo leuk geweest om achterop te rijden en weg te rijden zonder iets te zeggen. Dus de achterbumper moest gespoten worden.

De temperaturen gingen omlaag, maar nog steeds niet optimaal om te programmeren. Wel heb ik door de hele vakantie gewerkt aan de nieuwe muizenwebsite www.Kleurmuis.nl.. Een website bouwen kost veel tijd. Vooral als je stukje bij stukje, beetje bij beetje doet. Domein heb ik al jaren geleden geregistreerd. En in 2016 heb ik de website al wat opgebouwd en wat stukjes geschreven. Ook in 2017 heb ik diverse stukken geschreven. Maar beide jaren waren kon ik het niet afmaken. In juni 2018 toen de vrijdagen vrij had, heb ik de foto's nagelopen en omgezet. En begonnen met de kleurenoverzicht. De site is informatief bedoeld, maar ook voor mijzelf om over de muis meer te weten en voor mijzelf vast te leggen. Het rare is dat ik in mijn vakantie de site die nog niet online te bekijken is, geüpdate heb. Dat komt omdat de site op mijn oude systeem stond en in december 2017 de template routines herschreven heb zodat het mobiel vriendelijk is. Binnenkort komt de site online hoop ik .... Maar ik ben erg precies en neem mijn tijd.

Foto behorend bij blog

Over mobiel vriendelijk en mijn dwerghamstersite, het was zo mooi weer dat de bezoekers aantallen erg laag waren. Pas half augustus zag je ineens dat de website weer heel veel bezocht wordt. Wat mij opviel is dat de mobiel gebruikers zowel over 180 dagen bekeken als over 14 dagen bekeken bijna 75% mobiel apparaat gebruiken. Of dit komt doordat mijn site heb aangepast of dat de trend zich doorzet, dat weet ik niet. Wat ook heel opvallend was dat op mijn site www.SantaClause.nl het aantal bezoekers ineens omhoog gingen. Van bijna niets naar 30 bezoekers per dag en zelfs een piek naar 80 bezoekers. Blijkbaar zijn er veel mensen die graag willen weten hoeveel dagen het duurt totdat het kerst is. Het is een test website van mij om te kijken hoe e.e.a. door Google geïndexeerd wordt. Andere pagina's zijn voor de lol geschreven en zijn nauwelijks vindbaar. Dat komt omdat hoofdwoorden zoals 'kerst' en 'hamster' door Google op een ander manier behandeld worden als bijvoorbeeld 'hoeveel dagen tot kerst'. Om meer te testen heb ik een Sinterklaas variant gemaakt welke te vinden is op www.duvessa.nl.

De vijfde en zesde week heb ik elke ochtend tijd besteed aan de nieuwe opdrachtmanager, een programma voor ons kantoor. Ons als wij als eenheid. In de afgelopen zes weken heb ik ook terug gekeken op de afgelopen jaren en het is soms ook goed te realiseren hoe mooi dingen zijn en hoe goed ik het heb. Maar ook wat anders kan. Tijdens het bouwen heb ik veel optimalisaties bedacht. En heb ik veel ideeën gekregen. En het bouwen gaat zeker nog een tijd duren.

Samengevat een lange maar zeker prachtige maar ook een rustige en tevens drukke zomervakantie.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog


Er waren eens drie mensen.
Ze heten: Iedereen, Iemand en Niemand.
Op een dag moest er een belangrijke opdracht worden ingevuld en Iedereen werd gevraagd dit te doen.
Iedereen was er zeker van dat Iemand het zou doen.
Iedereen kon het, maar Niemand deed het.
Hierdoor werd Iemand boos, omdat het de taak van Iedereen was.
Iedereen dacht dat Iemand het had kunnen doen, maar Niemand realiseerde zich dat Iedereen het niet wilde doen.
Aan het eind beschuldigde Iedereen Iemand toen Niemand deed wat Iedereen had kunnen doen.

Al een maand geen regen, droogte gaat record 1976 verbreken 
woensdag, 18 juli, 2018, 8:33 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het weer in 2018 is bizar als je naar gemiddelden kijkt: het is al weken mooi weer en erg droog. Toen ik de tuin harkte stoof de zand door de lucht en dat heb ik nog nooit zo meegemaakt. Gras is niet meer groen. Maar veel kantoren hebben gelukkig airco of luchtkoeling. Zelfs waar ik vandaag was, een garagebedrijf, was het niet echt warm. Dit zonder airco, de ligging was goed en zon scheen niet op het bedrijfspand.

Ook de hamsters hebben weinig last. Het is bij mij na 3 uur erg warm aan het worden, maar in de avond koelt het gelukkig goed af. Dat komt omdat de wind vanuit de zee komt en niet uit het oosten. Er blaast koele lucht het land in. En dat is wel fijn. Ik dacht laatst nog, gelukkig dat dit jaar zo warm is en niet vorig jaar. Dan zou mijn moeder er erg last van hebben gehad.

Foto behorend bij blog

Ik moet nog 2 daagjes werken en dan heb ik eindelijk (de wel verdiende!) vakantie. De weer vooruitzichten zijn ook bizar. Het blijft waarschijnlijk nog drie tot vier weken nu zo warm en droog. We gaan de record 1976 verbreken qua droogte en watertekort.

Foto behorend bij blog

Eén ding hebben de hamsters en ik wel last van: de vliegen. Dat houd je met dit weer niet tegen.

Er wordt al geschreven dat we op weg zijn naar de warmste zomer sinds de metingen. Wat ik wel merk is dat mijn zonnebloemen paar weken geleden al volledig in bloei stonden en nu al dood gaan. Ik heb nooit eerder meegemaakt dat ik vakantie had en mijn zonnebloemen al dood aan het gaan zijn.
Langste dag van het jaar, moment van terug kijken en moment om naar voren te kijken 
donderdag, 21 juni, 2018, 10:02 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik zat op een glazen trap naast mijn moeder. En vertelde hoe goed het met Tommy ging. Op mijn vraag of Tommy haar herkende zei ze: niet in deze hoedanigheid. Toen werd ik wakker. Terwijl Tommy voor me op de grond zat me aan te kijken.

Het is vandaag weer de langste dag van het jaar en dat is voor mij een moment om terug en naar de toekomst te kijken. Meestal met een glas koude chocolademelk en dat heb ik vandaag vervangen door een glas koude kokoswater. Mijn blog begint niet voor niets over mijn moeder die vorig jaar aan alvleesklierkanker overleden is. Alles om me heen doet mij aan haar herinneren. En er zijn momenten dat ik daar moeilijk mee heb. En momenten dat ik met een lach terug kijk.

Foto behorend bij blog

Met Tommy gaat het enorm goed. Het is een kat die ineens volwassen is geworden. Zo close dat hij met mijn moeder was, is hij nu met mij. Hij maakt mijn bankstel en spullen niet kapot. Het was eind januari / begin februari dat ik zo vaak in Amsterdam was en dat ik 's avonds laat thuis kwam. Ik kan Tommy toch niet na een paar uur alweer opsluiten? Zo ontstond dat ik een kleedje op mijn bed legde en hem daarop zette. En ik merkte aan Tommy dat hij dit zo leuk vond en vindt. In alles kan je merken dat hij liefst bij mij op de kamer is. Iets wat mijn moeder aangaf dat dit nooit met Tommy kon. Want Tommy houd je wakker, Tommy gooit je bril op de grond. En Tommy... Niets van dit, Tommy slaapt of op zijn kleed of op de grond voor mij. En als ik in de avond te lang blijf zitten geeft Tommy aan dat ik naar bed moet. Geen gedonder ’s avonds, hij loopt voor mij uit, eerst naar zijn kamer nieuw eten geven enzo, dan ga ik tandenpoetsen en daarna lopen we samen naar mijn kamer.

En als ik naar mijn werk ga zwaait hij mij vaak uit. Hij staat dan pal voor het raampje van de voordeur. Maar dat deed hij niet als ik naar Amsterdam ging. Dat was voor hem te vroeg! Dat was bijzonder dit jaar. Ben nog nooit zo vaak voor mijn werk in Amsterdam geweest. En zo weinig op kantoor geweest. Een bijzonder klus waar ik pak weg 250 uur aan besteed heb. Het leverde soms stress op, het leverde voldoening op, het leverde mooie momenten op. En als ik er voor ga, dan ga ik ervoor. Het is ingeval iets om goed naar terug te kijken. Terwijl ik me had voorgenomen om dit jaar wat rustiger aan te doen. Dat is ingeval tot medio mei niet gelukt.

In april heb ik een anderhalf week vrij genomen. Terwijl ik wel klaar stond voor de bijzondere klus die toen nog liep. Toen ik bij mijn laatste klus voor mijn vakantie in de auto stapte om richting mijn huis te rijden, stond ik bij mijn vakantie stil: over paar dagen mijn verjaardag en dat op mijn verjaardag mijn moeder precies zes maand geleden overleden is. Ik reed weg en bij de eerste kruispunt in een bosrijk omgeving vloog een roodborstje op een bankje en bleef zitten terwijl ik hem aankeek. Het herinnerde aan wat mijn moeder. In één van haar laatste weken zag zei heel veel roodborstjes. En ze had het met mij over en vroeg zich hard op of het misschien mijn vader was die uit de hemel de roodborstjes aanstuurde. Ach het is toeval mam, ze vliegen hier wel vaker, was mijn antwoord.

Paar dagen later vierde ik mijn verjaardag in de Efteling. Het was niet zo'n mooi weer op die dag als daarvoor en daarna. Het regende af en toe. Maar dat maakte ons niets uit! Dit was de derde keer dat we mijn verjaardag in de Efteling vieren. Er waren natuurlijk momenten dat ik aan mijn ouders moest denken, maar we hebben zo'n gezellige dag van gemaakt. Voor het eerst pannenkoeken bij Polles Keuken gegeten en genoten van alles wat om ons heen bewoog. Einde van de middag hebben we nog wat bij Toko Pagode gegeten. En terwijl we daar zaten kwam een eekhoorn voor ons zitten. Dieren maakt mij altijd blij en het is een genot om naar zo'n eekhoorn te kijken. En heel rustig liep hij van ons weg richting de bomen waar hij verdween. Einde van de dag liepen wij in het sprookjesbos waar bij het laatste bankje ineens een roodborstje kwam aanvliegen. Hij bleef op het bankje zitten terwijl wij hem aankeken.

Toen ik 's avonds vermoeid na de leuke dag op de bank plofte ging Tommy voor het raam zitten. En ineens vloog er een vogel langs het raam. Ik hoorde Tommy spinnen, zachtjes miauwen en er vlogen meer vogels voorbij. Er ging ook pal voor het raam een vogel zitten. Bizar moment want mijn moeder had nog zo tegen Tommy gezegd: als ik in de hemel ben, stuur ik zo af en toe vogels naar je toe zodat jij wat te kijken hebt. Want Tommy komt nooit buiten en mijn moeder vond het zo leuk als Tommy een vogeltje zag.

Gelukkig is het nu ook weer tijd om te hobbyen. Vorig jaar heb ik mijn dwerghamstersite aangepakt en de techniek achter de schermen moderner gemaakt. Zodat het ook mobiel vriendelijker is. En heb ik mij verdiept in SEO. Om mijn website meer in de picture te laten komen. Want ik kan merken dat de bezoekersaantallen wat omlaag gaat. Logisch, want steeds meer en meer mensen bezoeken de sites via hun mobiele telefoon. Zo ben ik in april begonnen om ook de website AllesOverRatten.nl te verbeteren. Toen ik de dag na Pinksteren bezig was vernam ik het slechte nieuws dat Rian van Andel omgekomen was aan haar verwondingen die zij opgelopen had bij de brand in haar woning. Rian was zo'n bijzonder dame, 34 jaar oud en elke keer als ik haar op een evenement zag, sprak ik haar aan. Ook hebben we wel eens contact gehad over de kleurengenerator voor de tamme rat die ik in 2015 gemaakt heb. En als ik twijfelde over de genetica van de tamme rat, kon ik gerust haar vragen. Waarom zij?, waarom die dag?, wat is nu precies gebeurd?, waarom moet dit haar dit overkomen? Vragen waarop je geen antwoord krijgt. Het raakte me enorm. En op de dag van haar uitvaart heb ik symbolisch de nieuwe update van de website AllesOverRatten.nl online gezet.

Het moest mij ook enorm denken aan Wim Timmer. Wim is al bijna 10 jaar geleden overleden. Wat gaat de tijd snel. Wim kende ik van de Vroomshoopse Computer Club (VCC) dat in de begin jaren ’90 gehouden werd door o.a. Gerrits. Het was voor mij altijd de plaats om mensen te helpen. Wim hielp ook en stond vaak bij de floppy's die je kon lenen en daarna kon kopiëren. Het waren de games afkomstig van de groep waar ik aangesloten was, dus ik had alles al. En kon dus andere dingen doen zoals met Wim praten en lachen. Later ontmoette ik hem bij de bibliotheek en maakte hem een praatje. Ik merkte dat hij een Wajonger was en dat hij geen aangiften inkomstenbelasting deed. Ik nodigde hem uit en hielp hem. Hij was toen zo blij met een paar honderd euro dat hij terug kreeg. En zo heb ik hem diverse keren geholpen. Helaas is hij spontaan veel te jong aan een hart aanval overleden. Hij voelde zich raar en belde zijn zus in plaats van 112.

Maar ik dacht ook aan Ilja. Zij zat in mijn klas op de Mavo. Maar ze had een longziekte waarvan ze wist dat ze niet oud mee zou worden. Om de paar weken moest ze een week in het ziekenhuis verblijven. Zo goed in studeren dat ze was, haalde ze altijd zeer goede cijfers. En toch zaten we beide op een speciaal onderwijs. Haar droom was om de Havo te doen. Ze leefde als een normaal iemand, hoewel ze natuurlijk niet kon sporten of beperkt was in het uitgaan. We waren maar net van school af of we kregen bericht dat Ilja overleden was.

Paar jaar geleden ben ik begonnen aan de website over de kleurmuis. Het is tijd om ook dat weer op te pakken en ik ben alle foto's die ik op evenementen gemaakt heb, aan het bekijken. Er zitten zoveel mooie foto's tussen en het is zo leuk om in de materie te verdiepen. Maar het is ook wel lastig om over een diersoort te schrijven die ik zelf niet gehouden en gefokt heb. Tamme ratten, gerbils en hamsters heb ik zelf gehad en gefokt. Ook een aantal exotische dieren zoals lemmingen en pluimstaartgerbils. Zebramuizen en roze woelmuizen waren geen succes en heb ik dan ook niet veel van gehad.

Het weer medio april, mei en ook juni was erg mooi. En er staat een prachtig week voor de boeg met grote kans op een hitte golf. Mei staat in de boeken als de warmste mei ooit. En soms eindigde dag met heel veel regen. Ik moest op een dag van Enschede naar huis rijden wetende dat Vriezenveen en bij mij in de straat blank stond. Want op internet waren daar beelden van opgedoken. Maar terug rijden ging prima. Vooral omdat ik een alternatieve route nam en niet onder de tunnel reed bij Wierden. Want tja, die stond blank.

De hamsters hebben er weinig last van. Soms dat ik pas ’s avonds de verzorging kan doen omdat de zon rond half 8 nog op de kamer staat. Met de hamsters gaat het goed en ook met de golvend haar lijn. Maar het blijft een lastige mutatie om te fokken en in stand te houden. Ik twijfel of ik hiermee verder moet omdat ik de enige ben in deze wereld die ze fokt en alweer 10 jaar bezig ben. Wat wil ik ermee bereiken? Feitelijk gaat het om een soort langhaar mutatie. Maar heel veel langer is het niet, het is niet zo langhaar als je bij de Syrische hamster kent. De langhaar muizen zijn wel op deze wijze zo begonnen en is langzamerhand langer gefokt. Maar ik ben niet toe gekomen om het langer te selecteren. Het is voornamelijk behouden van het gen en terug fokken. Wat ik nog aan het testen ben is het combineren met Pearl. Het lijkt erop dat het ook effect op Pearl heeft. Maar ik kan niet uitsluiten of het toevallig een zwarte Pearl is. Want golvend haar heeft alleen effect op zwart en zwart gerelateerde kleuren.

Op Exoknaag heb ik een blauw gevlekte Roborovski gekocht. Maar tot heden geen echt tijd gehad om die mooi op de foto te zetten. En afgelopen week moest ik het koppeltje uit elkaar halen. Balen! Ook zag ik onlangs foto’s van een satijn variant van de Chinese dwerghamster. Het was niet alleen satijn wat mij opviel. Niemand die het opmerkte, maar ook de bonttekening was anders. Je ziet dat her en der toch nieuwe mutaties ontstaan. Maar bij de Campbelli en de Russische dwerghamster is het toch lange tijd stil. Terwijl dit hamstersoorten zijn die veel meer van gefokt worden.

Dit jaar zijn we een paar keer naar België geweest: Gent en Brugge. Susan wil graag andere steden bekijken en verdiept zich in de geschiedenis van de stad. En het is erg gezellig om met de auto naar toe te rijden en van de omgeving te genieten. In Brugge kwam ik een ware kerstwinkel tegen. Sprookjesachtig ingericht, bijzonder om zulke mooie maar ook dure dingen te zien. Maar ik kon mij inhouden terwijl buiten heerlijk de zon scheen. Ik heb www.SantaClause.nl en ben vorig jaar begonnen met een teller hoeveel dagen nog tot kerst is. Het was vorig jaar mooi om te zien dat het aantal bezoekers steeg tot aan de dag dat Google zelf het antwoord op deze vraag gaf. Het aantal bezoekers klapte in. Misschien dat ik toch iets anders met deze site moet gaan doen. Het is voor mij nu voornamelijk een test site om te kijken hoe zoekmachines een pagina indexeren.

De website van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging gaat als een speer. Afgelopen paar jaar kreeg ik geen materiaal en nam ik gezien de situatie geen tijd om zelf iets te schrijven. Nu krijg ik geregeld een stukje om te plaatsen en wordt de site gebruikt waarvoor het bestemd is. Ook deze website moet ik nog aanpassen zodat het voor de toekomst voorbereid is.

Het is het jaar van de blockchain en de cryptomunten. Iets wat veel mensen ongrijpbaar is en niet begrijpen hoe het werkt. Het is leuk om over ICO's te praten en over de nieuwe problemen na te denken. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met een factuur die deels in euro's en deels in een cryptovaluta opgesteld wordt. En fiscale problemen want de huidige wetgeving is voor het verleden geschreven en houdt geen rekening met toekomstige nieuwe innovaties die niet op een normale manier geclassificeerd kan worden.

En wat te denken aan gamen. Normaal spelen mijn neefje en nichtje hier op de Playstation. Vorig jaar heb ik voor mijzelf een game gekocht, namelijk Horizon Zero Down. Het was al jaren geleden dat ik gamede. Op een gegeven moment toen ik last kreeg van mijn hand, ben ik rigoureus gestopt. Soms dat ik Susan moest helpen als zij met Mario niet verder kwam. Maar Horizon Zero Down, een Nederlandse game, was dat anders. Dit jaar heb ik God of War gekocht en dat was eveneens zo leuk. Alleen had ik dit spel zo uitgespeeld.

Terwijl de zon nu ondergaat zit ik te denken wat het 2e halfjaar op de planning staat. Ik realiseer me dat de vakanties van de afgelopen vier jaar in teken stonden van ziekte, kanker en ongemakken. Over vier weken heb ik, al zeg ik het zelf, een welverdiende zes weken vakantie. De eerste drie weken samen met mijn broer Peter, mijn neefje en nichtje. We gaan zeker dagjes uit, zoals naar de Efteling en dit keer ook naar Phantasialand. Ook willen we nog een dagje naar Vianden, Luxemburg. Ik heb me ingeval voorgenomen om aankomende tijd rustig aan te doen en me niet druk te maken om wat dan ook.

Ik wil nog graag een nieuwe fotoalbum script schrijven. De huidige is bijna 10 jaar oud denk ik en er staan bijna 15 duizend foto's online. Maar eerst de website over de kleurmuis. En daarna mijn eigen dwerghamstersite. Maar zoals ik mezelf ken, het zal toch door elkaar lopen.

In het najaar van 2013 hebben we op kantoor de Opdrachtmanager bedacht en gebouwd. Het 2e halfjaar staat de Opdrachtmanager weer op mijn agenda. Terwijl ik vele zakelijke kilometers aan het rijden was, dacht ik over wat beter kan en wat anders kan. Soms ook wel wat anders moet. Het mooie van dit alles is dat de vakman de software ontwikkeld. Ik zeg zelf altijd dat de beste muzikant kan geen muzieksoftware schrijven. En de beste programmeur kan geen muziek maken. Het is een bijzonder combinatie als één iemand beide kan en daarin ook nog goed in is. Dit voorbeeld komt uit mijn verleden dat ik een muziekprogramma geschreven heb waarmee je synthetische muziek kunt maken. Wat dit is?, dit is muziek gemaakt met eigen gemaakte waveforms. Dat zal de meeste mensen nog niets zeggen. Ik gaf op diverse computerclubs demonstraties van de kracht van mijn programma. Met de muis een lijn teken voor een instrument, een lijn tekenen hoelang en hoe hard het instrument gespeeld moet worden en een lijn tekenen om trillingen in een noot te maken. En daarmee kan je een drum, een fluit en een piano geluid van maken. Zelf oneindig veel geluiden maken terwijl de muziek inclusief alle instrumenten maar een paar kilobytes groot was.

In de Commodore Amiga tijdperk heb ik dan ook veel ontwikkeld en geschreven. Dat weten veel mensen niet van mij. Zo bekend dat ik nu ben met mijn hobby hamsters, was ik vroeger bekend met mijn intro's, demo's en andere dingen die ik zelf ontwikkelde. Ik heb zelf compressie scripts geschreven om data te verkleinen. Ook heb ik twee virussen geschreven zonder deze te verspreiden. Het ging mij om de gedachten en dit uit te werken. Mijn eerste virus was zodanig geschreven dat delen van de scripts zelf ging verplaatsen en ging encrypten. Waarom? Zodat viruskillers niet kunnen zien dat het om een virus gaat en elke keer anders uitziet. Een virus moet ook iets kapot maken. Zo had ik een script geschreven die de floppydrive rechtstreeks aanstuurde en de kop op de floppy drukte en binnen 2-3 seconden de hele floppy vernietigde. De data was daarna niet te redden. Dit stukje software was toen uniek. Dit alles heeft mij gevormd hoe ik nu ben. In die tijd moest je creatief zijn en erom heen kunnen bouwen. Dingen doen waar niemand aan gedacht had en oplossingen bedenken voor onmogelijkheden. Als ik nu een virus zou moeten schrijven zou ik een groot deel van de scripts in the blockchain zetten. Waarom?, omdat je een virus kunt verspreiden zonder dat de scripts in de virus zitten en via peer-to-peer blockchain later nog scripts aan toe kunt voegen. De blockchain kan ook misbruikt worden. Het doet mij denken aan een theoretische discussie: is het verspreiden van een virus strafbaar of het schrijven hiervan. Want schrijven doe ik nu en zou dan al strafbaar zijn. Maar in dit geval zijn het loze gedachten van nieuwe technieken.

Jaarlijks maak ik veel foto's. Maar merk toch dat ik afgelopen paar jaar minder foto's gemaakt heb waar ik de tijd voor neem. Het zijn vaak foto's die met een paar klikken gemaakt zijn. Een langlopend project is het volgen van ouderdom geweest. Maar eigenlijk zou ik weer tijd moeten nemen om grappige en leuke foto's te maken. Wintervacht project is alweer jaren geleden. Ik denk na om een nieuwe camera lens te kopen. Want op dit moment gebruik ik de Canon 100mm Macro het meest. Daarnaast de Sigma 17-70. Aan de ander kant zou ik graag een klein camera erbij willen. Waarmee je ook goed kunt filmen. En gemakkelijk bij je kunt hebben. Ook al zou ik beide kunnen aanschaffen, zit ik te tobben en te overwegen. Het is ingeval goed om wat leuke foto projecten te bedenken en om oude weer uit de kast te halen om ter herhalen.

De hoeveelheid sport op de tv niets te klagen. Begin dit jaar waren de Winterspelen, nu de WK voetbal en binnenkort begint de Tour de France weer. Het voelt een beetje vreemd dat Nederland niet aan de WK meedoet. Het heeft ook voordelen. Minder frustratie van slecht spelende Nederlanders. En dan de Formule 1. Bij mij begint het voor een race weekend al te kriebelen en ga ik me inlezen wat allemaal speelt. Helaas waren de eerste races van Max niet zo geweldig: hij maakte domme fouten. Onnodige fouten. Monaco bijvoorbeeld waar hij in de laatste vrije training zijn auto tegen de muur parkeerde. Ik had zo verheugd om een Max one.

Laten we hopen dat in de zomervakantie eveneens mooi weer hebben. Dat eind dit jaar prachtig winterweer hebben. En dat we minder gezeur om zwarte piet hebben. Dat Max prachtige races mag rijden. Dat mijn websites aangevuld worden met nieuw informatie en leuker wordt voor jong en oud. En het wordt dit jaar spannend. Haal ik de 1.000 blogs dit jaar? We zullen het zien!

Foto behorend bij blog

Begin van de avond stond een grote regenboog met vele kleuren. Vanaf vandaag worden dagen weer langzaam korter.

Een dag met verleden
Een dag van lang geleden
Een ommekeer in mijn leven

Nu is het heden
Morgen is de toekomst

Tijd gaat verder, van minuut tot minuut
Van uur naar uur
Van dag naar dag
Ik mis ze: het vele praten en natuurlijk gelach

Weer verder gaan in het heden
Vergeten kan ik niet, het verleden


Foto behorend bij blogFoto behorend bij blog

Foto behorend bij blog