Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hamster en de aalstreep 
donderdag, 5 oktober, 2017, 7:23 pm - Russische
door Martin Braak
Eigenlijk is het raar, de Syrische hamster kent geen aalstreep, de dwerghamsters wel, maar de Roborovski dwerghamster niet. Paarden hebben afhankelijk van de kleur ook een aalstreep, tenminste wat ik gehoord heb. Want een paardenkenner ben ik niet!

De aalstreep is een donker gekleurde streep in de vacht van neus tot aan bijna de staart. En voor keuringen: het liefst zo ver mogelijk doorgetrokken tot de staart.

En nu het lastige. Waarom is dit nu zo? De aalstreep wordt veroorzaakt door de typisch migratiepatroon van pigmentcellen tijdens de ontwikkeling van de embryo. Pigmentcellen ontstaan in de ruggenwervel en verspreiden daarna. Het aantal pigmentcellen blijft bij de ruggenwervel daardoor hoger en dat veroorzaakt de donkere vacht.

Foto behorend bij blog

Wat ik mooi vind is dat bij de Russische dwerghamster de aalstreep op de kop maar ook in de nek breder wordt. Het gaat hier niet om een rechtlijnige streep.
Hamster ukjes worden vaak gewoon groot 
zondag, 1 oktober, 2017, 2:50 pm - Russische
door Martin Braak
Vorige week plaatste ik een foto van een raar uitziende Russische dwerghamster. Een ukje die ook nog eens vrij kaal was. Bij het fokken moet je niet schrikken en direct teveel zorgen maken. Ukjes worden meestal gewoon normale hamsters of kleine normale hamsters. Vaak worden ze even groot en zie je later niets van terug. Soms, als genetisch materiaal niet goed is, blijven ze wat kleiner. Ik heb ooit Mini gefokt, een dwerghamster kleiner dan een dop van een cola fles. Die heb ik weggegeven en kreeg later op de email schattige foto's van inclusief de leuke verhalen. Mini werd uiteindelijk 5 cm groot en was werd zelfs 2,7 jaar oud.

Dit is de hamster vandaag, 1 oktober 2017:
Foto behorend bij blog

Ten opzichte van vorige week:
Foto behorend bij blog

Nog een weekje en dan kan ik opzoek gaan naar een nieuwe eigenaar.
Waarom inteelt en waarop te letten, inteelt na onverwante kruisingen 
zondag, 24 september, 2017, 5:32 pm - Russische
door Martin Braak
Je hoort wel eens dat fokkers inteelt doen om te kijken of er sprake is van ziektes. Je leest dit ook terug in topics op het hamsterforum of op website van fokkers. Met inteelt check je niet de aanwezigheid van alle ziektes. Want veel ziektes openbaren pas later. Zoveel later dat je te laat achterkomt. Daarnaast is het niet zo dat wanneer een ziekte genetisch aanstaat de hamster de ziekte ook gaat krijgen. Het kan zijn dat de kans groter is dat de hamster de ziekte krijgt.

Inteelt doe ik bijvoorbeeld om te controleren of dieren genetisch goed zijn en goed aansluiten op elkaar. Ik kijk dan direct naar de kleintjes hoe ze opgroeien en of er verschil in grote is. En of er sprake is van dwergjes die eerste tijd achter blijven en later uitgroeien. En erfelijke defecten die direct zichtbaar zijn. En niet om ziektes op te sporen zoals diabetes. Inteelt kruisingen zegt daarover niet direct wat.

Goede dieren kan je onderling kruisen zonder dat je dit aan het nageslacht ziet. Veel dieren stammen van elkaar af en kans dat je lijnteelt doet, is groot. Lijnteelt betekent dat je kruisingen doet waar in de achtergrond verwantschap zit. Lijnteelt is niet erg zolang je de inteelt coëfficiënt niet te hoog is. Dit is de kans dat recessieve genen bij elkaar komen doordat je met verwantschap fokt.

Eerder schreef ik al een blog dat ik onverwante Russische dwerghamster gekruist heb en daaronder een test kruising aan het doen was. Ik heb een afstammeling van wildvang lijn gekruist met mijn Engelse lijn. Daarna heb ik het gekruist met mijn eigen lijn. Of wel kruisingen van dieren die elkaar tientallen jaren niet gezien hebt. Daarvan heb ik uit hetzelfde nest twee exemplaren geselecteerd en onderling gekruist. Of wel inteelt. Het resultaat is dat er prachtige Rusjes tussen zitten met eigenschappen van mijn eigen lijn, maar ook eigenschappen kent van de wildvang lijn. Maar er zit één ukje tussen. Een dwergje dat niet wil groeien. En met vier weken oud ook kaal aan het worden is. De genen sluiten niet goed aan, de combinatie van DNA is niet goed. Het komt niet door ondervoeding.

Foto 24 september:
Foto behorend bij blog

Foto 17 september:
Foto behorend bij blog

Dat is waar ik naar kijk.
Het wordt herfst, hamsters onrustig bij seizoenswijziging en storm, bijzonderheden #hamsters 
dinsdag, 19 september, 2017, 9:01 pm - Russische
door Martin Braak
Nog maar een paar dagen en dan is het alweer herfst. Wat is de tijd snel gegaan zeg. En terug kijkend denk ik ineens dat ik heel weinig bultjes of wel gerstenkorrels zie. Ik heb wel eens geschreven dat ik vermoed dat vliegjes mede de oorzaak hiervan zijn. Deze zomer had ik ontzettend last van veel vliegen. Dit keer niet de kleintjes, maar voornamelijk grote soort. Vroomshoop staat bekend om vliegenplagen en in mijn straat heeft de gemeente ook vliegenvallen geplaatst. Nu dat het iets kouder wordt, zijn er ineens veel minder vliegen.

Maar het regent ook geregeld. En afgelopen week, terwijl het zo waaide, hadden mijn hamsters veel meer stress. Je kunt merken dat zij gevoelig hiervoor zijn. Ook gevoelig voor seizoensveranderingen. En dan moet ik erop letten dat wanneer ik ruzie geluiden hoor, ga kijken of alles ok is. Vanochtend bij de verzorging zag ik dat veel Rusjes niet met hun waterbakje hadden gesmeerd. Typisch, toeval? Waarom? Deel van de kooien hebben namelijk een klein wit waterbakje en die zijn normaal 's ochtends altijd vies. Het kan zijn dat de rust terug gekeerd is, ze ook 's nachts ff rustig aandoen.

Paar weken geleden had ik weer een Rusje met een zeer dikke tong. Helemaal opgezet en dat is de derde keer dat ik dit in mijn leven gezien heb. Ik weet niet wat dit is en helaas was hier niets aan te doen. Ik vind dit heel vervelend. Het zou een wespensteek kunnen zijn. Ik hoop alleen niet dat het iets genetisch is.

Ook heb ik twee Rusjes met een afwijking dat ze steeds rond draaien. Marika heeft net voor de zomervakantie hiervan een filmpje gemaakt en binnenkort ga ik een blog hierover schrijven. Het is dezelfde afwijking als dansmuizen. Ze tollen rond en dit doen ze vooral als ze stress hebben. De kooi is nu ingericht dat ze een grote molen hebben en een grote voerbak hebben. Het gaat om twee mannetjes die nog steeds samen leven. Ze lopen deels in de molen en deels maken ze grote cirkels om de mogen en voerbak. Maar als ik even kijk zie ik dat ze ook kleine ronde cirkels maken. Op afstand bekeken gaat het redelijk goed en ik laat ze maar rondlopen. Zolang ze zelf maar geen last van hebben. En hopen dat het bij deze twee blijft. Het kwam uit een koppel die hun laatste nest hadden. Ik had eigenlijk nog gehoopt dat ze nog een nest zouden krijgen zodat ik een bevestiging zou krijgen dat het genetisch is. De nesten daarvoor heb ik niets gezien. Deze twee Rusjes draaiden al rond toen ze nog maar een paar dagen oud waren. Ik zag namelijk kleine wormpjes die rond aan het draaien waren en ik dacht wat is dit toch.

Afwijkingen kunnen natuurlijk altijd later ontstaan. Laatst had ik er nog over. Kan je met oude mannen fokken. Jazekers, maar je moet wel stil staan dat zaadcellen elke keer aangemaakt worden en dat zaadcellen ook daardoor later meer veranderingen kunnen hebben.

Daarnaast heb ik een Rus die slechts één ondertand heeft. Ik schrok me rot!, en dacht ow dat gaat niet goed met de boventanden. Tot heden zijn de boventanden nog steeds goed. Ze slijten blijkbaar ook goed af als er slechts één ondertand aanwezig is. Ik wilde nog een blog schrijven over tandvlees ontsteking. Ik vermoed dat bij tandproblemen waarbij tanden worden geslepen om ze weer korter te maken, ook vaak tandvlees ontsteking aanwezig is. Als dat niet verholpen wordt, kan de ontsteking in de kaak terecht komen met alle consequenties van dien. Zou het niet goed zijn om ook antibiotica te geven als een hamster bloedend tandvlees heeft in combinatie met te lange tanden? Daarnaast heb ik gelezen dat vitamine A en D3 belangrijk zijn voor de tanden en dat bij tekort tandproblemen kunnen ontstaan. Toch hoor ik laatste jaar niet zo heel veel meer over tandproblemen. Gelukkig maar.

Dikkie Dik heb ik laatste paar maand niet op de foto gezet. Ik maakte elke zondag foto's van hem, maar door de situatie heb ik dat maar ff laten varen. Dikkie Dik weegt nu 71 gram. Niet zoveel als hij vroeger woog. Hij blijft een super leuk diertje!

Foto behorend bij blog
Wat te weinig moedermelk voor effect kan hebben op de kleur #hamster 
zaterdag, 16 september, 2017, 9:44 am - Russische
door Martin Braak
Laatst zag ik een bijzonder wildkleur. Mijn hartslag ging dit keer niet sneller van lopen. Omdat ik realiseerde dat de moeder heel veel moeite had om de kleintjes groot te brengen. En ik dagelijks al bezig was met bijvoeren. De moedermelk was onvoldoende van kwaliteit en de jongen bleven heel klein. Uit mijn ervaring weet ik dat dit effect kan hebben op de wildkleur. In het nest zat maar één wildkleur, de rest waren Pearls.

In het verleden heb ik hele grijze Rusjes gezien, maar eenmaal dat ze 4-5 weken oud zijn, dan verandert dat al. In het verleden was ik zo blij met een "nieuwe" kleur en tja. Nu ging dit keer niet om grijs, maar om een bruine kleur. Het had heel veel weg van Viesbruin. Maar dat zit absoluut niet in de lijn. Stiekem heb ik wel gehoopt dat deze de kleur zou behouden. Maar helaas, ook deze verandert gewoon naar wildkleur heen.

30 augustus:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

4 september:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

8 september:
Foto behorend bij blog

15 september:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog