Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Eenzijdig dieet kan leiden tot kannibalisme. Oplossing Vitamine B3 en dat zit in hondenbrokken en graan 
zondag, 15 oktober, 2017, 7:50 pm - Nieuws
door Martin Braak
Zo nu en dan ben ik op zoek naar nieuwtjes en wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot hamsters. Vandaag kwam ik een artikel tegen die in eerste instantie raar klinkt. Namelijk 'hamsters veranderen in kannibalen door eenzijdig dieet'. En een stukje verder 'Europese hamsters die alleen maar maïs eten, zullen niet snel in aanmerking komen voor de Moeder-van-het-jaar-award’.

Geen enkel serieuze fokker zal zo eenzijdig eten geven. Maar ik heb in het verleden wel eens vragen per mail gekregen waarom de kleine jongen opgegeten werden. Mijn reactie is dan altijd dat dit kan komen als het voer te weinig eiwitten heeft. En dat je dit kunt oplossen door het geven van hondenbrokken.

Een dieet dat alleen uit maïs bestaat leidt tot een tekort aan vitamine B3. Onderzoekeers gaven hamstervrouwtjes die voornamelijk maïs te eten kregen vitamine B3 supplement. En zodra ze dit kregen, werd de overlevingskans van de jongen weer normaal. De nesten bleven gemiddeld normaal en de jongen groeien normaal op.

En wat zit nu in hondenbrokken? Vitamine B3! Vitamine B3 zit ook in graan, zaden en noten. En natuurlijk in vleesproducten.

Bron: https://www.scientias.nl/hamsters-veranderen-kannibalen-eenzijdig-dieet/

En:

Foto behorend bij blog
Hollymolly 10 miljoen pagina's bereikt! - hoogtepunt hamstersite! 
zaterdag, 14 oktober, 2017, 8:49 am - Andere zaken
door Martin Braak
Twee weekjes geleden zat ik eraan te denken. Dit jaar twee hoogtepunten met betrekking tot mijn website www.Dwerghamster.nl, de site over hamsters. Namelijk 2 december en de 10 miljoen pagina's. Ik weet niet meer precies wanneer de teller begonnen is. De eerste versie van mijn website die in 2004 gebouwd is, had namelijk geen bezoekersteller. Deze is ergens in 2005 gemaakt en gestart. In mijn update lijst staat hier niets over vermeld namelijk.

De 10 miljoen pagina's zijn de door het systeem geregistreerde oproepingen exclusief bekende zoekmachines. Helaas zitten hier nog wel wat bots tussen die pagina's lezen en afgaan. Dat voorkom je niet. Het is exclusief 2014 en deel 2015, maar ook exclusief de website over de Syrische hamsters die in 2007 gemaakt is en later samengevoegd is met mijn dwerghamster site. Eerst ging de dwerghamster site alleen over de dwerghamsters. Maar omdat ik de Syrische hamster site niet wijzigde, was het heel statisch. Daarom heb ik later besloten om de twee sites samen te voegen.

Foto behorend bij blog

Onestat houdt een veel lager aantal bij. Ik kan a.h.v. Google Analystics en Google Adwords zien dat dit niet kan kloppen qua statistiek.

Op naar 2 december!
Hamster en de aalstreep 
donderdag, 5 oktober, 2017, 7:23 pm - Russische
door Martin Braak
Eigenlijk is het raar, de Syrische hamster kent geen aalstreep, de dwerghamsters wel, maar de Roborovski dwerghamster niet. Paarden hebben afhankelijk van de kleur ook een aalstreep, tenminste wat ik gehoord heb. Want een paardenkenner ben ik niet!

De aalstreep is een donker gekleurde streep in de vacht van neus tot aan bijna de staart. En voor keuringen: het liefst zo ver mogelijk doorgetrokken tot de staart.

En nu het lastige. Waarom is dit nu zo? De aalstreep wordt veroorzaakt door de typisch migratiepatroon van pigmentcellen tijdens de ontwikkeling van de embryo. Pigmentcellen ontstaan in de ruggenwervel en verspreiden daarna. Het aantal pigmentcellen blijft bij de ruggenwervel daardoor hoger en dat veroorzaakt de donkere vacht.

Foto behorend bij blog

Wat ik mooi vind is dat bij de Russische dwerghamster de aalstreep op de kop maar ook in de nek breder wordt. Het gaat hier niet om een rechtlijnige streep.
Hamster ukjes worden vaak gewoon groot 
zondag, 1 oktober, 2017, 2:50 pm - Russische
door Martin Braak
Vorige week plaatste ik een foto van een raar uitziende Russische dwerghamster. Een ukje die ook nog eens vrij kaal was. Bij het fokken moet je niet schrikken en direct teveel zorgen maken. Ukjes worden meestal gewoon normale hamsters of kleine normale hamsters. Vaak worden ze even groot en zie je later niets van terug. Soms, als genetisch materiaal niet goed is, blijven ze wat kleiner. Ik heb ooit Mini gefokt, een dwerghamster kleiner dan een dop van een cola fles. Die heb ik weggegeven en kreeg later op de email schattige foto's van inclusief de leuke verhalen. Mini werd uiteindelijk 5 cm groot en was werd zelfs 2,7 jaar oud.

Dit is de hamster vandaag, 1 oktober 2017:
Foto behorend bij blog

Ten opzichte van vorige week:
Foto behorend bij blog

Nog een weekje en dan kan ik opzoek gaan naar een nieuwe eigenaar.
Waarom inteelt en waarop te letten, inteelt na onverwante kruisingen 
zondag, 24 september, 2017, 5:32 pm - Russische
door Martin Braak
Je hoort wel eens dat fokkers inteelt doen om te kijken of er sprake is van ziektes. Je leest dit ook terug in topics op het hamsterforum of op website van fokkers. Met inteelt check je niet de aanwezigheid van alle ziektes. Want veel ziektes openbaren pas later. Zoveel later dat je te laat achterkomt. Daarnaast is het niet zo dat wanneer een ziekte genetisch aanstaat de hamster de ziekte ook gaat krijgen. Het kan zijn dat de kans groter is dat de hamster de ziekte krijgt.

Inteelt doe ik bijvoorbeeld om te controleren of dieren genetisch goed zijn en goed aansluiten op elkaar. Ik kijk dan direct naar de kleintjes hoe ze opgroeien en of er verschil in grote is. En of er sprake is van dwergjes die eerste tijd achter blijven en later uitgroeien. En erfelijke defecten die direct zichtbaar zijn. En niet om ziektes op te sporen zoals diabetes. Inteelt kruisingen zegt daarover niet direct wat.

Goede dieren kan je onderling kruisen zonder dat je dit aan het nageslacht ziet. Veel dieren stammen van elkaar af en kans dat je lijnteelt doet, is groot. Lijnteelt betekent dat je kruisingen doet waar in de achtergrond verwantschap zit. Lijnteelt is niet erg zolang je de inteelt coëfficiënt niet te hoog is. Dit is de kans dat recessieve genen bij elkaar komen doordat je met verwantschap fokt.

Eerder schreef ik al een blog dat ik onverwante Russische dwerghamster gekruist heb en daaronder een test kruising aan het doen was. Ik heb een afstammeling van wildvang lijn gekruist met mijn Engelse lijn. Daarna heb ik het gekruist met mijn eigen lijn. Of wel kruisingen van dieren die elkaar tientallen jaren niet gezien hebt. Daarvan heb ik uit hetzelfde nest twee exemplaren geselecteerd en onderling gekruist. Of wel inteelt. Het resultaat is dat er prachtige Rusjes tussen zitten met eigenschappen van mijn eigen lijn, maar ook eigenschappen kent van de wildvang lijn. Maar er zit één ukje tussen. Een dwergje dat niet wil groeien. En met vier weken oud ook kaal aan het worden is. De genen sluiten niet goed aan, de combinatie van DNA is niet goed. Het komt niet door ondervoeding.

Foto 24 september:
Foto behorend bij blog

Foto 17 september:
Foto behorend bij blog

Dat is waar ik naar kijk.