Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Veel gestelde vragen, laten we eens stil staan bij.... #hamster #vragen #faq 
dinsdag, 11 oktober, 2016, 8:44 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Dagelijks krijg ik vragen per mail binnen die over hamsters gaan. Ik beantwoord ze niet dagelijks. Dat is gewoon weg niet te doen. Vaak ga ik één keer per week er voor zitten en probeer ik snel de meeste vragen te beantwoorden. Ene keer verwijs ik naar de website, ander keer beantwoord ik de vraag kort en soms ga ik er diep op in. En ja dat gebeurd ook, soms antwoord ik niet. Dan skip ik het mailtje en dat gebeurd soms gewoon weg dat ik denk ach google ff!, of dat ik overloop qua werk.

Maar laten we een stil staan bij wat er allemaal zo gevraagd wordt.

Is het karakter gebonden aan het geslacht?

Een voorbeeld van een goede vraag! Ja is het antwoord. Ik vind namelijk dat er grote verschillen zijn en dit ook per soort. Je moet hier absoluut niet alle hamstersoorten gelijk stellen. Als het om de Syrische hamster gaat, dan vind ik vrouwtjes leuker dan mannetjes. Vrouwtjes zijn namelijk nieuwsgieriger en daarom ook vaak actiever. Ze staan wat vaker voor de tralies en willen meekrijgen wat er gebeurd. Mannetjes zijn wat kleiner en minder actief. Ze zijn wat slomer en slapen wat meer.

Bij de Russische dwerghamsters vind ik juist de mannetjes wat leuker. Zij zijn wat groter en rustiger. Ja, de vrouwtjes zijn daarvan ook nieuwsgieriger en bewegelijker. Maar dit uit niet in voor de tralies staan, maar in veel meer bewegen. Ja, als je voldoende aandacht geeft, gaan zij ook voor de tralies staan. Maar het lijkt net of dat deze soort wat minder meekrijgt van de omgeving. En bij aandacht geven maakt het niet zo'n verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Bijten hamsters?

De oorspronkelijke lijnen van de Campbelli dwerghamsters beten heel erg. Ander soorten juist niet. Dat komt omdat veel Campbelli dwerghamsters slangen en andere vijanden kennen die in hun hol komen. De verdediging is anders. De Russische dwerghamster is van nature geen bijter. Ja hij kan wat knabbelen, maar dat is niet bijten! Van nature zijn ze bang en bij gevaar gaan ze op de rug liggen. Ze hebben twee geurklieren in hun bekje waarmee ze een vieze geur kunnen uitspugen. Dit is hun manier van verdedigen en ik kan bij mijn dieren gerust mijn hand in de kooi leggen: ze bijten niet.

Dit geldt eveneens voor de Syrische hamster. Die bijten niet qua verdediging. En daarom zijn het ideale huisdieren. Dit geldt eveneens voor Roborovski's en Chinese dwerghamsters. Alleen hun karakter is anders en is afhankelijk wat je wilt welk hamster je moet nemen.

Waarom de huidige Campbelli's niet bijten? Omdat we exemplaren in de natuur hebben gevonden die minder agressief zijn en daarnaast door hybrisering zijn ze veel meer op Russische dwerghamsters gaan lijken. De twee soorten groeien nu door hybrisatie naar elkaar toe en in de toekomst zullen we nauwelijks verschillen meer kennen.

Stinken hamsters?

Niet zoals muizen of ratten, nee hamsters stinken nauwelijks. Dit komt omdat het feitelijk steppendieren zijn die weinig drinken. En doordat zij weinig drinken urineren ze ook weinig. Hun poepjes zijn vaste poepjes en bevatten weinig vocht. En dat stink eveneens niet zoveel. Een hamster hoef je ook niet elke week te verschonen. Ik heb Roborovski's gehad die ik na zes weken pas schoon maakten. En ook Syrische hamsters maak ik niet zo vaak schoon. Ze houden niet van dat je de kooi schoon maakt. Ze vinden hun nest heerlijk. En urineren vaak in eenzelfde hoek. Dan kan je beter even die hoek schoonmaken en niet hun nest verstoren. Ik vind de Roborovski's apart ruiken, maar dat is puur eraan ruiken en dat is niet dat je in de omgeving ze ruikt.

Mijn hamster is overleden en hij is geen twee jaar oud geworden. Hoe kan dit?

Het blijven nu eenmaal levende dieren. En elk organisme kent genetische defecten. Het is een complex geheel en op den duur gaat een proces fout. Welk proces en wanneer bepaald hoe oud een hamster wordt. Ik vind het verkeerd gedacht dat een hamster gemiddeld twee jaar oud wordt. Je moet niet alle soorten als gelijk stellen. Zowel de Russische als de Campbelli dwerghamster is een soort die het minst lang gemiddeld leeft. De Syrische hamster komt daarna en de Roborovski en de Chinese dwerghamsters leven gemiddeld langer. Alle hamstersoorten kunnen twee jaar worden of zelfs ouder. Dit houdt niet in dat dit gemiddeld twee jaar is. Ik merk zelf dat bij de Russische dwerghamster zo rond 18e maand de gebreken beginnen. Dit kan staar zijn en dat heeft niet direct effect op de levensverwachting. Maar dit kan ook andere problemen zijn. Je ziet dat het aftakelingsproces dan begint en dat ze lichaamsgewicht verliezen. Bij Syrische hamsters ligt het ook wel beetje aan welk lijn het gaat. Ik merk grote verschillen. Kijk maar naar de regenboog topics op diverse fora. Dat kan ook komen door voeding en omgeving. We houden ze steeds meer in goed geïssoleerde huizen en dat kan effect hebben op dieren die in het wild gewend zijn aan een ander luchtvochtigheid en temperatuur schommelingen. Ik constateer dat wanneer een hamster ouder dan twee jaar wordt, hij veel minder mooi is en vermoeid is. Ouderdom komt hier echt met gebreken.

Hoeveel voer moet ik geven?

Denk hier niet te veel over na zou ik zeggen. Want een hamster eet instinktief niet door en eet gespreid. Wanneer je een hamster op onbeperkt eten zet, zal hij niet extreem veel dikker worden. Dat heeft puur te maken dat ze in de natuur ook voer verzamelen en aanhouden voor later. Het zijn hamsters en zij verzamelen voer. En ze eten niet altijd het lekkerste eerst. Kijk maar eens wat ze precies opeten. Dit is heel gespreid. Ik geef mijn Russische dwerghamsters een handje voer per 2 dagen en dat geef ik ook aan mijn Syrische hamsters. Ik heb zelf het idee dat twee Russische dwerghamsters meer eten dan één Syrische hamster.

Mijn hamster is te dik, hoe zet ik hem op dieet?

Hoezo te dik? Waarmee vergelijk je het? Want op internet staan diverse oude teksten en/of teksten die op wetenschappelijke artikelen gebaseerd zijn en die zijn gebaseerd op wilde dieren. Tja, een wolf weegt nu anders dan een grote hond. En dat is ook zo bij onze hamsters. Een Russische dwerghamster in de natuur weegt slechts 35-45 gram. Of zelfs minder! De tamme lijnen wegen qua vrouwtjes 55-60 gram en mannetjes 60-65 gram. En wat je ziet is dat bepaalde kleurslagen zoals Mandarijnen ook effect heeft op het gewicht. Mandarijnen zijn vaak ongeveer vijf gram zwaarder. Ook Syrische hamsters t zwaarder geworden. Ze worden doelgericht groter en zwaarder gefokt. Vrouwtjes wegen tussen 140 en de 250 gram. Wat ik wel constateer... Hoe zwaarder hoe minder goed de vrouwtjes fokken. We moeten de vraag stellen of we dit wel wenselijk vinden. Waarom moet het allemaal groter en groter?

Nee, ga niet aan het voer sleutelen. Maar ga kijken of je hamster meer kan bewegen. Extra wc-rolletje zo nu en dan, geef je hamster een goed molentje, etc.

Mijn hamster had een ander kleur dan nu. Hoe kan dat?

Ja die vraag komt geregeld voorbij. Vaak gaat het om Russische dwerghamsters. De kleur Mandarijn is zo'n leuke die extra verrassing geeft. Vaak gaat het om een jonge Mandarijn die nog mooi oranjeachtig was en/of geel. En dan worden ze bruinig en/of krijgen ze heel veel ticking. Daar staat deze kleurslag om bekend. En nog steeds niet weten we hoe dit komt. We weten ingeval dat wanneer een Mandarijn draagt voor zwart (een ouder is zwart en ander ouder is Mandarijn), dat die ticking extreem gaat ontstaan. Maar ik heb ook het idee dat temperaturen hier ook een rol spelen. Het is ingeval niet altijd zo dat egaal blijvende Mandarijnen ook altijd mooie jongen voortbrengen die egaal van kleur blijven.

Daarnaast speelt wintervacht. Er zijn veel winkels die zondag gesloten zijn en de lamp uit hebben. Dat is voldoende om wintervacht te veroorzaken. En dan komen mensen een schattig wit grijze hamster en wordt deze later bijvoorbeeld blauwgrijs.

Bij Syrische hamster speelt dit niet zo vaak.

Volgende keer verder

Dit zijn slechts enkele vragen die vaak gesteld worden. Binnenkort blog ik andere vragen die vaak gesteld worden.

Foto behorend bij blog